Showbizz

"Steven Spielberg mag Bone altijd verfilmen"

Foto van 'Ruben Eg'

23 JAN 2012

Jeff Smith begon in 1991 aan Bone. Pas in 2004 voltooide de Amerikaan de negendelige en bij elkaar meer dan 1300 pagina’s tellende serie over drie huisverdwaalde neven. “Ik begon de personages Phoney Bone, Smiley Bone en Fone Bone te tekenen toen ik nog een kind was”, blikt Smith terug tijdens een kort bezoek aan Nederland. “Toen ik vijf of zes was tekende ik ze voor het eerst. Ik speelde er wat mee, verzon er wat verhaaltjes omheen. Het was iets Donals Duck-achtigs, beetje Disney-verhalen. Op de middelbare school hield ik van heavy metal en op mijn zeventiende ontdekte ik tekenaars als Moebius. Die maakte strips voor volwassenen. Heel fantasierijk. Ik dacht: wat als je Moebius mengt met Carl Barks en Walt Kellly? Dat was het basisidee. Ik liep er al heel lang mee rond.”

Op welke manier zijn de personages uit jouw jeugd veranderd in die uit het boek?

“De drie Bone-personages zijn eigenlijk niet zo veel veranderd. Ik heb strips die ik maakte toen ik tien was met daarin de Bone-neven. Hun karakters zijn eigenlijk precies zoals in de boeken. Natuurlijk was mijn teken- en schrijfstijl van een 10-jarige, maar de personages waren er. Dat werkte in mijn voordeel. Ik maakte een grote Moby Dick-achtige boekenserie, met een begin, een midden en een einde, plus een echte literaire structuur. Maar ik kon mijn Marx Brothers-achtige personages daar gewoon ingooien.”

Je krijgt uit de boeken het idee dat ook de auteur zich liet leiden door het verhaal en de verassende wendingen.

“Dat is juist. Ik wist dat het een compleet verhaal zou worden. Ik had een verhalenserie die één geheel vormde nog nooit in stripvorm gezien. Wel in boeken, maar niet in strips. Ik schreef het einde en enkele grote plotwendingen eerst. Tijdens het twaalf jaar tekenen liet ik mij verrassen door het verhaal. Smiley Bone vind een eenzaam jong rattenbeest, had ik bijvoorbeeld in het plot verwerkt. Alleen wilde ik aanvankelijk dat Smiley hem naar de bergen zou brengen, daar een klein avontuur zou beleven en hem vervolgens vrij zou laten. Ik werd alleen verrast toen het kleine rattenbeest op een hele natuurlijke manier klikte met Smiley. Nadat ze hem vrijlieten wist ik dat hij moest terugkeren. Hun relatie was een belangrijk onderdeel geworden van het verhaal en de personages. Zodoende bewerkte ik het einde, zodat het kleine rattenbeest kon terugkeren.”

Op welke manier heeft het succes en de bewondering voor Bone je verrast?

“Enorm. Ik was niet zeker of ik ooit zes delen kon maken. Ik twijfelde of ik het een jaar zou volhouden. In 1991 waren er geen kinderen in Amerikaanse stripwinkels. Niet één. Je kon er alleen superheldenboeken kopen voor 30-jarige mannen. Er waren wel alternatieve strips, maar niet zoiets als dit. Dat waren meer autobiografische, literaire boeken over outsiders in de maatschappij. Ik wist niet goed hoe een ouderwets stripverhaal het zou doen. Er zouden wel een paar stripliefhebbers zoals ik zijn die het zouden snappen, die zouden herkennen dat het een traditioneel, voor kinderen én volwassen gemaakt stripverhaal is. Ik hoopte dat het iets zou worden. Na twee jaar nam het opeens een vlucht, kreeg ik prijzen en wat nog meer.”

En die sneeuwbal aan succes?

