Showbizz

SKY

Borsato en Ewbank: SKY ‘een mooi spel’

Marco Borsato en John Ewbank: altijd samen, ook in de musicalwereld. / Bas Czerwinski | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

31 MRT 2016

Zondag gaat 3D-spektakel SKY in première, het musicalkindje van Marco Borsato en John Ewbank.

Het rodeloperspektakel van het jaar, dat gaat de première van de 3D-musical SKY in Theater Amsterdam zondag vast worden. Niet in de laatste plaats door twee grote en vooraf niet verwachte namen die bij het enorme project betrokken zijn: Marco Borsato en de man van al zijn muziek, John Ewbank. Ze vinden het maar wat prachtig, ‘hun’ SKY. Dat blijkt wel als je ze aan een tafel zet met een lekker broodje. Dan gaat de ratelmodus aan en krijg je dit:

Wow

Borsato: „John liet me al in eh… wanneer was dat ook al weer?”

Ewbank: „2004.”

Borsato: „John liet me in 2004 al liedjes horen die hij speciaal voor een musical had geschreven. Bij alle tien of elf liedjes dacht ik ‘wow’. Vlinder zat erbij en Afscheid nemen bestaat niet. Ik vroeg of ik ze alsjeblieft mocht opnemen. Het is het album Zien geworden en je hoort ze nu deels in SKY.”

Ewbank: „Gaandeweg het script vallen er liedjes af en komen er liedjes bij. We hebben het ook wel over twaalf jaar geleden. In SKY zitten nu ook nummers die het publiek nog niet kent.”

Borsato: „Ik ben vooral in het finalestadium richting de musical aangehaakt, maar heb altijd met John gewerkt natuurlijk, ook in moeilijke tijden. John zei toen ‘al vallen de goden aan, ik zal naast je staan’. Hij had ook kunnen zeggen: ‘Als de goden je aanvallen, dan heb je een zware wedstrijd’. John heeft zich de beste vriend getoond die je maar kunt zijn. Ik wilde dit dus heel graag samen met hem doen.”

Ewbank: „Ondertussen hebben we ook nieuwe uitdagingen gehad. Zoals ik met het dancefestijn The Flying Dutch en Marco met The Voice of Holland. Nu werkten we weer met allemaal mensen die vanaf een andere kant naar ons product keken. Dat leidde tot heftige discussies, heerlijk. Nee, het werden nog net geen grote matpartijen, haha.”

Borsato: „John en ik zijn gewend om heel erg op de zang te zitten. Maar ja, mensen die de voorstelling dragen, moeten ook kunnen acteren. Alle disciplines bij elkaar optellen vond ik nog niet zo eenvoudig. Waar leg je een zwaartepunt, waar niet? De meningen konden soms schuren.”

Borsatobereik

Ewbank: „Een mooi spel. Als je trouwens iemand zoekt met het bereik van Marco Borsato - dat ik er natuurlijk zelf heb uitgewrongen, haha - dan kun je maar in een kleine vijver vissen.”

Borsato: „Ik had verwacht dat het zoeken eenvoudiger was, het heeft me verrast.”

Ewbank: „En dan moeten die mensen ook nog eens kunnen acteren.”

Borsato: „We zochten niet per se klassieke musicaldieren.”

Ewbank: „Zo wilden we ook urban hiphopdansers, echt iets van nu. Daarvoor zijn we in zee gegaan met Keone en Mariel Madrid, wereldtop uit Amerika.”

Borsato: „Zij werkten als een magneet. Dansers uit de hele wereld hebben auditie gedaan.”

SKY

Scenebeeld uit SKY. / Deen van Meer

Ewbank: „Dan vroegen we: je komt uit Berlijn, wil je dan in Amsterdam wonen? Iemand antwoordde ‘al moet ik elke dag op de fiets, ik wil dit’. En nee, dat zeiden ze bepaald niet om Marco en mij. Ik was onder de indruk.”

Borsato: „Door de dansshows in Nederland is het niveau sowieso omhoog geschoten. Dat krijg je in SKY in een soort brandpunt van disciplines: 3D uit de filmwereld, John en ik die vanuit de popwereld in een musical stappen om de muziek wat minder gepolijst te maken, acteren en dans van wereldniveau. Die disciplines worden gecombineerd op een hypermodern podium en er wordt een wereld gecreëerd waar mijn kinderen mee te maken hebben.”

