Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 12 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Wie is de Mol was les voor ‘Mol’ Klaas van Kruistum

In december blikken we terug. Vandaag met Klaas van Kruistum, die als ‘Mol van 2016’ vooral een les leerde over zichzelf.

Vorig jaar rond deze tijd ging het zestiende seizoen van het Avro-Tros-programma Wie is de Mol bijna beginnen. Slechts drie van de tien deelnemers wisten op dat moment wie zo’n tweeënhalve maand later als de mol zou worden ontmaskerd: Tim Hofman (winnaar), Annemieke Schollaardt (verliezend finalist) en natuurlijk de mol himself, Klaas van Kruistum.

„Het was vooral een heel spannende periode”, herinnert Klaas zich. „Het programma was nog niet begonnen en mensen leken me al door te hebben. Ik weet nog dat ik in de Intratuin liep en dat iemand tegen me zei: lekker aan het graven, molletje? Ik schrok en dacht: huh, nu al zo fanatiek? Dat wordt nog wat.”

Kloosterhint

En dat werd het zeker. Fanatieker dan ooit leken de fans van het programma aan de slag te gaan met de hints die zij van de programmamakers kregen. Een van die hints wees daarbij al in aflevering 2 heel nadrukkelijk naar Van Kruistum. In de veelbesproken kloosterhint verwezen de laatste letters van vijf uitgesproken zinnen naar de naam Klaas.

In huize Van Kruistum zat programmamaker Klaas op dat moment niet meer zo lekker op de bank. Hij wilde ‘iets’ doen en vergat daarbij helemaal dat hij dit keer niet de maker van een programma was, maar kandidaat. „Ik ben van mezelf nogal een control freak en om niks te zeggen te hebben over hoe de afleveringen eruit zouden komen te zien, vond ik superintens. Ik ben zelf ook programmamaker en wil graag grip op dingen houden.”

Stalker

Het liefst belde hij iedere dag met de programmamakers, omdat hij dan weer een idee had over hoe het ook zou kunnen in de montage. „Ik leek wel een stalker, zo vaak wilde ik bellen”, herinnert Klaas zich. „Ik voelde de behoefte om me te gaan bemoeien met de montage, want waren de hints niet te duidelijk? Ik wilde zo graag dat het zou lukken dat ik uit het oog verloor dat het een spel was.”

Na een gesprek met een van de mensen die de kandidaten tijdens de opnames van het spel psychisch bijstaan, werd hem duidelijk dat hij het moest proberen los te laten. Halverwege het seizoen kon hij weer genieten van het programma. „Dat was het ultieme loslaten.” Zijn deelname aan het spel werd daardoor tegen zijn eigen verwachting in ook een les over hem. „Het heeft me geleerd dat ik heel graag zelf dingen wil maken.”

Voor de nieuwe mol – Klaas zweert dat hij geen idee heeft wie het is, maar zet vooralsnog zijn geld op Sigrid ten Napel, Jeroen Kijk in de Vegte of Diederik Jekel – heeft Van Kruistum nog wel een advies: „Het is een rollercoaster die niet te overzien is. Je bent steeds bang om door de mand te vallen, maar speel daarmee. Praat mee met theorieën van anderen. En ga er vooral heel erg van genieten!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.