Showbizz

LIVE: Songfestival 2014 - de finale

Foto van 'Metro'

10 MEI 2014

Update 00:37 uur
De burgemeester van Almelo, Jon Hermans-Vloedbeld, is ontzettend trots op het resultaat van The Common Linnets. “We konden ons ook voor vanavond al geen betere ambassadeur van onze prachtige stad indenken”, aldus Hermans. “Maar we zijn nog trotser op haar dan we al waren. Ze is een mooi, eerlijk, puur mens dat Nederland, Twente en Almelo de afgelopen week in Kopenhagen heel erg trots heeft gemaakt. En haar performance vanavond was fantastisch.”

Almelo is van plan iets voor het tweetal te organiseren als zij binnenkort naar de regio komen voor een aantal concerten. “We gaan een passend moment zoeken”, belooft Hermans.

Update 00:34 uur
Conchita heeft haar nummer nog eens opgevoerd en sluit het Songfestival af met de woorden: ''Thank you! Thank you so much!''

Update 00:27 uur
Alle stemmen zijn geweest! De top-drie:

1. Oostenrijk - 290
2. NEDERLAND - 238
3. Zweden - 218

Update 00:25 uur
NEDERLAND EINDIGT OP DE TWEEDE PLEK!

Update 00:23 uur
Conchita Wurst wint het Eurovisie Songfestival voor Oostenrijk...

Update 00:20 uur
De Belgen geven Nederland geen 12 punten. Oostenrijk krijgt ze wel en stevent af op de eindzege...

Update 00:19 uur
Oostenrijk heeft gestemd en geeft Nederland punten. Nederland loop tdaardoor in...
1. Oostenrijk - 212
2. NEDERLAND - 199
3. Zweden - 170

Update 00:17 uur
Finland geeft Nederland 8 punten. De top-drie:

1. Oostenrijk - 190
2. NEDERLAND - 177
3. Zweden - 157

Update 00:14 uur
Drie op een rij: Honagrije geeft Nederland ook 12 punten! Oostenrijk kreeg er 10...

Update 00:12 uur
Estland geeft Nederland ook 12 punten! Nederland nadert Oostenrijk...
1. Oostenrijk - 161
2. NEDERLAND - 147
3. Zweden - 129

Update 00:12 uur
Nederland krijgt 12 punten van Noorwegen. De Oostenrijkse Conchita staat op een redelijk veilige eerste plek. De top-drie:

1. Oostenrijk - 157
2. NEDERLAND - 135
3. Zweden - 119

Update 00:05 uur
Duitsland geeft Nederland 12 punten. Twintig landen hebben gestemd, nog zeventien te gaan. De top-drie:

1. Oostenrijk - 123
2. NEDERLAND - 113
3. Armenie - 107

Update 00:03 uur
Nederland krijgt 10 punten van Zweden.

1. Oostenrijk - 116
2. Nederland - 99
3. Zweden - 93

Update 00:01 uur
Nederland op plek drie, IJsland geeft Nederland 12 punten!
1. Oostenrijk - 104
2. Zweden - 93
3. NEDERLAND - 89

Update 00:00 uur
Nederland krijgt 4 punten van Armenie. Top-drie nu:
1. Oostenrijk - 91
2. Zweden - 86
3. Armenie - 76
4. Nederland - 70

Update 23:59 uur
Letland geeft Nederland 12 punten! We staan nu op plek 4.

Update 23:57 uur
Nederland krijgt acht punten van Frankrijk, Oostenrijk tien. Conchita staat nu op de eerste plek!

Update 23:56 uur
Na de stemmen van Malta (11 landen hebben nu gestemd) is de top-drie als volgt:

1. Zweden - 67
2. Hongarije - 64
3. Oostenrijk - 63

Nederland lijkt de aansluiting met de top een beetje te verliezen.

Update 23:54 uur
Tim Douwsma heeft de stemmen van Nederland bekend gemaakt. Acht punten naar Zweden, tien punten naar Noorwegen en twaalf punten naar Oostenrijk.

Update 23:52 uur
Nederland krijgt drie punten van de Roemenen. De top-drie ziet er nu als volgt uit:

1. Hongarije - 54
2. Zweden - 50
3. Oostenrijk - 36

Update 23:50 uur
Nederland staat in de top-drie na de punten van San Marino.
1. Hongarije - 29
2. Zweden - 23
3. NEDERLAND - 22

Update 23:49 uur
Polen geeft Nederland 12 punten! Van Albanie geeft geen punten aan Nederland.
1. Hongarije - 22
2. Rusland - 20
3. Oekraine - 20

Update 23:47 uur
Nederland krijgt 8 punten van Griekenland. Oostenrijk 12.
1. Rusland - 22
2. Oekraine - 20
3. Hongarije - 14

Update 23:45 uur
Azerbeidzjan stemt als eerste. Nederland krijgt geen punten van het land. Na de stemmen van Azerbeidzjan ziet de top-drie er als volgt uit:
1. Rusland - 12
2. Oekraine - 10
3. Hongarije - 8

Update 23:43 uur
De uitslag staat op het punt van beginnen...

Update 23:40 uurHet is wachten op de uitslag. Emmelie de Forest staat op dit moment op het podium. Alle artiesten van vanavond staan ook op het podium.

Update 23:35 uur
Daniël Dekker is er van overtuigd dat Ilse en Waylon in de top-drie gaan eindigen vanavond. "Ik ben met ze meegelopen tot aan het podium en zag heel duidelijk dat ze zich er allebei vol van bewust waren dat het er nu echt op aankomt. Waylon zei: deze keer voelt het toch echt anders dan tijdens al die eerdere repetities en de voorronde."

Ilse en Waylon stonden voor de finale van het liedjesfestijn al negen keer met hun nummer Calm After The Storm op het podium in de B&W Hallerne in de Deense hoofdstad en elke keer presteert het duo even goed, vindt Radio 2-presentator Dekker. "Ze zijn heel constant. Je hoeft je er bij die twee nooit zorgen over te maken of het wel goed gaat. Ik meen wel wat extra spanning op hun gezichten te hebben gezien. Maar dat kan ook komen door mijn eigen zenuwen."

