Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 23 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Jindra via K3 in Hair terug op het oude nest

De flower powerhippies van Hair gaan zondag weer de bühne op. Voor Jindra van Schaijk voelt dat een beetje als thuiskomen.

Ze is nu een bekend gezicht, vooral in België, van de tv-zoektocht K3 Zoekt K3. Maar eigenlijk is Jindra van Schaijk (23) musicalactrice, die voor haar televisieoptredens avond aan avond als non zong in The Sound of Music. In de musical Hair, die zondag in Breda in première gaat, is de Amsterdamse bij Stage Entertainment terug op het oude nest. Haar blonde lokken die in het oog sprongen bij K3 Zoekt K3 zijn in de show vervangen door dreadlocks. Het scheelde niet veel of ze was daadwerkelijk tot de nieuwe K3 doorgedrongen. Na aanvankelijke kritiek van de fans, na een uitspraak dat ze de show wel heel graag wilde winnen, werd ze toch in de armen gesloten en schopte Van Schaijk het tot de finale. Daarin moest zij het afleggen tegen een andere Nederlandse, Klaasje Meijer.

Het allerliefste

Fijn om na je omzwerving terug te zijn?

Ja, heel fijn dat ik weer in een musical kan spelen.

Het is toch echt je ding?

Het is waarvoor ik ben opgeleid en wat ik het allerliefste doe. Ik mag weer dansen, weer zingen en weer spelen.

Jindra via K3 in Hair terug op het oude nest
Jindra tijdens een openbare repetitie voor de musical Hair. / BrunoPress

Dat weet je nu. Wat als je het wél geworden was?

K3 speelt ook musicals hè, haha. Tja, ik was er dichtbij, maar in de finale voelde ik wel dat het ‘m niet ging worden en dan is het op een gegeven moment wel oké. Ik zal niet zeggen dat ik niet jaloers ben op de meiden, hoor, ook zij mogen iedere dag doen wat zij het liéfste doen. Ik zal nooit weten hoe dat is, ben terug op mijn plek en daarom gelukkig.

Kakafonie

Toch is ook Hair iets heel anders dan The Sound of Music.

Ja, ik vond het daarom spannend. We hebben een jonge groep en ik verwachtte een kakofonie van mensen waarvan ik er veel van mijn opleiding al kende. We voelden ons al snel vertrouwd met elkaar. Dat is belangrijk, want Hair is een show waarin je als acteur moet durven. Er werd ons gevraagd lef te hebben en kunstzinnige vrijheid te nemen. Door het onderlinge vertrouwen lukt dat en de ervaren William Spaaij en Anouk Maas trekken de kar daarbij. Een heel verschil met toen ik als een nonnetje met een kaars op het podium een kerklied liep te zingen. Hair vraagt veel discipline van mij. Ik dans mee en ben daar niet speciaal voor opgeleid. Dat vergde veel aandacht. Bovendien blèr ik in de voorstelling nogal wat af.

Jindra via K3 in Hair terug op het oude nest
Jindra met Klaasje Meijer in de finale van K3 Zoekt K3. / ANP

Zou je jezelf in zo’n vrije hippiegroep kunnen zien, in het Vondelpark bijvoorbeeld?

Ja, dat kan ik me wel voorstellen. Ik denk dat er in de wereld heel veel behoefte is aan verbondenheid. Ik zou daarom bij zo’n groep kunnen horen. Alles is nu maar digitaal, koud en onpersoonlijk. Ik zou me er wel goed bij voelen. Zo’n groep heb ik in Hair ook trouwens. We krijgen alle ruimte om vrij te zijn in wat we doen.

Hair in Nederland

Hoewel de film uit 1979 misschien het beroemdst is, is Hair een musical uit 1969. In Nederland was het verhaal over de hippie-idealen van flower power een jaar later al te zien in het tent in Amsterdam. In 2005 namen René van Kooten en Chaira Borderslee de hoofdrollen op zich, twee jaar later Jorrit Ruijs en Jelka van Houten. De versie van Stage Entertainment heeft onder meer William Spaaij, Anouk Maas, Jeffrey Italiaander, Tommie Christiaan, Loïs van de Ven en Jindra van Schaijk in de gelederen. Spaaij was deze week ziek, waardoor twee voorstellingen moesten worden afgelast. De première gaat vooralsnog door.

Meer info? www.hairdemusical.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.