Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 7 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Beest van Beauty and the Beast is geen rotzak

De Disneymusical Beauty and the Beast gaat zondag in première in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Op weg naar die première komen de hoofdrolspelers aan het woord. Deel 1: Edwin Jonker (Sister Act, Dreamgirls), the beast.

Wat voor beest gaan we zien?

Mensen denken al snel aan monster en een bad guy. Maar het is meer een tragisch figuur die een fout heeft gemaakt en daardoor veel over zich heen krijgt. Hij voelt zich van binnen heel anders dan dat hij er uit ziet. Dat probeer ik meer te benadrukken dan het monster. Het is geen rotzak hoor.

Hoe lang zit je dagelijks in de schmink?

Ongeveer anderhalf uur. Dat was geen reden om aan de rol te twijfelen hoor, haha.

Wat was jouw kennismaking ooit met Beauty and the Beast?

De tekenfilm jaren geleden. Dat zit meteen in het collectief geheugen. Zelfs mensen die het nog nooit gezien hebben weten dat het over een betoverd kasteel gaat en dat het een liefdesverhaal is.

Heb je Stanley Burleson tien jaar geleden als beast gezien?

Nee, maar ik mag hem altijd bellen.

En, al gedaan?

Nee, wel toevallig gesproken. Hij adviseerde me bij deze rol mijn huid goed te blijven verzorgen, dus het was een tip van cosmetische aard.

Foto: Roy Beusker

Veel mensen zullen komen kijken, maar voor wie over de streep moet worden getrokken: waarom moeten zij deze musical zien?

Waanzinnige muziek, goede acteurs, tijdloos liefdesverhaal en er is een nieuwe generatie publiek die het tien jaar geleden niet heeft kunnen zien. Zelf ben ik niet de allergrootste Disneyfan, maar dit vind ik een prachtige familievoorstelling.

Wie is voor jou een beast?

Ik stoor me aan opportunisten. Politici die iets zeggen om stemmen te winnen, terwijl ze weten dat de waarheid veel ingewikkelder ligt, vind ik beestachtige leugenaars.

En een beauty?

Dat mag een man ook zijn, toch? Ik heb gelezen over een Italiaanse arts die op Lampedusa al twintig jaar vluchtelingen op hun gezondheid checkt. Zonder enige betaling, zonder oordeel. Hij vindt zichzelf niet geweldig, maar vindt het zijn plicht. Dat vind ik nou een beauty.

Hieronder zie je het optreden van de huidige cast, afgelopen zomer tijdens de Musical Sing-a-Long:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.