Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 13 feb 2017
Leestijd: 4 minuten

Fred en George Wemel: Lang onduidelijk wie wie was

Het is inmiddels zes jaar geleden dat de laatste Harry Potter-film uitkwam (De Relieken van de Dood deel 2). De populariteit van de succesvolle boek- en filmserie is desondanks nog altijd enorm. James en Oliver Phelps – bij de meesten beter bekend als Fred en George Wemel – schrikken er zelf ook van.

„Het is nu alweer de derde keer dat we vanwege Harry Potter in Nederland zijn”, vertelt James, die met zijn broer dit weekend in Utrecht bivakkeert voor de opening van de Harry Potter Experience in de Cinemec. „Elke keer verwacht je dat de gekte minder wordt, maar eigenlijk neemt die alleen maar toe.”

Toen het duo zich als beginnende pubers ooit aanmeldde voor de audities hadden ze nog geen idee over de grootsheid van Harry Potter. „Dat kwam veel later pas, nadat we brieven uit allerlei landen kregen. Dan besef je pas dat het overal leeft.” En het bleef niet alleen bij brieven. „Op een gegeven moment werden we thuis opgebeld door een man uit de Verenigde Staten”, zo herinnert Oliver zich. „Hij had ons nummer gewoon gevonden in een telefoonboek en hij wilde met ons praten. Gewoon over alledaagse dingen.”

Trip down memory lane

Ondanks een raar geval op zijn tijd vinden de broers het vooral ook leuk om aan Harry Potter verbonden te blijven. „Voor ons is dit echt een trip down memory lane”, zegt James. „Alleen denk ik dat wij het wel anders beleven dan de bezoekers. Als zij bijvoorbeeld in de zaal zijn waar in de Vuurbeker het schoolbal wordt gehouden, dan herinneren zij zich de scene uit de film. Terwijl als ik daar rondloop vooral moet denken aan de danslessen die we daar vier weken voor de opnames kregen.”

Toch is de kamer die ze het meest terugbrengt naar de set de hut van Hagrid. „Die lijkt het meeste. Sterker nog, het lijkt meer op Hagrids Hut dan de set zelf. Je krijgt hier de geur mee uit het Verboden bos, dat was niet zo tijdens de opnames.”

Hagrids Hut/ANP

Wie werd wie?

James en Oliver staan zeker bij het Nederlandse publiek vooral bekend als Fred en George. Voor de tweeling was het in het begin lang onduidelijk wie wie zou spelen. „We hebben auditie gedaan voor beide rollen. Toen en ook tijdens de repetities rouleerden we steeds. Vlak voor onze eerste scene in Harry Potter en de Steen der Wijzen wisten we nog steeds niet wie welke rol kreeg. We waren bezig met de table-read, waar je met z’n allen het script leest, en we besloten het maar eens te vragen. Ze dachten eerst dat we een grapje maakten, totdat we zeiden: ‘Nee, we weten het echt niet. Wie is Fred en wie is George?’ Ze hebben een spoedoverleg gehouden en toen kregen we het te horen. Eigenlijk hebben ze ons nooit uitgelegd hoe ze die keuze gemaakt hebben. Misschien moeten we dat eens vragen. Daar hebben we zo onderhand wel recht op.”

En de keuze om James Fred en Oliver George te maken bleek nogal bepalend voor hun karakters. Een paar jaar later werd namelijk bekend dat in De Relieken van de Dood Fred zou overlijden. „Dat was wel wat”, geeft James toe. „Ik las het boek en ineens dacht ik: ‘Hé, wacht eens even. Wat is er zojuist gebeurd?’ Maar ik ben wel blij dat het pas in de laatste film gebeurde en niet in deel één. Dan waren daarna ieder jaar al je vrienden de films aan het opnemen, terwijl jij thuiszat.”

Rivaliteit

Van stilzitten houden ze sowieso allebei niet. Ze willen hun dagen in Nederland dan ook goed gebruiken. Zo vragen ze naar plekken waar ze kunnen stappen en geven ze aan dat ze zondag bij Ajax – Sparta op de tribune zitten. „We zijn grote sportfanaten”, zegt Oliver. „Als ik zou moeten kiezen tussen voetbal en zwerkbal? Dan toch voetbal denk ik. Zelf ben ik voor Aston Villa.” James: „Ik support Birmingham City.” Dat ze ieder een van de twee rivalen uit Birmingham aanmoedigen zorgt nog wel eens frictie in de familie. „Als ze tegen elkaar spelen, praten we niet tegen elkaar.”

Misschien is het dan ook maar goed dat ze elkaar niet meer zoveel zien. „Eigenlijk spreken we elkaar vooral op werk.” De tweeling blijft voorlopig wel veel samen doen. „We gaan nu in Amerika ook een show presenteren. Dat wordt wel spannend, want we hoeven ons niet anders voor te doen en ons in te leven in een rol. We kunnen nu gewoon onszelf zijn.”

The Expierence

The Harry Potter Experience ging zaterdag in Utrecht open voor publiek. Binnen heb je tal van interactieve onderdelen. Zo kan je je laten sorteren door de Sorteerhoed en scoren met de slurk. Verder zal er veel rekwisieten uit de film, van toverstaffen en kleding tot allerlei verschillende typische tovenaarsspullen als de Onzichtbaarheidsmantel. De expositie is in Cinemec tot en met 30 juni te zien.

De zwerkbaltenues/ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.