Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 30 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Top 2000: Van Velzens muziekles voor de kids

De Top 2000 is onderweg! De ene na de andere muziekheld komt langs op NPO Radio 2. Als de nummer 1 van John Lennon (Imagine) klinkt, is bij de overgang naar 2016 de tv-registratie van Helden van de Top 2000 op NPO 3 te zien.

Nog geen notering

Metro sprak de optredende artiesten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Vandaag in deel 5: Roel van Velzen. De zanger heeft nog geen notering in de Top 2000 te pakken.

Wat doe jij met het heldenthema?

Ik ga nummers van mijn überhelden Queen zingen, van mijn helden U2 en van mijn helden The Police. Dat is leuk en meer dan zomaar een coveravondje, want we laten met z’n allen zien waar we muzikaal vandaan komen. En als het goed is kan je dat horen.

Queen op Wembley

Je echte helden dus.

Absoluut. Naar deze gasten heb ik zo veel geluisterd en om verschillende redenen ga ik ze even aanraken. Toen ik jong was, zag ik een concert van Queen in Wembley. Dat was een wow-moment, want ik zag dat het veel meer was dan alleen hun album zo goed mogelijk proberen te spelen. Ze gingen voor de totaalbeleving mét het publiek. Het was een soort theater in een stadion. Zo moet het zijn, dacht ik toen.

Als de Top 2000-lijst bekend is, ga je stiekem snel even kijken?

Ja, dan ben ik toch wel even benieuwd, vooral naar de hogere regionen. Dat Claudia de Breij nu heel hoog staat vind ik heel erg tof en ik gun het haar ontzettend. Ze heeft haar liedje recht uit haar hart en zonder opsmuk opgeschreven. Muziek werkt als troostmiddel, dus dat blijkt dit jaar wel. Stemmers hebben blijkbaar naar troostliedjes gegrepen.

God Only Knows

Als je nu moet stemmen, wat staat op nummer 1?

Ik zeg dan meestal God Only Knows van The Beach Boys. Dat liedje heeft een ziel. Ik heb het geprobeerd te ontrafelen, maar dit is meer dan de som der delen. Dat fascineert me.

Peter Frampton

Luister je de Top 2000 tussen Kerst en Oud en Nieuw?

Ik luister best veel radio en bij de Top 2000 is het leuk dat er zomaar een Peter Frampton met Show Me The Way voorbij komt bijvoorbeeld. Die is het hele jaar niet op de radio, maar in deze week wel. Als mijn zoontjes wat ouder zijn zal ik vertellen dat dit de tweeduizend platen zijn die je gehoord moet hebben. Of nou ja, misschien eerst maar eens met de eerste honderd beginnen.

https://www.youtube.com/watch?v=frzFtrMgRMI

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.