“Het blijft maar doorgaan. Ik sprak onlangs met iemand die voor een stripwebsite schrijft en hij noemde Bone een ‘levend ding’. Ik begrijp er niets van. In 2005 voltooide ik het verhaal. Daarop wilde een grote uitgever, die onder meer Harry Potter in de Verenigde Staten uitgeeft, het bundelen en in boekhandels en op scholen verkopen. Ze wilden het niet als iets raars behandelen, maar als een boek. Niet als een graphic novel, gewoon als boek. Dat lanceerde Bone naar een nieuw publiek, zoals ik nooit eerder had gezien. We hielden het recht op de kleurenuitgave en lieten het boek overal ter wereld in licentie uitgeven. Bone groeit nog steeds in populariteit, ondanks dat ik het zeven jaar geleden heb voltooid.”

Je hebt de inkleuring niet zelf verzorgd. Op welke manier was je daar actief bij betrokken?

“We wilden het in kleur uitgeven. Ik kon er iemand voor inhuren, Steve Hamaker Columbus. Hij werkt op mijn studio. Samen hebben we de kleuren uitgezet; pagina voor pagina, paneel voor paneel. Ik was erg betrokken en heb alle kleuren goedgekeurd. In het begin is het nog niet perfect, maar tegen het einde toe wordt het steengoed.”

Veel fans kennen het boek in zwartwit. Toch voegt de kleurenversie heel veel toe.

“De kleurenversie is heel goed. In maakte het in zwartwit, omdat het enerzijds een undergroundstrip was en ik anderzijds niet genoeg geld had het in kleur te doen. Ik ben opgegroeid met Peanuts, Dick Tracey en dat soort krantenstrips in zwartwit. Ik dacht daarom ook in zwartwit. Ik wilde leren tekenen in zwartwit. Mijn doel was om een Moby Dick-achtig boek in stripvorm te maken. In mijn gedachten was het nooit kleur. In mijn hart houd ik van zwarwit, maar in kleur is het eigenlijk beter.”

Nooit overwogen het zelf in te kleuren?

“Ik denk niet dat ik over de juiste kwaliteiten beschik om dat te doen. Ik kan schrijven, tekenen en inkten. Maar voor inkleuren heb ik iemand nodig die dit beter kan. Ik heb ideeën, maar ik ben geen expert.”

Aan welke ideeën werk je nu?

“Bone is klaar, hoewel ik er nog steeds aan werk. Ik reis de wereld rond voor het boek. Het inkleuren duurde vijf jaar. Vijf jaar! Verder werk ik aan een nieuw project, genaamd RASL. Een soort misdaadserie in een ander universum. Niet voor 7-jarigen. Ik hoop dat het snel ook in het Nederlands verkrijgbaar is. Met Bone duurde het erg lang omdat het een project van twaalf jaar was. Met RASL wachten we ook tot het is voltooid om het hier op de markt te brengen. Dit is een veel kortere serie, van slechts vier boeken. De helft van Bone. Het laatste deel komt dit jaar in de Verenigde Staten uit.”

Was het moeilijk om aan een nieuwe serie te beginnen?

“Nee, dat was eigenlijk heel prettig. Ik voelde dat Bone was afgesloten. Als je twaalf jaar ergens aan werkt twijfel je soms wel eens of je het ooit af krijgt. Toen ik het eindelijk voltooide kon ik het met een opgelucht en trots gevoel op de plank zetten. Ik heb het nog niet gemist. Ook omdat we onmiddellijk begonnen met het inkleuren, nieuwe covers enzovoort. Ik heb nog nooit het gemis van de personages ondervonden omdat ik moest blijven tekenen en promoten. Anderzijds: terwijl ik ’s nachts Bone aan het inkten was keek ik naar oude film-noirs op mijn laptop. Ik haalde toen al snel in mijn hoofd dat ik zoiets als volgende project wilde doen. Mijn muze volgen, dat wilde ik doen.”

Hoe lastig is het iets los te laten waaraan je zo lang hebt gewerkt?

“Zoals ik zei: dat is mij gelukkig bespaard gebleven omdat ik tijdens de research voor mijn volgende project aan de heruitgave begon. Dus ik besteedde mijn tijd onmiddellijk aan het corrigeren van tekeningen waar ik niet tevreden over was, de inkleuring en het maken van nieuwe covers. Ik bleef maar bezig met de personages en kreeg daarom ook niet het gevoel dat ik ze achterliet.”

