Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 25 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Danny de Munk nog altijd een schoffie

Nog één maal keert Danny de Munk terug als Ciske, het braniemannetje waarmee alles voor hem begon.

‘Krijg toch allemaal de kolere, ik voel me zo verdomd alleen’ klinkt vanaf 20 november weer in Amsterdam, de stad van straatschoffie Ciske de Rat. Stage Entertainment brengt de musical (eerder te zien in 2007) terug met een aftrap van vier maanden in DeLaMar, hartje hoofdstad. Daarna volgt een landelijke tournee. De bekendste Ciske ooit, Danny de Munk, is erbij. „Voor het laatst”, zegt hij (voorlopig).

Boris van der Ham

De cast met onder meer ook Ellen Evers (moeder Vrijmoeth), Ad Knippels (meester Bruijs) en ex-politicus Boris van der Ham (kinderinspecteur), werd woensdagmiddag gepresenteerd in de Schreierstoren in Amsterdam. Producent Albert Verlinde legt de terugkeer van de musical uit: „Familietitels als The Sound of Music en Annie willen we om de jaar of tien doen. Ciske de Rat past daar prima bij.”

Ciske de Rat
Danny de Munk met Matheu Hinzen, een van de jonge Ciskes. Matheu was ook de jonge André Hazes in de film Bloed, Zweet & Tranen. / Olaf Kraak | ANP

Met oma naar Ciske

De versie van 2007 knippen en plakken wilde Verlinde niet. Maurice Wijnen en André Breedland werden gevraagd om een versie 2016 te maken. Wijnen: „De vorige was wat te lang. Ik denk dat 20 procent van het script van toen is veranderd.” Zelf zag Wijnen de film in 1984 als Limburgs jongetje met zijn oma in Heerlen: „Ik was en ben net zo oud als Danny. Ik vond hem, als ik ‘m in de Hitkrant zag staan, wel erg stoer, hoor. Hm, toch wel bijzonder dat we nu samen aan Ciske de Rat werken.”

Trilogie

De muziek van de komende musical is van Hennie Vrienten, regisseur is Paul Eenens. „Veel mensen weten niet meer dat Ciske de Rat een trilogie is. Piet Bakker schreef ook over de oude Ciske, die terugkijkt en zijn jeugd moet verwerken”, zegt Eenens. „Het oer-Hollandse verhaal blijft overeind natuurlijk. Ciske de Rat gaat over kinderen die aan de verkeerde kant van de maatschappij terechtkomen en wat we daarmee doen. Helaas doen sommige mensen langer over het uitzoeken van een kanarie, dan het volgen van hun kinderen.”

Gewoon weer doen

En dan het brutale jongetje met bravoure en ook een gouden hartje zelf, Ciske. Danny de Munk – 46 nu – is er weer bij. „Ik ben trots, al wordt me vaak gevraagd waarom ‘alweer’. Maar ja, alwéér? Die film komt uit 1984, haha. Weet je: ik ben een allroundartiest geworden in de loop der jaren. Ik zal echter nooit vergeten dat Ciske de basis voor mijn carrière was, al was ik nog een straatschoffie. Hoewel ik weet dat je op je 46e geen topvoetbal meer kunt spelen, zit dat schoffie nog altijd in mijn lijf. Daarom dacht ik: ik ga het gewoon nog een keer doen.”

De geschiedenis

De in Rotterdam geboren Piet Bakker schreef over het Amsterdamse schoffie Ciske de Rat in 1942. Na een film in 1955 volgde film 2 in 1984, met de toen 14-jarige Danny de Munk.

Hoewel in de jaren vijftig bijna 1 miljoen mensen meer naar Ciske in de bios gingen kijken, viel Nederland massaal voor de destijds 14-jarige brutale Danny de Munk uit Amsterdam.

Ciske de Rat
Danny de Munk in 1984. / Herman Pieterse | ANP

De eerste musicalversie stamt uit 2007, met Danny de Munk als ‘oude Ciske’. Dave Dekker is een van de jonge branieschoppertjes. Hij mocht bij de première in Carré koningin Beatrix ontmoeten.

Ciske de Rat
Dave Dekker, Danny de Munk, Jan Peter Balkenende en Joop van den Ende bij koningin Beatrix. / Frank van Beek | ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.