Showbizz

Interview Lil' Kleine

Lil’ Kleine: Coke door je neus, gewoon niet doen

Lil’ Kleine (rechts) met Ronnie Flex. / Sander Koning | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

11 FEB 2016

WOP! Rapper Lil’ Kleine heeft een bizar 2015 achter de rug en gaat vol gas en zin aan nieuwe dingen in 2016 beginnen. „Alles is dik.”

Daar zit-ie: bekende vrolijke blik, petje op de rapperskop, in een eigen ruimte in het Amsterdamse Hotel V. Water en tosti’s op tafel. „Hey man, sorry, nog effe een fotoshoot.” Druk mannetje die Jorik Scholten, oftewel Lil’ Kleine (21). Tijdens het gesprek over zijn nieuwe album WOP! is hij plotseling rustig, maar zeker niet bedachtzaam. Daar doet hij niet aan. Zijn honderdduizenden volgers op Instagram en Snapchat vinden het prachtig. Anderen roepen op internet, ook op Metro’s Facebook, ‘dat dit drabbertje (en veel ergere benamingen) geen aandacht verdient’.

Drank & Drugs

De Jordanees had z’n jaartje dan ook wel (zie onder), met als hoogtepunt het succesnummer Drank & Drugs, met Ronnie Flex. 2016 begon, met hiphopcollectief New Wave, meteen met het winnen van de Popprijs. En ook daar vonden velen iets van. Vrijdag is het nieuwe album WOP! daar. Elf nieuwe nummers over – kortweg – feesten en de liefde, dat Lil’ Kleine vanaf komende week ook langs grote poppodia als Tivoli en Paradiso brengt.

1, 2, 3, 4, pillen

Eén nummer, weer met Flex, lijkt het vervolg op Drank & Drugs. Let op mensen, ook het ‘ik heb 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt’ zal moeilijk uit de hoofden verdwijnen. Een album vol nieuwe dranken en 'drugsen' heeft Lil’ Kleine niet willen maken: „Nee, ik wilde iets maken dat ik heel tof vind, dat was met Drank & Drugs net zo. Hoe dan ook, ik doe wat ik zelf wil. Ik vind het mooi, dus als ik drie platen verkoop? Prima. Zowel rappers als popartiesten vinden het nu wel dik wat ik maak. Gelukkig luistert iedereen inmiddels als ik iets nieuws uitbreng. Als is het een single met alleen maar scheten.” Donderdag verscheen de eerste clip, Niet Omdat Het Moet.

WOP! dus, wat is dat eigenlijk? Wippen, ontbijten, pleiten? „Haha goeie, maar nee. Mijn vrienden en ik zeiden altijd als we vol gas naar een feestje en helemaal naar de tering gingen: ‘we gaan WOP’. Dit album heeft dus allemaal WOP-nummers waarop je helemaal naar de tering kunt gaan. Enne, WOP is geen Nederlands, dus het kan internationaal toch?”

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn vond Drank & Drugs wat minder dik en haalde de tekst aan bij een debat in de Tweede Kamer. Van Rijn, die het woordje bitch daarbij ‘vergat’, hoorde meer gelach dan bijval van de publieke tribune. Wat de politicus er wél mee bereikte: een plek met een gedeelte van de speech op Lil’ Kleines nieuwe album. „En dat gaat dan over in ‘ik heb 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt’, lachen toch? Die staatssecretaris zal wel weer over kinderen beginnen die een liedje over drugs zingen, maar hij verdoet zijn tijd. Maar hey, hij deed wel mijn focking tekst hè!, al las hij het voor in plaats van dat-ie zong.”

MDMA likken

In het nummer komen de tieners weer aan bod. ‘Alle tieners zeggen nee tegen drugs met een C’, klinkt het nu. „Cocaïne”, zegt de rapper. „Door je neus, da’s een dingetje. Dat moet je niet doen.” In het succesnummer ging het over ‘alle tieners zeggen ja tegen MDMA’: „Dat lik je. Je moet gewoon geen cocaïne gebruiken en als je toch drugs gebruikt, moet je weten wanneer je het doet. En niet te vaak, dat wil ik alle tieners vooral meegeven.”

