Zoveel verdient een YouTuber nou écht

3 januari 2017 om 17:09 door Jordy Kruse
Zoveel verdient een YouTuber nou écht
David Harms

YouTubers hebben honderdduizenden fans en soms kunnen ze zelfs leven van hun filmpjes. Dat er met video’s op YouTube geld wordt verdiend, is dus wel duidelijk, maar hoeveel precies? Het is een vraag waar duizenden jonge kijkers graag een antwoord op zouden willen krijgen. David Harms van DusDavidGames (bijna 700.000 abonnees) geeft dat antwoord.

In een video die de titel ‘De video die YouTubers niet willen dat ie geüpload wordt!’ heeft meegekregen doet David zijn salaris van de maand december uit de doeken. Na wat rekenwerk komt de 32-jarige videomaker uit op 2600 euro. Een heel behoorlijk salaris, maar een stuk minder dan wat veel van zijn fans denken.

 

David is de eerste YouTuber die duidelijkheid geeft over zijn inkomsten. Dat had hij liever niet gedaan. Hij is het echter zat te worden bestempeld als geldwolf. „Ik was jaren geleden één van de eerste YouTubers die fulltime video’s ging maken. Ik had mijn baan opgezegd en besloot te doen wat ik het allerleukst vind. Veel mensen gingen mij daarom zien als geldwolf, alsof ik alles alleen maar deed voor het geld. En dat beeld leeft nog steeds bij veel kijkers.’’ Met de video wil David afrekenen met dat imago. „Mensen denken dat iedere YouTuber tienduizenden euro’s per maand verdient, maar dat is niet zo.’’

YouTubers verdienen geld door de advertenties die Google voor hun video’s plaatst, eigen initiatieven zoals kledinglijnen en samenwerkingen met bedrijven. Vooral grote YouTubers als de jongens van StukTV en Enzo Knol verdienen goed met de verkoop van merchandise en de samenwerkingen die zij aangaan met bedrijven die producten willen promoten in hun video’s. David heeft een stuk minder weergaven en is daardoor commercieel ook minder interessant. Zijn inkomsten komen dan ook vooral uit de advertenties van Google en de gameserver die hij beheert.

Niet voor het geld

Kijkers vinden het vervelend als ze merken dat hun idool ook video’s maakt voor het geld. „Op de een of andere manier vinden fans het heel raar als blijkt dat YouTubers ook centjes moeten verdienen. Je moet het wel echt leuk vinden, stellen ze. Maar als video’s maken je werk is, betekent het toch niet meteen dat je het niet meer voor de lol doet? Een advocaat kan zijn werk ook heel leuk vinden, maar uiteindelijk werkt hij om zijn gezin te kunnen onderhouden.” David werkt zes dagen per week en maakt gemiddeld 40 tot 50 uur. Na al die jaren heeft hij nog steeds heel veel plezier in het entertainen van zijn kijkers.

Als YouTubers gevraagd wordt naar hun salaris, zeggen ze vaak dat ze daar volgens contracten niets over mogen zeggen. Dat klopt deels. De percentages die managementbureaus opstrijken en de deals die worden gemaakt met bedrijven moeten vaak geheim blijven. Hoeveel iemand daadwerkelijk op zijn rekening krijgt gestort is echter geen geheim, stelt David. „Veel YouTubers hebben het liever niet over wat ze precies verdienen. Ze zijn bang dat het slecht is voor hun imago en fans daardoor anders naar ze gaan kijken. Gelijk hebben ze, mensen met een ‘normaal’ beroep vertellen ook niet aan iedereen wat ze precies verdienen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!