Na het optreden van The Common Linnets begint de spanning pas echt op te lopen voor de radio-dj. Met een Hollands vlaggetje in de ene en een biertje in de andere hand kan hij niets anders doen dan wachten tot de kijkers uit alle 37 deelnemende landen hun stemmen hebben doorgegeven en de uitslag bekend is. Hij geeft Nederland op basis van de prestaties van Ilse en Waylon zaterdagavond kans op een plek bij de eerste drie. "Welke plek, dat moeten we afwachten."

Update 23:31 uur
Bekijk hieronder het optreden van The Common Linnets nog eens!

Update 23:30 uur
Zangeres Marga Bult is van mening dat The Common Linnets en het nummer Calm After The Storm de afgelopen weken enorm zijn gegroeid. Dat zei zij zaterdagavond op Radio 1.

Bult, die in 1987 Nederland vertegenwoordigde op het liedjesevenement, was eerst wat sceptisch over de kansen voor Nederland. “Ik vond het altijd al een mooie compositie”, stelde zij zaterdag tijdens de finale. “Maar voor het Songfestival zou het misschien niet genoeg op kunnen vallen. Dat oordeel was vooral gebaseerd op hun eerste optreden bij De Wereld Draait Door.”

Maar daarna hebben Waylon en Ilse DeLange heel veel gedaan aan de performance om het liedje heen, stelt Bult. “Ze hebben het nummer visueel zoveel meer meegegeven. Het was een geweldige zet om tegenover elkaar te gaan staan en zo het intieme van het nummer te beklemtonen. Dat heeft het naar een veel hoger plan getild.”

Update 23:26 uurDe lijnen zijn gesloten!
Update 23:24 uur

De lijnen zijn bijna gesloten...

Update 23:16 uur
The Common Linnets kregen zaterdagavond een staande ovatie voor hun optreden tijdens het Eurovisie Songfestival. Waylon en Ilse DeLange zongen samen als 24e act het nummer Calm after the Storm.

Ilse en Waylon zongen het nummer zeer ontspannen, al zat er aan het begin van het nummer een vals nootje bij. Niet alleen in de zaal leidde het optreden tot een tsunami aan positieve reacties. Uit alle delen van de wereld kwamen enthousiaste commentaren los.

Zelfs de kritische BBC-commentator was zeer te spreken over het optreden van de Nederlanders. “The June Carter and Johnny Cash of Eurovision” Ook Ricky Gervais stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. “The Netherlands is probably not quite Eurovision enough to win”, meldde hij op Twitter. “That is a good thing obviously.”

Bij Nederlandse Twitteraars waren The Common Linnets veruit het meest besproken onderwerp. “Kippenvel tot op mijn scrotum: trots op ons kleine nuchtere kikkerlandje”, vatte cabaretier Jochem Myjer samen. "Als dat geen winnen wordt", oordeelde Songfestivalfan Martin Koolhoven tevreden.

Update 23:12 uur
De verzamelde internationale pers bekeek zaterdagavond in het perscentrum van het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen ademloos het optreden van The Common Linnets.

Waar tijdens veel andere, swingendere acts tientallen verslaggevers stonden te zingen en dansen, werd Calm After The Storm vooral aandachtig luisterend gevolgd.

De Nederlandse delegatie met onder anderen medewerkers van AVROTROS sloeg vol spanning de prestaties van de Nederlandse inzending gade. Na afloop van het optreden was de opluchting duidelijk van hun gezichten te lezen.

Update 23:08 uur
Bekijk hieronder een overzichtje van Tweets uit binnen en buitenland over het optreden van Ilse en Waylon.

Update 23:04 uur
Er kan worden gestemd!

Update 22:59 uur
Het optreden van Conchita Wurst was zaterdagavond vlak voor het optreden van The Common Linnets nog de winnaar bij de bookmakers.

Zweden, die tot vlak voor het begin van de finale nog op 1 stond, zakte na het optreden naar de tweede plaats. The Common Linnets staan standvastig op de derde plaats in het lijstje.

Alle nummers zijn inmiddels geweest!

Update 22:51 uur
Op het optreden van The Common Linnets is niets aan te merken. Dus nu is het duimen en afwachten geblazen! Nog twee nummers te gaan. San Marino en het Verenigd Koninkrijk verschijnen nog op het podium, daarna kan het stemmen beginnen.

Update 22:46 uur
De Denen gaan los op het nummer van Basim, maar wij zitten te wachten op het optreden dat nu op het punt van beginnen staat. Come on Linnets!

Update 22:43 uur
Na Running en Coming Home komt het optreden van Ilse en Waylon wel heel dichtbij. Na het Bruno Mars-achtige Cliche Love Song van Basim, is het de beurt aan Nederland.

Update 22:39 uur
De laatste zes nummers. Het optreden van The Common Linnets komt dichterbij!

 • 21. Hongarije - Kállay-Saunders Running
 • 22. Malta - Firelight Coming Home
 • 23. Denemarken - Basim Cliche Love Song
 • 24. Nederland - The Common Linnets Calm After The Storm
 • 25. San Marino - Valentina Monetta Maybe (Forse)
 • 26. Verenigd Koninkrijk - Molly Smitten-Downes Children Of The Universe

Update 22:37 uur
Sebalter komt namens Zwitserland met een aardig nummer. Hunter of stars staat bij de bookies echter vrij laag genoteerd: 19e.

Update 22:38 uur
Tim Douwsma heeft via Twitter laten weten er helemaal klaar voor te zijn om de Nederlandse punten aan Europa kenbaar te gaan maken.

Update 22:31 uur
De Spaanse Ruth Lorenzo komt met behoorlijk veel vocaal geweld. Bij de bookmakers staat Spanje op een 12e plek.

Update 22:28 uur
De Finse band Softengine hoopt met het nummer Something Better in de top-tien te gaan eindigen. Of dat gaat lukken moeten we gaan afwachten!

Update 22:27 uur
Afgaande op Twitter is Conchita Wurst, de vrouw met de baard,vooralsnog de favoriet het Eurovisie Songfestival te winnen. Haar optreden oogstte een reeks aan positieve berichten.

“Wurst kan zingen! Tof. Het is een beetje een James Bond-liedje. Top act, kan best wel eens winnen”, aldus Jan Kooijman. “Nou, die wint”, vindt ook regisseur Martin Koolhoven. “Dit was de eerste keer kippenvel”, bekent RTL-anchorman Jan de Hoop. “Als wij niet winnen, dan maar Oostenrijk.” Ook regisseur Michiel van Erp noemt Conchita "de gedroomde winnares".

De opmerkelijke Conchita - een travestiet met een baard - staat ook hoog in de lijstjes van de bookmakers in Kopenhagen. Haar deelname, waarmee Oostenrijk een statement wil maken tegen discriminatie en haat, leverde flink wat opschudding onder sommige landen uit het voormalige oostblok.

Update 22:24 uur
De Sloveense Tinkara Kovac heeft haar nummer Round and Round erop zitten. Naast zingen bespeelde Kovac ook een dwarsfluit.

We gaan ons nu opmaken voor de Finse inzending!

Update 22:19 uur
Bij de eerste noten van de Italiaanse Emma leek het geluid niet helemaal te werken. Het nummer van de Italiaanse staat overigens ook niet erg hoog bij de bookmakers.

Update 22:17 uur
De volgende vijf nummers:

 • 16. Italië - Emma Marrone La Mia Città
 • 17. Slovenië - Tinkara Kovač Spet/Round And Round
 • 18. Finland - Softengine Something Better
 • 19. Spanje - Ruth Lorenzo Dancing In The Rain
 • 20. Zwitserland - Sebalter Hunter of Stars

Update 22:12 uur
De Fransen zullen met Moustache waarschijnlijk geen hoge ogen gaan gooien. Het is nu de beurt aan de Russische tweelingzussen met het nummer Shine. Ook van hen wordt geen hoge notering verwacht vanavond. De twee zusjes waren in de juniorversie van het Songfesitval overigens wel al eens succesvol!

Update 22:08 uur
Nielsen brengt haar nummer fantastisch en blijft dus de grote favoriet om deze editie van het Songfestival te winnen.

Update 22:04 uur
Een van de andere grote favorieten is aan de beurt: de Zweedse Sanna Nielsen met haar nummer Undo. Bij de bookies is Nielsen de favoriet.

Update 22:02 uur
Journalisten moeten normaal gesproken objectief zijn, maar veel verslaggevers laten die beroepsregel tijdens het Eurovisie Songfestival varen. In het perscentrum in de B&W Hallerne in Kopenhagen is het zaterdagavond tijdens de finale van het liedjesfestijn dan ook net zo'n gekkenhuis als in de zaal.

De honderden journalisten die vanuit het perscentrum verslag doen van de ontknoping van het Songfestival supporten uitbundig hun eigen inzending. Tafels, stoelen en muren zijn behangen met vlaggen en andere vrolijke uitingen van nationalisme.

Bij elke act drommen de reporters van het betreffende land samen voor de grote schermen die in het centrum hangen om enthousiasme mee te zingen en hun artiest naar een overwinning te juichen. Er wordt na elk optreden hartstochtelijk geapplaudisseerd en met vlaggen gezwaaid.

Update 22:00 uur
De Duitse Alaiza heeft haar nummer Is It Right laten horen. De Duitse nam volgens Jan Smit veel risico en vloog af en toe uit de bocht. Bij de bookmakers is Duitsland verre van favoriet. Onze oosterburen staan op een 22e plek in de quoteringen.

Update 21:57 uur
Met Conchita Wurst zien we een van de eerste grote favorieten voor de zege op het podium. De Oostenrijker/Oostenrijkse brengt zijn/haar nummer Rise Like A Phoenix opnieuw fantastisch!

Update 21:53 uur
De volgende vijf:

 • 11. Oostenrijk - Conchita Wurst Rise Like A Phoenix
 • 12. Duitsland - Elaiza Is It Right
 • 13. Zweden - Sanna Nielsen Undo
 • 14. Frankrijk - Twin Twin Moustache
 • 15. Rusland - Tolmachevy Sisters Shine

Update 21:52 uur
En zijn er mensen die de oproep van Waylon om je hoed op te zetten tijdens het bekijken van het Songfestival beantwoorden? Ja zeker wel!

Update 21:50 uur
Als tiende is Griekenland aan de beurt met het nummer Rise Up. De Grieken staan op een negende plek bij de bookmakers.

Update 21:47 uur
Na het optreden van Montenegro zijn de Poolse dames aan de beurt met het nummer Slavic Girls. Toepasselijke uitspraken:
''Ik heb hele grote bloempolen''
''Als er boobmakers zouden zijn, dan zouden de Polen stijf bovenaan staan.

Update 21:41 uur
Aram lijkt in zijn nummer wel wat steken te laten vallen. Niet alles leek even zuiver gezongen te zijn. We maken ons nu op voor het nummer Moj Svijet van Montenegro. De vertaling van de titel van het nummer is 'mijn liefde'.

Update 21:37 uur
Na de Roemenen is het de beurt aan Aram Mp3 met het nummer Not Alone. De Armenier is een grote concurrent van The Common Linnets. Bij de bookies staat Aram op een vierde plek!

