Showbizz

Gokken op het programma van De Vrienden van Amstel Live.

Metro gokt: Wie spelen er op Vrienden van Amstel?

Een over het publiek zwevende Vrienden van Amstelpiano in 2013 met vlnr Marco Borsato, Roel van Velzen, Jeroen van Koningsbrugge en Paskal Jacobsen van Bløf. / Paul Bergen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

22 JAN 2015

125.000 feestgangers trekken vanaf donderdagavond naar Rotterdam Ahoy om te genieten (of niet) van de zestiende Vrienden van Amstel Live. Het programma: niemand van die 125.000 die het weet, het programma is voor het eerst geheim.

Amstel zou zich er dus vanaf kunnen maken met een line-up van Vader Abraham, Sieneke en een draaiorgel. De poen van de tickets is namelijk al bijna een jaar (!) binnen. Maar 'De Vrienden Van' kennende, zal dat wel meevallen. De afgelopen jaren is de 'meuk van toen' grotendeels verdwenen en staat gewoon the top of the Hollandse bill in de zelfbenoemde grootste kroeg van Nederland.

Raden

Voordat de Metroverslaggever in de auto stapt voor een ritje Rotterdam, laten we het geheime programma eens gaan raden. In het verslag op Metronieuws vrijdag, komen we daar dan nog wel even op terug…

Zeventien artiesten zouden er op het programma staan, exclusief Xander de Buisonjé. Hij praat de boel aan elkaar en treedt dus ook op. Zet de Volumiaknop waarschijnlijk weer vol open met 'Neeeneeeeneeeee, je hoeoeoeoeoeoeoeft niet naar huis vanahaaaaaacht', maar dat doen we dan uiteindelijk wel. Maar goed, daar gaan we.

Uitgelekt

1. Jeroen van Koningsbrugge (of zijn groep Jurk!). Dat mocht de Telegraaf verraden.

2. Marcel van Veenendaal (of zijn groep Di-Rect). Dat mocht de Telegraaf verraden, deel twee. Di-Rect komt sowieso, ook als ze niet voor de Vrienden van Amstel worden gevraagd (en gelukkig maar, gaan in Ahoy altijd voor 110 procent).3. Rowwen Hèze. De accordeonist van de feest- en dialectband, Tren van Enckevort, begeleidt Jeroen van Koningsbrugge en Marcel van Veenendaal bij hun duet. Eén ding is zeker: Van Enckevort stapt in Limburg nooit zonder zijn collega's van Rowwen Hèze in de bus.

4. Gers Pardoel. Versprak zich in het radioprogramma van Giel Beelen. De Rotterdammer kan mooi op de fiets, maar wie neemt hij mee?

Headliners

5. Marco Borsato. Was tijdens jubileumeditie 2014 al headliner, maar moest na één avond afhaken door een tia die hem maandenlang thuishield. Een herkansing dus voor deze stadionvuller.

6. The Common Linnets. Bijna hadden we hier Kensington neergezet, maar die spelen die komende avonden in Oost-Europa, dus dat wordt lastig. The Common Linnets dus. Ilse DeLange is er vaker bij in Ahoy, dus met het succesjaar achter de rug wordt in Rotterdam de komende week de Popprijs nog even gevierd.

7. Anouk. Jawel, Metro begeeft zich op glad ijs. Heeft sinds de eerste editie in 1999 niet meer op de bühne van Vrienden van Amstel gestaan. Presentator Xander de Buisonjé deed vorig jaar bij RTL Late Night een oproep ('schop even die neger uit je bed en kom naar ons'). Anouk speelt zelden live, maar lijkt er dit jaar met boekingen op onder meer de Zwarte Cross en Vestrock zin in te hebben. Twee keer Ziggo Dome in Amsterdam komen er ook nog aan.

De oproep van Xander de Buisonjé aan Anouk:

Graag geziene gasten

8. Guus Meeuwis. Vrienden van Amstel zonder Het Dondert en het Bliksemt… nee, dat gaat niet. Allemans vriend, dus ook van de 125.000 grootste kroeggangers.

