Showbizz

Musicfair Utrecht

Musicfair: stappenplan voor beginnend muzikant

Verslaggeefster Merel Rietveld zoekt een instrument uit bij de stand van Keymusic.

Foto van 'Merel Rietveld'

15 FEB 2016

Een muzikaal talent, maar geen verstand van zaken? Dan staan de experts van de Musicfair in Jaarbeurs Utrecht paraat.

Het valt niet mee om als muzikaal talent door te breken. Want waar moet je allemaal aan denken en wat heb je nodig? Metro zocht het zaterdag uit op de Musicfair in Jaarbeurs Utrecht.

In het bezit zijn van een instrument dat bij jou past, is essentieel. En daarvoor moet je goed op zoek. „Bij het kiezen van een instrument is het van belang dat je er een kiest die bij jou past en jouw sound versterkt”, laat Cas ’t Hart van muziekinstrumentenwinkel Keymusic weten. „Maar dan moet je wel de juiste kiezen.” Dat doe je door in de winkel blind te onderzoeken welk instrument jouw geluid het beste naar voren laat komen. En hoe hoger de kwaliteit, hoe beter. „Een hoge kwaliteit zorgt voor een beter geluid en een betere bespeelbaarheid. En wanneer je beter speelt, ga je beter klinken en is de kans om door te breken groter”, aldus ’T Hart.

Social media

Na het vinden van een instrument op maat is het een kwestie van muziek maken en die aan iedereen laten horen. Dat gebeurt tegenwoordig veel via social media. „Social media is onmisbaar”, zegt Allan Drent van Social Media Hulp. „Dat geldt ook voor muzikanten. Daarom is het van belang dat je weet hoe je ermee om moet gaan.” Dat geeft overigens geen garantie op succes, maar wel op een goede eerste indruk en die heb je nodig. „Op het moment dat je besluit om als artiest verder te gaan, moet je investeren in een logo, mooie foto’s, een lopende biografie en huisstijl. Dat geeft een professionele uitstraling, waardoor mensen sneller contact met jou opzoeken en blijven houden.”

Platenmaatschappij

Maar het opzetten en onderhouden van een social media-account is niet de enige manier om de buitenwereld kennis met jou als artiest te laten maken. „Social media wordt minder gebruikt door pop- en rockartiesten”, vertelt Bjorn Schipper van advocatenkantoor Schipper Legal. Zij treden gewoon ergens op, in de hoop dat ze ontdekt worden. Of maken een demo van hun liedjes en sturen die naar een platenmaatschappij op.”

Deze kleine kan het al:

Advocaat

Wanneer een platenmaatschappij interesse heeft, kan het snel gaan. En daarom is het volgens Schipper handig om al vroeg een goed team om je heen te verzamelen: „Begin vanaf dag 1 met het opbouwen van een netwerk. Dat kan met de mensen die je al kent voor je succes en vertrouwt, zoals een oom die accountant is en een neef die rechten studeert.” Maar wanneer je carrière naar een hogere plank wordt getild, is het slim een echte advocaat in de armen te sluiten. „Wanneer jouw plaat wordt opgenomen en uitgebracht, komen er optredens. Daar verdienen de platenmaatschappij, inmiddels ingeschakelde boekingsagent en manager aan. Een advocaat heeft niets met het percentage van een deal te maken en is dus een ideale vertrouwenspersoon”, aldus Schipper.

Muziekplatformen

Heb je zelf niet de juiste mensen kunnen vinden, dan zijn er nog altijd verschillende platformen die jou daarbij kunnen helpen. Indieplant is daar een van. Door middel van een laag instapniveau en een kosteloze artiestenpagina heb je toegang tot een boekingsagent die samen met jou optredens regelt. Wil je er meer uithalen, dan kun je een betaald abonnement nemen. Jelto van Nieuwburg van Indieplant: „De mensen die echt wat willen bereiken, geven wij vanaf 24,99 per maand muziekdistributie. Daarmee wordt jouw muziek beter verspreid.” Groeiende artiesten worden in de gaten gehouden en eventueel naar een beter marketingplan geloodst.