Wat veel, wat tof

Het Drank & Drugs-succes overviel de Kleine: „Het zou raar zijn als ik zou zeggen van niet. Ik heb van elk moment genoten, wat mensen er ook van vonden, welke mening ze ook hadden.” Wat dacht Lil’ Kleine na zo’n bizar jaar eigenlijk, toen hij op 31 december misschien even in een luie stoel kon ploffen? „Ik dacht: wat véél, wat tof allemaal! En het zorgt meteen ook voor wat druk op mijn schouders. Zo van, wat brengt het nieuwe jaar? Ik ben blij dat we 2016 meteen beginnen met een album en een tournee. Gelijk doortrekken dus, maar 2015 zal ik nooit vergeten.”

Het blijft niet alleen bij WOP en touren dit jaar. Lil’ Kleine is in de zomer als zichzelf in de film Renesse te zien. „En”, zegt hij in prachtig plat-Amsterdams, „ik ga met Aaaaafrooodjek de studio in (dj Afrojack, red.). We gaan iets in het Engels maken, totaal uit mijn comfortzone.” En als hij weer lui achterover mag leunen op 31 december, wat voor jaar moet 2016 zijn geweest? „Een beetje als 2015, want ik realiseer me dat dat het hoogste van het hoogste was. En dat ik veel festivals heb gedaan. Ik ga die tenten vol krijgen man.”

Hét jaar van Lil’ Kleine

2015 was het jaartje wel voor Jorik Scholten. Vol hoogtepunten, maar ook met scherpe randjes. Van het dubbel platina voor Drank & Drugs tot het aanspreken van burgemeester Broertjes van Hilversum met ‘Pietertje’ in RTL Late Night. Van de prachtige rol als straatschoffie Franky in de bejubelde film Prins tot het roepen dat de moeders van bier gooiend publiek het oudste beroep ter wereld hebben. Lil’ Kleine: „Ik wil geen voorbeeldfunctie hebben, maar die krijg je plotseling. Toch heb ik geen spijt van dingen die er vorig jaar zijn gebeurd. Dat ik onder een vergrootglas lig, dat hoort erbij. Als ik op Curaçao op een feestje van Gerard Joling ben en ik post een foto, dan meldt SBS Shownieuws meteen dat ik uit de kast gekomen ben. Ach, ik ben er niet minder bekend om geworden en vind het allemaal wel grappig. Ik denk niet altijd na over wat ik zeg, sorry, maar zo ben ik. Ik vind wel dat je altijd respect voor mensen moet hebben en daarom heb ik ook met burgemeester Pieter gesproken.”


Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

De Afrodans: mix van stijlen.

In samenwerking met South African Tourism

GISTEREN

Een spectaculaire Dance Battle met de beste dansers van onder meer Zuid-Afrika. Die wordt zaterdag in Zaandam georganiseerd door South African Tourism en is live op Metro’s Facebook te volgen (zie kader). Metro sprak één van de deelnemers, Patrick Mngeni, over dans in Zuid-Afrika en de drie danssoorten die we tijdens de Dance Battle gaan zien. „Zuid-Afrika ís dans.”

The Lion King

Hij is 35 jaar, maar danst nog altijd de sterren van de hemel. Patrick Mngeni doet dat op dit moment in een Duitse versie van The Lion King. Aan de telefoon klinkt Mngeni nog wat slaperig, hoe anders zal dat zaterdag tijdens de South African Dance Battle zijn. Dan zal hij op en top en vol enthousiasme strijden.


Britney Spears.

Muziek van Britney Spears in sprookjesmusical

Britney Spears. / AFP

Foto van 'Metro'

12 MRT 2019

Niemand minder dan popdiva Britney Spears is later dit jaar te horen in een nieuwe musical. In Once Upon a One More Time zullen 23 liedjes van de zangers ten gehore worden gebracht.

