Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 12 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Oorlog in theaterland valt in de smaak

Oorlogsverhalen en theater gaan de laatste jaren bijzonder goed samen. Maandagavond is het tijd voor Het Meisje met het Rode Haar.

Met de succesvolste musical van ons land allertijden, Soldaat van Oranje, leek het in gang gezet: Nederland houdt van oorlogsverhalen in het theater. Sinds gisteravond, toen de musical Het Meisje met het Rode Haar in première ging, lopen er zelfs vier grote theatervoorstellingen in ons land tegelijkertijd. Soldaat van Oranje is nu vijf jaar lang élke avond uitverkocht, De Tweeling speelt sinds zondag en het toneelstuk ANNE is er al weer anderhalf jaar.

Executie bij Bloemendaal

Jim Bakkum is Hugo in het verhaal over diens vriendin Hannie Schaft met het rode haar (Roos van Erkel). Schaft was een Haarlemse verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, die uiteindelijk als 25-jarige door de Duitsers werd geëxecuteerd in de duinen van Bloemendaal. Haar keuze om op jonge leeftijd aanslagen te plegen op de Oosterburen, collaborateurs en landverraders zegt al iets over de impact die je op theaterpodia met dergelijke stukken brengt. Het Nederlandse publiek lijkt oprecht in de geschiedenis, die in de wereld nog akelig actueel is, geïnteresseerd.

,,Hannie Schaft was heldhaftig", zegt Bakkum, zelf 28 jaar. ,,Haar knop ging om. Ze ging er voor, wie er ook op haar weg kwam die fout was. Wat een drive moet ze hebben gehad. Blijkbaar hoef je niet per se groot te zijn om zoiets als Hannie deed, te doen. Ik zou het persoonlijk niet kunnen, denk ik. Volgens mij zou ik met mijn gezin voor een onderduikadres gekozen hebben. Nu ik kinderen heb zou ik er voor kiezen bij hen te blijven, hoe dat ook zou aflopen."

Verhalen van oma

Het onderwerp Tweede Wereldoorlog vond hij in zijn jeugd al intrigerend, al geeft Bakkum toe ‘met zijn kop toen nog meer bij de muziek te zitten’. ,,Ik was 15 toen ik aan Idols meedeed, dus ik las meer muziekboeken dan geschiedenisboeken. De verhalen die mijn oma vertelde vond ik echter bijster interessant. Van haar leerde ik veel, net zoals ik weer leer van Het Meisje met het Rode Haar. Zo ken ik steeds meer details. Te gek om alles te weten." Dat zijn honderdduizenden Nederlanders per jaar met hem eens.

Soldaat van Oranje

Foto: Joris van Bennekom.

Inmiddels ‘s lands meest succesvolle musical aller tijden. Op 30 oktober wordt ‘5 jaar Soldaat’ met een gala gevierd. Producenten Fred Boot en Robin de Levita bedachten een tribune met 1100 stoelen die langs de verschillende decors draaien, werden voor gek verklaard, maar hebben Nederland zo iets bezorgd dat nergens ter wereld vertoond wordt. In december breekt het verhaal over Erik Hazelhoff Roelfzema het musicalbezoekersrecord (The Phantom of the Opera 1,8 miljoen).

ANNE

Foto: Bas Czerwinski | ANP

Ook uit de koker van Robin de Levita. Voor ANNE, een toneelvoorstelling, werd Theater Amsterdam aan ‘t IJ gebouwd. De deuren gingen op 8 mei 2014 open, in het bijzijn van koning Willem-Alexander. Het verhaal over het Joodse meisje Anne Frank speelt zich in Theater Amsterdam af in het Achterhuis dat op ware grootte is nagebouwd. De hoofdrol in de voorstelling werd lange tijd gespeeld door Rosa da Silva.

De Tweeling

Foto: Roy Beusker

Diezelfde Rosa da Silva beleefde afgelopen zondag een première met alweer een hoofdrol. Ze speelt nu Lotte in De Tweeling, naar het boek van Tessa de Loo. Tot eind december is De Tweeling in DeLaMar Amsterdam te zien, voordat de musical het land in trekt. Hanna van Vliet is tweelingzusje Anna in deze in recensies – ook door Metro – geroemde show.

War Horse

Foto: Remko de Waal | ANP

Vorig jaar stal War Horse de harten van veel theatergangers in Nederland en België. Het in 2011 door Steven Spielberg verfilmde verhaal, gaat over Albert en zijn paard Joey en speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog. Joey wordt opgeleid voor militaire operaties en door het Britse leger op het Europese vasteland ingezet. Albert was een rol waarmee Kay Greidanus (foto), nu veel in tv-series te zien, doorbrak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.