Showbizz

Making a Murderer: Steven Avery onschuldig vast?

Steven Avery. Foto: Videostill YouTube.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

4 JAN 2016

Gebruikers van Netflix hebben de afgelopen tijd massaal gekeken naar de documentairereeks Making a Murderer. Duidelijk is dat de documentaire veel losmaakt en veel vragen oproept over het Amerikaanse rechtssysteem.

Waar gaat de documentaire over?

Making a Murderer is een Amerikaanse televisieserie die sinds 18 december 2015 te zien is op Netflix. In de documentaire wordt de zaak van Steven Avery gevolgd, een man die 18 jaar lang onschuldig vastzat. Twee jaar na zijn vrijlating werd hij aangehouden voor de moord op Teresa Halbach.

De serie volgt Avery tien jaar lang vanaf het moment dat hij in 2005 wordt opgepakt voor de moord op Halbach. In de serie worden niet alleen verhoren getoond, maar ook gesprekken met familieleden en mensen die bij de rechtszaak betrokken zijn.

18 jaar onschuldig vast

Steven Avery kwam in 2003 op vrije voeten nadat uit dna-bewijs bleek dat hij niet de verkrachter was van Penny Ann Beernsten. Hij had toen al achttien jaar onschuldig vastgezeten.

Op 29 juli 1985 was Beernsten aan het hardlopen langs het Michiganmeer, waar een onbekende man haar tegenhield. Ze werd mee de bosjes ingesleurd en seksueel misbruikt. Op basis van de fysieke beschrijving van de man identificeerde de politie negen mogelijke daders. De vrouw wees Steven Avery aan als de verkrachter, een simpele man die op een autosloperij in Manitowoc County woonde en werkte. Een dag later werd hij gearresteerd.

Beernsten identificeerde tijdens het proces Avery opnieuw als de aanvaller. Hoewel Avery met zestien getuigen op de proppen kwam, was het niet voldoende de jury ervan te overtuigen dat hij niet de dader was. Na vier uur overleg kwam de jury tot een oordeel. Steven Avery werd schuldig bevonden. De rechter veroordeelde hem tot 32 jaar gevangenisstraf.

Avery ging een aantal keer in beroep, maar zonder resultaat. Pas in 2002 kwam er schot in de zaak toen het Wisconsin Innocence Project zich met de zaak ging bemoeien. Een dna-onderzoek op dertien haren die werden ontdekt bij Beernsten na het seksueel misbruik, leidde tot de conclusie dat niet Steven Avery, maar Gregory Allen de dader was.

Op 11 september 2003 werd Avery vrijgesproken en kwam hij weer op vrije voeten.

Twee jaar vrij en dan…

Na zijn vrijlating in 2003 genoot Steven Avery van zijn leven als vrij man. Wel spande hij een rechtszaak aan tegen Manitowoc County, de sheriff, en de openbaar aanklager die zich met zijn veroordeling hadden bemoeid. Hij eist een miljoenenbedrag ter compensatie, maar precies op dat moment verdwijnt er een vrouw uit de regio: Theresa Halbach. Zij was voor het laatst gezien op het terrein van Steven Avery. Al snel wordt hij opgepakt en direct wordt hij gezien als hoofdverdachte. De SUV van Theresa Halbach wordt gevonden op het terrein waar Avery woont. Ook worden er verbrande lichaamsresten in zijn tuin gevonden.

Na twee jaar vrijheid wordt Avery opnieuw achter slot en grendel gestopt.

Wat is er gebeurd?

Dat blijft de grote vraag. Feit is dat er veel bizarre dingen gebeuren tijdens de rechtszaak die je als kijker het gevoel geven dat er heel veel niet in de haak is.