Dit heeft de eigenaar van het James L. Nederlander Theater in Chicago laten weten aan de New York Times. De verwachting is dat het stuk op 13 november in première gaat.

Feministische kijk


Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Danny Froger en Ann Dominique. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Babynieuws in de Froger-familie! Danny Froger en zijn lief Ann Dominique verwachten hun eerste kindje. „Een nieuwe stap in ons leven en ik weet nu al dat het de mooiste uit mijn leven zal zijn", schrijft Froger op Instagram.

Ook Dominique maakte op Instragram bekend dat ze in blijde verwachting is. „Het is tijd om ons geheim te vertellen... We zijn zwanger!", schrijft ze. „Zó enthousiast om dit kleine mensje te ontmoeten die voor de helft mij is en voor de helft de persoon van wie ik hou."


Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Het is bekend: Merel Westrik is de Mol van het negentiende seizoen van Wie is de Mol?. Foto: ANP / Levin den Boer.

Foto van 'Amarins de Boer'

10 MRT 2019

Merel Westrik hoeft niet langer te liegen en bedriegen. Na maanden moeten zwijgen, mocht ze haar Mol-identiteit zaterdagavond voor een uitzinnige menigte in het Amsterdamse Vondelpark bekendmaken. „Wat een bevrijding.”

„Het was geweldig”, blikt Westrik na de uitzending terug op haar Mol-avontuur in Colombia. „Ik had een unieke dubbelrol, waardoor ik het spel in al zijn facetten kon meemaken: zowel als saboteur als kandidaat.”

Kameleon


Documentaire Michael Jackson trekt 600.000 kijkers

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

De documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen vertellen slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik door Michael Jackson trok vrijdagavond 609.000 kijkers.

De documentaire was te zien op NPO3 en werd uitgezonden voor de VPRO. Om meer duiding te geven over de film en de impact ervan, werd er voor, tussen en na de documentaire een studiogesprek gehouden door tekstschrijver, presentator en journaliste Janine Abbring.

Onschuldig


Ontknoping Wie is de Mol nadert

De finale van 2015 met Rik van de Westelaken als winnaar/ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

Molloten in heel Nederland zitten in spanning. Nog even wachten en dan wordt zaterdagavond bekend of hun bevindingen kloppen. Is het journaliste Merel Westrik, singer-songwriter Nielson of toch actrice Sarah Chronis de saboteur?

In de bioscoop

De finale wordt live uitgezonden in het gezelschap van publiek in Amsterdam op NPO 1. Diehard fans kunnen afreizen naar een van de twaalf zalen van de Vue bioscoop om de laatste aflevering op het witte doek te bewonderen.


The Voice blijft voor drie jaar verbonden aan RTL

Dennis van Aarsen won dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Er werd veel weggehaald door SBS bij RTL, maar The Voice blijft ondanks de speculaties de komende drie jaar als programma bij RTL te bewonderen, zo meldt de zender. Dit geldt zowel voor de Holland-, Kids- als Senior-editie.

Alle programma's zullen gepresenteerd worden door Martijn Krabbé, maar hij heeft door het vertrek van Wendy van Dijk iemand anders aan zijn zijde. Bij The Voice of Holland krijgt hij Chantal Janzen naast zich, Lieke van Lexmond bij The Voice Senior en Jamai bij The Voice Kids.

Fans van alle leeftijden


Musical over Tina Turner komt naar Nederland

De échte Tina Turner (l) en musicalactrice Kristina Love. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

8 MRT 2019

You’re simply the best! Kan jij hits van Tina Turner, zoals The Best en Proud Mary moeiteloos meezingen?

Dan is er goed nieuws voor je. De musical over het wervelende leven van de zangeres komt in 2020 in een Nederlandse versie naar Nederland, kondigt Stage Entertainment aan.

Grote hit


Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland.

Duncan Laurence met ballad Arcade in Tel Aviv

Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2019

Met het liedje Arcade gaat singer-songwriter Duncan Laurence namens Nederland naar het Eurovisiesongfestival in Israël. De zanger presenteerde de ballad donderdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door. AVROTROS deelde de Nederlandse inzending aan het begin van de avond via YouTube.

The Voice of Holland

De keuze voor de 24-jarige Laurence was al sinds 21 januari bekend, maar nu dus ook het nummer waarmee hij naar Israël gaat. Hij komt uit in de tweede halve finale op 16 mei in Tel Aviv. De relatief onbekende zanger deed in 2014 mee aan de talentenjacht The Voice of Holland.


Koningin Elizabeth.

Queen Elisabeth nu ook op Instagram

Koningin Elizabeth. / EPA

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Niemand minder dan de koningin van Engeland zit sinds kort op Instagram. Er bestond al een tijdje een account voor het Britse koningshuis. Met enige regelmaat waren daar berichten te lezen afkomstig van de prinsen William en Harry en Kate en Meghan.

Donderdag plaatse koningin Elizabeth echter voor het eerst zelf een berichtje. Aanleiding was het bezoek van de koningin aan het Science Museum in Londen. Daar kwam ze een brief tegen die geadresseerd was aan haar over-overgrootvader.


Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

6 MRT 2019

Lex Uiting, presentator en sidekick van Twan Huys onthult waarom de talkshow RTL Late Night van RTL4 maandag abrupt is gestopt. Nadat Twan Huys zijn ontslaggesprek had, wilde hij er direct mee stoppen. In tegenstelling tot Humberto Tan, zag Huys het niet zitten om nog een aantal maanden door te pakken. Toen hij zondag te horen kreeg dat zijn carrière bij Late Night erop zat, was hij er direct klaar mee, zegt hij tegen De Telegraaf.

Uiting was het totaal niet eens met het ontslag van de journalist. „Een journalistiek talent als Twan had zoveel meer verdiend dan dit", zegt hij. Volgens Uiting was bij veel kijkers 'de beeldvorming niet juist'. „Veel mensen die ik kritiek hoorde uiten op het programma, haalden die kritiek uit de media. Ze gaven toe zelf niet eens naar Late Night te kijken."

„Dit was een programma in opbouw en we waren er nog niet. Al heeft het zich echt ontwikkeld'', vindt hij. „Ik hield er rekening mee dat een discussie over Late Night misschien ergens in de lente zou plaatsvinden. Maar nu al…?"


Keith Flint.

Prodigy last volledige tour af

Keith Flint. / ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

6 MRT 2019

De Britse Band The Prodigy heeft alle optredens gecanceld na het overlijden van leider Keith Flint. De groep zou onder meer het podium van het Lowlands festival in Biddingshuizen betreden. De 49-jarige zanger werd maandag na zelfmoord dood aangetroffen in zijn huis in Essex.

Begrip voor de situatie

De bandleden maakte maandag via social media bekend dat de geplande tour volledig afgelast wordt. The Prodigy zou in mei door de Verenigde Staten gaan toeren en daarna in de zomer neerstrijken in Europa. De organisatie van Lowlands liet dinsdagavond via Instagram weten begrip te hebben voor de situatie en het besluit.


Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards.

Kylie Jenner jongste 'selfmade' miljardair ooit

Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards. / AFP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

De 21-jarige Kylie Jenner is door Forbes uitgeroepen tot jongste ‘selfmade’ miljardair ooit. De halfzus van Kim heeft dit volgens het blad grotendeels te danken aan haar succesvolle cosmeticabedrijf, Kylie Cosmetics. Die onderneming zou minstens 900 miljoen dollar (bijna 796 miljoen euro) waard zijn.

Lage vaste lasten

Het in 2015 opgerichte Kylie Cosmetics heeft volgens het zakenblad lage vaste lasten. Er staan maar zeven voltijds- en vijf deeltijdsmedewerkers op de loonlijst. De productie wordt uitbesteed en de marketing grotendeels gedaan via sociale media, waar Jenner een enorme schare volgers heeft.


Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen.

