Showbizz

Een speciale Heleen van Royen Store voor De Hartsvriendin

Foto van 'Metro'

6 MEI 2013

Heleen van Royen laat de lancering van haar nieuwe roman De Hartsvriendin niet onopgemerkt voorbijgaan. Sterker nog, in Amsterdam is een heuse Heleen van Royen Store uit de grond gestampt waar al haar boeken verkocht worden. Vandaag wordt de winkel geopend en nog de hele week is de schrijfster er zelf te vinden om te signeren en worden er allerlei activiteiten voor haar fans georganiseerd.

Dat wordt vast een drukke week voor je?
Het wordt een georganiseerde chaos. Ik verheug me enorm op de opening van de winkel, tot en met Moederdag ben ik er op vaste tijden aanwezig om te signeren. In de middag worden er allerlei evenementen georganiseerd die in het teken staan van thema’s uit het boek, zoals appeltaarten bakken, de kerkuil, draagmoederschap en online/offline leven. Hier moet je je wel voor aanmelden, want vol is vol.

Maar het voelt vast bizar om je eigen winkel te hebben?
Bij iedere nieuwe roman wil ik iets bijzonders doen voor mijn lezers, ik vind het leuk om steeds iets creatiefs te bedenken. Maanden geleden bedacht ik daarom deze winkel, om daar lezers te kunnen ontmoeten. De Hartsvriendin is natuurlijk in heel Nederland te koop, maar lezers die het willen laten signeren of even met me willen praten kunnen naar de Store in Amsterdam komen. En als je echt onderdeel van het boek wilt worden, kun je een alinea voorlezen die dan opgenomen wordt in het allereerste YouTube-boek.

Een YouTube-boek?
Ik ben begonnen met het voorlezen van de eerste alinea en vriendinnen van me lazen ook steeds een stukje. Het eerste hoofdstuk staat nu op YouTube. Bezoekers van de Store kunnen ook een stukje voorlezen en op die manier in het boek komen.

Is dat niet slecht voor de verkoop?
Nou, je moet wel iets van zeven uur achter YouTube zitten als je het hele boek tot je wilt nemen. Dat lijkt mij best lastig. Maar het kan en het mag natuurlijk ook. Ik ben een creatief mens en de verhalen die ik schrijf wil ik met mensen delen. Als er mensen zijn die het boek niet kunnen betalen en het wel op video willen zien, dan is dat prima.

De hoofdpersoon uit De Hartsvriendin, Yvonne, heeft met allerlei zaken te kampen waar jij weinig last van lijkt te hebben. Zoals overgewicht, niet zo goed overweg kunnen met social media…
Het is niet zozeer dat Yvonne met deze problemen kampt, maar dat haar omgeving zegt dat het zo is. Eigenlijk heeft Yvonne gekozen voor een rustig bestaan: ze heeft op jonge leeftijd kinderen gekregen, is getrouwd met haar jeugdliefde, ze is gelukkig in haar rol. Het is de buitenwereld die zegt dat ze te dik is, dat ze niet hip is. Maar ik vind Yvonne een hele lieve vrouw, waar je weinig op aan te merken hebt. Ze is welwillend, redderend, ze heeft een groot hart voor mensen uit haar omgeving. En als stank voor dank lopen die mensen over haar heen.

Ze wordt door iedereen tegengewerkt?
Yvonne heeft echt pech. Ze wordt geschoffeerd door alles en iedereen. Op een gegeven moment kiest ze voor een nieuwe versie van zichzelf, maar dat heeft ook weer z’n nadelen. Wat voor bestaan je ook kiest, voor zover dat mogelijk is, het heeft consequenties. En ik vind het leuk om die te beschrijven.

Trouwe lezers herkennen Yvonne al uit Verboden Vruchten, het alternatieve boekenweekgeschenk dat vorig jaar aan klanten van Kruidvat werd weggegeven.
Klopt. Ik was eigenlijk met een andere roman bezig, De Maagd, die over een begrafenisondernemers moest gaan. Ik dacht dat ik dat ‘wel even’ deed. Maar tijdens het zoeken naar informatie op allerlei uitvaartsites werd ik hartstikke somber. Dat ging natuurlijk alleen maar over de dood! Die roman lukte gewoon niet. Toen kwam mijn uitgever met het idee om een soort ‘extended version’ van Verboden Vruchten uit te brengen, het zou Lust gaan heten. Het personage Yvonne vond ik leuk, dus ik had er helemaal geen moeite mee om daar verder aan te schrijven. Het ging zo goed, dat ik op een gegeven moment de uitgever belde en zei: ‘Sorry, Lust komt er niet, want dit wordt mijn nieuwe roman.’ Het was niet eens een vraag, het was een mededeling.

Dus De Hartsvriendin ontstond eigenlijk als vanzelf?
Het was een geluk bij een ongeluk dat het zo goed ging. Normaal gesproken heb ik altijd een duidelijk vooropgezet plan als ik schrijf, maar nu had ik helemaal geen plan. Het kwam gewoon. Dat was heel ontspannen, maar ook heel eng.

Hoezo?
Het duurde nogal een tijd voordat ik me er aan over durfde te geven. Bij andere boeken wist ik precies waar ik heen ging, al dwaalde ik op de route nog wel eens af. Maar bij dit boek had ik geen flauw idee. Ik moest erop leren vertrouwen dat het vanzelf wel zou komen. Dus ik ging niet meer acht uur lang achter mijn computer zitten, zoals ik gewend was, maar ging ook tussendoor even tennissen of de hond uit laten. Dat werkte erg ontspannen.

En al die activiteit op social media, ging dat ook zo tussendoor?
Social media spelen een belangrijke rol in het boek. Er ontstaat een hele wereld die er eerst niet was en waar iedereen elkaar ontzettend in de gaten houdt. Als je niet op Facebook zet dat je bij een feestje was, dan ben je er als het ware niet geweest. Ik vond het heel grappig om Yvonne in de wereld te introduceren. Mijn eigen tweets en posts op Facebook staan nu vooral in het teken van De Hartsvriendin. Ik had mensen al gewaarschuwd, ze gaan me vast ontvolgen. Ik gebruik social media vooral voor promotie en contact met lezers.

Maar daar ga je wel ver in. Over iedere ‘naaktfoto’ die je twittert verschijnt wel een artikel en je twittert over het gebrek aan paparazzi na je scheiding?
Dat was een domme actie, dat was natuurlijk gewoon een grapje. Kijk, die scheiding is iets tussen ons tweeën. Ton en ik hebben afgesproken er in de pers zo min mogelijk over te praten, want het is heel lastig en verdrietig. Gelukkig hebben we nog wel goed contact, want we werken nog samen. En die twitterfoto’s, ik heb wel eens gezegd dat ik ermee door zou gaan totdat het geen nieuws meer is. Maar dat is het blijkbaar nog altijd. Al moet ik wel oppassen, want ik heb al twee keer ‘te bloot’ op Facebook gestaan en ik word geblokkeerd als ik het weer doe. Maar de foto’s worden nu een project. Samen met een fotograaf en een documentairemaakster ga ik een boekje en een expositie maken van mijn spiegelfoto’s. Ik vind het wel een spannend project, ik ben benieuwd hoe lang ik er mee door kan gaan. Eigenlijk volg ik mezelf en dat wil ik blijven doen.

Je neemt jezelf niet zo serieus op social media?
Ik probeer mensen te vermaken. Het is mijn gevoel voor humor, maar niet iedereen begrijpt dat. Mensen die boos worden en zich ergeren, die gaan reageren. Mensen die het grappig vinden, die lachen erom en gaan weer verder met hun leven.


Imanuelle Grives vast in België vanwege drugsvondst
Likeability of5

Imanuelle Grives vast in België vanwege drugsvondst

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Actrice Imanuelle Grives is gisteren in België opgepakt tijdens het festival Tomorrowland omdat ze verschillende soorten drugs bij zich had. Dat meldt de Vlaamse krant Gazet van Antwerpen. Volgens de krant verblijft Grives momenteel in een Vlaamse cel.

Meer dan gebruikershoeveelheden

Ook tijdens een huiszoeking bij haar verblijfadres werden drugs gevonden. De advocaat van Grives spreekt over een „zeer fout afgelopen experiment”. Volgens het Belgische OM had Grives meer dan de gebruikershoeveelheden van verschillende soorten soft- en harddrugs bij zich. Ze zou ongeveer honderd xtc-pillen en meer dan twintig gram cocaïne in haar bezit hebben gehad.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

10 pareltjes van het grootste straatfestival

10 pareltjes van het grootste straatfestival

Het hoogtepunt op de laatste dag, de Straatparade. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Rotterdam Unlimited geldt als Europa’s grootste, meest uitbundige en veelkleurige straatfestival. Allerlei culturen komen samen en drommen bezoekers uit binnen- en buitenland reizen af naar Rotterdam. Gratis concerten, dansdemo’s, parades en nog veel meer culturele diversiteit: het is er allemaal. Van 23 tot en met 27 juli gaat het in de havenstad weer he-le-maal los. Metro pakt 10 parels uit het aanbod.

