LAKS bracht nepnieuws: verkiezingsplan blijkt hoax

LAKS tijdens hun persconferentie afgelopen maandag in Den Haag./ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

18 JAN 2017

Scholierenorganisatie LAKS heeft ons allemaal in de maling genomen met hun ‘nieuwtje’ mee te doen aan de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Via hun Twitteraccount maakt de organisatie woensdag bekend dat het om een hoax gaat. Ze wilden alleen aandacht voor de problemen in het onderwijs.

Voorgelogen

„Onze politieke plannen waren een HOAX. Maar de problemen in het onderwijs zijn GEEN grapje”, twittert de club van voorzitter Sven Annen.

De actie van LAKS wordt met gemengde reacties ontvangen. De hoofdredactie van de NOS kan er bijvoorbeeld niet om lachen en heeft de organisatie een open brief geschreven. Daarin schrijft zij dat ze het schadelijk vindt dat LAKS willens en wetens de media heeft voorgelogen. „Deze vorm van het verspreiden van nepnieuws is buitengewoon schadelijk. Het schaadt het vertrouwen van het publiek in de journalistiek (en daarmee ook de positie van de NOS) en het schaadt de relatie tussen de NOS en het LAKS.”

Lees hieronder de brief van de NOS aan LAKS.

Checken

Alexander Pleijter, docent online journalistiek van de Universiteit Leiden, schrijft op Twitter wat veel mensen zich aanvragen, namelijk of de NOS dit bericht had kunnen checken. „NOS boos op Laks vanwege nepnieuws over deelname verkiezingen. Vraag is: hadden NOS en andere media t kunnen voorkomen? Viel het te checken?” Hij vindt de reactie van NOS in elk geval niet terecht. „Anderen de schuld geven van dalend vertrouwen van publiek in de journalistiek. Dat lijkt me niet de goede reactie. Kijk zelf in de spiegel.” En: „Bijvoorbeeld: was het nieuws dat LAKS meedoet aan de verkiezingen nou echt zo belangrijk om ongecheckt als nieuws te brengen?”

Ook bij Metro hadden we het bericht over LAKS maandag overgenomen nadat een woordvoerder van LAKS het nieuws meermaals telefonisch had bevestigd en uitleg had gegeven. Redacteur Tjerk de Vries vindt het vooral niet slim van LAKS om de media op deze manier te misleiden. „Het heeft als gevolg dat we LAKS een volgende keer minder serieus nemen.”

Vind jij het kunnen dat LAKS bewust nepnieuws heeft gecreëerd om aandacht voor problemen in het onderwijs aan te kaarten? Stem mee in de poll.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

3 UUR

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

3 UUR

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 12:20

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand, maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser