Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 23 feb 2016
Leestijd: 4 minuten

Prem moet mond houden in film Tuintje In Mijn Hart

Tuintje In Mijn Hart wordt een komische filmode aan Suriname. De cast is nu bekend.

Binnenkort draaien ze in het zonnig Suriname, maar dinsdagmiddag was het nog even bibberen op een winderig vliegveld. In een hangar op Schiphol-Oost werd de cast van Tuintje In Mijn Hart dinsdagmiddag gepresenteerd. Onder meer Fockeline Ouwerkerk, Edwin Jonker, Jörgen Raymann, Prem Radhakishun, Oscar Aerts, Sanne Vogel en Jetty Mathurin stapten via een rode loper de privéjet-hangar binnen. Deze ode aan Suriname hopen producent Klaas de Jong en regisseur Marc Waltman (eindredacteur Flikken Maastricht en Flikken Rotterdam) in januari 2017 op het witte doek te brengen.

Mannelijker

Tuintje In Mijn Hart wordt een ensemble-romkom, maar – zo belooft de producent – wat minder zoet en wat mannelijker dan zijn eerdere films als Toscaanse Bruiloft en Verliefd op Ibiza. Met 300.000 Surinamers in Nederland, 500.000 op eigen bodem en hun miljoenen Hollandse vrienden, is er genoeg publiek voorradig om deze komische ‘vooroordelenfilm’ tot een succes te maken.

Een verrassend lid binnen de cast op Schiphol (‘de poort naar Suriname’) is Prem Radhakishun, U weet wel, vooral prater van beroep. Hij speelde al rolletjes in Vox Populi, Baantjer, Van Speijk en Flikken Maastricht, maar toch.

Rol met mimiek

„Ik ben een Surinaamse politiecommissaris. De rol is niet zo groot hoor en ik moet weer radio maken, dus ik ben niet zo lang in Suriname als de rest van de cast. Ik ben klein in een grote film en hoop dat ik het goed doe. Ik mag de grap verklappen dat ik zo min mogelijk moet zeggen. Mijn rol moet het hebben van mimiek. Deze politiecommissaris zal autoriteit uitstralen.”

Een film vol vooroordelen dat roept natuurlijk om de vraag de beste te noemen. Radhakishun, nu nog veilig op zijn praatstoel: „Dan zeg ik: de Surinamer bestaat helemaal niet, net als de Nederlander. Suriname bestaat uit een groep mensen, verzameld uit alle delen van de wereld. Surinaams is wel een cultuur en een nationaliteit. U ziet, ik heb nogal de neiging tot volledigheid, meneer. Maar goed, als het om de uitvergrote leuke filmische vooroordelen gaat, dan neemt de Surinamer het niet zo nauwkeurig met de tijd. Ik heb daarom zo’n vermoeden dat het een hele komische film gaat worden.”

Dan smikkelt Prem van de hapjes van kok Patrick (‘na mij de allerbeste kok’). Want het vooroordeel dat Surinamers zich graag te goed doen aan overheerlijke hapjes, werd dinsdag alvast bevestigd.

Fockeline Ouwerkerk

Foto: Patrick van Emst / BrunoPress

„Lekker naar Suriname, potjandoosie”, zegt Fockeline Ouwerkerk, die als Victoria, vrouw van ‘de blanke Surinamer’ (zie onder), een van de hoofdrollen speelt. En dat terwijl haar het werk de afgelopen jaren met films en series (onlangs nog Meiden van de Herengracht) lijkt te komen aanwaaien. „Nog bijna twee maanden ook, terwijl ik er nog nooit ben geweest. Heel bijzonder. Dit zijn de krenten uit de pap, om het maar even op z’n Hollands te zeggen.”

„Mijn personage weet niets van de Surinaamse achtergrond van haar man”, vertelt Ouwerkerk over de rol. „Ze vraagt zich alleen maar af waarom hij niet naar Suriname wil. Ze moeten echter wel door zijn moeder en mijn personage zorgt ervoor. Bovendien loopt ‘mijn dochter’ (Pip Pellens) er stage. Ik word dan meegenomen naar zijn land en zie een andere man. Ze is een hardwerkende vrouw waarvan het huwelijk in de film niet zo goed is.” Van dat laatste heeft de actrice bij haar rollen wel vaker last. „Leuk toch? Je moet iets te spelen hebben, hè? Maar het gaat erg lekker hoor!”

Jetty Mathurin

Foto: Patrick van Emst / BrunoPress

De goedlachse Surinaamse Jetty Mathurin (Vrouwenvleugel) vindt het belangrijk om op de persdag over Tuintje In Mijn Hart te praten. „Het is belangrijk om te weten dat deze film mensen blij gaat maken. En ik ben er natuurlijk bij om te bewaken dat het ons daadwerkelijk allemaal blij maakt. Dat voel ik als mijn taak. Dat is nogal wat, hè?, haha. Surinamers én Nederlanders moeten blij en trots zijn op Tuintje In Mijn Hart. We moeten verbonden zijn, daar gaat het om. Verbonden zijn hebben we in onze samenleving nodig. Het moet liefde oproepen, een woord dat we te weinig gebruiken.”

Mathurin speelt een echte Surinaamse dame. „Samen met de moeder van alle mensen die ruziemaken, run ik een pension. We gaan filmen op prachtige plekken in het binnenland.” De actrice komt nog weleens in Suriname: „Maar niet vaak genoeg. Ik beschouw dit dus als een werkvakantie. Ik ga hard en prettig werken en plak er dan nog een paar weekjes achteraan.”

Het verhaal

Tuintje In Mijn Hart vertelt het verhaal van Surinamer Axel die al 20 jaar in Nederland woont met zijn Hollandse Victoria (Fockeline Ouwerkerk). Hij is totaal vernederlandst, houdt van stamppot en heeft een Appie-bonuskaart. Zij moeder roept de familie na al die jaren tijdens Kerstmis bij elkaar in Suriname en daar gaat Axel met veel tegenzin op in. Tijdens het kerstdiner explodeert de situatie direct en volgt er een rollercoaster van grappige situaties en, natuurlijk, vooroordelen over Surinamers. Regisseur Marc Waltman: „Dat Surinamers te laat komen, altijd achter hun tollie aanlopen en vrouwen het niet zo nauw nemen. Clichés draaien we en stereotypes vergroten we uit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.