Update 21:34 uur
De volgende vijf optredens:

 • 6. Roemenië - Paula and Ovi Miracle
 • 7. Armenië - Aram Mp3 Not Alone
 • 8. Montenegro - Sergej Ćetković Moj Svijet
 • 9. Polen - Donatan & Cleo My Słowianie (Slavic Girls)
 • 10. Griekenland - Freaky Fortune ft. Riskykidd Rise Up

Update 21:33 uur
Over het optreden van Carl Espen zijn de meningen op Twitter verdeeld. Er zijn mensen die het werkelijk niks aan vinden, maar ook mensen die de Noor hoog zien eindigen!

Update 21:29 uur
Over de act van Pollapönk werd via Twitter nogal wat commentaar geleverd in de halve finale, vanwege de Teletubbie-De band staat echter wel gewoon in de finale! Het nummer gaat over het feit dat het hebben van vooroordelen niet goed is!

We maken ons nu op voor de Noor Carl Espen.

Update 21:26 uur
Het nummer van Azerbeidzjan , Start a fire, gaat over vriendelijk zijn tegen anderen, over de mensheid en respect hebben voor elkaar. Dilara Kazimova levert een fantastisch mooie ballade.

Update 21:21 uur
Het nummer van TEO, Cheesecake, staat niet erg hoog in de quoteringen. Toch is er op het optreden van TEO niet veel aan te merken.

Update 21:18 uur
De knappe Maria Yaremchuk heeft het spits afgebeten. In de quoteringen staat Yaremchuk dus op een vijfde plek.

Update 21:12 uur
Voor de finale is begonnen hebben Waylon en Ilse DeLange al twee prijzen in de wacht gesleept. Het nummer Calm after the Storm werd zaterdagavond bekroond door de aanwezige journalisten met een zogenoemde Marcel Bezencon Award.

Deze prijzen worden sinds 2002 jaarlijks uitgereikt door de aanwezige pers en is vernoemd naar de man die in de jaren vijftig het Eurovisie Songfestival heeft bedacht. De prijzen die Nederland won waren voor beste lied en beste podiumact. De prijs voor beste componist ging helaas aan Nederland voorbij.

Update 21:10 uur
Jan Smit en Cornald Maas laten via Twitter zien hoe zij er bij zitten. Op Nederland 1 doen deze twee verslag van de finale.

De landen zijn inmiddels allemaal voorgesteld, dus we kunnen bijna gaan beginnen!

Update 21:07 uur
De landen worden nu voorgesteld...

Update 21:02 uur
Van de eerste vijf nummers die we zo te horen krijgen is vooral het eerste nummer er eentje om rekening mee te houden. Het nummer Tick-Tock staat bij Unibet op een vijfde plek. Zie hieronder achter haakjes de quoteringen van de eerste vijf landen.

 • 1. Oekraïne - Maria Yaremchuk Tick-Tock (5e)
 • 2. Wit-Rusland - TEO Cheesecake (25e)
 • 3. Azerbeidzjan - Dilara Kazimova Start A Fire (15e)
 • 4. IJsland - Pollapönk No Prejudice (23e)
 • 5. Noorwegen Carl Espen Silent Storm (13e)

Update 21:00 uur
Daar gaan we dan! In Kopenhagen is de finale van het Songfestival van start gegaan!

Update 20:55 uur'Op weg naar het Songfestival' is afgelopen. We kunnen ons gaan opmaken voor de grote finale! Ilse en Waylon zijn pas als 24e van de 26 aan de beurt. Dat zal dus nog even duren. Daarvoor valt er echter ook al genoeg te genieten!

Update 20:35 uur
Sanna Nielsen, favoriet bij de bookmakers, noemt Calm After the Storm haar favoriete inzending. Verder geeft ze aan zich ''gevleid'' te voelen dat ze als favoriet wordt gezien.

De Noor Carl Espen noemt Calm After the Storm ook zijn favoriet. Het nummer van de Noor is dan weer de favoriete inzending van Ilse en Waylon.

Update 20:32 uur
In 'Op weg naar het Songfestival' geven Ilse en Waylon toe dat ze het bij de halve finale toch wel een beetje benauwd kregen toen Nederland na acht landen nog niet was genoemd. "Dan maak je je toch lichtelijk zorgen," geeft Waylon toe.

Update 20:27 uur
Ook minister-president Mark Rutte leeft mee met The Common Linnets. Via Twitter wenst hij Ilse en Waylon succes toe: Ontzettend veel succes @CommonLinnets! Op naar een historische uitslag! #ESF14.

Update 20:22 uur
Nederland zal vanavond als tiende de punten uitdelen. Tim Douwsma zal namens ons land bekend maken wie volgens ons het Songfestival moet winnen. Azerbeidzjan is als eerste aan de beurt.

De punten die bekend worden gemaakt bepalen voor 50% de eindstand. De andere helft van de punten is vrijdag na de repetitie al bepaald door de vakjury's.

Update 20:12 uur
Mensen die niet kunnen wachten tot het zanggeweld in Kopenhagen losbarst, kunnen om 20.25 uur al een klein voorproefje krijgen, Op Nederland 1 kan worden gekeken naar de voorbereidingen van The Common Linnets in het programma 'Op weg naar het Songfestival'.

Update 20:05 uur
Ook bekend Nederland zit klaar voor wat misschien wel een historische avond gaat worden. Hoe gaan The Common Linnets het vanavond doen en hoe wordt dat gewaardeerd door de andere landen in Europa?

Update 20:00 uur
Nog een uurtje en dan gaat de finale van het Songfestival van start!

Update 19:58 uur
De Oostenrijkse Songfestivaldeelnemer Conchita Wurst geniet een enorme populariteit en dat is ook in Kopenhagen duidelijk zichtbaar. Fans van de opzienbarende 'vrouw met baard' die zaterdagavond een van de topfavorieten is in de finale van het liedjesfestijn, laten hun steun duidelijk blijken.

Er duiken overal supporters van de Oostenrijkse travestiet op, getooid met gehaakte voorbind-baarden in de nationale kleuren en snorren op stokjes (foto rechts).

