Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 16 dec 2016
Leestijd: 4 minuten

Frank van der Lende klaar voor debuut in Glazen Huis

3FM-dj Frank van der Lende (28) debuteert komende week in het Glazen Huis, dat dit jaar op de Grote Markt in Breda staat.

Nog adviezen gekregen van Het Glazen Huis-veteranen?
Domien (met wie hij het Glazen Huis betrekt) zegt dat ik sla moet eten ’s avonds om mijn maag te laten wennen aan weinig eten. Of aan géén eten eigenlijk. Hij is daar al mee begonnen. Maar ik begin morgen.

Alléén sla, zonder iets er bij?
Niet met een klont koolhydraten ernaast, maar wel een beetje lekker klaargemaakt. Ik ben eigenlijk een enorme vreetzak. Bij het ontbijt eet ik altijd iets van zes boterhammen met hagelslag en vlokken en ’s middags neem ik er weer vijf. Dat moet ik een beetje afbouwen. Maar misschien is het al een beetje laat om af te bouwen.

Waar kijk je het meest naar uit?
Ik ben volgende week een soort vergaarbak en doorgeefluik van verhalen. En verhalen verzamelen is een van de belangrijkste redenen dat ik ooit met radio begon. Ik geloof dat er in elk mens, goed of slecht, een verhaal zit. Verhalen verzamelen voor een goed doel is voor mij het summum van radiomaken. Ik heb er ontiegelijk veel zin in in.

Welk gevoel heb je bij de stille ramp (bestrijding van longontseking bij kinderen in arme landen als Ivoorkust en Soedan) van dit jaar?
Het is heel concreet. Gisteren sprak ik een meisje van zestien dat in actie is gekomen en een musical heeft geschreven over longontsteking. Zij vertelde dat ze ook wel eens longontsteking heeft gehad en dat het iets erger is dan een griepje, maar dat ze na twee dagen het ziekenhuis weer uit was. In Ivoorkust kunnen ze niet eens naar het ziekenhuis. Het is een kwestie van leven of dood. Elke 35 seconden gaat er een kind dood door longontsteking. Terwijl het een redelijk eenvoudig te behandelen ziekte is. We weten waarvoor we het doen.

Vorige maand gingen Frank en Domien alvast een kijkje nemen in het Glazen Huis.

De Grote Markt van Breda wordt afgesloten zodat mensen met kwaad in de zin er niet met hun auto op kunnen. Wat vind jij daar van?
3FM heeft 12 jaar ervaring in het organiseren van dit event, wat maakt dat ik me hier geen zorgen over maak. Dit wordt mijn zevende jaar Serious Request (Van de Lende was afgelopen jaren al als producer en verslaggever betrokken) en dit soort maatregelen wordt bij mijn weten altijd genomen. Alleen wordt er nu meer aandacht aan gegeven. Omdat mensen dat willen, volgens mij. Mensen willen weten of er beveiliging is.

Hoe ben je als je honger hebt?
Ik ben eigenlijk altijd super vrolijk, tenzij ik honger heb, haha. Dus ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. De eerste dagen vallen door alle nieuwe dingen die ik als debutant meemaak waarschijnlijk wel mee, maar vanaf dag drie en vier zal ik het wel zwaar krijgen. Ik ga maar heel veel thee drinken.

Vorig jaar was er voor het eerst minder geld opgehaald dan het jaar ervoor. Is dat iets wat je bezighoudt?
Nee. Ook die acht miljoen van vorig jaar is een shitload aan geld. Met vier euro kunnen we al een antibioticakuur voor een kind met longontsteking kopen, dus ook als we vierduizend euro ophalen kunnen we heel veel mensen helpen. Bij wijze van spreken dan, hè. Want ik hoop natuurlijk dat we heel veel geld ophalen. Wat ik ook hoop is dat mensen een beetje lief voor elkaar zijn. Er is zo veel haat. Dat merkte ik toen ik laatst rond de verkiezingen in Amerika was en dat merk ik ook hier in Nederland, waar elke zenuw bloot lijkt te liggen. Het hoeft maar een klein dingetje te zijn of mensen vliegen er al, whop, bovenop. Ik hoop dat we met dat weekje 3FM Serious Request voor een beetje verbondenheid kunnen zorgen. Laten we een klein beetje aardig voor elkaar zijn.

Is er iemand van wie je hoopt dat hij of zij komt buurten?
Muzikaal gezien zou ik het heel leuk vinden als Oasis een liedje zou komen spelen. Of Kings Of Leon, waar ik al lang fan van ben. Maar wat is het hoogst haalbare in Nederland? De koning? Of Máxima, dat zou fantastisch zijn. Máxima, je bent bij deze uitgenodigd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.