Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 28 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Recensie Holland Zingt Hazes 2015

3e editie Holland Zingt Hazes • Waar: Ziggo Dome, Amsterdam • Begeleiding: Fluitsma & Van Tijn Band • Gezien: donderdag 26 maart • Beoordeling: 4 uit 5.

‘Koop nu je kaarten voor editie 2016’ staat er op het grote ledscherm, nog voordat Holland Zingt Hazes is begonnen. Dan weet je het alvast: we zijn nog niet van André Hazes, overleden in 2004, af.

En waarom zouden we dat ook moeten zijn? Zolang 45.000 mensen de moeite nemen om naar drie Ziggo Domeshows te komen, kan dit ‘grootste café en meezinghuiskamer van Nederland’ – zoals gastheer Jeroen van der Boom het noemt – nog moeiteloos even mee.

Oude beelden

,,Geweldig dat jullie er zijn”, zegt de geliefde volkszanger Hazes zelf via oude beelden. Maar dan is het toch echt tijd voor zijn kroost (Dré jr. en Roxeanne), Jeroen van der Boom, Ruth Jacott, Waylon, Anita Meijer, Danny de Munk, Jamai, Xander de Buisonjé, Peter Beense en Martijn Fischer, de man die als Hazes de musical Hij Gelooft In Mij groot maakte.

Lees ook: Einde tijdperk Hazes voor Martijn Fischer.

Fans met zwarte hoeden en zonnebrillen worden bij de Hazesevenementen schaarser, valt op. Verder blijft het concept hetzelfde in die grote Ziggo. Een groep artiesten zingt liedjes van de jongen van De Pijp, 15.000 kelen schreeuwen mee en af en toe verschijnt de grote Hazes zelf op het scherm, soms met een kleine Dré of Roxeanne in zijn armen.

Drumsolo

Een massaal selfie met Xander de Buisonjé, Jeroen van der Boom en Danny de Munk op de achtergrond is wel een aardige vondst, net als een drumsolo van Roxeanne. Maar waar het om draait: de liedjes van André Hazes en een biertje erbij, bijna drie uur lang. Daarom een kanttekening: een mannenmedley met ‘Onder moeders paraplu’ en ‘Kleine Jodeljongen’ kan echt niet.

Gejuich en herkenning

Hazesnummers willen we horen. En daarvan worden er liefst vijftig tijdens deze derde editie gezongen. Hoeveel liedjes er anders zijn dan vorig jaar, daar bekommert niemand zich om. Elk nummer wordt met gejuich en herkenning ontvangen, van die ontbrekende slingers aan de wand (Martijn Fischer) tot culthit Bloed, Zweet & Tranen (Dré jr.).

Hou eens op

Terugkerend naar zin één over die kaartverkoop voor 2016: mocht je nu nog altijd roepen dat je je eraan stoort ‘dat die Hazes zo wordt uitgemolken’… Hou eens op, die man is al tien jaar dood. Als je dan nog niet van hem af bent en 45.000 kaartjes verkoopt, dat heeft dat niets te maken met uitmelken. Wel met dat je iets hebt gedaan waar veel mensen van houden.

Snél naar de film! Holland zingt Hazes, Holland houdt van Hazes.

Metro’s favorieten

1 Waylon – Kleine Jongen

2 Dré jr. – Ik Leef Mijn Eigen Leven (duet met zijn vader op het scherm)

3 Jeroen van der Boom – Donker Om Je Heen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.