1 Straatparade

Eén van de hoogtepunten tijdens Rotterdam Unlimited, zo niet hét hoogtepunt, is de Zomercarnaval Straatparade. Traditiegetrouw op de laatste dag van het festival, gaat de Zomerqueen (Chesley Verbond uit Amsterdam) voorop. De Straatparade neemt voor een dag de Rotterdamse binnenstad over en tovert die om tot een kleurrijke, dansende en energievolle massa.


Lion King gestopt na 1139 voorstellingen

Lion King gestopt na 1139 voorstellingen

De nieuwste Lion King-film is prachtig, maar dat geldt ook voor het decor in Scheveningen. / Deen van Meer

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

The Lion King is zondag voor het laatst gespeeld en mag zich de beste bezochte musical in Nederland ooit noemen.

Met 1139 voorstellingen sinds oktober 2016 en 1,7 miljoen bezoekers, viel het doek zondag voor The Lion King. Drie jaar lang bracht producent Stage Entertainment ‘de koning der musicals’ in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Tussen 2004 en 2006 was The Lion King in hetzelfde theater te zien. Daarmee staat de teller op 3,4 miljoen bezoekers.

Soldaat van Oranje


Miljuschka reageert op kritiek over 'plussize'

Miljuschka reageert op kritiek over 'plussize'

Miljuschka Witzenhausen. /ANP

Foto van 'Metro'

20 JUL 2019

„Vanaf morgen sier ik met trots als eerste plussize model de cover van Grazia", zo startte presentatrice Miljuschka Witzenhausen haar Instagrampost woensdag. Alhoewel de presentatrice dit goed bedoelde, kreeg ze een hoop kritiek over zich heen. Fans en volgers waren in shock dat ze zichzelf onder het kopje 'plussize' vond behoren.

Vanaf maat 40 onder plussize


Partysquad's Ruben komt met eigen 'Indo-kledinglijn'

Ruben in één van zijn ontwerpen. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

20 JUL 2019

Ruben Fernhout, dat is toch die van de The Partysquad?! Klopt, maar vanaf nu is Ruben ook de man achter de kledinglijn Masa Cinta: en voor de mensen die een band met Indonesië hebben, komen de stoffen vast heel bekend voor…

Fernhout praat honderduit als we hem spreken over zijn eerste project op het gebied van fashion. Hij is bloednerveus voor de lancering, zaterdagmiddag in Hotel Jakarta, Amsterdam „Omdat dit iets is wat recht uit mijn hart komt”, vertelt hij vol trots. Het concept is eigenlijk heel herkenbaar voor mensen met Indo-roots of de vele duizenden vakantiegangers die ooit een bezoekje hebben gebracht aan Indonesië: batik-stoffen, maar dan in een hip jasje.


The Lion King nu al record aantal bezoekers in NL

De soundtrack van The Lion King wordt gezongen door Beyoncé. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 JUL 2019

De nieuwe versie van The Lion King is op de eerste dag dat de Disneyfilm in de bioscoop draaide, bezocht door 112.000 bezoekers. Het is daarmee de beste opening voor een Disney-film ooit in Nederland, maakte de distributeur donderdag bekend.

Dubbele bedrag

De nieuwe Lion King bracht in één dag 1,6 miljoen euro op. Dit is bijna het dubbele van het bedrag dat de originele versie uit 1994 in het hele eerste weekend opbracht.


Nieuwe Lion King is koninklijk

Nieuwe Lion King is koninklijk

Simba wordt getoond aan het dierenrijk. / Foto's: Disney Enterprises

Foto van 'Erik Jonk'

17 JUL 2019

Precies een kwart eeuw na de tekenfilm heeft Disney The Lion King in een langverwachte live-actionversie woensdag in de bioscoop gebracht. Metro zette de 3D-bril op (en genoot).

Alweeeeeeer The Lion King? Die vraag zou je na honderd keer de tekenfilm te hebben gezien of een paar keer naar de musicalversie in Scheveningen te zijn geweest, kunnen stellen. Maar nee. Bij wijze van spreken keek de halve wereldbevolking reikhalzend uit naar het beroemde verhaal dat opnieuw wordt verteld. De eerste korte trailer werd op dag één al meer dan 200 miljoen keer op YouTube bekeken. En nu is The Lion King dan eindelijk terug in de bios. Een Metro-collega probeerde voor de avondvoorstelling van woensdag in Hilversum een ticket te bestellen. Geen kans. Tja, dit wordt natuurlijk de filmklapper van deze zomer (de tekenfilmversie leverde Disney bijna 1 miljard dollar op). Het mag gezegd: uitstekende tip voor diegenen die niet op vakantie gaan.

Levensecht


Temptation-Rodanya zwanger van eerste kindje

Foto: Instagram Rodanya Kelsey

Foto van 'Metro'

16 JUL 2019

Realityster Rodanya Kelsey, bekend van Temptation Island, wordt moeder. Dat maakte Kelsey dinsdagavond bekend op Instagram.

Niet helemaal eerlijk

Kelsey deelt foto’s van een fotoshoot met de tekst: „Ik ben verliefd op een klein mensje, alleen heb ik hem nog niet ontmoet. Alleen wij tweetjes.”


Emmy-nominaties voor The Voice en Carice van Houten

Sfeerbeeld tijdens de halve finale van The Voice of Holland. / ANP

Foto van 'Metro'

16 JUL 2019

De nominaties voor een Emmy zijn dinsdag bekendgemaakt. De Amerikaanse versie van The Voice is genomineerd in de categorie Outstanding Reality-Competition Program. Het is de achtste Emmy-nominatie voor het programma van John de Mol.

Nederlands tintje

De talentenjacht werd voor het eerst genomineerd in 2012, en won de eerste Emmy het jaar erop. Ook in 2015, 2016 en 2017 ging De Mol er met de prijs vandoor. Vorig jaar moest hij RuPaul's Drag Race voor laten gaan.


Technokoning Adam Beyer: ‘Talent gaat vóór gender’

Adam Beyer, de man achter Drumcode Festival.

Foto van 'Daisy Heyer'

15 JUL 2019

Vorig jaar was het daar opeens: een eigen festival voor het immens populaire Drumcode label. Dit jaar gaat het festival van één naar twee dagen. De man achter het label, de muziek en het festival: Adam Beyer.

De 43-jarige Zweedse dj die oorspronkelijk uit Stockholm komt en die al vanaf zijn vijftiende besloot als dj aan de slag te gaan, blijkt al jaren een succes. Anno 2019 woont hij met zijn vrouw (en tevens dj) Ida Engberg op Ibiza, heeft hij eigen succesvolle avonden op Awakenings Festival, draait hij over de hele wereld als een van de pioniers van de scene en is ‘zijn’ festival na de eerste editie direct uitgebreid naar twee dagen.

Opvallend accent


Amsterdamse dolblije zomerqueen van Rotterdam

Amsterdamse is de dolblije zomerqueen van Rotterdam

Chesley Verbond kan haast niet wáchten op 27 juli. / Thijs Tromp

Foto van 'Erik Jonk'

15 JUL 2019

Rotterdam krijgt een Amsterdamse zomerqueen, of beter gezegd: de Queen Western Union Zomercarnaval 2019.

Want zo heet deze eervolle ‘job’ tegenwoordig in plaats van zomerqueen of zomerkoningin. Chesley Verbond (27) is op zaterdag 27 juli het stralende middelpunt van de wereldberoemde Zomercarnaval Straatparade in de havenstad. Dit praalwagen- en muziekfeest is een van de hoogtepunten van Rotterdam Unlimited. Van 23 tot en met 27 juli staat Rotterdam in het teken van het grootste gratis straatfestival van Europa, waar vele culturen samenkomen.

Liefde na Caribana


Dj mist optreden door in brand gevlogen auto

Hardstyle-dj Psyko Punkz miste zaterdag een optreden doordat zijn auto op de snelweg in brand vloog. / Pexels

Foto van 'Metro'

13 JUL 2019

Het optreden van hardstyle-dj Psyko Punkz liep zaterdag iets anders dan gedacht. Psyko Punkz moest zijn optreden cancelen omdat zijn auto onderweg in brand was gevlogen.

Zware beschadigingen

Wietse Amersfoort, zoals de dj eigenlijk heet, was zaterdagmiddag onderweg naar een optreden in Duitsland toen zijn auto op de A12 ter hoogte van Zevenaar in brand vloog. Zowel de dj als de bijrijder zijn ongedeerd gebleven, schrijft Omroep Gelderland


Christoph Waltz toch weer de schurk in Bond-film

Acteur Christoph Waltz. / AFP

Foto van 'Metro'

12 JUL 2019

Acteur Christoph Waltz keert mogelijk terug als schurk in de 25e James Bond-film die momenteel in de maak is. De geruchten gaan nadat de acteur werd gesignaleerd op de set.

In 2015 nam de Duits-Oostenrijkse acteur voor het eerst de rol van slechterik op zich in de film Spectre. Het was lang onduidelijk of Waltz ook voor de opvolger de rol van Blofeld zou vertolken, dat lijkt nu bevestigd te worden.