Video-opname

Ook bij Gigstarter, een online marktplaats voor livemuziek, kan iedereen zich gratis aanmelden. Mits je een video-opname van een optreden hebt. Maar dat vindt Tom van de Velpen van Gigstarter een minimale gunst: „Kunnen laten zien dat je wat ervaring hebt, vind ik niet meer dan normaal voor een boekingsplatform. Mensen die jou willen inhuren, moet wel weten wat ze kunnen verwachten.” Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je al in de grootse zalen hebt gestaan. „Er zijn genoeg leuke filmpjes van mensen die de plaatselijke kroeg op zijn kop zetten. Zo leren mensen je stem kennen.” Daar heb je dus wat aan als beginneling.

Kleding

Bij een echte artiest hoort ook een goede outfit. Dat vinden de meiden van kledingmerk IDFX. Floor van de Ven: „Kleding straalt een stukje imago uit, waarmee jij je als artiest goed kunt uitdrukken.” „En presenteren”, voegt Ellen Vertonghen eraan toe. „Want een kledingstuk kan het concept en de locatie van jouw optreden, maken of kraken.”

Musicfair

Ronnie Flex. / Jeroen Jumelet | ANP

Van Ronell naar Ronnie

Hoe werd Ronell Langston Plasschaert eigenlijk Ronnie Flex? Dat gebeurde op de Pop Academie, waar hij op zijn zestiende naartoe ging, vertelt Flex net na zijn masterclass op de Musicfair: „Toen ik naar de Pop Academie ging, kwam ik in contact met – de toen al bekende rapper – Mr. Polska en ontdekte ik hoe onder de indruk mensen van mijn muziek waren. Daar kreeg ik heel veel zelfvertrouwen van. Want als iedereen telkens zo enthousiast reageert, moet ik wel iets goed doen.”

En dat klopte. Hij verzamelde de juiste mensen in de - inmiddels voor hem bekende – muziekwereld en scoorde onder meer de hit Drank & Drugs met zijn vriend Lil’ Kleine. Om aan de top te kunnen blijven, heeft Flex zo zijn eigen maniertje: „Je moet niet proberen eenzelfde grote hit te maken. Frans Bauer is ook niet met een tweede Heb Je Even Voor Mij gekomen. Even na Drank & Drugs bracht ik daarom het nummer Niemand uit. Daarmee wilde ik laten zien dat ik ook een andere kant heb, die het commercieel goed doet.”


Nickelodeon Festival: een beetje opletten wat je zingt…

Nickelodeon Festival: beetje opletten wat je zingt

De presentatoren met de jarige Spongebob. Hij is 20! / Bart van der Putten | Nickelodeon

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

18.000 kids en ouders genoten zondag op het Almeerderstrand van het tweede Nickelodeon Familie Festival. Daar moet je wel een beetje op je woorden letten. Roxeanne Hazes hield er keurig rekening mee.

‘Luier verschonen’. Het is de eerste tent die Metro ziet staan bij het betreden van het Almeerderstrand. Briljant, nog nooit gezien op een festival. Het is er druk, al blijkt al snel dat de schaduw in de tent populairder is dan de luiertafels.

Nickelodeon Festival: een beetje opletten wat je zingt…

Handig! De luiertent. / Metro


Lizzie McGuire komt terug, mét Hilary Duff

Lizzie McGuire komt terug, mét Hilary Duff

Hilary Duff kruipt voor de nieuwe afleveringen weer terug in haar rol als Lizzie McGuire. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

24 AUG 2019

Streaming dienst Disney+ komt met nieuwe afleveringen van de populaire serie Lizzie McGuire met niemand minder dan Hilary Duff (31) in de hoofdrol. De actrice en zangeres kruipt voor de nieuwe afleveringen weer terug in haar rol als Lizzie McGuire. Dat meldt Deadline zaterdag.