Waarom is er geen dna van het slachtoffer gevonden als zij in de trailer van Avery zou zijn verkracht en vermoord? Zijn de verhoren met ‘medeplichtige’ Brendan Dassey, een tiener met een ontwikkelingsachterstand, wel zo verlopen dat zijn ‘bekentenis’, die hij overigens later terugnam, van enige waarde is? En hoe kwam het dat de autosleutel van Halbach pas na de zoveelste huiszoeking werd gevonden, terwijl die duidelijk in het zicht lag? En hoe kan het dat alleen Avery's dna erop werd gevonden en niet dat van Halbach, terwijl zij de sleutel al jaren had? Het zijn zomaar wat vragen die als kijker in je opkomen bij het kijken van de documentaire.

De grote vraag is of Avery en Dassey erin zijn geluisd, of dat ze daadwerkelijk iets met de zaak van doen hebben. Na het zien van de documentaire zal de kijker overwegend het eerste denken: ze zijn erbij gelapt. Op social media speculeren kijkers van de docu dan ook maar wat graag over wat er wél is gebeurd op die 31 oktober van het jaar 2005. Een aantal theorieën:

  • De ex van Halbach, Ryan Hillegas, is erbij betrokken

Ryan Hillegas was de ex van het slachtoffer. Hij slaagt er onder meer in om het wachtwoord van de voicemail van Halbach te kraken en zo haar belverleden na te gaan. Dat is belangrijk, omdat de verdediging gegronde redenen had te vermoeden dat iemand sommige voicemailberichten na haar dood heeft verwijderd.

Volgens gebruikers van Reddit is Hillegas mogelijk verantwoordelijk geweest voor het verwijderen van voicemailberichten, waaruit mogelijk belangrijke informatie had kunnen komen.

Hillegas bemoeide zich ook met de zoektocht naar Halbach vlak na haar verdwijning. Op beelden van toen is te zien dat hij plekken op zijn hand heeft die je zou kunnen omschrijven als krassen. In de documentaire verklaart Hillegas bovendien dat de politie hem nooit naar een alibi heeft gevraagd. Heeft hij die überhaupt?

Daarnaast wordt gespeculeerd dat Hillegas niet zozeer de moordenaar is van Halbach, maar dat hij en Teresa’s broer Mike de politie wel helpen geholpen met het uitvoeren van een illegale zoektocht op het terrein van Avery. Ook de verdachte autosleutel die later wordt gevonden door de agent van Manitowoc zou volgens sommigen van hen afkomstig zijn.

  • Bobby Dassey en Scott Tadych hebben Halbach vermoord

De misschien wel populairste theorie is dat Bobby Dassey (een neefje van Steven Avery) en Scott Tadych (zwager van Avery) verantwoordelijk zijn voor de dood van Halbach.

Een van de voornaamste redenen is dat Dassey en Tadych elkaars alibi zijn. Ze verklaarden dat ze elkaar voorbij reden toen de een terugkwam van het jagen terwijl de ander juist op weg was.

Dassey verklaarde bovendien in de rechtbank dat Avery op 3 november een grap zou hebben gemaakt tegen hem en zijn vriend Mike over ‘het opruimen van een lichaam’. Dat was een opmerkelijke verklaring, omdat Mike diezelfde verklaring eerder had gedaan, maar toen repte over een gesprek dat plaatsvond op 10 november.

Er wordt onder meer gespeculeerd dat de aanklager, Ken Kratz, de neef van Avery had aangemoedigd te liegen. Zo zou Kratz een sterkere zaak tegen Avery hebben.

  • Een onbekende heeft Halbach gedood

Ene Brian McCorkle blogt al sinds 2006 op zijn website over mogelijke theorieën in de Halbach-zaak. Een van zijn theorieën wijst naar een vrouw die verhuisde naar het nabijgelegen dorp Maribel, en wier man zich extreem verdacht gedroeg in de week dat Halbach werd gedood.

McCorkle verwijst naar de vrouw als ‘the citizen’ en naar de man als ‘the German’. Ze vond onder meer ‘verse’ botten op het terrein, een metselaarshamer met ‘zichtbare donkerrode vlekken’, en kleren van een vrouw die niet van haar waren. Toen ze contact opnam met de politie over de kleding werd ze echter niet serieus genomen.