Lisse Knaapen

Ewbank: „Een snelle, digitale wereld waarin kinderen snel volwassen worden. Als je vroeger op het schoolplein gepest werd, dan ging je daarna naar huis en was het klaar. Nu komen kinderen thuis en gaat het via social media gewoon verder. Door gejaagdheid is er weinig aandacht voor kinderen. In SKY is dat ook het geval, door het ontvallen van de vader. Het hoofdpersonage Sky (Lisse Knaapen, red.) heeft het ook moeilijk op school. Zulke maatschappelijke dingen zijn verweven in het verder ook leuke verhaal.”

Borsato: „Het is zo van nu, zo actueel. Ik denk dat SKY veel mensen gaat trekken die helemaal niet zo gewend zijn om naar het theater te gaan, zonder te vervreemden van het theaterpubliek natuurlijk.”

Ewbank: „Ik vond het één grote ontdekkingsreis.”

Borsato: „We zijn geen uitdaging uit de weg gegaan. We kunnen het verhaal nu recht doen, omdat de techniek het toestaat. Uit heel veel puzzelstukjes werd een raamwerk gelegd. Allerlei smaken en kleuren moesten aan het pallet worden toegevoegd. Zoiets is een mooi creatief proces.”

Ewbank: „Maar verder drukten we het liefst onze eigen zin door natuurlijk, hahaha. Daar gaat je mooie verhaal. Grapje.”

Naam Borsato

Marco Borsato vindt het helemaal prima dat zijn naam boven het musicalproject hangt: „Ach, ik ben geen angsthaas. Ik heb ook een film gemaakt (Wit Licht, red.) en de kritieken waren niet mals. Het heeft me er nooit van weerhouden om te doen wat ik doe. Ik wilde toen de kindsoldaatproblematiek op de kaart zetten en linksom of rechtsom, dat is anderhalf jaar lang vrij goed gelukt.”

Sky: wat en wie

De 3D-popmusical SKY neemt het publiek mee in het leven van de 16-jarige Sky. Ze komt nogal wat uitdagingen tegen en kan in haar droomwereld met dilemma’s uit het dagelijks leven afrekenen. De cast bestaat onder meer uit Lisse Knaapen (Sky, foto), Lone van Roosendaal, Matteo ‘Soldaat van Oranje’ van der Grijn (foto), Boy Ooteman, Roben Mitchell, Daisy Duin, Eva van der Gucht en Joel de Tombe. De regie is in handen van Bobby Boermans.

Informatie: www.theateramsterdam.nl.

SKY

Matteo van der Grijn en Lisse Knaapen. / Deen van Meer


Vinchenzo: Meneer de Uil, die kende ik wel

Vinchenzo: Meneer de Uil, die kende ik wel

Vinchenzo Tahapary.

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:30

De Fabeltjeskrant is terug van weg geweest. Eén van de Netflix-stemmen is van Vinchenzo.

„Hatsikideeeeee, dat wordt weer smikkelen en smullen.” De sluwe levensgenieter Lowieke de Vos smikkelde en smulde er in De Fabeltjeskrant jarenlang lustig op los. Nu kan de tv-kijker weer smikkelen en smullen, want de beroemde titel is terug. De film De Fabeltjeskrant en de Grote Dierenbos-spelen uit 2018 is bewerkt tot vierdelige tv-serie en vanaf (Goede) vrijdag op Netflix te zien.

Armin en Georgina


Misschien morgen al nieuw album van Beyoncé

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Hier op de redactie zijn we de verschillende streamingsdiensten en muziekplatformen al dagen aan het verversen. Op 4 april werd namelijk bekend dat Beyoncé met een documentaire op Netflix én met nieuwe muziek komt.

Update - We hoeven niet eens meer een dag te wachten, naast de documentaire is ook het album van Beyoncé al te beluisteren! Het gaat inderdaad om een live album, HOMECOMING getiteld. Het album is te streamen op Tidal en Spotify!

Documentaire


Ruziënde Franse rappers tekenen voor kooigevecht

Booba en Kaaris/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 APR 2019

Dat er ergens op de wereld twee rappers met elkaar overhoop liggen, dat is amper nieuwswaardig te noemen. Maar de Franse Booba en Kaaris gaan hun ruzie wel op een heel opmerkelijke manier uitvechten. Ze gaan dat namelijk letterlijk doen.

De twee rappers zullen plaatsnemen in een kooi voor een groot kooigevecht, dat aanstaande december in Zwitserland zal plaatsvinden. Sponsoren hebben zich er al massaal op gestort, want de winnaar van de strijd krijgt maar liefst anderhalf miljoen euro op zijn bankrekening bijgeschreven.

Dat het gevecht niet in hun thuisland gehouden wordt, heeft overigens alles te maken met de wetgeving in Frankrijk. Daar zijn kooigevechten, oftewel MMA (Mixed Martial Arts), verboden. Aan de andere kant van de grens is dat niet het geval.


Was de hele wereld maar een beetje als ’t Schaep

Was de hele wereld maar een beetje als ’t Schaep

Reünies zijn het gat in de markt voor café ’t Schaep. Ook een boksvereniging komt langs. / Bram Willems

Foto van 'Erik Jonk'

15 APR 2019

’t Schaep met de 5 Pooten gaat al enkele generaties mee. Nu als musical, maar het werkt nog steeds. ’As je maor een sprankie hoop hept’, klinkt het in volksbuurt de Jordaan.

Zelden zo’n goed aangeklede première gezien als die van de musical ’t Schaep met de 5 Pooten. Zondagavond lag er geen rode loper voor theater DeLaMar in Amsterdam, maar oude vloerkleden uit de jaren zestig. BN’ers – zie de foto’s onderaan - paradeerden er over in tijgerprintjes, trainingspakken en met hier en daar een suikerspinkapsel op het hoofd. Binnen had producent More Theater alles aangekleed in die typische Amsterdamse stijl uit de Jordaan, tot aan een opgebouwde kapsalon en ‘koekies’ op tafel aan toe.

Was de hele wereld maar een beetje als ’t Schaep

Doortje (Eva van der Gucht) en Kootje (Jeroen van Koningsbrugge).


Famke Louise zet biergooister voor gek op Instagram

Portret van zangeres en YouTube-ster Famke Louise. / ANP

Foto van 'Metro'

11 APR 2019

Famke Louise zette woensdagavond een filmpje online op haar Instagram waarin te zien is hoe een jonge vrouw een bierflesje naar haar hoofd probeert te gooien tijdens festival Urban Rebels in Eindhoven afgelopen zaterdagavond. De vrouw is herkenbaar in beeld en daar helemaal niet blij mee.

Privacy geschonden

De vrouw wordt namelijk bedolven onder de haatreacties en ook bekend Nederland heeft van zich laten horen. Zo schrijft rapper Kempi: ‘Ik hoop dat haar ouders het zien’. Noemt Monica Geuze de actie ‘kansloos’, terwijl make-upspecialiste Nikkie de Jager stelt dat de vrouw ‘een kronkel in haar kop heeft’.


Likeability of5

Disney lanceert nieuwe trailer van The Lion King

Screenshot trailer The Lion King.

Foto van 'Metro'

10 APR 2019

Walt Disney Studios deelde woensdag de nieuwste trailer van The Lion King. Te zien is hoe een jonge Simba de enge Scar ontmoet.

Voor de film reisde regisseur Jon Favreau naar de Afrikaanse Savanne. Daar wordt een toekomstige koning geboren, de kleine Simba. Scar, de broer van Koning Mufasa heeft echter andere plannen.

Sterrencast


like
user_b7f656bba9aa7ded0b97fa542d24091ae0590d86_avatar

She said yes: Anna Nooshin gaat trouwen!

She said yes: Anna Nooshin gaat trouwen!

She said yes: Anna Nooshin gaat trouwen! / ANP

Foto van 'Metro'

10 APR 2019

Anna Nooshin gaat trouwen! Samen met haar vriend Nassim Zeta stapt ze in het huwelijksbootje. Dat maakte de 32-jarige influencer woensdag bekend op Instagram.

Big question, simple answer


Dua Lipa onthult eigen beeld in Madame Tussauds

Dua Lipa in Madame Tussauds Amsterdam. Beeld: Spice PR

Foto van 'Metro en ANP'

9 APR 2019

Niemand minder dan zangers Dua Lipa onthulde maandag haar eigen wassenbeeld in Madame Tussauds Amsterdam. Een grote groep Nederlandse fans mocht aanwezig zijn bij de onthulling. Het is niet het eerste wassenbeeld van de zangeres. Eerder al was Madame Tussauds in Londen aan de beurt.

Dua Lipa in Madame Tussauds Amsterdam. Beeld: Spice PR

Het gaat niet om zomaar een wassenbeeld van de zangeres. De Dua Lipa is interactive en zal nu ook in Amsterdam voor iedereen te bewonderen zijn in de vernieuwde A-List ruimte van het museum. Deze ruimte kenmerkt zich door kleurrijke neonvlakken met meerdere dynamische en interactieve sets. Naast Dua Lipa zijn er ook beelden te zien van Lady Gaga, Michiel Huisman en Zayn Malik.


Beyoncé komt met documentaire op Netflix

Beyoncé komt met documentaire op Netflix

Beyoncé. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

7 APR 2019

Goed nieuws voor alle fans van Beyoncé. De zangeres brengt een documentaire uit op Netflix. De wereldwijde release van haar documentaire Homecoming is op 17 april. Dat maakte Netflix zondag bekend via Twitter.

Bekendmaking via Twitter

De streamingdienst pakte de bekendmaking op een opmerkelijke manier aan: officiële twitteraccounts van Netflix van verschillende landen tweetten de poster van de documentaire bijna gelijktijdig.


Sharon laat bebloede tampon-tatoeage coveren

Sharon (links) kreeg een tampon-tatoeage van haar tweelingzus Esmee cadeau. / Videostill MTV

Foto van 'Daisy Heyer'

7 APR 2019

We kennen ze allemaal nog wel van het tweede seizoen van Ex On The Beach Double Dutch: de tweeling uit Maaskantje, Sharon en Esmee. We zijn een aantal jaartjes verder en de tweeling ziet er momenteel door de nodige cosmetische ingrepen behoorlijk anders uit dan toen. Echter zijn ze nog altijd knettergek, bleek maar weer toen ze meededen aan de Nederlandse versie van Just Tattoo Of Us. 

Aambeien en tampon

De aflevering met de tweeling is een paar dagen geleden uitgezonden en tijdens die aflevering was te zien dat beide dames elkaar absoluut niet gespaard hebben. Esmee loopt vanaf nu namelijk permanent met opengesperde billen met aambeien op haar been en ook de tatoeage van Sharon was ronduit verschrikkelijk: een bebloede tampon.


Loretta Schrijver gastrol GTST

Loretta Schrijver binnenkort te zien in GTST

Loretta Schrijver heeft in Koffietijd bekend gemaakt dat ze een gastrol krijgt in GTST. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

5 APR 2019

Loretta Schrijver heeft in Koffietijd, waarvan zij de presentatrice is, bekend gemaakt dat ze binnenkort te zien zal zijn in een aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden. Ze krijgt een gastrol in de zomercliffaflevering. In welke rol zij precies zal kruipen, is nog niet bekend.

Het is niet de eerste keer dat Schrijver te zien is op de buis, ze heeft al meerdere kleine rollen op haar naam staan. Zo speelde ze in A'dam-EVA, Gooische Vrouwen, Onderweg naar Morgen en Familie Kruys.

6000 afleveringen


Zo gaat het er écht aan toe in GTST's Meerdijk

Foto: Feriet Tunc

Foto van 'Ingelise de Vries'

5 APR 2019

Vrijdagavond is de zesduizendste aflevering van Nederlands langstlopende soap: Goede Tijden, Slechte Tijden. In deze minifilm wordt de kijker dit keer iets langer dan normaal meegenomen naar al het wel en wee in Meerdijk. Hoewel, Meerdijk wordt ingeruild voor de knisperende sneeuw in Lapland.

Dat het om Lapland gaat, betekent niet minder drama zo vlak voor het weekend. Een vrijgezellenfeest in Lapland en een ontmoeting met een bijzondere vrouw leiden tot een zoektocht in de sneeuw én de vraag of de bruiloft van Amir en Sjors wel doorgaat. Een hoop spanning in elk geval.

Vijf afleveringen per week


Er komt nieuwe muziek en een docu van Beyoncé

Beyonce. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

4 APR 2019

Alles wat Beyoncé - ook wel 'Queen B' genoemd - aanraakt, verandert in goud. Het is dan ook geen verrassing dat nieuws over nieuwe muziek van de zangeres door het dak gaat. Er schijnt namelijk een nieuw soloalbum aan te komen. En dat niet alleen: ook een documentaire op Netflix staat ons te wachten!

Dat maakt de Amerikaanse website US Weekly bekend. De laatste plaat die Beyoncé solo opnam, Lemonade, stamt alweer uit 2016. Het schijnt dat de zangeres op dit moment bezig is in de studio voor de opnames van een deluxe album: een nummer met oude nummers, maar ook enkele nieuwe tracks.

Netflix-documentaire


YES: Penoza's Carmen van Walraven leeft nog!

De foto die Dutch FilmWorks op Instagram plaatste. / Instagram @dutch_filmworks

Foto van 'Daisy Heyer'

4 APR 2019

Goed nieuws voor de fans van Penoza (en dat zijn er nogal wat!) die met smart zitten te wachten op de eerste film: Carmen van Walraven, de hoofdrolspeelster uit de serie, leeft nog. Dat is bekendgemaakt via een fictief nieuwsbericht van de producent van de serie, Dutch FilmWorks. In het nieuwsbericht wordt aangegeven dat 'De Zwarte Weduwe niet dood is.'

„Drugskoningin Carmen van Walraven is opgepakt in Canada na een schietpartij in restaurant Danny's Diner", aldus het bijschrift van de foto. In het verstuurde persbericht over Van Walraven staat verder nog vermeld dat bij de schietpartij drie mensen werden gedood, en dat Van Walraven is aangehouden. Interpol zou daarna contact hebben gezocht met de Nederlandse recherche en een oude bekende uit de serie: onderzoeksleider Jim Leeflang.


Geraldine Kemper vertrekt naar RTL

Geraldine Kemper. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

4 APR 2019

Presentatrice Geraldine Kemper maakt per 1 juni de overstap van BNNVARA naar RTL. De zender liet donderdag weten dat ze bij RTL verschillende programma's gaat presenteren, waaronder Expeditie Robinson Videoland.

„Het is tijd voor nieuwe kansen en ik heb hier zo veel zin in!", zegt de presentatrice over haar overstap. „Ik heb met heel veel plezier tien jaar bij BNNVARA gewerkt en prachtige programma's mogen maken. Ik ben er opgegroeid en heb mezelf kunnen ontwikkelen."

Kemper neemt voor zover bekend, naast haar klus voor Expeditie Robinson, bij The Voice of Holland de backstagerol over van Jamai Loman.


Op Kinky Boots langs de grote theaters in het land

Op Kinky Boots langs de grote theaters in het land

Achter vlnr: Jonathan Demoor, Naidjim Severina, Vajèn van den Bosch en Hans Cornelissen. / Van Emst Vakfotografie

Foto van 'Erik Jonk'

2 APR 2019

De voor Nederland nieuwe musical Kinky Boots gaat dit najaar met 26 acteurs en een liveband van 7 ‘man’ het land door. Bijzonder voor deze tijd.

Grote musicaltitels als Soldaat van Oranje, Mamma Mia! en The Lion King zijn op vaste locaties te vinden. Met dergelijke enorme producties is het amper mogelijk om met trailers en cast van theater naar theater te touren. De Graaf en Cornelissen Entertainment, een van de grootste spelers achter Stage Entertainment, durft het nog wel aan. Daarvoor is een slimme (en nodige) constructie bedacht, samen met 25 van de grootste theaters in ons land. Met z’n allen delen zij de financiële verantwoordelijkheid, niet de producent alleen.

Feelgood met prijzen


Roel van Velzen gaat scheiden

Roel van Velzen gaat scheiden: 'Beter als vrienden'

Na acht jaar huwelijk gaat Roel van Velzen scheiden. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

2 APR 2019

Na acht jaar huwelijk en twintig jaar samenzijn gaat Roel van Velzen scheiden, zo meldt zijn management. Hij en zijn (binnenkort ex-)vrouw Marloes hebben twee kinderen samen, Laut Pepijn (7) en Boaz (6). „We zullen er alles aan doen om ze een fantastische jeugd te geven." Ook melden ze dat ze 'altijd voor hen blijven zorgen'.

Gezamenlijke beslissing

De 41-jarige zanger laat weten dat de beslissing in goed overleg is genomen. „We zijn er de afgelopen tijd achter gekomen dat we als goede vrienden gelukkiger zijn dan als geliefden", geeft Roel als verklaring voor de scheiding.


Gert Verhulst stopt na 30 jaar met Samson & Gert

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2019

Na dertig jaar zegt Gert Verhulst zijn trouwe viervoeter Samson gedag. Dat heeft de Belgische televisiester dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van Studio 100 in het Belgische Schelle. Gert neemt aan het eind van het jaar afscheid met een jubileumvoorstelling.

„Ik doe het nog altijd graag en ik heb er veel plezier in. Maar ik wil het moment voor zijn, dat er straks een zielig oud ventje naast een pop liedjes staat te zingen", licht Gert zijn beslissing toe. Het stoppen van de acteur en baas van Studio 100 betekent niet dat Samson ook stopt. Wat hij gaat doen en hoe, wordt later bekendgemaakt."


Doodsoorzaak Nipsey Hussle bekend gemaakt

Nipsey Hussle. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2019

Nipsey Hussle, de rapper die zondag overleed nadat hij voor zijn kledingwinkel in Los Angeles werd neergeschoten, is overleden aan de gevolgen van de kogels die door zijn hoofd en torso zijn gegaan. Dit maakte de lijkschouwer van de Los Angeles County bekend.

Kogels Fataal