Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Entertainment 11 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Deze Nederlandse films kregen een Amerikaanse remake

Feest bij Paula van der Oest. Vorig jaar kwam onder haar regie de film Lucia de B. uit. Inmiddels zijn de rechten verkocht naar Amerika en mag Van der Oest de Amerikaanse versie van de film ook gaan regisseren. Dat hebben producent Reinier Selen van Rinkel Film en creative producer Jelle Nesna vrijdag bekendgemaakt.
Lucia de B vertelt over de Haagse verpleegkundige die jarenlang vastzat voor moorden die ze niet had gepleegd. Het Amerikaanse productiebedrijf Stun Originals zal van de film een miniserie produceren. De opnames vinden naar verwachting eind 2016 plaats. President Maria Crenna van Stun Originals is een voormalig studiohoofd dat onder meer de hitseries Friends, CSI en Criminal Minds ontwikkelde.

Rinkel Film is als executive producer intensief bij de ontwikkeling en productie van de miniserie betrokken. ,,Ook in Amerika zijn gerechtelijke dwalingen, zoals in de zaak Lucia de Berk, helaas aan de orde van de dag”, legt Reinier Selen uit. ,,Met het team van Stun Originals aan boord, zijn we ervan overtuigd dat Lucia’s verhaal ook in de VS, en ver daarbuiten, een publiek vindt.”
Het is niet de eerste Nederlandse productie die naar Amerika vertrekt. We hebben een paar producties waar we als Nederland toch wel trots op kunnen zijn op een rij gezet.

Theo van Gogh


Eén van Nederlands bekendste filmmakers mag maar liefst drie Amerikaanse remakes op zijn naam zetten. Wijlen Theo van Gogh maakte de films 06, Blind Date en Interview. Dankzij het project Triple Theo werden de films uitgebracht. De film 06 uit 1994 was één van de meest succesvolle films van Van Gogh. Hij werd in 2011 door Michael Di Jiacomo verfilmd. Bij Blind Date (1996) duurde het elf jaar voor er een Engelstalige versie kwam. Interview (2003) werd in 2007 opnieuw uitgebracht. Onder andere Steve Buscemi speelde in de hoofdrol.

Down


Regisseur Dick Maas staat al bekend om zijn Hollywood-achtige producties, maar zijn film De Lift is ook echt naar het buitenland gegaan. Het is de eerste Nederlandse film die ooit werd aangekocht voor een wereldwijde release. De lift is een horrorfilm uit 1983. Een groepje mensen is uit eten geweest en stapt in de lift. Als de bliksem inslaat en ook de luchtventilatie niet meer werkt, begint de spanning. Down werd in 2001 uitgebracht, maar is als je het IMDB-gebruikers vraagt, geen aanrader. Down krijgt slechts een 4,4.

Spoorloos


De Nederlandse film Spoorloos (1988), geschreven door Tim Krabbé en geregisseerd door George Sluizer doet het goed: de productie wordt flink genomineerd voor (inter)nationale prijzen en sleept er een paar in de wacht. In de Amerikaanse versie spelen onder andere Jeff Bridges, Kiefer Sutherland en Sandra Bullock. De film uit 1993 wordt genomineerd voor twee Saturn Awards, maar weet er geen eentje binnen te halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.