9. Miss Montreal. Altijd in voor dergelijke evenementen. En ja, er wordt stevig bier gedronken achter de schermen, dus een vrouw die van wanten weet met een blik pils wordt gewaardeerd. Weigert naar verluidt Amstel te drinken en Grolsch te eisen, maar heeft dan vast haar eigen koelbox mee.

Afscheid

10. Kane. Nee, de trouwe Vrienden Acda en de Munnik kunnen wegens theaterverplichtingen geen afscheid nemen van Ahoy. Maar Kane wel! Twitterend Nederland liet bij de afscheidsaankondiging van zanger Dinand Woesthoff weten dat erg goed nieuws te vinden, maar bij de Vrienden van Amstel werd Kane tijdens eerdere deelnames als ware volkshelden onthaald. Nog een keer Rain Down On Me dus. Met allemaal emmers water enzo.

Volendam

11. Jan Smit. Geen Vrienden van Amstel zonder een delegatie uit Volendam. Vorig jaar waren Nick & Simon aan de beurt, dus nu mogen Jan Smit en de 3J's hun Dijk weer verlaten.

12. 3J's. Geen Vrienden van Amstel zonder een delegatie uit Volendam. Vorig jaar waren Nick & Simon aan de beurt, dus nu mogen de 3J's en Jan Smit hun Dijk weer verlaten.

Niet altijd aanwezig

13. Alain Clark. Altijd leuk, niet altijd aanwezig. Maar zijn vader moet af en toe ook even naar buiten, dus op naar Rotterdam deze keer.

14. Caro Emerald. Metro zet lekker hoog in, want anders had er niet zo veel geheim hoeven blijven. Caro schopt het tegenwoordig al tot megafestivals als Glastonbury in Engeland, nu denken we dat we even lekker mogen meedeinen in het sportpaleis.

15. Mr Probz. Dennis Stehr uit Zoetermeer, oftewel Mr Probz, zal Ahoy laten galmen met zijn nummer 1-hit Nothing Really Matters.

Verdiend

16. O'G3NE. De zusjes Lisa, Amy en Shelley wonnen The Voice of Holland onlangs overtuigend en er was niemand die maar aan de driestemmig zingende zusjes uit Dordrecht twijfelde. Hup, dat Ahoypodium op dus maar.

17. Jett Rebel. Na zestig festivals en keihard werken, mag de beloning van het doorbraakjaar van Jelte 'Jett' Tuinstra de Vrienden van Amstel wel zijn. Vermoedelijk gaat hij op meerdere fronten helemaal los.

Voor wie het echt niet kent of dit jaar naast een kaartje greep, de aftermovie van 2014:


Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

De Afrodans: mix van stijlen.

In samenwerking met South African Tourism

GISTEREN

Een spectaculaire Dance Battle met de beste dansers van onder meer Zuid-Afrika. Die wordt zaterdag in Zaandam georganiseerd door South African Tourism en is live op Metro’s Facebook te volgen (zie kader). Metro sprak één van de deelnemers, Patrick Mngeni, over dans in Zuid-Afrika en de drie danssoorten die we tijdens de Dance Battle gaan zien. „Zuid-Afrika ís dans.”

The Lion King

Hij is 35 jaar, maar danst nog altijd de sterren van de hemel. Patrick Mngeni doet dat op dit moment in een Duitse versie van The Lion King. Aan de telefoon klinkt Mngeni nog wat slaperig, hoe anders zal dat zaterdag tijdens de South African Dance Battle zijn. Dan zal hij op en top en vol enthousiasme strijden.


Britney Spears.

Muziek van Britney Spears in sprookjesmusical

Britney Spears. / AFP

Foto van 'Metro'

12 MRT 2019

Niemand minder dan popdiva Britney Spears is later dit jaar te horen in een nieuwe musical. In Once Upon a One More Time zullen 23 liedjes van de zangers ten gehore worden gebracht.

Dit heeft de eigenaar van het James L. Nederlander Theater in Chicago laten weten aan de New York Times. De verwachting is dat het stuk op 13 november in première gaat.

Feministische kijk


Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Danny Froger en Ann Dominique. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Babynieuws in de Froger-familie! Danny Froger en zijn lief Ann Dominique verwachten hun eerste kindje. „Een nieuwe stap in ons leven en ik weet nu al dat het de mooiste uit mijn leven zal zijn", schrijft Froger op Instagram.

Ook Dominique maakte op Instragram bekend dat ze in blijde verwachting is. „Het is tijd om ons geheim te vertellen... We zijn zwanger!", schrijft ze. „Zó enthousiast om dit kleine mensje te ontmoeten die voor de helft mij is en voor de helft de persoon van wie ik hou."


Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Het is bekend: Merel Westrik is de Mol van het negentiende seizoen van Wie is de Mol?. Foto: ANP / Levin den Boer.

Foto van 'Amarins de Boer'

10 MRT 2019

Merel Westrik hoeft niet langer te liegen en bedriegen. Na maanden moeten zwijgen, mocht ze haar Mol-identiteit zaterdagavond voor een uitzinnige menigte in het Amsterdamse Vondelpark bekendmaken. „Wat een bevrijding.”

„Het was geweldig”, blikt Westrik na de uitzending terug op haar Mol-avontuur in Colombia. „Ik had een unieke dubbelrol, waardoor ik het spel in al zijn facetten kon meemaken: zowel als saboteur als kandidaat.”

Kameleon


Documentaire Michael Jackson trekt 600.000 kijkers

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

De documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen vertellen slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik door Michael Jackson trok vrijdagavond 609.000 kijkers.

De documentaire was te zien op NPO3 en werd uitgezonden voor de VPRO. Om meer duiding te geven over de film en de impact ervan, werd er voor, tussen en na de documentaire een studiogesprek gehouden door tekstschrijver, presentator en journaliste Janine Abbring.

Onschuldig


Ontknoping Wie is de Mol nadert

De finale van 2015 met Rik van de Westelaken als winnaar/ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

Molloten in heel Nederland zitten in spanning. Nog even wachten en dan wordt zaterdagavond bekend of hun bevindingen kloppen. Is het journaliste Merel Westrik, singer-songwriter Nielson of toch actrice Sarah Chronis de saboteur?

In de bioscoop

De finale wordt live uitgezonden in het gezelschap van publiek in Amsterdam op NPO 1. Diehard fans kunnen afreizen naar een van de twaalf zalen van de Vue bioscoop om de laatste aflevering op het witte doek te bewonderen.


The Voice blijft voor drie jaar verbonden aan RTL

Dennis van Aarsen won dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Er werd veel weggehaald door SBS bij RTL, maar The Voice blijft ondanks de speculaties de komende drie jaar als programma bij RTL te bewonderen, zo meldt de zender. Dit geldt zowel voor de Holland-, Kids- als Senior-editie.

Alle programma's zullen gepresenteerd worden door Martijn Krabbé, maar hij heeft door het vertrek van Wendy van Dijk iemand anders aan zijn zijde. Bij The Voice of Holland krijgt hij Chantal Janzen naast zich, Lieke van Lexmond bij The Voice Senior en Jamai bij The Voice Kids.

Fans van alle leeftijden


Musical over Tina Turner komt naar Nederland

De échte Tina Turner (l) en musicalactrice Kristina Love. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

8 MRT 2019

You’re simply the best! Kan jij hits van Tina Turner, zoals The Best en Proud Mary moeiteloos meezingen?

Dan is er goed nieuws voor je. De musical over het wervelende leven van de zangeres komt in 2020 in een Nederlandse versie naar Nederland, kondigt Stage Entertainment aan.

Grote hit


Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland.

Duncan Laurence met ballad Arcade in Tel Aviv

Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2019

Met het liedje Arcade gaat singer-songwriter Duncan Laurence namens Nederland naar het Eurovisiesongfestival in Israël. De zanger presenteerde de ballad donderdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door. AVROTROS deelde de Nederlandse inzending aan het begin van de avond via YouTube.