Update 19.40 uur: De Engelse krant The Guardian is lovend over Calm After The Storm. De krant tipt Sanna Nielsen van Zweden als favoriet, maar noemt ook Ilse DeLange en Waylon bij de opmerkelijke uitschieters.

Over Calm After The Storm oordeelt Stuart Heritage van The Guardian: "Als de stemmers bij het songfestival uitsluitend luisteraars zouden zijn van Radio 2, dan zou dit liedje boven alle andere uitstijgen. Het is een beetje folk, een beetje country, een klein beetje Fleetwood Mac en een beetje ribstof. Het is totaal anders dan de rest in de competitie van dit jaar en echt erg goed. Maar wie ben ik, ik ben al oud.''

Update 19.37 uur: De fans van Ilse DeLange zijn heel Kopenhagen door gegaan om stemmen te ronselen voor The Common Linnets. Op de Twitterpagina van de Ilse DeLange Fanclub plaatsen de fans foto's van hun jacht naar stemmen. Zo wisten ze in de Deense hoofdstad taxichauffeurs, mannen op segway's, kinderen en fietstaxibestuurders over te halen hun steun uit te spreken voor Calm After The Storm van het Nederlandse duo.

Update 18.19 uur: Commentator Jan Smit is er niet van overtuigd dat Ilse DeLange en Waylon winnen. Hij gokt op een vijfde of zesde plaats voor The Common Linnets. Dat zei hij tegen het AD.

Update 18.00 uur: Waylon roept via Twitter fans op om een hoed op te zetten tijdens de finale van het Songfestival.

Update 16.00 uur: Enkele uren voordat de grote finale van het Eurovisiesongfestival losbarst, is het in het centrum van Kopenhagen zaterdagmiddag een drukte van belang. Op een aantal centrale pleinen in de Deense hoofdstad drommen fans uit tientallen landen samen om alvast in de stemming te komen voor de ontknoping van het liedjesfestijn.

Op de pleinen worden de hele dag door optredens georganiseerd, doen de bierstandjes goede zaken en vindt de Songfestival-merchandise gretig aftrek. Op grote schermen worden beelden van de halve finales getoond en vanaf 21.00 uur wordt de show live uitgezonden.

Op het Radhuspladsen staan groepjes fans met vlaggen te zwaaien en elkaar te fotograferen voor het enorme Songfestivalbord dat al een week aftelt tot de finale. Zes vriendinnen uit Finland, die al 5 jaar lang samen naar het Songfestival gaan, staan bont uitgedost op het plein. Met Finse vlaggetjes en blauw-witte kleding supporten ze de rest van de dag en avond hun land, hoewel ze geen hoge eindnotering verwachten voor de Finse inzending. "We zijn al bij dat we de finale hebben gehaald."

Ook Nederland geven ze weinig kans op een overwinning. "Volgend jaar gaan we naar Oostenrijk. Rise Like a Phoenix van Conchita Wurst is de ultieme Songfestivalhit." De Oostenrijkse travestiet is ook op de pleinen duidelijk topfavoriet. Elke keer dat haar optreden op de schermen voorbij komt, stijgt uit het publiek een enorm gejuich en geklap op.

Vijf Nederlandse vrienden staan uitgedost met zilveren hoedjes en glitterboa's op het naastgelegen Fan Square. Ze vinden het nog een beetje tam in de stad. "Vorig jaar in Malmö waren er 's middags al veel meer verklede en feestende mensen in de stad. De Zweden zijn wat meer outgoing." Vanavond zitten ze met klamme handen van de spanning voor de buis in hun appartement. "Met alleen onze hoeden en boa's", grapt een van de mannen. "En als we dan in de top-5 eindigen, trekken we onze kleding weer aan en gaan we de straat op", vult zijn vriend aan.

Vrijdagavond waren ze in de B&W Hallerne bij de repetities. "Het nummer van The Common Linnets doet het op tv beter dan in de zaal", constateren ze. "Vooral hoe het in beeld wordt gebracht, maakt dat het binnenkomt." Ze houden geen rekening met een overwinning voor Ilse en Waylon. "Maar een betere score dan Anouk vorig jaar zit er wel in."

Even verderop op het voor de gelegenheid omgedoopte Pride Square staan twee Britse vrienden uitbundig te zwaaien met een Engelse vlag. Zaterdag kijken ze in de B&W Hallerne waar ze ook hun Griekse vlag tevoorschijn toveren. "We steunen Engeland, maar het liedje van Griekenland vinden we het beste." De jongens hopen dat Nederland in de finale hoog eindigt, 'omdat de fans zo leuk zijn'. "Vorig jaar zaten we in Malmö in een bar te kijken met Nederlandse fans en die werden met elke plek die Anouk steeg, gekker. Wat een fantastische fans hebben jullie."

Ze durven zich niet te wagen aan een voorspelling over de einduitslag. "We hopen op een heel spannende finale. Voor het echte Songfestivalgevoel."

Het kan een mooie avond worden in de Nederlandse songfestivalgeschiedenis. 'Calm after the storm' behoort ineens tot de favorieten.

Het is D-Day voor Ilse DeLange en Waylon. In Kopenhagen nemen The Common Linnets het voor Nederland vanavond op tegen 25 andere landen in de finale van het Eurovisiesongfestival.

Uit de halve finales van het Songfestival zijn 20 landen doorgestroomd naar de finale. Denemarken is als winnaar van vorig jaar automatisch gekwalificeerd. De overige vijf deelnemers zijn de 'permanente leden' van het songfestival: Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. Deze landen zijn elk jaar verzekerd van een plek in de finale, omdat zij het meeste geld betalen aan het festival.

DeLange en Waylon komen laat op de avond in actie. The Common Linnets zijn als 24ste aan de beurt. Volgens de laatste peilingen eindigt Nederland in de top 3. Op dit moment maakt Zweden de meeste kans om te winnen.

De finale van het liedjesfestijn is rechtstreeks te zien vanaf 21.00 uur op Nederland 1 en Metro doet hier live updates van alle bijzondere gebeurtenissen.


