Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 11 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Ilse DeLange en JB geslaagd met musical De Tweeling

Recensie: De Tweeling. * Genre: musical. * Producent: Stichting Theateralliante / Cook a Dream (o.m. Joop van den Ende). * Gezien: première zondag 11 oktober, DeLaMar in Amsterdam. * Muziek: JB Meijers en Ilse DeLange (The Common Linnets) * Beoordeling: 4 uit 5.

Dat De Tweeling een goed musicalverhaal moest zijn, dat weet zo’n beetje elke Nederlander wel. Het boek van Tessa de Loo (1993) werd verslonden. De film met Thekla Reuten werd bekroond met een Gouden Kalf voor beste film en genomineerd voor een Oscar (beste buitenlandse film).

Kiezen, verloochenen

Dat mensen als Joop van den Ende en de in Duitsland geboren Ulrike Bürger-Bruijs dat prachtverhaal als gloednieuwe musical zouden brengen, moest ooit gebeuren. Twee Duitse tweelingzusjes Anna en Lotte worden tussen de twee Wereldoorlogen in haast letterlijk uit elkaar getrokken. De een groeit op in Nederland, de ander bij een hork van een oom in Duitsland. De Nederlandse valt voor een Jood, de Duitse voor een nazi. Beide dames verliezen hun grote liefde. Kiest de Hollandse voor haar zus of verloochent zij haar omgekomen David?

Kees Prins en Frank Ketelaar wisten daarmee voor het scenario wel raad. Al moet gezegd: de botte bijl ging er nog wel even in. De zussen als oude dametjes, die zowel in het boek als de film een rol spelen, zijn door de scenariobijl uit het verhaal verdwenen. De tweeling Anna en Lotte als meisjes van 7 jaar zien we wel.

Spaaij op z’n plek

De hoofdrollen in deze Tweeling zijn voor Rosa da Silva en Hanna van Vliet. De Silva zet haar goede prestatie uit de toneelvoorstelling Anne (Frank, red.) voort, maar kan daar nu nog zang en dans aan toevoegen. Haar samenspel met William Spaaij als Joodse David is een lust voor het oog. Spaaij is sowieso op z’n plek. Hij nam even een bewuste stap naar achter de schermen, maar het grote publiek zal blij zijn dat hij weer op het podium staat.

Links Rosa da Silva, rechts Hanna van Vliet. / Annemieke van der Togt

Hanna van Vliet als het Duitse zusje Anna is – wat Metro betreft tenminste – de ster van de show. Die dame is voor bühne geboren en liet dat eerder al zien als Pippi Langkous. Zingt prachtig, acteert lekker en sprankelt als het kan.

Nog meer sterren om te noemen? Ja, Ilse DeLange en JB Meijers, die voor het eerst samen musicalmuziek en liedteksten maakten. Meijers was na zijn geslaagde bewerkingen van Hazesnummers voor Hij Gelooft In Mij gevraagd, maar vond dat hij hulp kon gebruiken. Zijn keuze viel op de voor musical totaal onervaren Ilse DeLange, nog voordat de woorden Common Linnets ooit in ons land gevallen waren. Vol trots zat het duo bij de première in de zaal.

Geen frisse types

Terecht, want wat de twee schreven is móói. Soms brengen de nummers rust in de voorstelling. Dat mag ook wel als je zit te kijken naar groepen mensen die de meest verschrikkelijke dingen in hun hoofd hebben. Dat gaat niet alleen over Duitsers trouwens, want de wraakzuchtige Nederlanders waren ook geen frisse types. Soms brengt het Ilse- en JB-werk ook wel die brok in de keel. Wat dat betreft zijn vooral Huwelijkswals en Mijn Hart Is Open nieuwe musicalpareltjes geworden.

De Tweeling is sowieso prima te doen als musical, Ilse DeLange en JB Meijers tilden dat naar een nog net wat hoger plan.

De Tweeling is tot en met 30 december in DeLaMar in Amsterdam te zien. Daarna wordt een tournee gemaakt langs Groningen, Breda, Apeldoorn, Heerlen, Rotterdam, Enschede, Den Haag en Eindhoven. Info: www.musicals.nl.

https://www.youtube.com/watch?v=HSISeHFlEiA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.