Doorbraak

De serie zorgde in 2001 voor de doorbraak van Hilary Duff. In de nieuwe reeks afleveringen speelt Duff het personage Lizzie McGuire als dertiger, die inmiddels haar leven in New York heeft opgebouwd.


10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam

De Musical Sing-a-Long is de jaarlijkse afsluiter met duizenden bezoekers. / Remko de Waal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

22 AUG 2019

Wil je enigszins wijs worden op die enorme Uitmarkt Amsterdam? Hier vind je tien tips.

De 42e Uitmarkt in Amsterdam barst vrijdagavond los. Tot en met zondag kun je op en rond het Museum- en het Leidseplein en in het Vondelpark een tip van de sluier van het nieuwe culturele seizoen in ons land zien en horen. Onder het motto Uitmarkt: daar zit muziek in belooft de aftrap van het culturele jaar in ieder geval een muzikaal feest te worden. Tien tips.

10 tips op de Uitmarkt in Amsterdam

Foto: Mischa Schoemaker / ANP


Na 14,500 matches vindt Mr Tinder liefde offline

Na 14,500 matches vindt Mr Tinder liefde offline

Tomlin en zijn nieuwe vriendin / Screenshot Twitter

Foto van 'Metro'

21 AUG 2019

Kom op, wees eerlijk. Had je echt gedacht dat je de liefde van je leven zou vinden op Tinder? Mr Tinder, Stefan-Pierre Tomlin, moet na meer dan 14.500 matches toch toegeven dat hij de liefde offline heeft gevonden.

Ouderwetse manier


Vierde Matrixfilm in de maak

Keanu Reeves terug in vierde Matrixfilm

Carrie-Anne Moss en Keanu Reeves / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 AUG 2019

Dat we goede filmjaren ingaan, wisten we al wel. Met alle remakes van Disneyfilms die op de planning staan kan het sowieso al niet meer mis gaan, maar wij kijken ook zeker uit naar de voortzetting van oude filmseries. Zo werd eerder al bekend dat Arnold Schwarzenegger terugkeert met Terminator. Woensdag is bekend geworden dat nóg een filmklassieker door wordt gezet: niets minder dan de Matrixfranchise!

Keanu Reeves

De opnames voor de vierde Matrixfilm beginnen naar verwachting volgend jaar. Zowel Carrie-Anne Moss als internetheld Keanu Reeves zullen terugkeren als Trinity en Neo, maakte Warner Bros bekend.


Reality-programma Utopia stopt na zes jaar

Reality-programma Utopia stopt na zes jaar

De bewonersgroep Utopia 2. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 AUG 2019

Het doek is gevallen voor het reality-programma Utopia. Na zes jaar en 1554 afleveringen moet er een einde komen aan het programma. De huidige vijftien deelnemers aan het realityprogramma op SBS6 kregen het nieuws dinsdagochtend te horen, meldt Talpa. Eind december is er een finale, die één winnaar moet opleveren.

Ideale samenleving

Utopia ging op 31 december 2013 van start op een verlaten terrein bij Laren. Het oorspronkelijke plan was om in een jaar tijd een ideale samenleving te creëren. Maar uiteindelijk werd het programma telkens met een jaar verlengd, totdat het terrein in mei 2018 niet langer kon worden gehuurd. Op een nabijgelegen stuk grond werd daarop Utopia 2 gestart.


Streamingdienst Disney vanaf 12 november

Streamingdienst Disney vanaf 12 november

Toy Story 4 kun je vanaf half november streamen.

Foto van 'Metro en ANP'

19 AUG 2019

Nederland behoort tot de eerste landen waar Disney+ beschikbaar komt. De nieuwe streamingdienst begint in Nederland op 12 november, gelijktijdig met de Verenigde Staten en Canada. The Walt Disney Company Disney kondigde maandag aan dat het bedrijf wereldwijd distributieovereenkomsten heeft gesloten met Apple, Google, Microsoft, Roku en Sony om de app van Disney+ te verspreiden.

Dertig seizoenen The Simpsons

Een abonnement gaat in Nederland 6,99 euro per maand kosten of 69,99 per jaar. Abonnees krijgen voor dat bedrag de beschikking over reclamevrije films, series en andere programma's van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic. De dienst biedt abonnees niet alleen toegang tot de uitgebreide filmbibliotheek van Disney en dertig seizoenen van The Simpsons, maar het zal ook de plek zijn waar de nieuwste films van Disney te streamen zijn, zoals Captain Marvel, Avengers: Endgame, Aladdin, Toy Story 4, The Lion King, Maleficent 2, Frozen 2 en Star Wars: The Rise of Skywalker.


Sebastiana en Martin van Love Island uit elkaar

Sebastiana en Martin van Love Island uit elkaar

Sebastiana. / RTL

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

De eerste break-up van een koppel uit het programma Love Island is een feit. Op haar persoonlijke Instagram meldt Sebastiana, die een setje vormde met Martin, dat de twee hebben besloten een einde aan de relatie te maken.

„Ik wil jullie even meedelen dat Martin en ik hebben besloten om er een punt achter te zetten", schrijft ze. „Het is ontzettend moeilijk voor ons om het te vertellen, omdat de liefde die we van jullie voor ons zien ongelooflijk is. We hebben allebei nog liefde voor elkaar en we zullen altijd een plekje in elkaars hart hebben."

No hard feelings


Meer Star Wars gepland: Obi-Wan Kenobi serie

Uitbreiding Star Wars-universe: Obi-Wan Kenobi serie

Acteurs als bekende Star Wars karakters / ANP

Foto van 'Metro'

16 AUG 2019

Star Wars fans kunnen hun hart weer ophalen. De kans is namelijk groot het dat Star Wars universum opnieuw uitgebreid zal worden. Disney en acteur Ewan McGregor zouden rond de tafel zitten om een nieuwe serie te bespreken. Die zou gaan over McGregors personage Obi-Wan Kenobi. Dat meldt magazine Deadline. 

Obi-Wan Kenobi werd in de prequelfilms door McGregor gespeeld. Ook in The Force Awakens uit 2015 was McGregor even te horen als de wijze jedi. De inmiddels 48-jarige Schot lijkt een terugkeer in het Star Wars-universum wel te smaken en onderhandelt momenteel met de filmproducent. In de originele films nam Alec Guinness, die in 2000 overleed, de rol van de oudere Obi-Wan Kenobi voor zijn rekening.

Disney+


Channah: Ik zou weer mee willen doen aan Temptation

Channah en Quentin op de bank bij De Telegraaf. / Videostill Telegraaf

Foto van 'Daisy Heyer'

16 AUG 2019

Het tweede seizoen van Temptation Island VIPS is volop bezig en het gaat er schokkend aan toe. Inmiddels is in de laatste aflevering bekendgemaakt dat Channah in verwachting is en zij en Quentin verlaten dan ook het programma, waar ze al snel worden opgevolgd door Liessinde en Orpheo. Maar aan De Telegraaf vertelt Channah dat ze in de toekomst zó weer mee zou doen aan het programma!

Gelukkig stel?

Channah zit samen met partner en vader van haar kind Quentin op de bank bij De Telegraaf om te spreken over hun deelname aan Temptation Island VIPS. Of de twee nou samen zijn of uit elkaar, is niet helemaal duidelijk. Officieel hebben ze geen relatie meer, bevestigen ze, maar ze wonen nog wel samen en de liefde straalt er vanaf op de bank. Ook presentatrice Ingrid Jansen wijst de twee erop dat ze „er zo ontzettend gelukkig uit zien" waarop beiden eerst lachen en Channah daarna in huilen uit barst. „Ik moet altijd huilen van die filmpjes", snikt ze. „Maar dat is omdat ik de hele dag om alles moet huilen hoor, want ik heb deze aflevering al zes keer gezien."


