Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 21 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

De Jeugd van Tegenwoordig scoort ook met musical

Titel: Watskeburt?! • Genre: poppenmusical. • Van: Bos Theaterproducties / rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig. • Gezien: première dinsdag 20 december, De Meervaart in Amsterdam. • Beoordeling: 4 uit 5. • In de gallery vind je een aantal premièregasten.

Vieze Fur, Willie Wartaal, Faberyayo en producer Bas Bron namen de ovatie van het premièrepubliek wat schuchter in ontvangst, maar wat is hun musical gesláágd. Onwennig stonden ze er na afloop ook, op zo’n theaterpodium. Net zoals hun idee bij de bekendmaking onwennig was: De Jeugd van Tegenwoordig gaat een poppenmusical maken. Huh?

Watskeburt?!
Kiefer Zwart, Cripta Scheepers en Rein Hofman met Willie Wartaal. / Raymond van Olphen

Fraaie combi

De combinatie van een absurd sprookje met hun hits als Sterrenstof, Get Spanish en uitsmijter Watskeburt?! is fraai geworden. Zes acteurs hanteren de poppen (soms als duo met één pop, wat geweldig uitpakt): Rein Hofman, Kiefer Zwart, Anna Keuning, Cripta Scheepers, Sebas Berman en Bradley Groffen. Henk Poort speelt als ervaren rot de slechterik AuSchurk, die Bas Bron ontvoert. Hoe de drie rappers naar hun collega op zoek gaan, moet je zelf maar gaan zien. Hilarisch en soms gortdroog zijn woorden die bij deze bijzondere musical passen.

Watskeburt?!
De poppen met vlnr Willie Wartaal, Vieze Fur, Faberyayo en Bas Bron. / BrunoPress

Al bij binnenkomst in De Meervaart kreeg ‘de echte’ Jeugd van Tegenwoordig een groot applaus. Ze hadden ook helemaal niet zo veel zin om te gaan kijken, zeiden twee van de leden eerder al tegen Metro.

Poppen in de zaal

Het publiek had er wel zin in en kreeg waar het op hoopte. Een gekke avond, en in een musicalvorm is-ie op z’n minst bijzonder te noemen. Het blijft toch gek om naar poppen op een podium te kijken, terwijl hun personages van vlees en bloed enkele meters verderop in het publiek zitten. Dat poppenspel wordt echter zo goed gedaan, dat de vier rappers ook op de bühne gaan leven.

Watskeburt?!
Henk Poort als de schurk van de show. / Raymond van Olphen

Omdat de muzikanten het verhaal van Watskeburt?! zelf hebben bedacht, krijg je daadwerkelijk wat van de heren mee. Van hoe een autorit na een optreden gaat bijvoorbeeld. Of dat ze een meet-and-greet met fans best fucking saai kunnen vinden. En hoe hun onderlinge gesprekken kunnen ontsporen. Radeloosheid over de ontvoering van Bas Bron na een ernstig auto-ongeluk draait bijvoorbeeld uit op gekibbel over een eveneens verdwenen eiersnijder.

Cripta Scheepers

Henk Poort houdt zich prima staande tussen het jonge geweld dat naast hem op de planken speelt en zingt. Hij zingt het enige nieuwe nummer in de show en heeft zichtbaar plezier om aan Watskeburt?! mee te doen. De jonge garde is uitstekend op dreef, maar als we er toch eentje mogen noemen: Cripta Scheepers. Deze dame valt op: met het spelen van een vrij dom wicht, met haar dans en met haar vermogen om verschillende gezichten van een personage te kunnen laten zien, tot een fantastische woede-uitbarsting aan toe.

Watskeburt?!
Dramatische ontwikkeling in Watskeburt?!… / Raymond van Olphen

Vakkundig inkoppen

De Jeugd van Tegenwoordig heeft het verhaal aangedragen, de schrijvers Lucas de Waard en Daan Windhorst hebben het idee vakkundig ingekopt. Zij schreven aan de hand van absurde personages als Koning Kommer, een dennenboom die in een verkeerde stam geboren is en Eerste Stuurman Iglo, de broer van Kapitein. ‘Verliefd op elke letter’, zingt De Jeugd van Tegenwoordig in Manon en ook de cast in Watsekeburt?! Dat is ondergetekende ook op elke letter van deze voorstelling. Kijktip voor het komende half jaar.

Informatie en speellijst: Watskeburtdemusical.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.