Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 28 dec 2015
Leestijd: 3 minuten

Top 2000: Borsato en Boeijen, van shit een hit

De Top 2000 is onderweg! De ene na de andere muziekheld komt langs op NPO Radio 2. Als de nummer 1 van John Lennon (Imagine) klinkt, is bij de overgang naar 2016 de tv-registratie van Helden van de Top 2000 op NPO 3 te zien.

Kleedkamer Boeijen

Metro sprak de optredende artiesten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Vandaag in deel 3: Marco Borsato en Frank Boeijen, even samen in de kleedkamer van laatstgenoemde. Borsato heeft 18 noteringen in de Top 2000 (Dochters als hoogste op 54). Boeijen heeft 5 noteringen (met Zeg Me Dat Het Niet Zo Is op 129 als hoogste).

Wat doen jullie met het heldenthema?

Borsato: Ik zing met Frank Zeg Me Dat Het Niet Zo Is, dat vind ik een van de allermooiste liedjes ooit in Nederland geschreven. De dramatiek en het proces van afscheid nemen, daar wil je natuurlijk helemaal niet aan. Terwijl je weet dat het onvermijdelijk is. Frank heeft dat op zo’n liefdevolle manier neergezet: laten we vanavond doen alsof het niet zo is. Je weet dat je jezelf voor de gek houdt, maar je wil met elkaar even genieten van het moment. Dat ontroert me, elke keer weer.

Huub van der Lubbe

Boeijen: Ik sluit me daar graag bij aan natuurlijk. Bij muziek gaat het om gevoel. Daar horen allemaal dingen bij, ook de vergankelijkheid van het bestaan. Of dat je geliefde weggaat. Huub van der Lubbe (zanger van De Dijk, red.) zei het een keer mooi: ‘Maak van je shit een hit’. Maar ook hoop kan in muziek zitten, kijk maar naar de nummer 1 Imagine. Dat gaat over hopen op een betere wereld.

En Claudia de Breij met Mag Ik Dan Bij Jou is op 4 gekomen…

Borsato: Ik vind het mooi dat de lijst dit jaar kennelijk zo’n impuls heeft gehad, dat er veel vernieuwing is doorgetreden. Claudia op 4, dat is toch maar mooi Nederlands product, nog wel van een cabaretière notabene. Ik heb op de bres gestaan voor dat liedje.

Wie is jouw held?

Borsato: Die zit hier, dat is Frank.

Boeijen: Mijn held is Bob Dylan, daar ben ik mee opgegroeid. Maar ik moet ook zeggen dat het iedere keer weer een belevenis is om met Marco op het podium te staan. Dat hebben we meerdere keren gedaan en dan let ik ook op als hij opkomt, wat er dan gebeurt. In het Gelredome bijvoorbeeld, daar zaten 30.000 mensen en dan voel je de liefde van het publiek. Ik vind het mooi dat ik daar soms deel van uit mag maken.

Dochters gestegen

Als de Top 2000-lijst bekend is, ga je stiekem snel even kijken?

Borsato: Natuurlijk kijk ik even of ik erin voor kom en waar ik dan sta. Ik vind het leuk dat Dochters gestegen is, ondanks dat het liedje al wat ouder is; en dat ik er 18 keer in voor kom, dat blijft bijzonder.

Boeijen: Ja hoor. Ik hoorde dat Zwart Wit gestegen is, dat zal met de toestand in de wereld te maken hebben. Maar ja, die Borsato is natuurlijk ongeëvenaard met z’n 18 noteringen, haha, waanzinnig.

Als je nu moet stemmen, wat staat op nummer 1?

Borsato: Zeg Me Dat Het Niet Zo Is.

Boeijen: Ik zou dat niet zo snel weten.

Oh ja oh ja oh ja

Luister je de Top 2000 tussen Kerst en Oud en Nieuw?

Borsato: Ja, want ik vind het leuk dat er liedjes voorbijkomen die niet meer dagelijks op de radio te horen zijn. Dan heb ik continu iets van ‘oh ja, oh ja, oh ja’. Je hoort allemaal grote songs waar een breed draagvlak voor is.

Boeijen: Ik vind het heel nostalgisch die Top 2000. Aan het einde van het jaar heb je sowieso al een nostalgisch gevoel. Je kunt even terugkijken aan de hand van muziek en dan weer fris beginnen op 1 januari.

https://www.youtube.com/watch?v=qLgoqZ6X08o

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.