Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 8 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Maarten Heijmans poes en prijzenpakker

Acteur Maarten Heijmans heeft alwéér een prijs gewonnen. Ondertussen geniet hij van het spelen van een kat.

Van de prijs voor beste film op het Praxis Film Festival in North-Carolina gaan niet alle alarmbellen rinkelen. Maar toch, acteur Maarten Heijmans (32) kan door Het Mooiste Wat Er Is weer een beeldje in zijn toilet (dat zegt hij zelf) stallen. Hij won hem in de nacht van zondag op maandag (beste film). Met zijn tv-rol als Ramses Shaffy rijgt hij de prijzen aaneen: een Gouden Kalf, de Prix de l’Europe, een Zilveren Nipkowschijf en – eind 2015 – een Emmy, de belangrijkste tv-prijs in Amerika.

Belletje uit Hollywood

Wie denkt dat de ‘beste acteur buitenland’ nu ongeduldig naast de telefoon zit te wachten op een belletje uit Hollywood, vergeet het maar. Heijmans doet op dit moment waar hij zo op hoopte te mogen doen. Hij maakt deel uit van het Ro Theater uit Rotterdam en speelt de hoofdrol in de familiemusical De Gelaarsde Poes. Zo trekt de cast deze week langs de uitverkochte zalen De Nieuwe Kolk in Assen, Theater Sneek en De Flint in Amersfoort.

Dat klinkt misschien denigrerend, maar is het niet. Het Ro Theater is ook al zo’n prijzenpakker, drie jaar achtereen al op het Musical Awards Gala. En voor De Gelaarsde Poes, met ook Arjan Ederveen, Wart Kamps en Alex Klaasen, zijn al ruim 50.000 kaarten aan de man gebracht. Bijna was hij nooit kat geweest, nadat Heijmans in oktober als motorrijder door een auto werd aangetikt en de vierwieler over zijn been reed. Het acteursbeen brak, maar door gras als zachte ondergrond bleef de schade nog enigszins beperkt.

Kattendingen doen

Onlangs kon hij na een maand vervangen te zijn dan toch als de gelaarsde poes op. „Fysiek kan ik nog niet alle kattendingen doen en moet ik voorzichtig zijn, maar ik kan de fikse voorstelling doen”, zegt hij aan de telefoon, terwijl de prijzenpakker door Amsterdam fietst. „Ik houd wel van die fysieke uitdagingen. Het ligt me nog nauwer aan het hart dan realistische dingen. Het leukste bij katten is dat ze twee extreme uitersten hebben, lief zijn en kopjes geven en dan in één keer keihard uithalen.”

Emmy op zak of niet, Heijmans wilde het Ro Theater doen. „Ik zag eerder Lang en Gelukkig en vanaf dat moment was ik fan. Toen ik van De Gelaarsde Poes hoorde, dacht ik ‘hier wil ik zó graag aan meedoen’. Vervolgens zat ik helaas met mijn been in het gips achterovergeleund naar de repetities te kijken, maar heel fijn om er nu bij te zijn. Al die prijzen die het RO Theater eerder won, gaven me geen druk. Prijzen zijn iets voor achteraf en alleen maar leuk.”

Overstap normaal

Na een ruzie met zijn sjaal bij het afstappen van z’n fiets, geeft hij aan de overstap van Emmy naar kat ‘best normaal te vinden’: „Ik ben daar niet zo mee bezig. Voor Rames deed ik voornamelijk al toneel, musical en muziektheater. Film en tv staan wat meer in de belangstelling, waardoor het misschien lijkt dat ik nu van tv naar theater overstap. Voor mij was het dus helemaal geen rare overgang.”

Tot en met 28 maart is De Gelaarsde Poes te zien. Heijmans staat op 17 april in theater Carré met ‘Heijmans zingt Ramses’. Momenteel is hij ook te zien in de film Brasserie Valentijn.

Heijmans trots met zijn Emmy. Foto: EPA / Andrew Gombert

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.