HBO deelt trailer laatste seizoen Game of Thrones

Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen. / EPA

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

HBO deelde dinsdag de eerste beelden van het achtste en daarmee laatste seizoen van hitserie Game Of Thrones. De video laat beelden zien van de langste aaneengesloten vechtscene in televisiegeschiedenis.

Het duurde volgens de makers van Game Of Thrones 55 dagen om deze scene te schieten. Om het einde voor zowel de makers zelf als de acteurs verborgen te houden, zijn er meerdere scenario’s voor de finale gefilmd.

Zes afleveringen


Relatie Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau voorbij

Het koppel in gelukkigere tijden ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

5 MRT 2019

Het huwelijk tussen voetballer Wesley Sneijder en presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau is voorbij. Dat bevestigt de agent van Yolanthe na berichten van RTL Boulevard.

Het koppel woont niet meer samen en zal op termijn scheiden. Over de verdere toedracht van de breuk is geen verdere informatie bekendgemaakt. De relatie zou al langere tijd in zwaar weer verkeren.

Sprookjeshuwelijk


Famke Louise mét okselhaar op cover LINDA.meiden
Likeability of3

Famke Louise mét okselhaar op cover LINDA.meiden

Famke Louise. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

4 MRT 2019

Een beetje okselhaar bij vrouwen vies? Famke Louise bewijst het tegendeel. De 20-jarige heeft een opvallende covershoot gedaan voor het blad LINDA.meiden. De zangeres laat op de foto haar okselhaar zien. „Een beetje ophef kan geen kwaad", vindt ze.

Een vrouw mag doen wat ze zelf wil

„Maar vooral omdat ik vind dat een vrouw mag doen wat ze zelf wil. Als ik me even niet wil scheren, doe ik dat niet. Waarom mag een man wel okselhaar hebben, en is het bij een vrouw vies? Het is gewoon háár - niet meer dan dat", zegt Famke in het begeleidende interview.


dislike
user_b813bdc1492e6438db65972a8444f71a0ece22af_avatar

RTL Late Night stopt! Vanavond laatste uitzending

Twan Huys/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 MRT 2019

RTL Late Night verschijnt maandagavond voor het laatst op de televisie. Dat heeft de tv-zender RTL bekend gemaakt. Het voorheen zo succesvolle tv-programma verkeert al een tijdje in zwaar weer.

Geen groot publiek

Dat was vooral het voorbije halfjaar zo met de nieuwe presentator Twan Huys. Hij kon de matige kijkcijfers nimmer opkrikken. „Met veel enthousiasme en energie ben ik samen met RTL in september 2018 begonnen aan een nieuw en groot avontuur. Helaas heeft het programma niet het grote publiek kunnen bereiken", zegt Huys zelf. „Ik vind het heel jammer dat er nu een einde aan komt en ik wil vooral mijn redactie bedanken voor de tomeloze inzet."


Luizenmoeder verliest kwart kijkers in twee weken

De Luizenmoeder won vorig jaar de Zilveren Nipkowschijf/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 MRT 2019

De Luizenmoeder trekt nog altijd bijzonder veel kijkers, maar het totaal aantal is in een maand tijd wel enorm teruggelopen. Deze zondag schakelden nog 'maar' iets meer dan drie miljoen mensen in.

4,1 miljoen

Dat is een stuk minder dan een paar weken terug, toen de vier miljoen (4,1) nog werd overschreden. Vorige week week liep dat al terug naar 3,5 miljoen en nu dus tot net boven de drie.


Likeability of5

Spielberg pleit voor uitsluiten Netflix bij Oscars

Steven Spielberg/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 MRT 2019

Als het aan Steven Spielberg ligt, dan worden door Netflix geproduceerde films niet langer genomineerd voor Oscars. Volgens hem zijn bioscoopfilms en producties van streamingsdiensten twee totaal verschillende dingen.

Volgens een woordvoerder van zijn productiebedrijf Amblin Entertainment gaat Spielberg zijn plan voor volgend jaar aankaarten bij de organisatie van de Academy Awards, dat zegt hij tegenover IndieWire.

Bioscoopervaring


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar