Rotterdam

Boekenkasten voor de 20e keer opzij voor Lezersfeest

Boekenkasten voor de 20e keer opzij voor Lezersfeest

Overal boeken op het Lezersfeest, zelfs op het hoofd. / Dimitri Hakke

Foto van 'Erik Jonk'

3 NOV 2016

Het jaarlijkse Lezersfeest in Bibliotheek Rotterdam wordt met goud van oud en nieuwe namen extra feestelijk. Het evenement is er namelijk voor de 20e keer.

Of het 21e Lezersfeest in de bieb van Rotterdam er ooit komt, is nog even spannend. Zonder steun van het Rotterdamse Cultuurplan 2017 – 2020 (de voorlopige beslissing daarover valt volgende week donderdag) is de organisatie voor het jaarlijkse lezers- en schrijversfestijn een lastige zaak. Tot die tijd houden de medewerkers van de bibliotheek en de vrijwilligers de moed erin: de twintigste editie op zaterdag 12 november moet er eentje worden om nooit te vergeten.

Recordaantal podia

Oude bekenden en nieuwe literaire helden komen tijdens het jubileum samen op een recordaantal van negen podia. Het Metro-podium op de begane grond is er een van. Daarop komen succesnummers van weleer langs, zoals Herman Brusselmans en Nico Dijkshoorn. Hier wordt ook driemaal de kennis van het publiek getest met de 20 Jaar Lezersfeest- & Popquiz. Enkele Metro-redacteuren maken in de Metro-hal samen met het publiek pagina’s over de feestavond.

Bars in de bieb

Het Lezersfeest is sinds 1997 uitgegroeid tot een vaste waarde in de literaire festivalwereld. Gemiddeld tweeduizend mensen bezoeken het feest met voordrachten, interviews, muziek, bier en bitterballen. De boekenkasten gaan even aan de kant, bars komen ervoor in de plaats.

Boekenkasten voor de 20e keer opzij voor Lezersfeest

Hier luisterren mensen aandachtig, maar van 24.00 tot 02.00 uur is het tijd voor Boekie Night met de coverband Shaky Ground. / Fred Ernst

Vaste waarde of niet, ieder jaar is er uiteraard ruimte voor vernieuwing. Zo komen debuterende talenten als Inge Schilperoord en Roelof ten Napel aan bod in interviews door Oscar Kocken. Gevestigde namen vind je overigens op de tweede verdieping, waar successchrijvers als Dimitri Verhulst, Griet Op de Beeck en Saskia Noort aanwezig zijn.

Gezonde boeken

Absoluut nieuw: Op het lijf geschreven in Muziekweb. Daar staan boeken over gezond eten, lifestyle, beweging en bijbehorende wetenschappelijke theorieën centraal. Onder meer hockeyster Ellen Hoog, schrijver Jet van Nieuwkerk en arts en auteur Kris Verburgh komen aan bod.

Nieuw is ook het Erasmuspodium bij de Erasmus Experience, een permanente tentoonstelling rond het werk van Erasmus. Hier treden auteurs op die passen bij de thema’s filosofie, taal, debat, gedrag, humor en satire. Tussendoor kan iedereen in alle uithoeken van de bibliotheek genieten van het ‘randgebeuren’.

Rotterdams woordenboek

Of het nou de oude Lezersfeesthit ‘tegeltjeswijsheden schilderen’ is, of een 21e-eeuwse woordenquiz en de presentatie van het tweede Rotterdamse woordenboek: het is er allemaal op deze extra feestelijke, maar misschien ook wel laatste editie.

Compleet programma en kaartverkoop: www.lezersfeest.nl.

Metro tipt

Boekenkasten voor de 20e keer opzij voor Lezersfeest

Jules Deelder. / A.M.C. Fok

Vaste gasten

Drie gasten op het twintigste Lezersfeest waren er ook de allereerste keer bij. Het gaat om Nelleke Noordervliet, Herman Brusselmans en oer-Rotterdammer Jules Deelder. De enige echte nachtburgemeester van de stad is na Toon Hermans de bestverkochte dichter van Nederland.

Boekenkasten voor de 20e keer opzij voor Lezersfeest

Elfie Tromp. / Keke Keukelaar

Columnist

Elfie Tromp, van wie haar tweede roman Underdog is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs, is columnist bij Metro. Op het Metro-podium draagt zij voor, ongetwijfeld over twintig jaar Lezersfeest. Ook geeft zij een workshop aan vijftien mensen die Metro dit jaar als lezerscolumnist haalden.

Boekenkasten voor de 20e keer opzij voor Lezersfeest

Herman Koch. / Annaleen Louwes

Grote namen

Susan Smit, Dimitri Verhulst, Wim Helsen, Saskia Noort, Joost Prinsen, Ronald Giphart: allemaal mooie namen en aanwezig op het Lezersfeest. Misschien is Herman Koch 12 november wel de beroemdste naam, door zijn wereldsucces met Het diner. Nu verschijnt zijn nieuwe werk, De greppel.

Boekenkasten voor de 20e keer opzij voor Lezersfeest

Paulien Cornelisse. / Tessa Posthuma de Boer

Herkenbaar

Paulien Cornelisse is een taalkunstenaar, maar brengt haar boeken en cabaretvoorstellingen op een voor velen herkenbare manier. Neem Taal is zeg maar echt mijn ding, over hoe mensen ‘per ongeluk met elkaar praten’. In De verwarde cavia gaat het over zeer herkenbare kantooravonturen.

Boekenkasten voor de 20e keer opzij voor Lezersfeest

Bastaard Platen. / Ellis Jeurissen

Boezemvrienden

Op het Lezersfeest wordt niet alleen gelezen, maar ook muziek gemaakt. In het bibliotheektheater bijvoorbeeld, door drie vrienden die de liefde voor muziek, het leven en alcohol delen. Bastaard Platen bestaat uit Jeroen Kant, Mathijs Leeuwis en oud-voetballer Björn van der Doelen (rechts).

Boekenkasten voor de 20e keer opzij voor Lezersfeest

Jet van Nieuwkerk. / Dana van Leeuwen

Dochter van

Ze zal altijd ‘de dochter van Matthijs’ zijn, maar Jet van Nieuwkerk maakt natuurlijk furore met iets van zichzelf. Het boek van Jet van deze ‘health lover’ is een groot succes. Van Nieuwkerk vertelt in het boek over haar favoriete recepten voor een happy en healthy leven. Niet te streng en niet saai.


De onmetelijke wildernis van Tiengemeten

Rotterdam.

Foto van 'Metro'

13 JUN 2019

Wildernis, om de hoek van Rotterdam, zo kun je het eiland Tiengemeten omschrijven. Hier mag de natuur sinds 1997 haar eigen gang gaan. En die verovering op de mens is op de voormalige zandplaat in het Haringvliet goed zicht- en hoorbaar.

Eenmaal van boord gestapt valt alvast het vele vogelgekwetter op. Alsof je een volière binnenstapt. En dan te bedenken dat op deze bijzondere plek ooit een vliegveld was bedacht. Voorheen bedreven boeren hier akkerbouw, wat, al ver voordat de natuur de ruimte kreeg, een aflopende zaak was. De boeren werden uitgekocht, in 2007 werd een gat in de dijk gestoken en vervolgens mocht het 10 vierkante kilometer grote Tiengemeten verder uitgroeien tot de grootste natuurontwikkeling van Nederland. Maar niet alle menselijke sporen zijn uitgewist: een deel van het oude cultuurlandschap werd hersteld. En het buurtschap bij het haventje bestaat nog steeds. In de oude boerderijen en schuren vonden het bezoekerscentrum, het Rien Poortvliet Museum (veel kabouters!), het Landbouw Museum en Speelnatuur Tiengemeten een plek. Wie de dijk naast het buurtschap op loopt, krijgt direct een indruk van wat het eiland biedt: een onmetelijke vlakte met natte natuur waarin je ontmoetingen kunt verwachten met onder meer hooglanders, bevers (als het meezit), zeearenden, bijzondere eenden, kluten en lepelaars. Wil je dit allemaal meemaken, dan heb je een flinke struintocht voor de boeg. Voor wie dit net even iets te veel van het goede is, die huurt een fiets. Waar je ook voor kiest, je zult een overweldigende stilte ervaren. Op dit eiland kun je echt je hoofd leegmaken en helemaal uitgerust weer inschepen in het haventje.

Wat kun je van een dagje Tiengemeten met de Spido verwachten?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Feyenoorders nemen afscheid van Varkenoord

Feyenoorders nemen afscheid van Varkenoord

Sander de Kramer is ambassadeur van de club van Zuid en ondersteunt onder meer de Feyenoord Foundation: “Mensen hebben vaak maar een klein duwtje in de goede richting nodig. Maar dat duwtje moet wel worden gegeven. Feyenoord geeft die duwtjes.” Foto: Peter Tetteroo

Foto van 'Metrorotterdam.nl'

13 JUN 2019

Georginio Wijnaldum, Giovanni van Bronckhorst en Tonny Vilhena, zomaar wat topvoetballers die groot groeiden op Varkenoord, onder de slagschaduw van De Kuip. Talkshow Gelül verlaat voor deze gelegenheid zijn stek op Katendrecht om op het Varkenoordse veld met Feyenoorders afscheid te nemen van dit roemruchte trainingscomplex. Emile Roemer en Sander de Kramer zetten de laatste punt achter Varkenoord, met gasten als Gerda Lems: “Bij Pauw zap je weleens weg bij een rotonderwerp. Dat is hier niet nodig, want alles gaat over ons favoriete onderwerp: Feyenoord.”

Tekst: Ellen Mannens
Beeld: Peter Tetteroo

Gelül


Liever een verre vriend dan een slechte buur

Fica Djohani.

Foto van 'Metro'

13 JUN 2019

“7.00 uur is een heel normale tijd om op te staan.” Hij zei het echt, mijn buurman. Elke dag gilt zijn wekker om 7.00 uur, ook naar mij, een uur voordat ik op moet staan. Ik hoor hem boven mijn hoofd rondstampen. Er ligt geen tapijt op de houten vloer, zijn schoenen zijn van hard leer. Op de een of andere manier moet hij veel rondlopen voordat hij eindelijk weggaat om 7.40 uur en ik nog 20 minuten kan slapen. Toen ik hem op een ochtend om 7.42 uur vroeg of hij misschien zijn schoenen pas bij het weggaan aan wilde trekken, kreeg ik te horen dat ik maar om 7.00 uur wakker moest worden. Hij liep verder. Ik gooide de deur iets te hard dicht.

Schrijnende verhalen

Problemen tussen buren heb je in alle soorten en maten. Van kleine ergernissen over een kinderfietsje dat in de weg staat tot ernstige geluidsoverlast en serieuze pesterijen. Ruzie met de buren kan zo hoog oplopen dat je je niet meer op je gemak of zelfs onveilig voelt in je eigen huis.


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.