Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 18 apr 2015
Leestijd: 5 minuten

Edwin Evers staat 15 jaar om 4 uur op voor z’n hobby

Om 4.00 uur ‘s nachts rinkelt de wekker van dj Edwin Evers. Vrijdag, voor een marathonuitzending, rinkelt het ding voor het 15e Radio 538-jaar.

Darter Mighty Mike heeft een afspraakje gehad met een Britse dame, klinkt het als voorzet. ,,Had hij z’n pijlen op haar gericht?”, kopt Niels van Baarlen direct in. ,,Hij máákt hem hè? Hij máákt hem echt”, reageert Edwin Evers met zijn bekende lach.

Fluitend uit je bed

Het is dinsdagochtend, drie dagen voor de bewonderde dj Evers (43) uit Hardenberg het jubileum 15 jaar Evers Staat Op bij radiostation 538 viert. Met zijn sidekicks Van Baarlen, Rick Romijn en nieuwslezer Henk Blok klinkt het programma met de slogan ‘fluitend uit je bed’ vijftien uur lang. Met publiek en live-acts, tussen 06.00 en 21.00 uur in de fonkelnieuwe Radio 538-studio in Hilversum.

Lees ook: Edwin Evers werd continu afgewezen.

Plaatje-praatje

Vijftien jaar lang om half vijf ‘s nachts de deur uit, vijftien jaar lang de bulderende ochtendlach, vijftien jaar lang plaatje-praatje en vijftien jaar lang die geweldige typetjes als Frank de Boer, Martin Gaus, Johan Cruyff en – sinds kort – geile boer Geert. Wat Edwin Evers betreft is die tijd omgevlogen: ,,Natuurlijk is het werk, maar zo voelt het nooit. We hebben met ons team nog altijd het hobby-gevoel. Als dat er niet meer is, dan moeten we stoppen.”

Kort na de show hangt Evers, ook nog man achter zijn eigen Edwin Evers Band (onder meer The Voice of Holland), relaxt onderuit op een lederen bank. ,,Vijf over tien en ik ben klaar. Lekker toch? Nou ja, ik moet in mijn thuisstudio nog wel vijftien stemmen van typetjes inspreken voor de jubileumuitzending. Dat wordt nog wel even een klus. Zo heb ik Marc-Marie Huijbregts lang niet meer gedaan. De laatste keer had ik door de hoogte twee weken keelontsteking, haha.”

Lees ook: Coen en Sander naar 538.

Enkele uren eerder is in de radioruimte, waar selfies van luisteraars een wand sieren, een bos bloemen bezorgd. Van NOS Langs De Lijn. Evers: ,,Leuk. Ik had onlangs tegen het ANP gezegd dat Langs De Lijn me wel een mooi programma zou lijken. Daar ga ik natuurlijk niet heen, maar het ging een heel eigen leven leiden. Nu kreeg ik bloemen en een gave Nike-bal. Ja, ik voetbal. In mijn tuin.”

Wat ouder

Evers geniet, de sleet zit er bepaald niet op, en een groot publiek zit trouw aan de radio gekluisterd. Vijftien jaar zegt hem daarom niet echt iets. ,,Dat ik ouder word, haha.”

Om zijn show fris te houden hoeft de dj geen moeite te doen. ,,Al vind ik de combinatie muziek en radio maken heerlijk, als ik alleen radio zou hebben dan was dat ook goed genoeg. Ik beleef plezier aan het bezig zijn met nieuws en de actualiteit is elke dag anders. Simpelweg is Evers Staat Op plaatje-praatje, maar met telkens een andere invulling.”

Edwin Evers laat zien en horen hoe hij typetjes doet:

Veranderingen gebeuren sporadisch. Evers: ,,Je kunt altijd interessant doen over vernieuwing enzo, maar we draaien platen en we praten. Dat is wat het is, al vijftien jaar lang. Op de radio is continuïteit belanrijk.”

De kracht van Evers, Romijn en Van Baarlen is, naast hun klik én verschillende persoonlijkheden, dat ze in het hoofd van de luisteraar kruipen. ,,We denken bij ieder onderwerp: vinden de mensen dit leuk om te horen? Daarom laten we ze tegenwoordig ook inbellen, we noemen dat ons representatieve onderzoek haha. Wat is jullie passie?, roepen we dan en hup, de lijn open. Dat vind ik mooi, mensen hebben altijd wat leuks te melden.”

Loretta Schrijver

Het klinkt zo simpel allemaal, maar wat hebben ze (en we!) wat af gelachen. Die keer dat hij Loretta Schrijver belde bijvoorbeeld, terwijl zij haar hond uitliet die fikse ruzie kreeg met een andere viervoeter. Of die man van 82 die een cd had gemaakt en hem wilde laten horen terwijl hij de cd-speler niet aan de praat kreeg. ,,Zijn werkster belde ook nog aan, een to-ta-le chaos. Je had het moeten horen, maar ik rolde letterlijk over der grond van het lachen.”

Nooit meer zo leuk

Maar toch, ooit, wat dan nog? Evers: ,,Ik kan me een middagprogramma heel goed voorstellen. Alles wat ik hierna doe, zal makkelijker en lichter zijn. Vier uur lang vanaf zes uur ‘s morgens, dat noem ik ‘behoorlijk aan de bak’. Aan de andere kant: mijn doel is niet om er een keer mee te stoppen. Het zal nooit meer zo leuk worden als Evers Staat Op.”

Marathonuitzending

Evers Staat Op is vrijdag een vijftien uur durende jubileumshow.

• Luisteraars (15 euro) en bedrijven kunnen stoeltjes kopen om een uur in de studio te zijn.

• Elk uur is er één live-optreden, onder meer van Kensington, Marco Borsato, Bløf, Jan Smit en Guus Meeuwis.

• De opbrengst gaat naar het Ronald McDonald Kinderfonds.

• In het zuiden van het land wordt in een speeltuin een boom met een lift gebouwd voor kinderen met een lichamelijke beperking.

• Edwin Evers verwacht vrijdag een zoete inval.

• Mensen die veel worden gebeld en vaak in de studio zijn, worden uitgenodigd.

• Een typetjesspel met fragmenten van originele stemmen en stemmetjes van Evers wordt gespeeld.

• Luisteraars moeten raden welke stem de originele is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.