Dakota Fanning ontdekt moederrol in Brimstone

11 januari 2017 om 07:30 door Constance van Amstel
Dakota Fanning ontdekt moederrol in Brimstone
Dakota Fanning als Liz in Brimstone./Filmdepot

Je kent ze wel, die schattige filmkinderen van toen waar uiteindelijk weinig leuks van terecht gekomen is. Types als Macaulay Culkin (Kevin uit Home Alone) en Lindsay Lohan (de tweeling uit The Parent Trap) hobbelen meer van probleem naar probleem dan van filmset naar filmset. Hoe anders is dat Dakota Fanning vergaan? De Amerikaanse maakte op haar 8e als jongste actrice ooit kans op een Screen Actors Guild Award voor haar filmdebuut in I Am Sam en is sindsdien lekker doorgegaan. Ze deed mee in alle delen van The Twilight Saga en is in 2018 naast onder anderen Matt Damon te zien in Ocean’s Eight.

 

Vanaf deze week schittert Fanning in Brimstone, de heftige westernthriller van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven. De 22-jarige speelt de rol van Liz, een jonge moeder die bij met de komst van een nogal creepy nieuwe dominee in het dorp, weet dat haar gezin gevaar loopt. Het is voor het eerst dat Fanning een moederrol speelt. „Ik vond dat ook een van de meeste interessante aspecten aan deze rol”, vertelt de actrice aan Metro. „Liz is een sterke vrouw, maar haalt een groot deel van die kracht uit het feit dat ze moeder is en haar gezin moet beschermen. Ik ben zelf nog geen moeder, maar vond het leuk om dat gevoel op deze manier toch een beetje te ontdekken.”

Dat ze inmiddels de leeftijd heeft bereikt waarin de rollen van jonge meisjes achter haar liggen, hoort er volgens Fanning dan ook gewoon bij. „Ik word ouder, dus de rollen die ik speel veranderen met mij mee.”

Koolhoven

Brimstone is de eerste niet-Nederlandse film is van regisseur Koolhoven, maar dat schrikte de doorgewinterde Hollywoodster niet af. „Ik kende hem niet en had ook nooit iets van hem gezien. Maar dat hoeft ook niet altijd, vind ik. De vibe met hem was goed. Hij was heel duidelijk in wat hij wilde, maar stond ook open voor ons. Soms moet je ergens gewoon induiken, en dat heb ik gedaan.”

Dat ze min of meer blind voor de hoofdrol in Brimstone koos, had alles te maken de kwaliteit van het script. „Ik las het script en was meteen onder de indruk, van het verhaal, maar ook van hoe gedetailleerd het geschreven was. Alles klopte. Het is het soort film met karakters die je niet vaak ziet. Het was sowieso iets heel anders dan wat ik hiervoor had gedaan. Bijvoorbeeld dat ik in een groot deel van de film gebarentaal spreek, dat had ik nog nooit gedaan en had veel zin om dat te leren.” Of ze het nog kan? „Alleen de gebarentaal die ik nodig had in de film, kende ik uit mijn hoofd. En ik vrees dat ik dat wat ik kon, ook al weer vergeten ben, helaas!”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!