  • De moord van Halbach werd gebruikt om beslag te kunnen leggen op het terrein van Avery

Na het zien van de documentaire kan er geen misverstand meer over bestaan dat de familie Avery heel wat grond bezit. Een theorie die op Reddit furore maakt, is dan ook dat het opsluiten van Steven Avery iets te maken heeft met het terrein van ruim 16 hectare.

Het gevoel dat Avery en Dassey erin zijn geluisd, overheerst na het zien van de documentaire. Maar waarom zou men dat doen? Een van de theorieën wijst naar een man met de naam Doug Hagg. Hij komt ook voor in de documentaire. Reddit-gebruikers ontdekten dat Hagg ook het hoofd is van een registratiekantoor van onroerend goed in Wisconsin.

Volgens Reddit-gebruiker BathRobeJesus is het terrein van Avery belangrijk voor de mijnbouw. Mogelijk biedt het toegang tot water, olie en andere natuurlijke hulpbronnen. Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom Avery en Dassey erin zijn geluisd.

Petitie

Er zijn heel wat verklaringen, maar het blijft voorlopig gissen naar de werkelijke toedracht van de moord. Wel is duidelijk dat, sinds de release van de documentaire op Netflix, veel kijkers overtuigd zijn van de onschuld van Steven Avery. Inmiddels hebben al ruim 150.000 mensen een petitie getekend op Change.org, waarin president Barack Obama wordt opgeroepen Avery vrij te stellen middels een presidentieel pardon.

In een andere petitie wordt Obama gevraagd Avery en zijn neefje, Brendan Dassey, vrij te laten wegens hun „onterechte veroordeling wegens de moord op Teresa Halbach”. Die petitie is op het moment van schrijven ruim 19.000 keer getekend. De petitie stelt dat uit Making a Murderer blijkt dat „justitie beide mannen schandalig heeft benaderd en hun volledige levens heeft geruïneerd”, en dat de politieafdeling van Manitowoc County „oneigenlijke methoden” heeft gebruikt. Als deze petitie 100.000 handtekeningen binnenhaalt voor 16 januari, moet het Witte Huis volgens Time publiekelijk reageren.


Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

De Afrodans: mix van stijlen.

In samenwerking met South African Tourism

GISTEREN

Een spectaculaire Dance Battle met de beste dansers van onder meer Zuid-Afrika. Die wordt zaterdag in Zaandam georganiseerd door South African Tourism en is live op Metro’s Facebook te volgen (zie kader). Metro sprak één van de deelnemers, Patrick Mngeni, over dans in Zuid-Afrika en de drie danssoorten die we tijdens de Dance Battle gaan zien. „Zuid-Afrika ís dans.”

The Lion King

Hij is 35 jaar, maar danst nog altijd de sterren van de hemel. Patrick Mngeni doet dat op dit moment in een Duitse versie van The Lion King. Aan de telefoon klinkt Mngeni nog wat slaperig, hoe anders zal dat zaterdag tijdens de South African Dance Battle zijn. Dan zal hij op en top en vol enthousiasme strijden.


Britney Spears.

Muziek van Britney Spears in sprookjesmusical

Britney Spears. / AFP

Foto van 'Metro'

12 MRT 2019

Niemand minder dan popdiva Britney Spears is later dit jaar te horen in een nieuwe musical. In Once Upon a One More Time zullen 23 liedjes van de zangers ten gehore worden gebracht.

Dit heeft de eigenaar van het James L. Nederlander Theater in Chicago laten weten aan de New York Times. De verwachting is dat het stuk op 13 november in première gaat.

Feministische kijk


Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Danny Froger en Ann Dominique. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Babynieuws in de Froger-familie! Danny Froger en zijn lief Ann Dominique verwachten hun eerste kindje. „Een nieuwe stap in ons leven en ik weet nu al dat het de mooiste uit mijn leven zal zijn", schrijft Froger op Instagram.

