Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 19 apr 2015
Leestijd: 4 minuten

Met Hannah Hoekstra comakijken in het theater

Een theatervoorstelling over de Bijbel met een lengte van vijf uur. Hannah Hoekstra speelt mee en legt uit hoe dat zit.

Gek of niet gek, een toneelvoorstelling van vijf uur? Wel gek, zou je zeggen. De gemiddelde mens zit een YouTubefilmpje dat langer duurt dan anderhalve minuut niet uit. Toch niet, zou het ook kunnen zijn. We kijken tenslotte met gemak tien afleveringen van een serie op een luie zondag achter elkaar, terwijl je je nachtkleding nog aan hebt.

Uitdaging

Wat het antwoord ook is: het Nationale Toneel durft de uitdaging aan. Genesis, het in-den-beginne-deel van de Bijbel, is een vijf uur durende voorstelling geworden in het Haagse Zuiderstrandtheater. Johan Doesburg neemt met Genesis als regisseur afscheid van het Nationale Toneel. Een lang gekoesterde wens komt met de show over de periode Paradijs tot en met Egypte voor hem uit. De première was zaterdag.

YouTubemens

Of we de vijf uur uitzitten of niet, een bijzondere ervaring kan niet uitblijven. Het duizend stoelen tellende theater aan de Noordzee is door het toneelbeeld teruggebracht tot 320 en aan de YouTubemens is gedacht. Tussen de scenes door is er namelijk ruimschoots tijd voor een maaltijd en bier.

Actrice Hannah Hoekstra (Hemel, Mees Kees) gaat het allemaal meemaken. Zij speelt onder meer ‘Rachel, vrouw van Jakob, zoon van Isaak, zoon van Abraham’. Naast Hoekstra zijn onder meer Ruta van Hoof, Reinout Scholten van Aschat en Joris Smit te zien. Na een repetitie, waarbij Johan Doesburg nog ouderwets een asbak op de regietafel heeft staan, geeft de Amsterdamse toe ook vraagtekens bij de lengte van de voorstelling te hebben gehad.

Lees ook: Hannah Hoekstra in verfilming A.F.Th.

,,Ga weg met die vijf uur, dacht ik”, zegt Hoekstra. ,,Mensen hebben niet zo’n lange concentratieboog en die wordt steeds korter. Mijn mening is wel: stoppen met die lange voorstellingen. Theaters zijn vaak al leeg, als je zulke lange shows gaat maken, dank omen mensen helemaal niet.”

Dan volgt de onvermijdelijke ‘maar’. ,,Maar maar maar: Genesis is het fundament voor onze westerse moraal. Ik begrijp dat de regisseur er voor kiest het héle verhaal te vertellen. Als publiek heb je er wat aan om er helemaal bij te zijn.” Tien acteurs spelen in Genesis 65 hoofdrollen en 150 personages. Dat betekent dat er in Den Haag ‘even’ opgelet moet worden.

Superinteressant

Hannah Hoekstra is dus tegen, maar begrijpt Johan Doesburg. Hoe trok hij haar over de streep? ,,Het is superinteressante materie. Dit Bijbelverhaal is groots en ongelooflijk actueel. Ik weet het, dat actuele wordt bij elk stuk gezegd, maar het is te gek om te merken dat wat duizenden jaren geleden geschreven is nog geldt. Dat mensen nog steeds zeggen: je staat op mijn stukje grond, ik maak je af. Gelukkig hebben we nu met de rijdende rechter een groot licht in de duisternis, haha, maar je begrijpt wat ik bedoel. Ik vind dat heel interessant.”

Lees ook: Hannah Hoekstra blij verrast door de politiek.

Voor een toneelstuk van anderhalf uur wordt zes weken gerepeteerd, in Den Haag moest er een tandje bij. ,,Hard werken, knallen met die bak, zo simpel is het”, zegt Hoekstra, die uitlegt waarom de Metrolezer vijf uur toneel zou kunnen overwegen. ,,Voor mensen die de Bijbel als kind leerden kennen is het een totale opfrisser en ken je de Bijbel niet, dan is het mooi om te weten wat er ooit is gebeurd. Genesis bevat een basiskennis die je niet via Google vindt. Als je er niet bij was: dikke vette pech. Ben je er wel: puntje van je stoel. Verveling is het laatste wat je bij ons overkomt."

Wedden?

Dat veel van die lezers misschien liever kijken naar een filmpje van een in slaap vallende eend, weet Hoekstra ook wel. ,,Ik daag ze uit, zie het als een challenge. Je hoeft niet je plas op te houden en er is bier. Okay, ik zet in: Metrolezer, wedden dat je die vijf uur niet volhoudt?”

Paspoort

Hannah Hoekstra (27) komt uit Amsterdam.

* Opleiding. Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie.

* Tv-film. Sunny Side Up.

* Film. Mees Kees (3x), Hemel, App, Assepoester: Een Modern Sprookje, Hartenstraat.

* Film toekomst. De Helleveeg (maart volgend jaar).

* Vaste verbintenis. Met het Nationale Toneel in Den Haag.

* Prijs. Hannah Hoekstra won een Gouden Kalf voor haar hoofdrol in Hemel.

Genesis, te zien tot en met zondag 24 mei. Info: www.nationaletoneel.nl/genesis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.