Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 15 apr 2016
Leestijd: 1 minuut

Zanger Splendid 10 dagen zonder plastic

Pat Smith, zanger van reggaeband Splendid, ergert zich mateloos aan plastic. Aan de ‘plastic soep’ in de oceanen (‘daar drijven 5,25 triljoen stukken in’), maar ook aan zwerfplastic. Om een statement te maken leeft hij nu tien dagen zonder plastic. Vrijdag gaat zijn zevende dag in van #10dayswithoutplastic.

Waarom je actie?
Naast zingen surf ik veel en na een goeie stranddag zie ik bergen plastic ellende liggen. Dus voordat de zomer begint, dacht ik ‘laat ik de mensen daar eens op wijzen’. Dat je plastic ook gewoon in de prullenbak kunt stoppen of naar de recyclebak kunt brengen. Helemaal zonder plastic zal niet lukken maar zie het als een stukje bewustwording.

Plastic om gips

Waar loop te tegenaan?
Ik heb een gebroken enkel en moet mijn douchen een plastic ziekenhuisbescherming om mijn gips en gebruik plastic injectiespuiten voor mijn medicatie. En tja, mijn tandenborstel is ook van plastic. Loop ik de supermarkt in, dan zit alles in plastic.

Geen supermarkt dus?
Nee, deze week haal ik kaas en brood bij de kaasboer en de bakker in mijn woonplaats Scheveningen en laat het in papieren zakken stoppen. Ik heb ook een survivalkit gemaakt, met onder meer een stalen fles, en glazen weckpot en een potlood voor mijn liedjes.

Thuisconcert winnen

Je houdt ook een actie hè?Ja, ik roep iedereen op om maandag 25 april een dagje mee te doen. Je kunt je aanmelden via Facebook (A Day Without Plastic) en een van de deelnemers wint een huiskamerconcert van mij. Als we allemaal een klein stapje maken, als iedereen eens een dagje voelt hoe het zonder plastic is, dan helpt dat al.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.