Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 12 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Rents Jeske en Renée woensdag live op Facebook Metro

Twee actrices van de musical Rent geven woensdagavond op Metro’s Facebook live een blik achter de schermen.

Het was het kleine theater M-Lab in Amsterdam-Noord dat vorig jaar februari de in Amerika zo populaire musical Rent produceerde. Normaal een soort laboratorium om dingen uit te proberen, nu vroeg M-Lab zijn vaste bezoekers ‘wat zou je het liefst willen zien?’. Het resultaat: alleen maar uitverkochte voorstellingen. Een tweede speelperiode volgde een half jaar later, ook toen louter volle zalen. Het hoogtepunt: Rent kreeg de Musical Award als beste kleine musical. Het dieptepunt: na Rent sloot het al langer met financiële zorgen kampende M-Lab de deuren.

Treurige dood

Het DeLaMar Theater in Amsterdam vond dat dit succes een vervolg moest krijgen. Een groot deel van de oorspronkelijke cast en een nieuw gezicht als Rosa da Silva (Anne, De Tweeling) staan met een reeks shows bij het Leidseplein en trekken daarna kort het land in. Jeske van de Staak en Renée de Gruijl zijn er weer bij in het verhaal over een groep jonge kunstenaars in de tijd dat hiv je doodsvonnis was. Rent-schrijver en -componist Jonathan Larson, die een dag voor de première van zijn levenswerk stierf aan een gescheurde aorta, stelde als centrale vraag: welke keuzes maak je als je weet dat je dagen zijn geteld?

Rents Jeske en Renée woensdag live op Facebook Metro
Jeske van de Staak. / BrunoPress

Jeske van de Staak is advocaat Joanne, Renée de Gruijl een artiest. De twee krijgen een relatie die zwaar onder druk komt te staan. De rollen leverde hen beiden een Musical Awardnominatie op, die uiteindelijk niet werd verzilverd. Woensdagavond spelen zij een andere hoofdrol, op Metro’s Facebook. Zij leiden je dan rond achter de schermen en vertellen over hun zo geliefde Rent.

Voortrazende trein

„De show heeft iets bijzonders, iets magisch. Je wordt meegezogen en belandt in een voortrazende trein. Rent kun je als acteur niet op halve kracht doen”, verklaart Van de Staak het succes. De Gruijl: „En naast het mooie verhaal en de tastbare personages is die muziek zó goed geschreven.” Van de Staak, die zaterdag ook al als advocaat opdook in Koefnoen: „Dat thema ‘wat doe je als je dagen zijn geteld?’ gaat in Rent over aids, maar kan natuurlijk over van alles gaan.” De Gruijl, afgelopen seizoen met Grease door het land toerend: „Het kan zo actueel zijn. We leven tenslotte in een wereld met ruis en zijn veel met onnozele dingen bezig. Ik had de film al eens gezien en heb de muziek. Sinds mijn vijftiende ben ik fan.”

Ze zijn dolblij om Rent nog een keer te kunnen doen. Van de Staak: „En dan denk ik nog: maar een máánd!” Dat zij de award voor beste vrouwelijke bijrol aan Annet Malherbe moest laten en De Gruijl het in de categorie aanstormend talent aflegde tegen Romy Monteiro, ach… Veel mooier vonden ze de prijs ‘beste kleine musical’. Van de Staak: „We maakten Rent zo met z’n allen, dan is die award de mooiste.” De Gruijl: „We speelden het natuurlijk voor ons publiek, maar de reacties waren zo geweldig dat die Musical Award heel goed voelde. We gingen met een echte ‘beng’ het M-Lab uit.”

18.45 uur

Nu weer in Amsterdam optreden is een traktatie voor de dames, want ze kunnen op de fiets. Woensdagavond gebeurt het fietsen wat vroeger dan normaal, omdat Jeske en Renéé om 18.45 uur klaar moeten staan voor een live-rondleiding achter de schermen. De Gruijl: „We vertellen over hoe we ons voorbereiden en laten dat natuurlijk zien. Wat? Dat zie je woensdag…” En daarna? „Komen kijken zou ik zeggen”, vindt Van de Staak. „Met Rent krijg je iets overweldigends.”

Rents Jeske en Renée woensdag live op Facebook Metro
Jeske (links) is advocate Joanne, Renée artieste Maureen. / Annemieke van der Togt

Jeske en Renée deden naast de musical mee aan Rent in Concert, ook in DeLaMar. Hier zie en hoor je hun duet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.