Ook Dominique maakte op Instragram bekend dat ze in blijde verwachting is. „Het is tijd om ons geheim te vertellen... We zijn zwanger!", schrijft ze. „Zó enthousiast om dit kleine mensje te ontmoeten die voor de helft mij is en voor de helft de persoon van wie ik hou."


Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Het is bekend: Merel Westrik is de Mol van het negentiende seizoen van Wie is de Mol?. Foto: ANP / Levin den Boer.

Foto van 'Amarins de Boer'

10 MRT 2019

Merel Westrik hoeft niet langer te liegen en bedriegen. Na maanden moeten zwijgen, mocht ze haar Mol-identiteit zaterdagavond voor een uitzinnige menigte in het Amsterdamse Vondelpark bekendmaken. „Wat een bevrijding.”

„Het was geweldig”, blikt Westrik na de uitzending terug op haar Mol-avontuur in Colombia. „Ik had een unieke dubbelrol, waardoor ik het spel in al zijn facetten kon meemaken: zowel als saboteur als kandidaat.”

Kameleon


Documentaire Michael Jackson trekt 600.000 kijkers

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

De documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen vertellen slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik door Michael Jackson trok vrijdagavond 609.000 kijkers.

De documentaire was te zien op NPO3 en werd uitgezonden voor de VPRO. Om meer duiding te geven over de film en de impact ervan, werd er voor, tussen en na de documentaire een studiogesprek gehouden door tekstschrijver, presentator en journaliste Janine Abbring.

Onschuldig


Ontknoping Wie is de Mol nadert

De finale van 2015 met Rik van de Westelaken als winnaar/ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

Molloten in heel Nederland zitten in spanning. Nog even wachten en dan wordt zaterdagavond bekend of hun bevindingen kloppen. Is het journaliste Merel Westrik, singer-songwriter Nielson of toch actrice Sarah Chronis de saboteur?

In de bioscoop

De finale wordt live uitgezonden in het gezelschap van publiek in Amsterdam op NPO 1. Diehard fans kunnen afreizen naar een van de twaalf zalen van de Vue bioscoop om de laatste aflevering op het witte doek te bewonderen.


The Voice blijft voor drie jaar verbonden aan RTL

Dennis van Aarsen won dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Er werd veel weggehaald door SBS bij RTL, maar The Voice blijft ondanks de speculaties de komende drie jaar als programma bij RTL te bewonderen, zo meldt de zender. Dit geldt zowel voor de Holland-, Kids- als Senior-editie.

Alle programma's zullen gepresenteerd worden door Martijn Krabbé, maar hij heeft door het vertrek van Wendy van Dijk iemand anders aan zijn zijde. Bij The Voice of Holland krijgt hij Chantal Janzen naast zich, Lieke van Lexmond bij The Voice Senior en Jamai bij The Voice Kids.

Fans van alle leeftijden


Musical over Tina Turner komt naar Nederland

De échte Tina Turner (l) en musicalactrice Kristina Love. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

8 MRT 2019

You’re simply the best! Kan jij hits van Tina Turner, zoals The Best en Proud Mary moeiteloos meezingen?

Dan is er goed nieuws voor je. De musical over het wervelende leven van de zangeres komt in 2020 in een Nederlandse versie naar Nederland, kondigt Stage Entertainment aan.

Grote hit


Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland.

Duncan Laurence met ballad Arcade in Tel Aviv

Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2019

Met het liedje Arcade gaat singer-songwriter Duncan Laurence namens Nederland naar het Eurovisiesongfestival in Israël. De zanger presenteerde de ballad donderdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door. AVROTROS deelde de Nederlandse inzending aan het begin van de avond via YouTube.

The Voice of Holland

De keuze voor de 24-jarige Laurence was al sinds 21 januari bekend, maar nu dus ook het nummer waarmee hij naar Israël gaat. Hij komt uit in de tweede halve finale op 16 mei in Tel Aviv. De relatief onbekende zanger deed in 2014 mee aan de talentenjacht The Voice of Holland.


Koningin Elizabeth.

Queen Elisabeth nu ook op Instagram

Koningin Elizabeth. / EPA

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Niemand minder dan de koningin van Engeland zit sinds kort op Instagram. Er bestond al een tijdje een account voor het Britse koningshuis. Met enige regelmaat waren daar berichten te lezen afkomstig van de prinsen William en Harry en Kate en Meghan.

Donderdag plaatse koningin Elizabeth echter voor het eerst zelf een berichtje. Aanleiding was het bezoek van de koningin aan het Science Museum in Londen. Daar kwam ze een brief tegen die geadresseerd was aan haar over-overgrootvader.


Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

6 MRT 2019

Lex Uiting, presentator en sidekick van Twan Huys onthult waarom de talkshow RTL Late Night van RTL4 maandag abrupt is gestopt. Nadat Twan Huys zijn ontslaggesprek had, wilde hij er direct mee stoppen. In tegenstelling tot Humberto Tan, zag Huys het niet zitten om nog een aantal maanden door te pakken. Toen hij zondag te horen kreeg dat zijn carrière bij Late Night erop zat, was hij er direct klaar mee, zegt hij tegen De Telegraaf.

Uiting was het totaal niet eens met het ontslag van de journalist. „Een journalistiek talent als Twan had zoveel meer verdiend dan dit", zegt hij. Volgens Uiting was bij veel kijkers 'de beeldvorming niet juist'. „Veel mensen die ik kritiek hoorde uiten op het programma, haalden die kritiek uit de media. Ze gaven toe zelf niet eens naar Late Night te kijken."

„Dit was een programma in opbouw en we waren er nog niet. Al heeft het zich echt ontwikkeld'', vindt hij. „Ik hield er rekening mee dat een discussie over Late Night misschien ergens in de lente zou plaatsvinden. Maar nu al…?"


Keith Flint.

Prodigy last volledige tour af

Keith Flint. / ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

6 MRT 2019

De Britse Band The Prodigy heeft alle optredens gecanceld na het overlijden van leider Keith Flint. De groep zou onder meer het podium van het Lowlands festival in Biddingshuizen betreden. De 49-jarige zanger werd maandag na zelfmoord dood aangetroffen in zijn huis in Essex.

Begrip voor de situatie

De bandleden maakte maandag via social media bekend dat de geplande tour volledig afgelast wordt. The Prodigy zou in mei door de Verenigde Staten gaan toeren en daarna in de zomer neerstrijken in Europa. De organisatie van Lowlands liet dinsdagavond via Instagram weten begrip te hebben voor de situatie en het besluit.


Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards.

Kylie Jenner jongste 'selfmade' miljardair ooit

Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards. / AFP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

De 21-jarige Kylie Jenner is door Forbes uitgeroepen tot jongste ‘selfmade’ miljardair ooit. De halfzus van Kim heeft dit volgens het blad grotendeels te danken aan haar succesvolle cosmeticabedrijf, Kylie Cosmetics. Die onderneming zou minstens 900 miljoen dollar (bijna 796 miljoen euro) waard zijn.

Lage vaste lasten

Het in 2015 opgerichte Kylie Cosmetics heeft volgens het zakenblad lage vaste lasten. Er staan maar zeven voltijds- en vijf deeltijdsmedewerkers op de loonlijst. De productie wordt uitbesteed en de marketing grotendeels gedaan via sociale media, waar Jenner een enorme schare volgers heeft.


Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen.

HBO deelt trailer laatste seizoen Game of Thrones

Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen. / EPA

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

HBO deelde dinsdag de eerste beelden van het achtste en daarmee laatste seizoen van hitserie Game Of Thrones. De video laat beelden zien van de langste aaneengesloten vechtscene in televisiegeschiedenis.

Het duurde volgens de makers van Game Of Thrones 55 dagen om deze scene te schieten. Om het einde voor zowel de makers zelf als de acteurs verborgen te houden, zijn er meerdere scenario’s voor de finale gefilmd.

Zes afleveringen


Relatie Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau voorbij

Het koppel in gelukkigere tijden ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

5 MRT 2019

Het huwelijk tussen voetballer Wesley Sneijder en presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau is voorbij. Dat bevestigt de agent van Yolanthe na berichten van RTL Boulevard.

Het koppel woont niet meer samen en zal op termijn scheiden. Over de verdere toedracht van de breuk is geen verdere informatie bekendgemaakt. De relatie zou al langere tijd in zwaar weer verkeren.

Sprookjeshuwelijk


Famke Louise mét okselhaar op cover LINDA.meiden
Likeability of3

Famke Louise mét okselhaar op cover LINDA.meiden

Famke Louise. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

4 MRT 2019

Een beetje okselhaar bij vrouwen vies? Famke Louise bewijst het tegendeel. De 20-jarige heeft een opvallende covershoot gedaan voor het blad LINDA.meiden. De zangeres laat op de foto haar okselhaar zien. „Een beetje ophef kan geen kwaad", vindt ze.

Een vrouw mag doen wat ze zelf wil

„Maar vooral omdat ik vind dat een vrouw mag doen wat ze zelf wil. Als ik me even niet wil scheren, doe ik dat niet. Waarom mag een man wel okselhaar hebben, en is het bij een vrouw vies? Het is gewoon háár - niet meer dan dat", zegt Famke in het begeleidende interview.


dislike
user_b813bdc1492e6438db65972a8444f71a0ece22af_avatar

RTL Late Night stopt! Vanavond laatste uitzending

Twan Huys/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 MRT 2019

RTL Late Night verschijnt maandagavond voor het laatst op de televisie. Dat heeft de tv-zender RTL bekend gemaakt. Het voorheen zo succesvolle tv-programma verkeert al een tijdje in zwaar weer.

Geen groot publiek

Dat was vooral het voorbije halfjaar zo met de nieuwe presentator Twan Huys. Hij kon de matige kijkcijfers nimmer opkrikken. „Met veel enthousiasme en energie ben ik samen met RTL in september 2018 begonnen aan een nieuw en groot avontuur. Helaas heeft het programma niet het grote publiek kunnen bereiken", zegt Huys zelf. „Ik vind het heel jammer dat er nu een einde aan komt en ik wil vooral mijn redactie bedanken voor de tomeloze inzet."


Luizenmoeder verliest kwart kijkers in twee weken

De Luizenmoeder won vorig jaar de Zilveren Nipkowschijf/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 MRT 2019

De Luizenmoeder trekt nog altijd bijzonder veel kijkers, maar het totaal aantal is in een maand tijd wel enorm teruggelopen. Deze zondag schakelden nog 'maar' iets meer dan drie miljoen mensen in.

4,1 miljoen

Dat is een stuk minder dan een paar weken terug, toen de vier miljoen (4,1) nog werd overschreden. Vorige week week liep dat al terug naar 3,5 miljoen en nu dus tot net boven de drie.


Likeability of5

Spielberg pleit voor uitsluiten Netflix bij Oscars

Steven Spielberg/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 MRT 2019

Als het aan Steven Spielberg ligt, dan worden door Netflix geproduceerde films niet langer genomineerd voor Oscars. Volgens hem zijn bioscoopfilms en producties van streamingsdiensten twee totaal verschillende dingen.

Volgens een woordvoerder van zijn productiebedrijf Amblin Entertainment gaat Spielberg zijn plan voor volgend jaar aankaarten bij de organisatie van de Academy Awards, dat zegt hij tegenover IndieWire.

Bioscoopervaring


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar