Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 8 mrt 2016
Leestijd: 5 minuten

Ha, het wordt (met een film) weer rokjesdag

Rokjesdag 2016 komt eraan, zowel buiten als in de bios. Lieke van Lexmond en Birgit Schuurman hebben daar behoorlijk zin in.

Johan Nijenhuis (Verliefd op Ibiza, Toscaanse Bruiloft) heeft weer een fikse feelgood afgeleverd. De regisseur verfilmde het verhaal Rokjesdag, waarbij diverse singles op de eerste mooie lentedag van het jaar samenkomen tijdens een date-kookworkshop in de hoofdstad. De cast is door het aantal singles enorm. Onder meer Melissa Drost, Hassan Salah Slaby, Anne-Marie Jung, Toprak Yalciner, Manuel Broekman, Jim Bakkum, Stijn Fransen en Martijn Fischer staan achter de potten en pannen af te tasten. De hoofdrollen zijn voor Lieke van Lexmond en Birgit Schuurman.

Verbale castratie

Lieke is Marijke, een succesvolle advocate die een kinderwens heeft, maar geen vriend. Ze date er lustig op los, maar door haar directheid en grootse verhalen zonder resultaat. ‘Verbale castratie’, noemt vriendin Daniëlle dat. Die Daniëlle is Birgit Schuurman. Ze is sportinstructeur (hangt in palen), is een sexy en open serial dater en zoekt niet echt een relatie. In Rokjesdag valt Daniëlle voor dezelfde man als Marijke. Het gevecht om deze nerd (David Lucieer), die de liefde zoekt via een vragenlijst op zijn tablet, wordt een serieuze catfight.

Rokjesdag is het speelfilmdebuut van scenarioschrijfster Eveline Hagenbeek, die zich er met de waslijst aan personages niet gemakkelijk vanaf heeft gemaakt. „Dat heeft ze supergoed gedaan”, zegt Lieke van Lexmond. „Ik vond het meteen een leuk script, want ik vind romantische komedies heel lekker. Er zit plezier, liefde en ontroering in. Eveline is talentvol en genoot op de set in Zaandam dat we haar scenario tot leven brachten.” Birgit: „De tone of voice is erg leuk en de karakters zitten goed in elkaar. De kijkers zullen verschillende verhaallijnen aansprekend vinden, maar dat is prima. Rokjesdag gaat als feelgood wel doen wat ie moet doen.”

Niet zwartwit

Haar verhaal begint met een stelling dat de liefde misschien wel het beste is als het je overkomt. Voor Lieke geldt dat zeker (zie onder). Birgit: „Ik weet niet of dat zo zeker is. Ik ken iemand die heeft een relatie gekregen via Tinder. Die duurt nu twee jaar, terwijl die persoon misschien alleen op zoek was naar wat avontuur. Je kunt het niet zwartwit stellen. Als iets je overvalt is dat mooi, maar of dat beter eindigt dan via Tinder, dat weet je niet.”

De actrices zijn op de persdag keurig in rokje en jurkje verschenen, terwijl het buiten op het Amsterdamse Westergasterrein hoost van de lucht. Troosteloos is het woord dat bij deze dag past. Vinden de dames dat rokjesdag een mannending is eigenlijk, of hebben zij er ook wat mee? Lieke: „Voor mij staat het voor de eerste dag van het jaar waarop je zegt ‘ha lekker, de winterjas kan weg’. Het is langer licht waardoor je uren wint. Je hebt meer contact met mensen en kansen om op een terrasje te zitten met je biertje en te kijken wie langs fietst. Rokjesdag geeft energie. Je kijkt letterlijker de wereld in, in plaats van naar beneden met je capuchon op je hoofd.” Birgit: „De term komt van schrijver Martin Bril natuurlijk. Ik loop nog weleens achter de feiten aan. Dan zie ik rokjes en dan denk ik: oh ja, dat kan natuurlijk ook. Ik weet niet of het in één dag te vangen valt, maar het gaat om de eerste warme dagen waarop mensen niet meer van A naar B snellen zonder anderen te groeten. De oogkleppen gaan af en iedereen kijkt ontspannen en vol verwachting om zich heen. Ik heb daar heel veel zin in. Flesje wijn pakken, het park in…”

Rokjesdag
Jim Bakkum en Toprak Yalciner. / eOne Benelux

Nu is het dan tijd voor Rokjesdag in de bios, terwijl maart nog koud is en we allemaal naar die zonnestraaltjes verlangen. Lieke: „Verschillende soorten mensen zullen gaan kijken, denk ik. De personages zijn van verschillende generaties, er is voor iedereen wat. Ga vooral als je een zomers gevoel wilt hebben en fun in plaats van moeilijk gedoe. Als de zon nog niet naar ons komt, ga dan maar zelf naar de zon.” Birgit: „Ja, popcorn erbij met je vrienden en niet te veel nadenken. Je zult niet bedompt de bios uit komen.”

Lieke, Birgit: daten van de oude stempel

Lieke: „De huidige tijd van de apps is aan me voorbijgegaan. Ik keek iemand in de ogen en dacht ‘oh, jij bent leuk’. Ik geloof er wel in hoor, door verhalen van mensen om me heen. Ik kwam mijn vriend gewoon in de kroeg tegen. Ik viel altijd op de energie van personen, dan kon het best even duren voor de vonk oversloeg. Bij mijn grote liefde van nu was het echter meteen bingo. Dat was nou liefde op het eerste gezicht. Ik was ervan onder de indruk dat dat zo kon. Eerlijk gezegd ontmoette ik Bas veel te laat op de avond en moest ik eigenlijk naar huis, maar de volgende morgen herinnerde ik me alles nog. Ik dacht: bij jou wil ik zijn, voor altijd. Tinder zou ik rete-interessant hebben gevonden, maar via die weg afspreken had ik volgens mij nooit gedurfd.”

Rokjesdag
Birgit Schuurman met ‘tabletman’ Trevor (David Lucieer). / eOne Benelux

Swipe als versiermoment

Birgit is getrouwd met Arne. „Hij kwam mijn leven binnen op Schiphol. We gingen filmen in Miami en hij was toevallig camera-assistent. We hadden nog toevalliger tickets naast elkaar in het vliegtuig. Dat het zo klikte, dat zag ik niet aankomen. Het idee van Tinder snap ik, maar het hele spel aan flirten en daten vind ik het leukst. Het oogcontact, zal hij wel, zal hij niet, het eerste gesprek, het niet weten of de ander iets met jou wil… Bij Tinder is een swipe naar rechts het versiermoment. Iets wat zich gedurende de avond, de dag of zelfs weken ontwikkelt, vind ik leuker.”

Rokjesdag is vanaf donderdag te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.