Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 16 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Edwin Evers werd continu afgewezen

Vrijdag vieren dj Edwin Evers en zijn sidekicks Rick Romijn en Niels van Baarlen 15 jaar Evers Staat Op bij Radio 538. Van 6 uur ‘s morgens maken zij vijftien uur achter elkaar radio met tal van gasten en live-optredens van onder meer Kensington, Bløf en Marco Borsato.

Dat méén je niet

Vijftien jaar lang lachen zij ‘s morgens vroeg om het hardst om hun blikken op het nieuws (‘dat méén je niet!’), voorgelezen door Henk Blok. Miljoenen luisteraars kennen de typetjes en door Evers ingesproken stemmen van Frank de Boer, Rob de Tuinman, prins Bernhard toen die nog leefde en Frans Bauer.

Radio maken met een team – het werd groot in Amerika – dat was wat de jonge Edwin Evers al wilde. Hoe anders was het, na een begin bij de Ziekenomroep van Hardenberg, bij de start van zijn carrière.

Lees ook: Edwin Staat staat 15 jaar lang om 4 uur op voor z’n hobby.

,,Ik heb me gek gesolliciteerd en werd heel vaak afgewezen (hij heeft de afwijzingsbrieven nog, red.). Continu eigenlijk, tot ik eens solliciteerde bij een lokale zender in Amsterdam. Daar werd ik aangenomen. Ik zat drie dagen op school en ging op donderdag en vrijdag met de trein naar Amsterdam, met een walkman en cassettebandjes. ‘s Ochtends om 6 uur vertrok ik, ook toen al, en dan was ik om 8 uur op het Central Station. Dan had ik nog een uur om in de studio aan de Zeeburgerkade in Oost te komen. Met de bus.”

De boel aanzetten

Hij draaide op de zender, Extra 108, de eerste uitzending van de dag. ,,Om 10 voor 9 gingen de rolluiken open en dan had ik 10 minuten om zelf de boel aan te zetten.”

Amsterdam was een goede beslissing. ,,Je moet daar draaien waar belangrijke mensen je kunnen horen. Dat iemand in Hilversum eens naar je luistert. Het gebeurde, want Jeroen Soer van Radio 10 belde om eens te praten. Dat was in 1990, denk ik. In ’92 belde Lex Harding, een droom. Bij Veronica werken was toen het hoogst haalbare wat ik nooit zou kunnen bereiken. Een utopie, zeker voor iemand uit het oosten van het land.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.