The Voice of Holland

De keuze voor de 24-jarige Laurence was al sinds 21 januari bekend, maar nu dus ook het nummer waarmee hij naar Israël gaat. Hij komt uit in de tweede halve finale op 16 mei in Tel Aviv. De relatief onbekende zanger deed in 2014 mee aan de talentenjacht The Voice of Holland.


Koningin Elizabeth.

Queen Elisabeth nu ook op Instagram

Koningin Elizabeth. / EPA

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Niemand minder dan de koningin van Engeland zit sinds kort op Instagram. Er bestond al een tijdje een account voor het Britse koningshuis. Met enige regelmaat waren daar berichten te lezen afkomstig van de prinsen William en Harry en Kate en Meghan.

Donderdag plaatse koningin Elizabeth echter voor het eerst zelf een berichtje. Aanleiding was het bezoek van de koningin aan het Science Museum in Londen. Daar kwam ze een brief tegen die geadresseerd was aan haar over-overgrootvader.


Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

6 MRT 2019

Lex Uiting, presentator en sidekick van Twan Huys onthult waarom de talkshow RTL Late Night van RTL4 maandag abrupt is gestopt. Nadat Twan Huys zijn ontslaggesprek had, wilde hij er direct mee stoppen. In tegenstelling tot Humberto Tan, zag Huys het niet zitten om nog een aantal maanden door te pakken. Toen hij zondag te horen kreeg dat zijn carrière bij Late Night erop zat, was hij er direct klaar mee, zegt hij tegen De Telegraaf.

Uiting was het totaal niet eens met het ontslag van de journalist. „Een journalistiek talent als Twan had zoveel meer verdiend dan dit", zegt hij. Volgens Uiting was bij veel kijkers 'de beeldvorming niet juist'. „Veel mensen die ik kritiek hoorde uiten op het programma, haalden die kritiek uit de media. Ze gaven toe zelf niet eens naar Late Night te kijken."

„Dit was een programma in opbouw en we waren er nog niet. Al heeft het zich echt ontwikkeld'', vindt hij. „Ik hield er rekening mee dat een discussie over Late Night misschien ergens in de lente zou plaatsvinden. Maar nu al…?"


Keith Flint.

Prodigy last volledige tour af

Keith Flint. / ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

6 MRT 2019

De Britse Band The Prodigy heeft alle optredens gecanceld na het overlijden van leider Keith Flint. De groep zou onder meer het podium van het Lowlands festival in Biddingshuizen betreden. De 49-jarige zanger werd maandag na zelfmoord dood aangetroffen in zijn huis in Essex.

Begrip voor de situatie

De bandleden maakte maandag via social media bekend dat de geplande tour volledig afgelast wordt. The Prodigy zou in mei door de Verenigde Staten gaan toeren en daarna in de zomer neerstrijken in Europa. De organisatie van Lowlands liet dinsdagavond via Instagram weten begrip te hebben voor de situatie en het besluit.


Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards.

Kylie Jenner jongste 'selfmade' miljardair ooit

Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards. / AFP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

De 21-jarige Kylie Jenner is door Forbes uitgeroepen tot jongste ‘selfmade’ miljardair ooit. De halfzus van Kim heeft dit volgens het blad grotendeels te danken aan haar succesvolle cosmeticabedrijf, Kylie Cosmetics. Die onderneming zou minstens 900 miljoen dollar (bijna 796 miljoen euro) waard zijn.

Lage vaste lasten

Het in 2015 opgerichte Kylie Cosmetics heeft volgens het zakenblad lage vaste lasten. Er staan maar zeven voltijds- en vijf deeltijdsmedewerkers op de loonlijst. De productie wordt uitbesteed en de marketing grotendeels gedaan via sociale media, waar Jenner een enorme schare volgers heeft.


Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen.

HBO deelt trailer laatste seizoen Game of Thrones

Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen. / EPA

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

HBO deelde dinsdag de eerste beelden van het achtste en daarmee laatste seizoen van hitserie Game Of Thrones. De video laat beelden zien van de langste aaneengesloten vechtscene in televisiegeschiedenis.

Het duurde volgens de makers van Game Of Thrones 55 dagen om deze scene te schieten. Om het einde voor zowel de makers zelf als de acteurs verborgen te houden, zijn er meerdere scenario’s voor de finale gefilmd.

Zes afleveringen


Relatie Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau voorbij

Het koppel in gelukkigere tijden ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

5 MRT 2019

Het huwelijk tussen voetballer Wesley Sneijder en presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau is voorbij. Dat bevestigt de agent van Yolanthe na berichten van RTL Boulevard.

Het koppel woont niet meer samen en zal op termijn scheiden. Over de verdere toedracht van de breuk is geen verdere informatie bekendgemaakt. De relatie zou al langere tijd in zwaar weer verkeren.

Sprookjeshuwelijk


Famke Louise mét okselhaar op cover LINDA.meiden
Likeability of3

Famke Louise mét okselhaar op cover LINDA.meiden

Famke Louise. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

4 MRT 2019

Een beetje okselhaar bij vrouwen vies? Famke Louise bewijst het tegendeel. De 20-jarige heeft een opvallende covershoot gedaan voor het blad LINDA.meiden. De zangeres laat op de foto haar okselhaar zien. „Een beetje ophef kan geen kwaad", vindt ze.

Een vrouw mag doen wat ze zelf wil

„Maar vooral omdat ik vind dat een vrouw mag doen wat ze zelf wil. Als ik me even niet wil scheren, doe ik dat niet. Waarom mag een man wel okselhaar hebben, en is het bij een vrouw vies? Het is gewoon háár - niet meer dan dat", zegt Famke in het begeleidende interview.


dislike
user_b813bdc1492e6438db65972a8444f71a0ece22af_avatar

RTL Late Night stopt! Vanavond laatste uitzending

Twan Huys/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 MRT 2019

RTL Late Night verschijnt maandagavond voor het laatst op de televisie. Dat heeft de tv-zender RTL bekend gemaakt. Het voorheen zo succesvolle tv-programma verkeert al een tijdje in zwaar weer.

Geen groot publiek

Dat was vooral het voorbije halfjaar zo met de nieuwe presentator Twan Huys. Hij kon de matige kijkcijfers nimmer opkrikken. „Met veel enthousiasme en energie ben ik samen met RTL in september 2018 begonnen aan een nieuw en groot avontuur. Helaas heeft het programma niet het grote publiek kunnen bereiken", zegt Huys zelf. „Ik vind het heel jammer dat er nu een einde aan komt en ik wil vooral mijn redactie bedanken voor de tomeloze inzet."


Luizenmoeder verliest kwart kijkers in twee weken

De Luizenmoeder won vorig jaar de Zilveren Nipkowschijf/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 MRT 2019

De Luizenmoeder trekt nog altijd bijzonder veel kijkers, maar het totaal aantal is in een maand tijd wel enorm teruggelopen. Deze zondag schakelden nog 'maar' iets meer dan drie miljoen mensen in.

4,1 miljoen

Dat is een stuk minder dan een paar weken terug, toen de vier miljoen (4,1) nog werd overschreden. Vorige week week liep dat al terug naar 3,5 miljoen en nu dus tot net boven de drie.


Likeability of5

Spielberg pleit voor uitsluiten Netflix bij Oscars

Steven Spielberg/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 MRT 2019

Als het aan Steven Spielberg ligt, dan worden door Netflix geproduceerde films niet langer genomineerd voor Oscars. Volgens hem zijn bioscoopfilms en producties van streamingsdiensten twee totaal verschillende dingen.

Volgens een woordvoerder van zijn productiebedrijf Amblin Entertainment gaat Spielberg zijn plan voor volgend jaar aankaarten bij de organisatie van de Academy Awards, dat zegt hij tegenover IndieWire.

Bioscoopervaring


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar