Dierenbescherming: Meer schuldigen in puppygate

11 januari 2016 om 15:20 door Anne-Fleur Pel
Dierenbescherming: Meer schuldigen in puppygate
Screenshot Utopia

’Puppyschopper’ Ivan uit Utopia is niet de enige die in de zaak rond pup Arthur excuses moet maken voor zijn wangedrag. De Dierenbescherming legt evenzoveel schuld neer bij zijn vriendin Nicole en de programmamakers. „Een puppy is geen cadeau.”

Utopiaan Ivan ligt onder vuur nadat hij afgelopen weekend puppy Arthur, die hij cadeau had gekregen van Nicole, een schop gaf. Hij heeft na alle ophef zijn excuses aangeboden, maar daarmee is de kous voor de Dierenbescherming niet af.

Schuldig: Nicole

Volgens programmamanager Handel en Fok Piko Fieggen zijn er nog drie partijen die excuses moeten maken. Allereerst Nicole die de herdershond cadeau gaf. „Deze ondoordachte actie zorgde ervoor dat Ivan plotseling en ongevraagd volledige verantwoordelijkheid moest nemen over een levend wezen”, schrijft Fieggen in zijn blog. „Of hij voldoende kennis en capaciteiten heeft om voor het dier te zorgen, daar had Nicole niet over nagedacht. Evenmin of de pup goed bij Ivan zou passen.”

Schuldig: programmamaker

Ook de programmamakers hebben verzaakt in hun verantwoordelijkheid. Fieggen: „Zij dienen de risico’s te evalueren. Hoe capabel is Ivan om een hond op te voeden? Hoe wordt de hond gesocialiseerd naar andere honden en hoe reageert hij op onbekende impulsen als hij straks als volwassen hond buiten Utopia komt? Helaas blijkt sensatiemakerij bij hun boven het dierenwelzijn te staan.”

Schuldig: impulskopers

De derde partij die in de ogen van Fieggen excuses moet maken zijn de tienduizenden mensen in Nederland die jaarlijks vanuit een impuls een dier cadeau doen. Vooral met Sinterklaas en Kerstmis. Een groot deel hiervan belandt uiteindelijk in opvangcentra.

„Als Nicole en de programmamakers zich beter hadden verdiept in de lusten, lasten en (on)mogelijkheden van het houden van een hond, dan was dit nooit gebeurd. Dieren zijn geen cadeau.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!