Showbizz

Marsupilami keert al in volgend boek terug in stripserie Robbedoes

Foto van 'Ruben Eg'

2 APR 2013

Robbedoes viert dit jaar zijn 75e verhaardag. Als cadeau ontvingen de makers van de stripserie het bericht dat de Marsupilami mag terugkeren in de avonturen van de piccolo. “In deel 55 zie je de Marsupilami terug”, laat schrijver Fabien Vehlmann weten aan Metro. In de opvolger van het onlangs verschenen 53e deel Vip, Viper, Vipst zal echter al worden verwezen naar het dier. “Vermoedelijk gebruiken we hem als cliffhanger. Misschien zie je een schim of een deel van zijn staart aan het einde.”

Bedenker André Franquin haalde de populaire Marsupilami in 1968 weg bij de serie, om het onder te brengen bij een nieuwe uitgeverij, Marsu Productions. Vorige week werd deze echter gekocht door Robbedoes-uitgever Dupuis. “Zij vertelden dat we na ruim dertig jaar de Marsupilami weer konden gebruiken voor Robbedoes. Dubbel goed nieuws, omdat ons aflopende contract net was verlengd. Het niet mogen gebruiken van de Marsupilami was lastig voor iedereen die nieuwe verhalen maakte voor Robbedoes. Voor de fans van Robbedoes hoort hij er bij, net als Kwabbernoot en Spip. Voor mij is dit een kinderdroom die uitkomt.”

Heb je al ideeën voor een volgend verhaal met de Marsupilami?

“Ik ben er met Yoann over aan het nadenken, sinds we enkele maanden geleden hoorden dat Dupuis mogelijk Marsu Productions ging kopen. Het verhaal voor het volgende deel, nummer 54 is echter al klaar. Hierin gaat Robbedoes naar een land in oorlog, een land als Irak of Afghanistan. Hij moet daar een schat vinden, zoals in een Indiana Jones-verhaal. Dit geeft ons nog even de tijd om over een goed verhaal met de Marsupilami na te denken. Het zou raar zijn als hij zomaar terugkeert, zonder verklaring waarom hij jaren weg was. Yoann gaf een goed idee, maar die verklap ik nog niet. Het is erg opwindend, maar het geeft ook een beetje stress. We weten dat heel veel lezers wachten op de terugkeer van de Marsupilami.”

Voor Vip, Viper, Vipst leek je geïnspireerd door 75e verjaardag van Robbedoes én de bankencrisis?

“Inderdaad. De verjaardag van de figuur en het tijdschrift zette ons aan het denken over welke held Robbedoes nu precies is. We deden een beetje wat de schrijvers met Skyfall van James Bond deden. Niemand heeft nog helden nodig, lijkt het. Zeker niet nu de grote kwaden achter computers zitten of bankdirecteuren met veel geld zijn. Robbedoes kan zulke onzichtbare krachten niet bestrijden. Maar toch kan hij ook zulke gevechten tegen ongerechtigheid aan. Net zoals James Bond, blijft Robbedoes doorvechten tegen computers en het grote geld: door eerlijk te blijven. Zoals Bond in Skyfall terugkeert naar het begin, keert Robbedoes in dit verhaal terug naar Rommelgem. Als alles verandert, is het soms goed om terug te keren naar de roots.”

En de bankencrisis?

Robbedoes speelt zich altijd in het heden af. Dat deden Franquin, Fournier en Tome & Janry ook. De financiële crisis is op dit moment zó in het nieuws, het beangstigt iedereen. Geld is belangrijk. Goed om met dat onderwerp te spelen. Hoe zou Robbedoes reageren als hij opeens rijk is? Hij geeft zijn geld direct uit aan vrienden en goede doelen. Dat wilde ik tegen de lezers zeggen: vecht niet tegen geld, maar wel tegen de manier waarop sommige mensen geld gebruiken. Waarom zou je er levens mee verwoesten?, zoals de baas Viper?”

De eerste scene op het Vossenplein in Brussel is erg leuk. Een verwijzing naar Kuifje en Hergé?

