Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 16 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Cees Geel: Voetballers mogen meer verdienen

Van ex-FIFA-baas Sepp Blatter en zijn praktijken wordt in de Nederlandse theaters gehakt gemaakt.

FIFA Blatter, de val van de voetbalkeizer heet een nieuwe theatervoorstelling die maandagavond in Hoorn in première gaat. Dan weet je het: die voormalige baas van wereldvoetbalbond FIFA komt er niet goed vanaf. Dat is de bedoeling ook niet van schrijver/regisseur Tom de Ket en producente Janke Dekkers, vrouw van voetbalman Tom Egbers. „FIFA Blatter is de theatrale reconstructie van de ongekende corruptieschandalen rond de wereldvoetbalorganisatie”, zo vinden zij. „We bieden een ultiem kijkje achter de schermen. Hotelkamers, vergaderzaaltjes en skyboxen worden geopend.”

Kauwgomballenfabriek

De cast bestaat uit Paul R. Kooij (als Blatter), Mohammed Azaay, Peter Drost, Lotje van Lunteren en Cees Geel. Laatstgenoemde PSV-supporter uit Amsterdam vertelt over FIFA Blatter, nadat hij in de Kauwgomballenfabriek een scène zes keer achter elkaar gerepeteerd heeft; de verslaggever kent de tekst nu ook zijn hoofd. „Je valt met je neus in de boter”, excuseert Geel zich in de repetitieruimte in de buurt van Amsterdam ArenA.

Cees Geel: Voetballers mogen meer verdienen
Cees Geel (rechts) met Peter Drost; achter hen Sepp Blatter. / Roy Beusker

Sepp Blatter is een man die manipuleert, aanzet en chanteert, vindt de acteur die onder meer in Simon, Levenslied, Flikken Rotterdam en de musical Hij Gelooft In Mij te zien was. Zeventien jaar lang was die Blatter voorzitter van de FIFA. Door velen gehaat, bij anderen (schijnbaar na omkoping) geliefd. In oktober 2015 werd Blatter geschorst van alle voetbalactiviteiten ‘wegens het niet op legale basis betalen van 2 miljoen Zwitserse franken aan toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini’.

Een van Geels personages is Helmut Käser, als secretaris-generaal voorganger van Blatter die ook zijn schoonzoon werd. Geel: „Blatter trouwde zijn dochter, nodigde hem niet uit op de bruiloft en gooide de dochter na het huwelijk als een vod weg. Hij stak een mes in Käsers rug en begon zo zijn FIFA-carrière. Onwaarschijnlijk, schaamteloos.”

Iedereen doet mee

Hoe onwaarschijnlijk ook, ondertussen blijven we massaal dure kaartjes voor voetbalwedstrijden kopen. Cees Geel zelf ook. „Klopt, iedereen doet mee. Ook de NOS als er tv-rechten worden gekocht. Als je politiek correct en heel zuiver op de graat wilt zijn, moet je je afvragen of je de WK in Rusland en Qatar wel wilt uitzenden. Maar ja, we willen de wedstrijden zien. Da’s het hele ding. Iedereen loopt maar te mauwen dat ‘die voetballers te veel verdienen’, maar alle stadions zitten vol. Mensen spreken zichzelf tegen, want emotie is sterker dan het verstand, ook bij mij. Ik vind dat voetballers trouwens te weinig verdienen. Als je ziet dat er aan een WK een paar miljard wordt verdiend, hoe kan het dan dat de voetballers daar niet eens 1 procent van krijgen? Zij staan toch op het veld?”

Cees Geel: Voetballers mogen meer verdienen
Cees Geel met Paul R. 'Blatter' Kooij. / Roy Beusker

Terug naar de verguisde FIFA. „Ik was al redelijk in de materie ingevoerd”, zegt Geel. „Heb er boeken over gelezen. Ik heb Blatter zelfs nog ontmoet, op het Voetballer van het Jaar-Gala van De Telegraaf. Een jaar of acht geleden was hij er eregast. Ik vond hem een wonderlijk mannetje. Hij leek op de pinguïn van Batman, klein en onooglijk, maar ook charmant en aimabel. Op de manier waarop hij zich gedroeg, kon je zien dat de man macht had.”

In leugens geloven

De charmante kant mag Blatter in de voorstelling laten zien. Geel: „Op toneel vertelt hij gewoon wat hij vindt en daar maken we onze kanttekeningen bij. Er moet een contrast zijn, dat maakt theater spannend. Maar verder is Blatter natuurlijk gewoon een megalomane gek die niet begrijpt waarom hij van alle kanten wordt uitgefloten. Hij gelooft oprecht in zijn eigen leugens.”

Cees Geel: Voetballers mogen meer verdienen
Tom de Ket. / Remko de Waal | ANP

Kamervragen

De regie van FIFA Blatter is in handen van Tom de Ket. De cabaretier van het duo Van Houts en De Ket trekt de laatste jaren met De Verleiders uitverkochte zalen met confronterende, harde toneelvoorstellingen. Met zijn groep pakte hij zo de vastgoedfraude, de boekhoudfraude van Ahold, de graaiers uit het bankwezen en maffiosi uit de farmaceutische industrie aan. Zijn stuk over de bankwereld leidde zelfs tot Kamervragen over het geldsysteem.

Info: www.jankedekkerproducties.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.