Jennifer Aniston maakt Instagram-debuut met bijzondere foto

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Jennifer Aniston heeft dinsdag haar debuut gemaakt op Instagram en dat deed ze gelijk met een iconische foto. De actrice deelde een foto met haar lieftallige Friends-collega's.

Op de foto staan Lisa Kudrow, Courteney Cox, David Schwimmer, Matthew Perry en Matt LeBlanc. De populaire serie Friends bestaat dit jaar precies 25 jaar. Het 25-jarige jubileum van Friends wordt gevierd met de productie ‘Friends 25: The One With The Anniversary, die vanaf 20 oktober in de bios is te zien.


HBO werkt aan spin-off serie van Grease!

Ken jij Sandy en Danny nog? Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Streamingdienst HBO werkt aan een nieuwe spin-off-serie gebaseerd op de hitfilm Grease uit 1978. Dat meldt The Hollywood Reporter. Eerder werd al aangekondigd dat er ook een bioscoop-prequel in de maak is, die plottechnisch het verhaal vertelt vóór de wereldberoemde film met John Travolta en Olivia Newton John.

Rydell High

Grease vertelt over Sandy en Danny, die elkaar op vakantie ontmoeten en verliefd worden. Als Sandy verhuist en op dezelfde school als Danny belandt, blijkt hij een heel andere jongen dan hij in de zomermaanden leek te zijn. Het tweetal gaat in het origineel naar Rydell High; dat zal ook de titel van de nieuwe serie worden.


Ewout Genemans over Verslaafd: 'Niet altijd iemand onder een brug'

Ewout Genemans over Verslaafd: 'Niet altijd iemand onder een brug'

Ewout Genemans (links) en interventionist Maarten Dammers helpen in Verslaafd mensen van hun afhankelijkheid af te komen. / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

In Verslaafd worden zes kandidaten geholpen met hun verslaving. Dinsdagavond verschijnt op RTL 4 een nieuw seizoen.

Ons land telt zo’n 1,8 miljoen verslaafden, blijkt uit cijfers van verslavingsinstelling Jellinek. Het gaat dan om alcohol, tabak (meer dan twintig sigaretten per dag), drugs, gamen en gokken. In het programma Verslaafd wordt het topje van die ijsberg geholpen. In het nieuwe seizoen neemt naast het vaste gezicht Peter van der Vorst nu ook Ewout Genemans de helft van de afleveringen voor zijn rekening. Samen met interventionist Maarten Dammers helpen ze mensen van hun afhankelijkheid af te komen.

Aangezien Peter van der Vorst nu directeur content is bij RTL, had hij geen tijd meer om alle afleveringen te presenteren. Ewout Genemans werd daarom gevraagd drie episodes van zijn baas over te nemen. „Dat is een hele eer”, zegt Genemans. „Maar tegelijkertijd ook wel spannend.”


Familie wil kersthit Bing Crosby op nummer 1

Bing Crosby / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

14 OKT 2019

Kerst zelf mag dan nog even duren, de marketingmachines zijn alweer op volle gang. Ook in de muziekindustrie. De familie van Bing Crosby wil namelijk zijn hit White Christmas op nummer 1 in de hitlijsten hebben.

White Christmas van Bing Crosby uit 1942 is een van de meest bekende kerstliedjes uit de geschiedenis, maar de plaat heeft in meer dan 75 jaar nog nooit op nummer 1 gestaan in de Britse hitlijsten. De familie van de vermaarde zanger hoopt dat daar verandering in komt als volgende maand een nieuw album met daarop de genoemde single uitkomt.


Jeugdserie van VPRO maakt kans op Emmy

Acteur Ferdi Stofmeel / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 OKT 2019

Jeugdserie De regels van Floor is genomineerd voor een International Emmy Kids Award. De VPRO-reeks maakt kans op het beeldje voor beste serie, zo onthulde de organisatie maandag. De uitreiking vindt op 31 maart plaats in Cannes.

De regels van Floor, naar de gelijknamige boekenreeks van Marjon Hoffman, scoort goed in het buitenland. Zo werd de jeugdserie verkocht aan KIKA, de jeugdzender van de Duitse omroep NDR en ARD.

De serie, waarin Bobbie Mulder, Ole Kroes, Ferdi Stofmeel en Elisa Beuger de hoofdrollen vertolken, strijdt om de Emmy voor beste serie tegen Guru Paarvai 4 uit Singapore, Jamie Johnson uit het Verenigd Koninkrijk en Malhação: Vidas Brasileiras uit Brazilië.


Hoe vage Lazarus-shit van David Bowie ook geweldig kan zijn

Hoe vage Lazarus-shit van David Bowie ook geweldig kan zijn

Dragan Bakema en Noortje Herlaar. / Foto's: Jan Versweyveld

Foto van 'Erik Jonk'

14 OKT 2019

80.000 kaarten vlogen de afgelopen tijd voor de David Bowie-musical Lazarus over de digitale toonbank. Dat is een enorme berg voor een betrekkelijk nieuwe titel die niet eerder in Nederland te zien was. Maar waarvoor kochten al die duizenden een ticket eigenlijk?

Metro probeerde dat zondagavond tijdens de première in DeLaMar in Amsterdam - daar is de voorstelling maar liefst een half jaar te zien - uit te vinden. Het antwoord: geen idee wat we eigenlijk gezien hebben. Maar… gaat dat zien! Na november dan, want de eerste twee maanden hangt het bordje uitverkocht op de deur.

Hoe vage Lazarus-shit van David Bowie ook geweldig kan zijn

Dragan Bakema, het scherm en de band achter glas.


Natte voeten bij mini-optreden The Script in Amsterdams café

The Script-zanger Danny O'Donoghue/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 OKT 2019

„Ik heb natte voeten.” Nee, het is geen pretje om buiten in onzekerheid af te wachten of je je favoriete band te zien krijgt tijdens een mini-showcase.

