Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 26 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

We krijgen nooit genoeg van The Lion King

The Lion King gaat zondag voor de tweede keer als musical in Nederland in première.

Niet minder dan negenhonderd keer speelde The Lion King tussen 2004 en 2006 in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Genoeg mensen hebben de familiemusical weleens gezien, zou je zeggen, of toen of elke keer opnieuw als animatiefilm op dvd. Maar nee: The Lion King is gewoon weer in Scheveningen terug voor een onbepaalde periode. De producent van toen, Joop van den Ende, heeft plaatsgemaakt voor Albert Verlinde, maar het Disneyverhaal is uiteraard voor 100 procent intact gebleven.

We krijgen nooit genoeg van The Lion King
The Lion King 2004-2006 met Carolina Dijkhuizen en Etiënne Poeder. / ANP

Zondag gaat bekend Nederland in smoking en galajurk over de rode loper om zich weer eens te vergapen aan de geboorte van leeuwenwelp Simba, de dood van zijn vader, leeuwenkoning Mufasa, de slechte oom Scar die door verraad de macht grijpt en de vlucht van de eerder genoemde Simba. Overbekend verhaal natuurlijk, net als die nummers als Circle of Life van Elton John, maar we vreten het.

19 jaar op Broadway

De wereld zag The Lion King voor het eerst als animatiefilm. Walt Disney bracht deze in 1994 uit verdiende er 987 miljoen dollar mee. Als musical ging The Lion King in 1997 in première op Broadway in New York. Hij speelt daar, onafgebroken, tot op de dag van vandaag.

We krijgen nooit genoeg van The Lion King
Elton John en Tim Rice wonnen een Oscar voor het filmnummer Can You Feel The Love Tonight. / ANP

Verlinde en zijn Stage Entertainment hebben gekozen voor een grote titel, maar qua musicalacteurs niet voor grote namen. Gaia Aikman is er bijvoorbeeld bij als Nala. Je kunt haar vorig jaar in The Voice of Holland gezien hebben. David Goncalves is Mufasa. Hij stond eerder in Daddy Cool en Dreamgirls, maar had gillende meisjes als fans bij de allereerste Idols in 2003 (!).

Scar Jorrit

Eén echt bekend tv-gezicht is er wel, Jorrit Ruijs. De man uit de dramaserie Bloedverwanten (de theaterganger kent hem als danser Bram uit Soldaat van Oranje) speelt de slechte leeuw Scar, die koning van Afrikaanse dierenrijk wordt. Ruijs is dolbij dat The Lion King weer ‘langskwam’: „Buiten de fantastische rol die ik mag spelen, is dit een productie met castleden uit alle hoeken van de wereld (vooral veel Zuid-Afrikanen, red.). Vanaf dag één was er liefde en warmte voor elkaar en interesse voor wat iedereen gedaan heeft. Qua cast is dit de grootste show waarin ik heb gestaan.” Dat zou je niet zeggen als je Soldaat van Oranje op je naam hebt staan. „Maar”, zegt Ruijs, „de organisatie van The Lion King is groter en we zijn met meer mensen. Overal zijn mensen bezig met kostuums en poppen.”

We krijgen nooit genoeg van The Lion King
Jorrit Ruijs. / Patrick van Emst | BrunoPress

Masker op

Als een rol als Scar langskomt, dan weet je dat je er als acteur misschien wel twee jaar je leven voor opzij moet zetten. Ruijs heeft het er graag voor over: „Ik kon me dat meteen goed voorstellen. Alles is eigenlijk te gek aan The Lion King. Het spelen – wat ik zelf het meeste doe – het zingen, het dansen… en wat een mooi verhaal. Ik kijk er enorm naar uit om een hele tijd met een masker het podium op te mogen. Die twee jaar, mocht het zover komen, gaan volgens mij zo voorbij.”

Toen de titel bekend werd, zat hij niet thuis klaar om meteen te reageren. „Ik werd er door anderen op geattendeerd. Enkele mensen zeiden ‘je moet auditie gaan doen voor Scar. Ik heb The Lion King van tien jaar geleden gezien en wist wel dat de rol bij mij zou kunnen kloppen. Het is de slechterik, maar de fysieke rol spreekt me aan. Toen ik bij de audities binnenkwam, zei men ‘dat is hem’. Ik weet niet of dat een compliment is, haha, want ik probeerde nog aardig te doen. De producent vindt Scar blijkbaar goed bij me passen. Gelukkig maar, want hij is heerlijk om te spelen.” Of het weer negenhonderd keer wordt, dat weet niemand: maar genoeg mensen zullen weer smullen van die Scar en aandoenlijke Simba.

https://www.youtube.com/watch?v=K2Qbtc6M7so

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.