Celstraf voor lookalike Ross uit Friends

Celstraf voor lookalike Ross uit Friends

David Schwimmer, die Ross Geller speelt in de serie Friends. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 AUG 2019

Een dief die internationale bekendheid kreeg omdat hij lijkt op het karakter Ross uit de hitserie Friends, moet de gevangenis in. Een Britse rechtbank veroordeelde de 36-jarige man tot negen maanden cel voor diefstal en fraude, bericht de BBC.

Internetsensatie

Abdulah Husseini groeide vorig jaar uit tot een internetsensatie dankzij de politie in Blackpool. Die was op zoek naar de man en had een afbeelding op Facebook gezet. Een bewakingscamera in een supermarkt had hem vastgelegd met blikjes bier.


Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?video icon
01:09

In samenwerking met Dutch Film Works

15 AUG 2019

Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?

In 2013 was het Witte Huis het doel van terroristen, in 2016 werd Londen verwoest. Nu wordt Mike Banning (Gerard Butler) zelf verdacht van een aanval op de president. Drones vormen daarbij de nieuwe terroristische dreiging.

Actiefilm Angel Has Fallen

Dat is de keiharde werkelijkheid in de actiefilm Angel Has Fallen, na de net zo keiharde voorgangers Olympus Has Fallen en London Has Fallen. Lukt het Mike Banning zijn eigen collega’s van de FBI te ontwijken, terwijl hij de échte dreiging probeert te ontmaskeren?

Je kunt het allemaal ontdekken, vanaf 22 augustus in de bioscoop.


Ook deze zes BN'ers doen mee aan Expeditie Robinson

Ook deze BN'ers doen mee met Expeditie Robinson

De onthulling van deelnemers aan het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson, op Utrecht Centraal. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

14 AUG 2019

Woensdagmiddag werden zes nieuwe kandidaten van Expeditie Robinson bekend gemaakt op Utrecht Centraal. Radiopersoonlijkheden Eva Koreman (3FM), Fien Vermeulen (Qmusic) en Eva Cleven (FunX), ex-profhandbalster Yvette Broch, televisiekok Hugo Kennis en YouTuber Rijk Hofman gaan dit jaar de uitdaging aan.

Eerder werd al bekendgemaakt dat 3FM-dj Frank van der Lende, YouTubers Kalvijn en Dionne Slagter, ex-Dolly Dot Anita Heilker en verslaggever Jaap van Deurzen meedoen aan Expeditie Robinson. Ook presentator Rob Geus, catwalkcoach Mariana Verkerk en zangeres Shary-An Nivillac zijn in het twintigste seizoen van het programma te zien. Van het totale deelnemersveld van twintig personen zijn nu nog zes namen onbekend.

Ook deze BN'ers doen mee met Expeditie Robinson

De onthulling van deelnemers aan het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson, op Utrecht Centraal. Foto: ANP.


Khalid geeft benefietconcert slachtoffers El Paso

De foto van de poster / Twitter @The GreatKhalid

Foto van 'Metro'

13 AUG 2019

Zanger Khalid heeft dinsdag aangekondigd een benefietconcert te geven voor de nabestaanden van de slachtoffers in El Paso. Begin augustus schoot een student 22 mensen dood en raakten nog meer mensen gewond. Khalid wil geld ophalen voor de nabestaanden en slachtoffers.

Thuisstad steunen

De zanger woont zelf ook in de stad. „Om mijn thuisstad El Paso te steunen en als reactie op de tragische schietpartij op 3 augustus 2019, zal Khalid geld ophalen door een concert te geven en t-shirts te verkopen. Het geld gaat naar het El Paso Shooting Victims's Fund en de El Paso Community Foundation", is te lezen op de website van Khalid's eigen liefdadigheidsinstelling, The Great Khalid Foundation.


Ex-deelnemers doen boekje open over Temptation

Ex-deelnemers doen boekje open over Temptation

Foto: Screenshot YouTube

Foto van 'Imre Himmelbauer'

3 AUG 2019

„Hoe is het om deel te nemen aan Temptation Island?" Dat is een vraag die veel mensen zich waarschijnlijk weleens gesteld hebben. Dat merkten oud-deelnemers Rodanya en Demi ook, want in de nieuwste Q&A-video op het YouTube-kanaal van eerstgenoemde beantwoorden de twee oud-deelnemers veel kijkersvragen over Temptation Island. En hoewel het een eiland vol verleiding zou moeten zijn, klinkt deelname aan het RTL-programma niet bepaald verleidelijk.

Veel vrijheid kregen de deelnemers bijvoorbeeld bepaald niet. Zo vertellen de twee dat ze niet bij elkaar mochten slapen, niet mochten opstaan wanneer ze wilden en niets mochten eten tussen twaalf uur 's middags en half acht 's avonds. „Je kon wel chips en koekjes pakken, maar ik wil ook gewoon weleens wat normaals eten", vertelt Demi.

Liefde?


Lion King nu al succesvolste Disneyfilm in Nederland

Lion King nu al succesvolste Disneyfilm in Nederland

Foto: EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

3 AUG 2019

De film is pas zeventien dagen uit, maar nu al heeft The Lion King het meeste opgebracht van alle Disneyfilms die ooit in Nederland zijn uitgekomen. De live-action remake van de klassieker uit 1994 bracht tot nu toe al 14,7 miljoen euro in het laatje voor het Amerikaanse filmbedrijf.

Daarmee stoot de film, met de leeuw Simba in de hoofdrol, het in 2015 uitgebrachte Star Wars: The Force Awakens van de troon. Die film bracht 14,4 miljoen euro op. In totaal hebben bijna 1,4 miljoen Nederlanders The Lion King in de bioscoop.

Niet alleen in Nederland


Filmscenes worden compleet anders met nieuwe muziek

Mr Bean/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 AUG 2019

Muziek is ongelooflijk belangrijk voor films en series, dat is algemeen bekend. Editor Lewis Wake had teveel tijd over en besloot de muziek bij enkele beroemde scenes eens flink te veranderen.

Op zijn Twitter-account plaatst hij de filmsstukjes van vaak dertig seconden tot anderhalve minuut. Zo hoor je onder een scene uit Mr Bean ineens de stem van Ariana Grande en blijkt Love Actually heel goed samen te gaan met Bad Guy van Billie Eilish.


Vrouw Kraay jr. schreef De Mol over dolle duikavond

Vrouw Kraay jr. schreef De Mol over dolle duikavond

Hans Kraay jr. en zijn vrouw Sophie. / Remko de Waal | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 AUG 2019

Sophie Nuijten is in de pen geklommen in de hoop haar befaamde dolle duikavondjes met echtgenoot Hans Kraay jr. te kunnen redden. De spannende nachten, waar 'Hansie Hansie' het in Veronica Inside geregeld over heeft, komen door de verhuizing van het voetbalpraatprogramma van RTL naar Veronica namelijk in het nauw.

Na 00.00 uur: stréép

„John de Mol is onze dolle duikavond aan het verzieken", doet Hans uit de doeken in een interview met de Volkskrant. „Bij RTL duurde het programma tot 22.00 uur, nu is het 22.30 uur. En als ik later dan 00.00 uur thuis ben, gaat er een grote streep doorheen, want dan slaapt Sophie."


A$AP Rocky was 'doodsbang' tijdens vechtpartij

Tekeningen van de rapper in de rechtbank / Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 AUG 2019

Naar eigen zeggen was de Amerikaanse rapper A$AP Rocky 'doodsbang' tijdens de vechtpartij waarbij hij eind juni betrokken raakte in Stockholm. Dat verklaarde hij donderdag in een Zweedse rechtbank.

De rapper, geboren als Rakim Mayers, staat terecht op verdenking van mishandeling. „Alles leek ons vreemd, deze mannen gedroegen zich vreemd. We wisten niet wat we konden verwachten en dat was eng", zei hij volgens de Zweedse krant Aftonbladet in de rechtbank. A$AP Rocky en zijn entourage raakten op 30 juni slaags met twee mannen in het centrum van Stockholm. Volgens de rapper ging het enkel om noodweer en probeerde hij de situatie te de-escaleren.

'Onder invloed'