Ooit gedacht aan een spin-off van Bone?

“Een beetje. En er is ook al wat gemaakt. Charles Vess, een vriend en hele goede fantasytekenaar, vertelde ik ooit wat over de achtergrond van oma Rose Ben. Toen ze zestien was, wat er met haar gebeurde, hoe haar relatie met de draken is, waar het verkeerd ging. En daar maakte ik een verhaal van. Op het einde van het verhaal moet ze falen, omdat daar de situatie van Bone mee begint. Het was een interessant boek om te maken, getiteld Rose. Ik heb ook een wat luchtere versie gemaakt, waarin Smilely Bone verhalen vertelt aan kinderen rond het kampvuur. Dus ik ben wel wat bezig, maar niet echt met een serie ofzo.”

En het witte doek? Zijn de technieken die bijvoorbeeld met de verfilming van Kuifje zijn gebruikt iets voor Bone?

“Ik moet de Kuifje-film nog zien. Ik begrijp die actiescènes nog wel, maar twijfel aan het nut Kuifje niet als animatie te verfilmen. Waarom moet hij op een echte jongen lijken? Maar ik heb gehoord dat het een goede film is, dus ik ga zeker kijken.”

Maar? Is het iets voor Bone?

“Daar wordt eigenlijk al aan gewerkt. Warner Brothers werkt er aan. Toen ik op het vliegtuig hier naar toe stapte had ik net een tweede versie van het script ontvangen. Ik heb het nog niet gelezen, het staat op mijn iPad. Dus we zien wel wat het wordt. Maar het wordt met dezelfde animatietechnieken uit Kuifje gedaan. Vorig jaar zijn we in de zomer naar Warner Brothers gegaan, waar ze ons in een kamer een vier minuten durend filmpje met de personages lieten zien. Ze hadden niet eens verteld dat ze dit hadden gedaan. Ze wilden gewoon laten zien hoe het eruit zou kunnen zien. We kregen brillen om ze in 3D te zien. Wauw!”

Is dat eng? Personages die je hebt verzonnen opeens in haast levende lijve te zien?

“Ik weet het niet. Echt niet. Ik wilde dat het goed is. Maar ik er niet te veel tijd aan besteden, omdat ik liever stripboeken maak.”

Maar was het niet emotioneel?

“Het was erg opwindend. Want tot dat moment was elke poging van Hollywood om Bone te verfilmen niet zo boeiend. Ze werden enthousiast, lazen het boek en wisten vervolgens niet meer wat te doen. Maar deze jongens lijken enthousiast en weten wat ze doen. So far, so good. Ik ben meer nerveus als een vader, niet als kunstenaar. Het is een film, geen stripverhaal. Het is mijn werk niet, maar wel leuk om te zien.”

Jij keurt wel het script goed?

“Ja.”

Wanneer ligt het niet meer in jouw handen?

“Er was een script dat erg goed was, maar waarover Warner niet zo enthousiast was. Daarop zetten ze een andere schrijver aan het werk, die een verschrikkelijk script afleverde. Echt vreselijk. En dat wilden ze wél verfilmen. Toen ben ik op mijn strepen gaan staan: dat ga je echt niet maken, omdat Bone-fans over de hele wereld je zullen haten. Eindelijk luisterden ze naar mij. Nu is er een nieuw script dat ergens op begint te lijken. Maar zoals ik zei: het een ander vak. Ik wil alleen helpen.”

Wat is de planning?

Dat hangt er van af. Als ze dit script goed vinden wordt er een regisseur gezocht en duurt het een paar jaar om een film te maken. RASL zal sneller gaan. Warner heeft daar ook net een bod op gedaan. Daar is het script en alles al bijna van klaar.

Wie is jouw droomregisseur voor Bone?

“Steven Spielberg mag altijd. Peter Jackon zou ook geweldig zijn. Maar we zien wel wie het wordt. Ik zou het liefst een animatieregisseur hebben. Maar ze willen waarschijnlijk iemand die het grote geld binnenhaalt, een actiefiguur. Ik laat het aan de professionals.”


Prins Harry duikt studio in met Bon Jovi

Prins Harry duikt studio in met Bon Jovi

Samen met Jon Bon Jovi neemt Harry een single op voor het goede doel / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Prins Harry was natuurlijk altijd al de rebel van het Britse koningshuis, nu blijkt hij ook nog eens rock'n'roll in zijn bloed te hebben. De bijna ex-royal dook samen met Jon Bon Jovi de studio in voor een nieuwe single.

De twee doken voor de nieuwe muziek de beroemde Abbey Road Studios in. Hel wat muzikale legendes namen daar muziek op, waaronder Pink Floyd, Oasis, de Spice Girls en The Beatles. De laatstgenoemde band vernoemde zelfs een album naar de plek.


André Hazes en Monique Westenberg zijn weer samen

André Hazes en Monique Westenberg zijn weer samen

Om Monique opnieuw de liefde te verklaren, deelt André een foto op Instagram. / ANP

Foto van 'Metro'

27 FEB 2020

André Hazes en Monique Westenberg zijn weer samen. Dat bevestigt de zanger met een foto op Instagram.

Om Monique opnieuw de liefde te verklaren, deelt hij naast een foto ook een songtekst. „Ze zeggen dat de weg geen plek is om een familie te starten. Onder de streep is het jou en mij. En van een muzikant houden, gaat niet altijd op de manier die normaal is. Maar meid, blijf bij mij. Ik ben voor altijd de jouwe.”

Curaçao


Acteur Johnny Depp  verlaat de Royal Courts of Justice in Londen na afloop van een voorlopige hoorzitting in zijn smaadzaak tegen de Britse krant The Sun. 

Sms'jes van Johnny Depp: Amber Heard ‘verbranden’ en ‘verdrinken’

Acteur Johnny Depp  verlaat de Royal Courts of Justice in Londen na afloop van een voorlopige hoorzitting in zijn smaadzaak tegen de Britse krant The Sun.  /EPA/FACUNDO

Foto van 'Metro'

27 FEB 2020

Acteur Johnny Depp stuurde in 2013 sms'jes naar een vriend waarin hij schreef zijn inmiddels ex-vrouw Amber Heard te willen ‘verbranden’ en ‘verdrinken’. 

Dat werd woensdag bekend tijdens de hoorzitting in Londen in de rechtszaak tussen Depp en de uitgever van de Britse boulevardkrant The Sun. De acteur klaagde de krant aan omdat deze een artikel met de kop: „Depp: a wife beater”, naar buiten bracht.

Alcohol


Campagne lingeriemerk Parfait: modellen in rolstoel en met dwerggroei

Campagne lingeriemerk Parfait: modellen in rolstoel en met dwerggroei

De vrouwen die voor Parfait poseren beslaan het complete etnische spectrum, maar wijken vooral op andere manieren af van de gemiddelde vrouw in een modefolder/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

26 FEB 2020

Modellen in lingeriereclames hebben vaak het 'perfecte' lichaam. Lingeriemerk Parfait besloot voor de nieuwe campagne daar volledig van af te stappen.

Dat elk lichaam mooi is en bewonderd mag worden, dat is de insteek van de campagne. De vrouwen die voor Parfait poseren beslaan het complete etnische spectrum, maar wijken vooral op andere manieren af van de gemiddelde vrouw in een modefolder.

Geboortevlekken


Marie Verhulst: Heb me nooit voor vader Gert geschaamd

Marie Verhulst: Heb me nooit voor vader Gert geschaamd

Marie Verhulst zingt haar nieuwe maatje Samson toe. | Foto’s: Studio 100

Foto van 'Erik Jonk'

24 FEB 2020

Na dertig jaar Samson & Gert hebben we nu Samson & Marie. Metro zocht Marie Verhulst op, dochter van.

Je zou de vraag van je vader maar krijgen: „Marie, zou jij na dertig jaar Samson willen overnemen?” Gert Verhulst stelde hem wel aan zijn 24-jarige dochter. Ze zei ‘ja’ en nam het riempje onlangs over. Vlaamse Marie Verhuist werd pas zes jaar, nadat vader Gert de hond bedacht, geboren. De hond die bekend staat om het voortdurend verkeerd uitspreken van moeilijke woorden. Nu leidt Marie het imperium rond de bearded collie, die ook in Nederland al 28 jaar op tv is.

Spijkerrok, rood shirtje


Jason Momoa in nieuwe video Ozzy Osbourne

Jason Momoa in nieuwe video Ozzy Osbourne

Jason Momoa in de clip van Ozzy Osbourne / YouTube

Foto van 'Metro'

21 FEB 2020

Je dacht dat Jason Momoa de rollen van zijn leven te pakken had als Aquaman en Khal Drogo? Vergeet het maar. Hij portretteert nu ook muzieklegende Ozzy Osbourne.

De 71-jarige Ozzy heeft namelijk weer een nieuw album uit. Ordinary Man is vrijdag uit en daar hoort natuurlijk een teaser bij. Voor de teaser van het nummer Scary Little Green Men heeft hij de Game of Thrones-acteur weten te strikken.

Jason als Ozzy


Kriebeltje boer Jaap (BZV) nu grote kriébel voor Helle

Kriebeltje boer Jaap (BZV) nu grote kriébel voor Helle

Helle en Jaap in de bloemenkas. | Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Erik Jonk'

21 FEB 2020

Bloemenboer Jaap vond zijn geliefde Helle niet in Boer zoekt Vrouw. Maar eigenlijk wel dóór het populaire programma (en een kerstkaart).

„Ik voel wel iets van een kriebeltje, dat begint wel een heel klein beetje te komen.” Typische taal van bloemenboer Jaap (51) uit Rijsenhout. Voorzichtig vooral, als Boer zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers hem op zijn erf weer eens van die ‘lastige vragen over de liefde stelde’. Moest ie tegenover een van zijn dagdates, voor de camera, ook nog eens over gevoél praten.

Vaak thuis op de bank


Tv heeft weer even een filmprogramma

Tv heeft weer even een filmprogramma

Martin Koolhoven. | Foto: Merlijn Doomernik

Foto van 'Erik Jonk'

21 FEB 2020

De Nederlandse tv-kijker bleef anderhalf jaar verstoken van een programma over film. De bevlogen filmregisseur Martin Koolhoven had het destijds weer eens geprobeerd met De kijk van Koolhoven.

Met een tweede reeks keert hij vanavond (20.25 uur, VPRO, NPO 3) zes weken terug. Op zijn hartstochtelijke en inzichtelijke manier leidt de Amsterdammer de kijker langs ‘sequals en remakes’, ‘eurocrime’, ‘aliens’, ‘American gangster’ (twee afleveringen) en ‘tijdreizen’.

Geen rijke traditie


Door bedreigingen liep relatie Bridget en André stuk

Door bedreigingen liep relatie Bridget en André stuk

Door bedreigingen liep relatie Bridget en André stuk / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 FEB 2020

De gestrande relatie tussen Bridget Maasland en André Hazes is het gesprek van de dag. Woensdag liet Maasland weten dat alle reacties en zelfs bedreigingen de relatie de das om deden.

Dat vertelde zij in de uitzending van Radio 538, waar Maasland voor voor het eerst over de relatiebreuk naar buiten trad. „We kregen bedreigingen via post, via Instagram, je kan het zo gek niet bedenken. Het is zo'n inbreuk op onze privacy, dat mensen die mij niet kennen denken iets te mogen zeggen over je of je neer mogen halen" , zegt de presentatrice.

Verlies nemen


Fajah Lourens: de acteerkriebels in ‘Suriname’ even terug

Fajah Lourens: de acteerkriebels in ‘Suriname’ even terug

Fajah Lourens als de manipulatieve, maar ook charmante en soms zacht-aardige Nadia in de film Suriname.

Foto van 'Erik Jonk'

19 FEB 2020

Tien jaar lang deed Fajah Lourens andere dingen dan acteren. Ze is tijdelijk terug, in de film Suriname.

Ze was pokerprof, maakte muziek als dj en producer, werd fitnessgoeroe, voedingsdeskundige, bestsellerschrijfsters van . Killerbody 1, 2 en 3. Motiveert via Instagram (188.000 volgers op @mykillerbodymotivation) en trainingsvideo’s tot bewegen, is modeontwerpster en producent van voedingsproducten. Nee, acteren zat er voor Fajah Lourens (38) sinds tien jaar ‘even’ niet in. Maar ze is terug, voor even, in de film Suriname. Dit keiharde misdaaddrama (16+) waarin Winston Righter – een rol van Rodney Lam – president van Suriname wil worden, maar achtervolgd door zijn verleden in een schaakspel tussen grote ego’s terechtkomt. Suriname, van de met een speelfilm debuterende regisseur Danny Leysner, draait vanaf donderdag 20 februari in de bioscoop.

Rol van Imanuelle Grives


Musical Elfstedentocht wordt ‘Soldaat van Oranje 2.0’

Musical Elfstedentocht wordt ‘Soldaat van Oranje 2.0’

Beeld uit de Elfstedentocht van 1947. | Foto: ANP

Foto van 'Erik Jonk'

18 FEB 2020

Na een voorbereidingstijd van jaren, komt hij er eindelijk: een musical over de Elfstedentocht.

Als we de makers mogen geloven, staat Nederland een musicalspektakel als Soldaat van Oranje te wachten, maar dan in een 2.0-versie: ’Een grensverleggend theaterproject’.

De Tocht gaat dat spektakel heten en wordt gespeeld en gezongen in een nieuw theater in Leeuwarden dat plaats biedt aan vijftienhonderd toeschouwers. In de theaterhal komt een ijsvloer. De musical gaat in oktober 2021 in première, is de planning.


Relatie André Hazes en Bridget Maasland gestrand

Relatie André Hazes en Bridget Maasland gestrand

André Hazes en Bridget Maasland / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 FEB 2020

Het waren drie mooie maanden, maar helaas is de liefde tussen Bridget Maasland en André Hazes alweer voorbij. De twee zijn uit elkaar.

Zondagavond in de late uitzending van Shownieuws maakte Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds dat al wereldkundig. Het duurde echter nog even voor het nieuws door de twee werd bevestigd. Dat gebeurde maandagochtend aan RTL Boulevard.

Geen valentijn


Kinderen voor Kinderen (40) geëerd in Hilversum

Kinderen voor Kinderen (40) geëerd in Hilversum

Beelden van het vorige jubileum, toen Kinderen voor Kinderen 30 werd. |Foto: ANP / Marcel Hemelrijk

Foto van 'Erik Jonk'

16 FEB 2020

Kinderen voor Kinderen is jarig (40) en dat wordt gevierd.

Op Een Onbewoond EilandIk Heb Zo Waanzinnig Gedroomd en Ha Ha Ha, Je Vader waren de eerste drie hits van het Kinderen voor Kinderen-koor, maar het muziekfenomeen is nog altijd een succes. Kinderen voor Kinderen gaat nu veertig jaar mee en dat wordt in de voorjaarsvakantie gevierd met allerlei (nostalgische) activiteiten in Beeld en Geluid in Hilversum.

Kinderen voor Kinderen (40) geëerd in Hilversum

Beeld en Geluid op het Hilversumse Mediapark. |Foto: Daria Scaglioli


Acteur Ewan McGregor weg uit Engeland om selfies
Likeability of5

Acteur Ewan McGregor weg uit Engeland om selfies

Ewan McGregor bij de première van Doctor Sleep / ANP

Foto van 'Metro'

14 FEB 2020

Acteur Ewan McGregor is helemaal klaar met zijn Engelse fans. Hij is de constante vraag om een foto zo zat, dat hij naar Los Angeles is vertrokken.

In een podcast van de Amerikaanse Sunday Sitdown, vertelt de Schotse acteur er klaar mee te zijn steeds met gebogen hoofd door de stad te lopen. Hij woonde jarenlang in Londen, waar hij de laatste tijd steeds drukker bezig is met zorgen dat hij geen oogcontact maakt met anderen. Dit naar eigen zeggen omdat hij constant om selfies werd gevraagd.

Zielloos en gênant


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Koolhoven over Oscarwinnaar: Spannend, grappig en buitenissig

Koolhoven over Oscarwinnaar: Spannend, grappig en buitenissig

Het hele Zuid-Koreaanse team achter Parasite. | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

10 FEB 2020

Regisseur Martin Koolhoven over Zuid-Koreaanse Oscarwinnaar Parasite: „Dit mogen we toch wel uniek noemen.”

Zelfs de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is zo trots als een pauw dat Parasite in 92 jaar de eerste niet-Engelstalige titel is die een Oscar voor beste film greep. Hij feliciteerde de makers dan ook, al was het in een tweet: „Ik ben trots op de regisseur, de acteurs en de crew. Het geeft ons volk moed in een periode waarin we het hoofd bieden aan grote problemen.”

Parasite pakte in de nacht van zondag op maandag nog drie van de belangrijkste filmprijzen: beste buitenlandse film (logisch), beste regie (Bong Joon-Ho) en beste scenario. En dat terwijl de Zuid-Koreaanse schoorsteenmantel als bomvol prijzen staan. De Gouden Palm werd uit Cannes bijvoorbeeld al meegenomen en ook de Golden Globe en de publieksprijs van het IFFR in Rotterdam gingen naar Parasite.


Acteurs gaan het liefste met moeder naar Oscars

Acteurs gaan het liefst met moeder naar Oscars

Acteurs gaan het liefste met moeder naar Oscars / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 FEB 2020

Een knappe date of je partner meenemen naar de Oscars? Nee hoor, veel acteurs nemen het liefste hun moeder mee naar de Oscar-uitreiking.

Hoe knap, rijk of succesvol de acteurs ook zijn; er gaat niets boven de liefde en steun van hun mama.

Lees ook: 'En de Oscar gaat naar...'


Prins Harry: 'Ik ben al jaren in therapie'

Prins Harry: Ik ben al jaren in therapie

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 FEB 2020

De Britse prins Harry is al jaren in therapie vanwege de trauma’s die hij opliep over de dood van zijn moeder prinses Diana (1961-1997). Zij overleed toen de prins 13 jaar oud was.

Dat vertelde hij in zijn eerste publieke optreden sinds hij en zijn vrouw Meghan zich een maand geleden terugtrokken uit het Britse koningshuis. Dat doen ze onder meer door in het westen van Canada te wonen.

Bijeenkomst


Yes, de Pussycat Dolls hebben eindelijk nieuwe muziek!

Pussycat Dolls Melody Thornton, Ashley Roberts, Nicole Scherzingeron en Kimberly Wyatt / ANP

Foto van 'Metro'

7 FEB 2020

Wie in de zero's op de middelbare school zat, zal de Pussycat Dolls niet hebben gemist. De meidengroep werd groot met onder andere het nummer Don't Cha. Na meer dan tien jaar radiostilte zijn ze eindelijk weer terug!

Een heel decennium moesten we het zonder muziek van de Amerikaanse vrouwengroep doen, waarvan Nicole Scherzinger bij uitstek de bekendste is. In 2005 braken de vrouwen door met hits als Don't Cha met Busta Rhymes, Beep met will.i.am en Wait A Minute met producer Timbaland. In 2008 kwam het tweede album waarop onder andere Snoop Dogg en Missy Elliot te horen zijn uit. Sindsdien is er geen nieuwe muziek verschenen.

Voorproefje


Alleen maar respect voor de Queen of Rock ‘n Roll

Alleen maar respect voor de Queen of Rock ‘n Roll

Nyassa Alberta in de huid van Tina Turner. / Manuel Harlan

Foto van 'Erik Jonk'

6 FEB 2020

Utrecht is vanaf zondag de vierde stad met TINA, de Tina Turner Musical die ontstond in het brein van Joop van den Ende. Nyassa Alberta pakte de rol van haar leven.

Wie onlangs het Musical Awards Gala op tv zag of erbij was, hoorde dat ‘Tina Turner’ de ramen zo’n beetje uit de Amsterdamse RAI zong. Met haar optreden zette werd de musical voor 1 miljoen kijkers op z’n minst op de kaart gezet. „Haha, geen idee wat ik daar dacht. Volgens mij alleen maar dat ik heel, héél hard moest gaan, zo voor de eerste keer voor het Nederlands publiek.” Hier zie je het optreden: