Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 24 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Rent eenmalig terug: Doe ons maar een tour

Acht Musical Awardsnominaties sleepte de musical Rent in de wacht. Twee daarvan (beste bijrol Mitch Wolterink en beste kleine musical) werden op 6 januari met grote vreugde in een rottijd verzilverd. Het theater waar Rent vorig jaar in twee relatief korte periodes werd opgevoerd, het M-Lab in Amsterdam-Noord, ging door financiële problemen dicht.

Maandagavond komt een groot deel van de cast, aangevuld met Freek Bartels en William Spaaij, voor een concertversie van Rent eenmalig weer bij elkaar in DeLaMar. Aan vier van hen vroeg Metro: hoe kijk je terug, kan Rent zonder spel en dans en zou een producent na het grote succes het eigenlijk aan moeten durven met jullie een tournee door het hele land te maken?

Droom die uitkwam

Hoe kijk je persoonlijk op Rent in het M-Lab terug?

Mitch Wolterink, de man die een Award won: Het was een droom voor mij die uitkwam. Ik heb met een geweldig team mogen samenwerken en het was een genot om elke avond zo puur en intiem dit stuk te mogen spelen. Voor mij was het de ultieme vorm van theater maken. De Musical Award voor mijn rol als Angel is een bekroning op deze geweldige ervaring.

Li-Tong Hsu: Ik vond Rent een van de meest geweldige producties die ik heb mogen doen. Om zo’n emotioneel verhaal als die van Rent te mogen vertellen is bijzonder. We waren met een hele kleine, maar ontzettend fijne groep mensen. Mijn collega’s waren stuk voor stuk geweldig en ik heb veel van hen mogen leren.

Ruud van Overdijk: Rent was een prachtige periode op meerdere fronten, door de hele goede cast, creatives en locatie kwam het perfect uit de verf. En de Musical Award is daarbij ook denk ik de beste laatste waardering die het M-Lab kon krijgen.

Renée de Gruijl: Het was een fantastische ervaring. De show is heel bijzonder. Toen ik het voor het eerst zag greep het me en het liet me niet meer los. Het M-lab was een perfecte plaats om Rent uit te voeren. Een kleinschalig theater waar je kon experimenteren en ploeteren. Het is een bijzondere tijd geweest, ook omdat ik het met bijzondere mensen mocht delen.

Amir Vahidi en Renée de Gruijl (links en midden) werden namens Rent met onder meer Guido Spek van Hartsvrienden genomineerd voor een Musical Award Aanstormend Talent. Foto: ANP / Koen van Weel

Jullie doen Rent nu in concertvorm. Blijft het stuk zonder spel en dans overeind?

Mitch Wolterink: Zeker, Jonathan Larsen heeft het stuk zo briljant geschreven dat er genoeg over blijft. Alles zit in de muziek: de letterlijke dialogen en de ziel van elk personage.

Li-Tong Hsu: Ik denk het wel. De kracht van Rent ligt namelijk vooral in de muziek. Het is volledig doorgecomponeerd.

Ruud van Overdijk: Ik denk dat het heel erg goed kan, maar het zal zeker niet zonder spel zijn hoor. Je kunt deze tekst niet brengen zonder intentie. Jonathan Larson schreef tijdloze muziek en dat garandeert een topavond.

Renée de Gruijl: De muziek is heel goed geschreven. De melodie, de tekst en dit alles gecombineerd, vertelt het verhaal. Naar mijn mening kan je het niet zingen zonder het te spelen. Het is geschreven om te vertellen. Je moet wel mee! Zonder dans en setting kan het op zich wel. In de concertversie sta je er toch als je personage en dat is ook een bepaalde beweging in het verhaal. Maar dat neemt niet weg dat de dans en beweging van de originele versie heel veel toevoegen aan de levenslust en kracht van het stuk.

Renée de Gruijl in Rent. Foto: Annemieke van der Togt

Zou een producent het lef moeten hebben een landelijke tournee met de musical Rent te doen?

Mitch Wolterink: Als een producent de passie voor het stuk heeft (en mij als Angel vraagt haha…) zeg ik zeker doen!

Li-Tong Hsu: Absoluut! Wij hebben met het M-Lab twee runs gedaan, maar die waren allebei van korte duur. Ik hoor nog vaak van mensen dat ze het graag hadden willen zien. Helaas ligt Amsterdam voor velen niet om de hoek. Het is alweer vijftien jaar geleden dat Rent in Nederland heeft getourd. Het is er dus zeker tijd voor.

Ruud van Overdijk: Ja natuurlijk! Ik ben beschikbaar als Roger… Maar zonder gekheid, Rent is een stuk met tijdloze thematiek en het kan de jongere generatie ook laten zien dat hiv/aids helaas nog actueel is in deze wereld.

Renée de Gruijl: Wat mij betreft wel! Veel mensen kennen de muziek en het is gewoon een heel bijzonder stuk.

Musicalworld maakte alvast een reportage over Rent in DeLaMar:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.