Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 18 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Theaterweekend moet een traditie worden’

Met voorstellingen die voor 10 euro bezocht konden worden, is zaterdag en zondag het eerste BankGiroLoterij Theaterweekend gehouden. Wat de bedenker ervan (musicalproducent Albert Verlinde in zijn rol als voorzitter van het Nationaal Theater Fonds) betreft, mag zo’n weekend een traditie worden.

Zonder overheidsgeld

Verlinde kreeg samen met het Prins Bernard Cultuurfonds eerdergenoemde loterij mee in zijn plannen. Niet minder dan 821.000 euro droeg de instantie aan de eerste Theaterweekendeditie bij. Het doel: laten zien wat voor rijke theatertraditie Nederland heeft en twijfelend publiek eens over de drempel van een regiotheater trekken. Dat deden er vele duizenden, onder meer minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die het ‘weekend zonder overheidsgeld’ in Nieuwegein opende.

„Het tweede weekend van januari is altijd wat saai en druilerig”, zegt Verlinde. ,,Perfect om naar het theater te gaan dus.” Een van de ambassadeurs van het Theaterweekend was (musical)acteur Guido Spek. De man uit Goede Tijden, Slechte Tijden en de musical Hartsvrienden. Hij zag in dit weekend een kans om jongeren naar het theater te trekken.

Guido Spek trad op bij de opening van het Theaterweekend. Foto: Bas Czerwinski / ANP

„Naar Hartsvrienden kwamen best veel jongeren, maar het publiek wordt over het algemeen toch wat grijzer”, zegt Spek, die binnenkort zelf een theaterconcert in DeLaMar in Amsterdam geeft. „Dat kaartjes nu een tientje kostten is mooi. Als student maakte ik graag gebruik van kortingsacties van de schouwburgen in Rotterdam en Amsterdam. Zelf kwam in aanraking met theater door Hofplein in Rotterdam en dat ik nu ambassadeur van zo’n weekend mocht zijn: heel graag.”

Restaurantweek

Albert Verlinde deed het Theaterweekend er in zijn drukke bestaan minstens zo graag als Guido Spek. „Ik houd nu eenmaal van theater. Ik hoop dat we er iets bekends van kunnen maken, zoals je ook de Restaurantweek hebt. Dat zou fantastisch zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.