“Inderdaad. Een klein grapje. We wilden met de oude markt de link met het verleden laten zien. Het Vossenplein is een mooie plek in Brussel. Maar het is ook sterk verbonden met Kuifje. Robbedoes hoort net als Kuifje bij die Franco-Belgische striptraditie.”

Sinds je Robbedoes overnam eindigen boeken steeds met een cliffhanger. Dat is bewust?

“Precies. Dat was ons tweede idee. Yoann en ik vonden als eerste dat Robbedoes zijn piccolokostuum weer aan moest. Natuurlijk is dat een beetje raar, maar we zoeken in elk album steeds een verklaring waarom hij dat pak aan heeft. Robbedoes is een stripheld. Superman heeft ook een blauw en rood kostuum aan. Dat is een beetje vreemd, maar hoort wel bij. Het voelde als een comeback, zeiden veel lezers ook. De cliffhangers wilden we maken als verwijzing naar een volgend geweldig avontuur. Je kunt alle delen ook los lezen. Als kind vond ik dat altijd spannend. Je wilt verder lezen, maar moet wachten op een volgend deel. Dat was frustrerend en leuk op het zelfde moment.”

Hoe lastig is het te werken in de geest van Franquin?

“Ik doe het op mijn manier. Franquin schreef naar de manier waarop hij het beste kon tekenen. Daarom zijn zijn verhalen heel anders dan die van mij. De vergelijking met Franquin kan ik niet aan. Hij is een genie, ik niet. Ik werk wel in zijn geest. Franquin was een goede verhalenverteller, en veel meer dan dat. Een poëet haast. Zijn werk zat vol avonturen en nieuwe dingen. Dat probeer ik ook met Yoann.”

Ga je nieuwe, eigen personages in Robbedoes introduceren?

“Zeker. Eén van de personages uit nummer 52 keert in deel 54 terug. Een schurk. Ik zeg niet wie het is.”

Wat zijn jouw drie favoriete Robbedoes-albums?

“Het Nest van de Marsupilami van Franquin. Zo’n poëtisch verhaal. Echt een geweldig boek. Robbedoes in New York is de perfecte combinatie van humor en actie. Het is het beste boek van Tome & Janry. Ook goed vind ik De Doodsman, door Fournier. Het was heel dapper dat hij de nucleaire dreiging durfde aan te snijden. Fournier kreeg er zelfs problemen met Dupuis over. Toch vind ik het een goed voorbeeld. Zelfs al is een strip ook voor kinderen en moet het humoristisch zijn, dan nog is het mogelijk om over lastige onderwerpen te praten.”

Hoe vordert het nieuwe album van Alleen, met Bruno Gazzotti?

“Bruno is deel acht nu aan het tekenen. Dat duurt langer dan verwacht, omdat het een lastig deel is om te tekenen. Het is een moment in de serie waarin de helden veel andere kinderen gaan ontmoeten. Die interactie blijkt lastig om te tekenen. Een scene vindt plaats in een arena, een beetje als gladiatoren. Erg opwindend, maar voor Bruno erg stressvol. Normaal verschijnt het boek in juni, maar het wordt nu eind dit jaar. Hopelijk kan deel 9 volgend jaar wel in juni verschijnen. Dat is het einde van de tweede cyclus. In het volgende deel volgen grote ontdekkingen over één van de vijf kinderen, die een nieuwe rol krijgt. Dat wordt heel verrassend.”


Anouk over muziek Ali B: Tenenkrommend

Foto van 'Metro'

21 FEB 2019

De muziekindustrie is hard, keihard. Je moet niet alleen dag en nacht werken aan je carrière, je moet ook een olifantenhuid hebben om de commentaren van critici te kunnen weerstaan. En die criticasters zitten soms dichterbij dan je denkt.

Tenenkrommend

The Voice of Holland-coaches Anouk en Ali B waren dinsdagavond te gast bij Jinek. Ali kwam niet alleen praten over zijn muziek, maar mocht ook een stuk van zijn nieuwe single laten horen. Het gezicht van de altijd eerlijke coach Anouk sprak boekdelen toen ze de muziek hoorde. „Tenenkrommend", noemt de zangeres het. Op de vraag of ze zou hebben gedraaid voor Ali, antwoordde Anouk: „Nee, ik kan het echt niet aan. Ik vind het echt heel slecht.”


'Onze' Breunion Boys aangepakt in Last Week Tonight

Host John Oliver/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 FEB 2019

De Breunion Boys hebben het nu echt gemaakt. De Nederlandse boyband, opgericht in een poging om de Brexit te stoppen, verscheen namelijk in het beroemde Emmy-award winnende programma Last Week Tonight.

Uiteraard traden ze daar niet om, maar werden ze door host John Oliver aangehaald en - zoals dat hoort - aangepakt. Vooral dat een van de heren in de videoclip op een gegeven moment zijn 'wasbordje' laat zien om de Britten over te halen „Look at what you leave behind", is reden voor een stevige sneer.

De buikspieren van de de koningin


Finale Wie is de Mol? ook dit jaar weer in de bios

Jan Versteegh (de Mol van vorig jaar) tijdens de finale van vorig jaar. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 FEB 2019

Goed nieuws voor alle 'Molloten'! De finale van het populaire programma Wie is de Mol? is ook dit jaar te volgen in de bioscopen van Vue. Vorig jaar konden de fans van het programma, voor het eerst de ontknoping in de bioscoop bekijken.

9 maart

Dit jaar is de finale in meer bioscopen te zien. Vue vertoont de finale van Wie is de Mol? op zaterdag 9 maart in twaalf vestigingen. De kaartverkoop is voor leden van AVROTROS al begonnen, zo werd in het programma Moltalk bekendgemaakt.


Dit zijn de afvallers bij Wie Is De Mol

Dit zijn de afvallers bij Wie Is De Mol

Foto van 'Metro'

16 FEB 2019

Er zijn bij Wie Is De Mol zaterdag twee mensen afgevallen. Mensen die hun punten hadden ingezet op Rick Paul van Mulligen of Jamie Trenité, hebben pech: zij vlogen er deze aflevering uit.

Verbazing

Vooral de uitschakeling van Rick Paul zal voor velen als een verrassing komen. De 37-jarige acteur werd door velen ervan verdacht de mol te zijn. Dat hij er nu toch uitvliegt, verbaast dan ook velen:


Bizar: Lil' Kleine onthult wat hij per dag uitgeeft

Lil' Kleine onthult wat hij per dag uitgeeft

Foto: ANP Kippa

Foto van 'Metro'

16 FEB 2019

Lil' Kleine verdient natuurlijk elke maand een fiks bedrag, dus het zal niemand verbazen dat de rapper ook wat meer uitgeeft dan vele anderen. Nu is ook het precieze bedrag bekend geworden, nadat Lil' Kleine in The Voice of Holland zelf opbiechtte hoeveel hij per dag uitgeeft. Hij deed dat in het programma-onderdeel 60 Seconds.

Deelnemers krijgen daarbij 60 seconden de tijd om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Op een gegeven moment kwam de vraag voorbij: 'Hoeveel geld geef je per dag minimaal uit?' Kleine antwoordde desgevraagd zonder twijfel: ,,300 euro."

Salaris


The Lion King opvolgen, tja, dat is niet zomaar wat

The Lion King opvolgen, tja, dat is niet zomaar wat

Albert Verlinde met zijn Anastasia, Tessa Sunniva van Tol. / Foto’s: Bas Czerwinski | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 FEB 2019

Albert Verlinde haalt eigen productie van Broadway New York naar Scheveningen.

Stage Entertainment presenteerde gisteren de nieuwe musicalproductie (en cast) voor het AFAS Circustheater in Scheveningen. Anastasia, gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm uit 1997, is een titel van Stage zelf en kende twee jaar geleden een wereldpremière in New York. „Nu komt Anastasia eindelijk naar huis”, zegt producent Albert Verlinde.

Russische revolutie


Linda de Mol moet van Net5 echte vrouwenzender maken

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

14 FEB 2019

Broer John de Mol is op rooftocht door medialand, één voor één stappen bekende koppen dit jaar over naar Talpa. Zo ook zus Linda. Naast het feit dat zij op op SBS6 Postcodeloterij MiljoenenjachtWeet ik VeelLinda’s Zomerweek en Oh Wat een Jaar óf Ik Hou van Holland zal presenteren, wordt ze ook creatief directeur van Net5.

Volgens Talpa moet het vertrouwde televisie-gezicht van Net5 „nog meer een vrouwenzender maken". De Mol gaat deze taak overigens niet in haar eentje op zich nemen. Jildou van der Bijl, die op dit moment hoofdredacteur is van het tijdschrift LINDA., is haar rechterhand. Dit tijdschrift is ook meteen overgenomen door de grote broer en verhuist van uitgever Sanoma naar Talpa.

Enorm veel zin


Henny Huisman maakt gehakt van Do en Chazia Mourali

Henny Huisman (rechts, maar dat wist je waarschijnlijk al)/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 FEB 2019

Henny Huisman heeft bij RTL Boulevard hard uitgehaald naar presentatrice Chazia Mourali en zangeres Do. Ook Bridget Maasland, die nota bene in het programma aanwezig was, kreeg kritiek.

In het programma waren oude tv-formats die in een nieuw jasje terugkeren, zoals Weekend Miljonairs, Kees & Co en De Zwakste Schakel, onderwerp van gesprek. Maasland is aangewezen om de presentatie van De Zwakste Schakel op zich te nemen, maar dat ziet Huisman niet zo zitten.

Te aardig


'Verleider Temptation Island kan flink verdienen'

De koppels van het huidige seizoen/RTL

Foto van 'Kasper Hermans'

14 FEB 2019

Heb je je altijd al afgevraagd, waarom die verleiders in Temptation Island zo happig zijn om de stellen uit elkaar te halen? Er staan flinke bonussen tegenover, dat zegt Angela de Jong.

De tv-recensent van Het Algemeen Dagblad zegt dat ze van iemand die benaderd is als verleider gehoord heeft, dat er 'grof betaald wordt' aan verleiders. Iets dat altijd ontkend wordt door het programma en bijvoorbeeld presentator Rick Brandsteder.

72.000 euro


'Zeven vrouwen misbruikt door zanger Ryan Adams'

Ryan Adams/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 FEB 2019

Zeven vrouwen, waaronder zangeres en actrice Mandy Moore, hebben in The New York Times stevige beschuldigingen geuit tegen Ryan Adams. De zanger zou hen allemaal misbruikt hebben.

Machtsmisbruik

Moore was van 2009 tot 2016 getrouwd met de zanger en stelt dat ze mentaal misbruikt is door haar ex-man. Door haar te kleineren wilde hij controle over haar hebben. „Hij zei altijd dat ik geen echte muzikant was, omdat ik geen instrument bespeel. Zijn controlerende gedrag belemmerde mij om mijn contacten in de muziekwereld uit te breiden in een voor mij bepalende periode, mijn twintiger jaren", zo vertelt ze.


'Ik deed mijn best om een relatie kapot te maken'

De 19-jarige Ayleen is één van de

Foto van 'Daisy Heyer'

14 FEB 2019

Binnengluren in relaties, smikkelen en smullen van het vreemdgaan en alle roddels over verleiders, verleidsters en koppels die wel (of niet) bij elkaar zijn gaan vanaf donderdag weer van start. Dan is de eerste (dubbele!) aflevering van het gloednieuwe seizoen van Temptation Island op televisie.

We zijn reuze benieuwd naar de kijkcijfers, want als iets duidelijk is geworden de laatste weken is dat Temptation Island leeft. Misschien wel heftiger dan ooit tevoren. De berichten over de bekendmaking van de deelnemers gingen allen door het dak. En wat blijkt: de kijker is bijna zenuwachtiger dan de deelnemer. Metro sprak de 21-jarige verleider Danicio uit Amsterdam en de 19-jarige Ayleen uit Oldenzaal aan de vooravond van de aflevering en beiden klinken zó relaxt, dat je eerder zou denken dat ze op yogavakantie zijn geweest dan dat ze hebben meegedaan aan een realityshow die hun leven wel eens volledig op zijn kop kan zetten.

Een baan in de showbizz


'Jebroer reed niet echt 200 km/u op snelweg'

De politie neemt waarschijnlijk alsnog maatregelen tegen rapper Jebroer, na een videoclip waarin hij verkeersovertredingen begaat en zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

12 FEB 2019

De politie neemt waarschijnlijk alsnog maatregelen tegen rapper Jebroer. Na een videoclip waarin hij verkeersovertredingen begaat en zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. In de clip van het nummer Polizei lijkt het net alsof de rapper een rol speelt in het SBS-programma Wegmisbruikers.

Jebroer wordt na een foute inhaalactie aangesproken door agenten. Vervolgens ontstaat een wilde achtervolging, waarbij de artiest de verkeersregels aan zijn laars lapt.De politie wil dat de clip wordt aangepast maar het management doet dat niet, zo stelt de politie. De korpsleiding wil zich daarom alsnog over mogelijke maatregelen buigen.


Utopiaan van het 1e uur Mike: Ik ben er voor mezelf

Utopiaan van het 1e uur Mike: Ik ben er voor mezelf

Utopiaan Mike voor zijn volgende bouwwerk: de boomhut voor hem en Lotus. / Foto’s: Cerise van Vliet

Foto van 'Erik Jonk'

12 FEB 2019

Utopia 2 is ruim 250 dagen onderweg. De deelnemers aan de reality-serie, 24 uur per dag online en op werkdagen op de buis te zien (SBS6), kenden een hete zomer en beleven nu hun eerste winter. Op een braakliggend terrein, waar zij begonnen met modder, een stapel stenen en zes planken. Hoe gaat het eigenlijk in dit, zoals de tv-makers het noemen, beloofde land waarin mensen die elkaar niet kenden een nieuw bestaan opbouwen? Metro sprak Mike, de man die als allereerste voet in de Utopia-prut bij Laren zette.

Het gaat niet zo lekker

Het is maandagochtend als het zonnetje net doorbreekt. Mike, een 30-jarige elektricien uit het Noord-Hollandse dorpje Hensbroek (maar met Rotterdamse roots), staat al te wachten bij de voor tv-kijkers bekende poort. „Welkom, dit is het dan.” Het is rustig op het terrein, waar momenteel veertien mensen leven, werken en – de afgelopen dagen – elkaar flink naar het leven staan. Nee, het gaat onderling even niet zo lekker, maar daar is nu niets van te merken. „Als we bezoek hebben gedragen we ons altijd netjes”, lacht Mike.


Jett Rebel treedt op tijdens de tweede dag van de 43e editie van het North Sea Jazz festival in Ahoy Rotterdam.

Jett Rebel weer aan de drank en drugs?

Jett Rebel treedt op tijdens de tweede dag van de 43e editie van het North Sea Jazz festival in Ahoy Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro'

12 FEB 2019

Muzikant Jett Rebel zat maandagavond aan tafel bij de Wereld Draait Door en maakte daar een wel heel verwarde indruk. De muzikant zou twee jaar geleden gestopt zijn met drank en drugs, maar dit werd na gisteravond door veel kijkers in twijfel gebracht.

Zonnebril op

De 28-jarige Jelte Tuinstra, zoals Jett Rebel in het echt heet, was samen met collega-muzikanten Davina Michelle, André Hazes en Wende Sneijders uitgenodigd om te komen praten over de uitreiking van de Grammy’s afgelopen zondagnacht.


Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Veel lof over 'allerbeste optreden' HGT ooit

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

10 FEB 2019

Veel tv-audities zijn niet altijd even, eh, ontroerend. De 'Holland's Got Talent' opvoering van Sanne Pronk (20) is echter een heel ander verhaal.

Pia Douwes 2.0

Het jonge Zeeuwse meisje wist het publiek én de jury op zaterdagavond stil te krijgen met haar vertolking Mijn Leven Is Van Mij uit de musical Elizabeth. Een dappere keuze, zeker omdat haar voorganger een paar minuten geleden hetzelfde liedje had opgevoerd. Die auditie verliep niet bepaald succesvol, maar desalniettemin wilde de zangeres tóch een poging doen.


Telefoongesprek Holleeder en De Vries in Boulevard

Rechtbanktekening van de voortzetting van het strafproces tegen Willem Holleeder waarbij misdaadverslaggever Peter R. de Vries opnieuw moest getuigen. Vlnr: Holleeder's advocaat Robert Malewicz, Peter R. de Vries, rechtbankvoorzitter Frank Wieland, Holleeder en zijn advocaat Sander Janssen. ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 FEB 2019

Het op tape opgenomen telefoongesprek uit 2011 tussen Willem Holleeder en Peter R. de Vries is komende dinsdag voor het eerst te horen bij RTL 4. In een negentig minuten durende special van RTL Boulevard kunnen we delen van het gesprek horen, die door De Vries en John van den Heuvel worden uitgelegd.

De twee misdaadverslaggevers hebben vanaf het moment dat bekend werd dat de tapes er waren aangegeven dat de gesprekken van enorm belang zijn in de huidige strafzaak tegen Willem Holleeder. Het gesprek vond in 2011 plaats in het kantoor van de toenmalige advocaat van Holleeder, Stijn Franken. Die kreeg nog een aardige bak kritiek over zich heen: hij had zijn telefoon helemaal niet aan Holleeder mogen geven voor dat gesprek.

Bevestigd


Tieneridool Chad Michael Murray speelt in Riverdale

Chad Michael Murray toen hij nog in Dawson's Creek speelde in 2002. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

8 FEB 2019

Omg, alle jongens en meisjes die in de jaren '00 fan waren van films als A Cindrella Story, Freaky Friday en House of Wax (die slechte horror-film met Paris Hilton weetjewel) en een dikke crush hadden op de mannelijke hoofdrolspeler in veel van die films springen nu waarschijnlijk op uit hun stoel van blijdschap: tieneridool Chad Michael Murray gaat een rol spelen in Riverdale seizoen 3. Dat maakt People vrijdag bekend.

Edgar Evernever

Murray gaat de rol van Edgar Evernever in de populaire serie op Netflix spelen. „Als de mysterieuze leider van de 'cult-like Farm', arriveert Edgar in Riverdale om zijn geleerdheid te verspreiden en de verwoeste ziel van deze eens zo gezonde stad te genezen. Egar is een charmante, knappe goeroe, maar heeft een sinistere hidden agenda?" luidt de omschrijving van zijn karakter.


Dit seizoen De Luizenmoeder direct ook de laatste

De cast van de Luizenmoeder tijdens de uitreiking van de Nipkowschijf. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

8 FEB 2019

Er komt geen derde seizoen van de luizenmoeder; dat maakt Diederik Ebbinge bekend in Volkskrant Magazine. Het seizoen dat vanaf zondag op televisie komt is dus het allerlaatste seizoen.

Ebbinge, die je beter kent als de directeur in het programma, wil het programma niet uitmelken en wil er daarom na dit seizoen mee stoppen. „Van legendarische series als Fawlty Towers en The Office zijn ook maar twee seizoenen gemaakt. Ik denk dat onze tweede geweldig gaat worden, maar ik ben er nu ook wel klaar mee", geeft hij aan in het interview.


Modehuis Gucci.

Gucci haalt 'blackface'-trui uit collectie na ophef

Modehuis Gucci. / AFP

Foto van 'Metro'

7 FEB 2019

Modehuis Gucci besloot na een rel op social media een trui uit de collectie te halen. Het merk kreeg de afgelopen dagen de nodige boze reacties over zich heen omdat het ontwerp van de trui als racistisch werd bestempeld.

Blackface

De zwarte wollen trui zou een ode moeten voorstellen aan de klassieke skibivakmuts. De trui is dan ook zo ontworpen dat de trui reikt tot aan de neus, rondom de mond is een opening gecreëerd omringd met een rode rand. Deze rode rand doet denken aan grote rode lippen. Op social media werd de trui vergeleken met blackface.