Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 21 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Aan musical De Gelaarsde Poes klopt alles

Recensie: De Gelaarsde Poes. * Genre: familiemusical. * Van: Ro Theater. * Gezien: Première Rotterdamse Schouwburg, zondag 20 december. * Beoordeling: 5 uit 5.

Dat het ’t Ro Theater uit Rotterdam de laatste jaren voor de wind gaat, moge duidelijk zijn. Drukte in de theaters, nominaties en beeldjes voor de Musical Awards te over en hard lachend publiek in de zaal.

Liefde en lol

Dat is terecht. Als er ergens met veel liefde en lol muziektheater wordt gemaakt, dan is het wel daar in de havenstad. Met klasbakken als Alex Klaasen en Arjan Ederveen, met nieuw talent en met een trouwe ploeg als Pieter Kramer (regie) en Niek Kortekaas (decorontwerp) achter de schermen.

Bart Rijnink (poes) en Tom van Kalmthout.

Na sprookjes als Lang en Gelukkig (zowel musical als film) en De Zere Neus van Bergerac is dit seizoen De Gelaarsde Poes de titel. Aan de hand van het Gelaarsde Kat-verhaal (arme molenaarszoon en sprekende kat weten het paleis binnen te komen en jagen op de prinses en rijkdom) wordt alles uit de kast gehaald. Uiteraard is er een boodschapje: doe je niet anders voor dan je bent.

Vooral qua decor is het nog indrukwekkender dan wat Ro Theaterfans gewend zijn. Fenomenaal. Verder wordt een succesrecept herhaald: bekende liedjes (in dit geval allemaal van Michael Jackson) met Nederlandse teksten van Alex Klaasen, poppen, hilarische grappen, verkleedpartijen, meezingend publiek (tekst op een spandoek) en aandoenlijke kindertjes op het toneel.

James Blond

Waarom ook niet? Het beproefde recept kennen we dan wel, maar telkens heeft het Ro Theater nieuwe grappige en knappe vondsten. In dit sprookje wordt prinses Wendy bijvoorbeeld beschermd door James Blond (Arjan Ederveen met blonde pruik), met een compleet arsenaal aan 007-reddingsoperaties en stuntmateriaal.

Vlnr: Daan Colijn, Steyn de Leeuwe en Dick van den Toorn.

Aan werkelijk alles is gedacht. Muziek van The Cats en The Straycats voor het doek opengaat bijvoorbeeld. Of een heerlijk programmaboekje met tongzoenles en een geheim kat-ern. Alex Klaasen steelt onder meer als (werkelijk enorme) reus de show en verbaast de toeschouwers met snelle verdwijningen. Keja Klaasje Kwestro is een ontwapenende prinses, Dick van den Toorn een heerlijke reuzenmoeder en overheersende koning.

Maarten Heijmans

Blijven over Tom van Kalmthout (prima molenaarszoon), Steyn de Leeuwe en Daan Colijn (knettergekke lakeien en prinsessenzusjes) en Bart Rijnink als de Gelaarsde Poes. Laatstgenoemde valt zeer verdienstelijk in voor Emmywinnaar Maarten Heijmans (Ramses). Niets ten nadele van de uitstekend presterende Rijnink, maar in de loop van de volgende maand heeft deze prachtige ploeg topacteur Heijmans er ook nog eens bij.

Reus Alex Klaasen met zijn moedertje Dick van den Toorn.

Als het publiek net zo veel lol heeft als de acteurs, dan blijven die twee partijen voorlopig nog wel even vinden (de vorige maand waren 30.000 kaarten al aan de man gebracht). Gaat dat zien. Hulde. Vijf sterren (op de rand van de jaarwisseling, want die gaf Metro dit musicalseizoen nog niet).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.