Tip


Geen nieuw seizoen meer voor Marvel-series Netflix

Luke Cage krijgt ook geen nieuw seizoen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUL 2019

Na Netflix, Videoland, HBO en Amazon Prime komt er een nieuwe streamingdienst bij, eentje van Disney. Dat heeft gevolgen voor het grote Marvel-aanbod dat bij Netflix onder is gebracht.

Netflix geproduceerd

De heldenseries van Marvel vallen onder Disney en zullen, nu daar een eigen streamingdienst komt, de overstap maken. Dat betekent dat de series die door Netflix geproduceerd werden, Daredevil, Iron Fist, Jessica Jones en Luke Cage, er niet een nieuw seizoen zullen krijgen.


Nieuwe seizoen Stranger Things breekt records

Stranger Things/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 JUL 2019

Stranger Things seizoen 3 ging afgelopen donderdag in première op Netflix. Volgens de streamingsdienst zorgde de serie direct voor een nieuw record doordat er vanaf 40,7 miljoen accounts al is afgestemd op de show.

Bovendien slaat het seizoen ook goed aan, want al vanaf 18,2 accounts zijn de acht afleveringen al helemaal afgekeken. Sowieso moet 'zeventig procent' van het seizoen gezien zijn door een gebruiker om door Netflix als bekeken te worden gecategoriseerd.

Murder Mystery


Ranking the Stars terug bij RTL mét Paul de Leeuw

Paul de Leeuw gaat weer aan de slag met 'zijn' Ranking The Stars, maar nu op RTL. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

6 JUL 2019

Ranking the Stars keert terug op televisie, maar dit keer niet bij de NPO maar bij RTL. Het programma verhuist, samen met presentator Paul de Leeuw, van BNNVARA naar RTL 5, meldt NU.nl aan wie de zender dat bevestigd heeft.

De Leeuw maakte de overstap naar RTL in 2018 al, maar lange tijd was onduidelijk wat er zou gebeuren met het programma dat hij bij de publieke omroep maakte. Bij de NPO werd het programma gezien als 'te veel entertainment', waardoor het daar niet meer mocht worden uitgezonden.

Bekende Nederlanders ranken


Temptation-Rosanna en Michella Kox samen op de bank

Michella Kox en Rosanna van Temptation Island samen op de bank. / Videostill Michella Kox YouTube

Foto van 'Daisy Heyer'

5 JUL 2019

Wie Temptation Island de afgelopen jaren heeft gevolgd weet twee dingen: Michella Kox is de koningin wat betreft de roddels over het programma en Rosanna (die van Niels) had tot voor kort een bloedhekel aan haar precies om die reden. De meeste roddels die Kox naar buiten bracht, gingen namelijk over Rosanna en haar huidige lief Niels. En dat blijkt best veel te weeg te hebben gebracht in het leven van Rosanna.

Verrassend genoeg is Rosanna te gast geweest bij Michella Kox voor de opnames van Alles Kan Kapot: een serie op het YouTube-kanaal van Kox. Hoewel de twee al tijden met elkaar lopen te ruziën op social media, bleek Rosanna niet de beroerdste om langs te komen toen Kox haar vroeg voor de video, waar ze voor eens en altijd samen roddels konden bespreken én ontkrachten.

Vaak ruzie


Tv-serie over Harry Potter in de maak

Harry Potter aan het zwerkballen. / EPA

Foto van 'Metro'

3 JUL 2019

Goed nieuws voor fans van de tovenaarsleerling van Zweinstein! Naar verluidt is Warner Bros bezig met een tv-serie over Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel.

Trouwe fans

Het is inmiddels alweer acht jaar geleden dat de laatste Harry Potter-film uitkwam en nog steeds zijn de boeken en films zeer geliefd bij een grote groep fans. Volgens het AD wordt er door Warner Bros momenteel gewerkt aan een serie welke zich afspeelt in hetzelfde universum.


Famke Louise maakt acteerdebuut

Famke Louise maakt acteerdebuut

Famke Louise, hier als zangeres tijdens Noorderslag. / Ferdy Damman | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

3 JUL 2019

Famke Louise maakt haar acteerdebuut. De zangeres speelt de hoofdrol in de korte film Hitte van regisseur Thessa Meijer.

Meijer en productiebedrijf July Film maakten Hitte in opdracht van filmplatform Cineville. Vanaf 8 augustus is de korte film in de 43 Cineville-filmtheaters te zien. Eerder speelde Famke Louise een 'hoofdrol' in een Videolandproductie, maar dat was een documentaire over haar leven.

Knappe ijscoman