Zelfs vanuit Apeldoorn en Nijmegen hebben er mensen zich op het Leidseplein gemeld waar in café Hoopman The Script een halfuurtje gaat optreden. Maar garantie om binnen te komen is er niet. Er wordt geduldig afgewacht totdat iets voor half twee de deuren opengaan en de lange rij in een klap implodeert. Wie geluk heeft, raakt binnen en wordt getrakteerd op een intiem optreden.

Gezellige rij


Zondag Met Lubach is terug: ‘Soms net guerrillacampagnes’

Arjen Lubach/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 OKT 2019

Nadat Zondag Met Lubach een seizoen pauze had, keert het gelauwerde programma zondag weer terug op de buis.

Arjen Lubach stond gedurende het voorjaar in tal van theaters op de planken, maar keert nu weer terug in zijn vertrouwde studio. Zijn items bepaalden in het verleden meer dan eens de onderwerpen bij de koffieautomaat en meer. Hij wist 65.000 mensen over te halen om een petitie te tekenen, waarin hij werd voorgedragen als Farao der Nederlanden, tal van radio-dj’s draaiden zijn Vroempoen-jingle en bijna een miljoen mensen downloadden de Kamergotchi-app.

TTIP


Platina voor Paul Elstaks Rainbow in the Sky

DJ Paul Elstak / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 OKT 2019

Met de muziek van Paul Elstak wordt het al snel een feestje. Nu is zijn muziek ook nog eens reden voor een feestje. Elstak heeft een platina plaat ontvangen voor zijn single Rainbow in the Sky.

De klassieker is, sinds de invoering van de digitale downloads, maar liefst 12 miljoen keer gestreamd. De teller staat nog lang niet stil, want het nummer is nog steeds één van de meest gestreamde tracks uit de jaren negentig, maakte zijn woordvoerder donderdag bekend.


Maan over filmdebuut: Suuuuuuperleuk, maar wel een ‘soort zij-ding’

Maan over filmdebuut: Suuuuuuperleuk, maar wel een ‘soort zij-ding’

Maan als leidster van de opstand van mooie kinderen.

Foto van 'Erik Jonk'

9 OKT 2019

Zangeres Maan maakt haar acteerdebuut in De Club van Lelijke Kinderen (deze week in de bioscoop). De 22-jarige zangeres is te zien als dochter van een nieuwslezer (Jeroen van Koningsbrugge).

Maan verafschuwt in familiefilm De Club van Lelijke Kinderen de flaporen van haar broertje Paul (hoofdrolspeler Sem Hulsmann). Maar als de president van het land lelijke kinderen laat oppakken en afvoeren naar een opfriskamp) begint zij dat in haar ogen afzichtelijke broertje te missen. Paul wordt de held als hij met twee andere kids ontsnapt (de geweldige Narek Awanesyan en Faye Kimmijser) en leider wordt van een landelijke opstand van mooie kinderen. Ook Maan neemt daarin het voortouw. Haar vader de nieuwslezer komt in een onmogelijke spagaat omdat hij van de president op tv de meest verschrikkelijke dingen over zijn zoon moet zeggen. Dat houdt hij lang vol. Metro sprak Maan over haar debuut in een hotel in Amsterdam.

Mevrouw De Steenwinkel, de actrice…


Jeroen van Koningsbrugge in spagaat in De Club van Lelijke Kinderen

Jeroen van Koningsbrugge in spagaat in De Club van Lelijke Kinderen

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

8 OKT 2019

In de Familiefilm De Club van Lelijke Kinderen worden lelijke jongeren verwijderd uit de samenleving. Jeroen van Koningsbrugge speelt een vader in tweestrijd.

Bizar onderwerp natuurlijk: een president (Roeland Fernhout) die lelijke kinderen en vuil in het algemeen verafschuwt. ‘Houd het schoon’ is zijn slogan. Kids met flaporen, schele ogen, rood haar en wijnvlekken worden opgepakt en naar een opfriskamp gestuurd. Drie kinderen weten daaruit te ontsnappen en krijgen onder leiding van ‘flapoor-Paul’ (Sem Hulsmann) een landelijke opstand van mooie leeftijdsgenoten voor elkaar.

Flapoor-Paul


Richelle Plantinga is ‘de echte Britt Dekker’

Richelle Plantinga is ‘de echte Britt Dekker’

Richelle Plantinga als Megan.

Foto van 'Erik Jonk'

8 OKT 2019

‘De film van Britt Dekker’, klinkt het als Whitestar waar dan ook ter sprake komt. De werkelijke hoofdrolspeelster is echter Richelle Plantinga (20) die eerder te zien was in de serie Zomer in Zeeland (SBS6), de film De Libi en langer geleden in beide Flikkens, Maastricht en Rotterdam.

Richelles eerste hoofdrol als Megan (zij deelt de rol met Dekker, als haar personage ouder is, zie onder) speelt zich regelmatig zittend op een paard af. Als Zandvoortse draafde ze vast vaak op een edele viervoeter over het strand, zou je denken. Niets is minder waar: „Nee, nooit gedaan. Ik had nog helemaal geen paardrij-ervaring. Ik zat heel lang op turnen.”

Richelle Plantinga is ‘de echte Britt Dekker’

Richelle en Victoria Koblenko.


Britt Dekker: liever op een paard dan op tv

Britt Dekker: liever op een paard dan op tv

Britt Dekker met haar George.

Foto van 'Erik Jonk'

7 OKT 2019

Britt Dekker maakt woensdag haar acteerdebuut in de film Whitestar. Haar paard George heeft een hoofdrol en die kreeg zij op een opmerkelijke manier.

Britt Dekker (27) en paarden, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De blondine met het hart op de tv-tong bedient met haar YouTubekanaal PaardenpraatTV 166.000 abonnees. Nu is er een onvervalste paardenfilm, Whitestar (woensdag in de bioscoop). Bedacht door Britt, met actrice Britt.

Metro sprak de debuterende actrice tijdens een persdag in Hippisch Centrum Muiderberg.


Jan des Bouvrie ging bij eerste vrouw elke dag vreemd

Zijn huidige vrouw Monique heeft hem getemd. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

5 OKT 2019

Jan des Bouvrie (77) laat in een openhartig interview met Volkskrant Magazine weten dat hij bij zijn eerste vrouw iedere dag vreemdging. De designer reed naar eigen zeggen elke dag een scheve schaats. Zijn huidige vrouw Monique heeft hem getemd.

„Ik ben nu 34 jaar met haar, en sindsdien ben ik nooit meer vreemd geweest. En daarvoor iedere dag”, aldus de ontwerper, die geen spijt heeft van zijn avontuurtjes. Toch besloot hij op een gegeven moment dat het zo niet langer kon. „Toen ben ik weggelopen, bij haar, mijn eerste vrouw. Ze was heel mooi, Joke heet ze. Maar ik kon er niet meer tegen dat ik elke dag moest liegen.”

Band hersteld


Carice vond acteerplezier door Halina terug

Carice vond acteerplezier door Halina terug

Carice van Houten (links) en Halina Reijn. / Sabine Cattaneo

Foto van 'Erik Jonk'

1 OKT 2019

Halina Reijn de regisseur, Carice van Houten haar hoofdrolspeelster. Zo werkten de hartsvriendinnen nog niet eerder samen.

Daar zitten ze dan, in een Amsterdamse hotelkamer met een bedstee. Ieniemienie-biscuitjes op tafel. Halina Reijn en Carice van Houten: als hartsvriendinnen, beiden de 40 gepasseerd en de steractrices gaven wel vaker samen interviews. Maar nu is er het indringende filmdrama INSTINCT (donderdag in de bioscoop) met Halina als regisseur en Carice als hoofdrolspeelster.

Dit smaakt naar meer


'The Masked Singer is een beetje freaky'
Likeability of5

'The Masked Singer is een beetje freaky'

Ruben Nicolai / Foto's: RTL

Foto van 'Quincy Brouwer'

27 SEP 2019

Ruben Nicolai werd bekend als onderdeel van De Lama’s en is al geruime tijd aan de slag als presentator bij RTL. Vanaf vrijdagavond presenteert hij The Masked Singer. De show was is al een hit in Korea, Duitsland en Amerika en komt nu ook Nederland veroveren. Daarnaast maken De Lama’s een comeback met een show in de Ziggodome.

Je presenteert het nieuwe programma The Masked Singer, kun je daar iets meer over vertellen? 

„Het is een spectaculair raadspelletje dat komt uit Korea en in een Hollands jasje is gestoken. Bekende Nederlanders worden onherkenbaar gemaakt en treden op in prachtige kostuums. Je hebt geen idee wie erin zit. Elke aflevering worden er hints weggeven. Het is aan het panel en kijkers om te raden wie er achter het masker zit. Pas als de deelnemers afvallen, wordt er onthuld wie er in het pak zit.”


like
user_1b743d7e35558e1b4282f09e3dbac238cd33d076_avatar

Beyoncé gaat verder met rechtszaak over naam dochter

Blue Ivy tussen haar ouders/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

26 SEP 2019

Beyoncé en weddingplanner Blue Ivy liggen met elkaar over hoop. Dat komt allemaal door de (merk)naam van de dochter van de wereldberoemde zangeres.

Het 7-jarige meisje heet namelijk ook Blue Ivy. Volgens Beyoncé is zij een cultureel icoon en daarom wil ze haar naam als merk registreren. De weddingplanner ziet het echter niet zitten en is bang voor de verwarring die er kan ontstaan bij potentiële klanten.

Belachelijk


Na Duitse musicalkilometers stralen 'nieuwe gezichten' in Anastasia

Na Duitse musicalkilometers stralen 'nieuwe gezichten' in Anastasia

Tessa Sunniva van Tol en Milan van Waardenburg schitteren. / Foto’s: Annemieke van der Togt

Foto van 'Erik Jonk'

23 SEP 2019

Tessa Sunniva van Tol en Milan van Waardenburg maakten musicalkilometers in grote Duitse theaters. Nu schitteren zij met hoofdrollen in Anastasia.

Ga d’r maar aan staan: is je gezicht niet zo bekend in Nederland, heb je ‘zomaar’ een hoofdrol in de grootste nieuwe musical van het jaar, Anastasia, te pakken. Tessa Sunniva van Tol en Milan van Waardenburg hebben deze grote musicalschoenen aangetrokken. Het mysterie-sprookje van Stage Entertainment ging zondag in Scheveningen in première en in de avond kon één conclusie wel worden getrokken: de twee hoofdrolspelers hielden stand, en hoe!

Na Duitse musicalkilometers stralen 'nieuwe gezichten' in Anastasia

Tessa Sunniva van Tol.


Acht levenslessen van Martien ‘wijnen, wijnen!’ Meiland

Acht levenslessen van Martien ‘wijnen, wijnen!’ Meiland

Martien Meiland. / Talpa

Foto van 'Beautify.nl'

23 SEP 2019

Iedere maandag en woensdag is het gieren geblazen als Martien Meiland op de buis verschijnt. Valt er van de populaire man (58) van Chateau Meiland en Ranking The Stars iets te leren?

SBS6 maakte maandag bekend dat ‘kasteelheer’ Meiland zijn eerste presenstatieklus gaat doen. In Cash or Trash laten mensen vanaf 23 oktober spullen taxeren en proberen ze deze te verkopen aan doorgewinterde handelaren. Chateau Meiland is voorlopig zijn kijkcijferklapper (vorige week weer 1,4 miljoen mensen voor de tv). Er wordt wat afgelachen om Martien Meiland en zijn familie met hun niet lullen maar poetsen-mentaliteit, maar het programma zit ook vol levenslessen (en wijn).

1 Geef niet op