Jim Bakkum over Onze Jongens: 'Vrouwen gaan lós'

4 januari 2017 om 07:00 door Mario Wisse
Jim Bakkum over Onze Jongens: 'Vrouwen gaan lós'
Jim Bakkum (hier als Jorrit): "Het was belangrijk dat het er goed uit zag."

‘Erg lekker’. ‘Jim is zó sexy’. ‘Wat een sneue film’. Onze Jongens, de nieuwe Nederlandse film van Johan Nijenhuis (bekend van Rokjesdag en Verliefd Op Ibiza) over vier bouwvakkers die strippers worden, lokt wisselende reacties uit op social media.

Hoofdrolspeler Jim Bakkum (29) is wel wat gewend qua loftuitingen, kritiek en (vrouwelijke) aandacht. Als vijftienjarige werd hij tweede in de eerste editie van tv-talentenjacht Idols - zijn doorbraak - en ook daar vond toen ook bijna iedereen iets van.

„Van nature ben ik een rustige jongen, maar ik vind het wel leuk die aandacht”, zegt hij. „Man, echt niet normaal hoe die vrouwen in de bioscoop losgaan. Leuk ook om een keer een rol te spelen waarvoor ik echt uit mijn comfortzone moest komen: dansen, strippen, een vader-zoon relatie - het zijn allemaal dingen die ik nog nooit eerder had gedaan.”

Vernieling

In het verhaal van scenariste en vaste Nijenhuis-compagnon Anne-Louise Verboon speelt Bakkum de rol van Jorrit, een twintiger die terugkeert in zijn oude dorp en wordt geconfronteerd met het spoor van vernieling dat hij heeft aangericht toen hij er vertrok. Zijn zoontje herkent hem niet, zijn ex is vreselijk boos op hem, niemand staat te springen om hem terug te zien. Behalve Bas, de eigenaar van een zieltogend bouwbedrijf waar Jorrit aan de slag kan. In een uiterste poging het bedrijfje van de ondergang te redden verruilen de gespierde bouwvakkers hun hamers en spijkers voor massageolie en kleine broekjes.

Beeldhouwwerk

Bakkum trainde hard om aan het gebeeldhouwde lijf te komen waar Onze Jongens voor het belangrijkste deel om draait. „De film gaat niet alléén maar over strippen”, reageert hij, „maar het was wel belangrijk dat het er goed uitzag. Dat is waarom mensen uiteindelijk naar de film gaan.”

Onzeker

Acht maanden lang trainde hij, onder begeleiding, drie keer in de week en lette hij op zijn voeding. „Vlak voordat de opnamen begonnen zag ik eruit zoals ik eruit wilde zien. Te gek om te zien dat je een lichaam precies kunt boetseren zoals je het wilt. Wat ik fijn vind, is dat ik uiteindelijk een lichaam heb gekregen dat er nog natuurlijk uitziet, een lijf dat iedere jongen van die leeftijd kan hebben. Want het moet wel geloofwaardig blijven: Jorrit is niet een jongen die heel erg aan het sporten is en op zijn eten let. Hoe beter je lichaam wordt, hoe onzekerder je trouwens wordt, maar dat geheel terzijde.”

 

Bakkum heeft weinig boodschap aan de slechte recensies die Onze Jongens, net als de meeste andere films van Nijenhuis, krijgt. „Johan is geen Martin Koolhoven of Paul Verhoeven. Hij maakt films voor een brede doelgroep, films die wat luchtigheid in de wereld brengen. Qua bezoekersaantallen is hij de succesvolste Nederlandse regisseur. In de bioscoopzaal gaan ze los en dat is het belangrijkst.”

Op hoeveel bezoekers hoopt hij? „Op een miljoen, haha. De teasertrailer was na vijf dagen al anderhalf miljoen keer bekeken, dat is meer dan de nieuwe Star Wars. Dus als dat een voorbode is...”

Onze Jongens draait sinds vorige week donderdag in de bioscopen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!