Shay kreeg post uit de bajes... en ze schreef terug

28 oktober 2016 om 15:10 door Constance van Amstel
Shay kreeg post uit de bajes... en ze schreef terug
FunX-dj Shay Kreuger ontdekte dat brieven schrijven heel belangrijk is voor gevangenen./VPRO

FunX-dj Shay Kreuger kreeg fanmail vanuit het gevang, schreef terug en maakte er voor de VPRO tv-serie Brieven van Pancho over.

Op een dag kreeg je fanmail van een gevangene. Waarom schreef je terug?

De brief had een vrij persoonlijke noot, en raakte me op de een of andere manier. Hij gaf me props voor het radioprogramma op FunX, maar noemde het ook tof dat een jonge vrouw van wie de roots buiten Nederland liggen zo’n positie in de maatschappij heeft. Het was een kort briefje, maar erg inhoudelijk. Hij sprak alsof ik een vriendin was.

Er ontstond een briefwisseling. Wanneer dacht je: dit moet op tv?

Ik was al in gesprek met VPRO Dorst en min of meer per toeval vertelde ik daar over mijn brieven met de gevangene. Toen zij voorstelden om daar een serie over te maken, zei ik in eerste instantie nee. Het voelde alsof ik zijn vertrouwen zou beschamen. Ik wilde hem niet gebruiken voor eigen gewin. Toen heb ik het hem gevraagd wat hij ervan zou vinden. Hij zei gelijk: ‘ja tof, doen!’ Toen ben ik gaan researchen.

Wat heb je verder ontdekt?

Ik had weleens gehoord dat er vrouwen bestaan die met gedetineerden schrijven en daar dan verliefd op worden, maar ik ontdekte dat er hele stichtingen zijn die bemiddelen tussen gevangenen en mensen zoals jij en ik. Het schrijven betekent namelijk heel veel voor de gevangenen: het is vaak hun enige contact met de buitenwereld.

Als 'jouw' gevangene, Pancho, vrijkomt, ga je dan koffie met hem drinken?

Ja, ik denk het wel. Ik heb teruggeschreven en een docu gemaakt naar aanleiding van zijn verhaal. Ik wil hem de rug niet toekeren als hij straks vrijkomt. Dat past niet bij mij. Misschien neem ik zelf wel het initiatief, want een gedetineerde is meer dan de misdaad die hij heeft begaan.

Brieven van Pancho, is aanstaande zondag 30 oktober en zondag 6 november om 23.30 uur te zien op NPO3. De afleveringen zijn ook te zien via npo3.nl.3lab

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!