Rotterdam

Vuurwerkhandelaar Mohammed vreest een grote strop nu er in de buurt geen vuurwerk mag worden afgestoken. / VINCENT VAN DORDRECHT
Likeability of 5

Vuurwerkzaak sleept Rotterdam voor rechter om verbod

Vuurwerkhandelaar Mohammed vreest een grote strop nu er in de buurt geen vuurwerk mag worden afgestoken. / VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Lucette Mascini'

4 DEC 2017

Eigenaar Mohammed van vuurwerkwinkel Vuurwerk Zuid in Feijenoord spant een kort geding aan tegen de gemeente Rotterdam zodra deze het voorgenomen verbod op het afsteken van vuurwerk in Hillesluis officieel publiceert. „Een verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de komende Oud en Nieuw vanwege de rellen vorig jaar in deze straat slaat nergens op. Die hebben daar niets mee te maken.”

Vast adres

De vuurwerkshop van Mohammed zit al langer dan twintig jaar in de Riederlaan in Hillesluis. Precies in die straat stak een groep van een stuk of tien Rotterdammers tussen de vijftien en dertig jaar vorig jaar tijdens oudejaarsnacht een aanhangwagen van een bewoner in de fik. Die brandde volledig af. Daarna vloog ook een geparkeerde scooter ook in de brand. Toen de politie wilde ingrijpen, bekogelden de jongeren deze met stenen. De ME moest uitrukken om de orde in de buurt te herstellen. Om herhaling van rellen in Hillesluis te voorkomen maakte burgemeester Aboutaleb vorige week bekend vuurwerk er dit jaar te verbieden. Eén van de criminele jongeren wil hij tijdens oud- en nieuw huisarrest opleggen.

Volgens de eigenaar van de vuurwerkwinkel, die pal om de hoek van de drukke winkelstraat Beijerlandselaan zit, heeft het gedrag van de relschoppers niets met vuurwerk te maken. „Ze hebben gewoon brand gesticht. Daar zou de politie iets tegen moeten doen. Als de gemeente bang is dat ze komende oudejaarsnacht weer rellen schoppen, hebben ze het afgelopen jaar te weinig gedaan om ze aan te pakken. ” Bovendien heeft het verbod volgens hem geen nut. „Aan de andere kant van de Beijerlandselaan komt geen vuurwerkverbod. Dan gaan ze daar toch gewoon naartoe.”

Strop

Bewoners van Hillesluis lijden al langer onder criminele hangjongeren waarvan de groepen wisselen van samenstelling, zo maakte het OM dit jaar bekend. Sommigen bleken mensen in heel Rotterdam in hun woning te overvallen om ze geld af te persen. Een aantal rekende de politie in.

Mohammed zegt dat hij een enorme financiële strop lijdt als de buurt geen vuurpijlen meer af mag steken. Drie jaar geleden investeerde hij een ton in de bouw van een bunker achter de winkel met speciale betonnen wanden en een sprinklerinstallatie zodat zijn vuurwerk veilig opgeborgen ligt. De enige maand dat hij dat geld kan terugverdienen is december, omdat alleen dan vuurwerk verkocht mag worden. En klanten uit andere delen van Rotterdam verwacht hij niet. „Ik mág wel vuurwerk verkopen want mijn vergunning blijft gewoon geldig. Maar bijna al mijn klanten wonen hier in de wijk. Dat is normaal. Alle wijken hebben een vuurwerkwinkel voor hun eigen bewoners. Als ze geen vuurwerk mogen afsteken, kopen ze het niet. Als ze dat weten trouwens. Want volgens mij weet niemand hier van dat vuurwerkverbod af. Straks staat de straat tijdens Oud en Nieuw vol politie omdat iedereen net als elk jaar gewoon pijlen afsteekt.”

Laatste jaren minder rellen

De Rotterdamse politie rukte afgelopen jaren steeds minder vaak uit vanwege al dan niet aan vuurwerk gerelateerde ongeregeldheden tijdens Oud en Nieuw. Maar hoe bestendig die trend is moet nog blijken. In 2011 en 2012 schommelde het aantal politieoptredens tijdens de jaarwisseling rond de 1350 keer. In 2013, 2014 en 2015 was dat zo’n 1250 keer. In 2015 steeg dat plotseling naar 1370 keer. Maar in 2016 en dit jaar was het aantal ongeregeldheden met zo’n 1050 juist beduidend lager. (Bron: Politie)


likedislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_83a0b65530392d76888a793a548d4b49ea8e45b1_avatar

Views

500+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

1k+

Het Hoorspelhotel op de Parade

Foto van 'Ilja Post'

22 JUN 2018

De opbouw van De Parade – die van vrijdag 29 juni tot en met 8 juli in Rotterdam van start gaat - is inmiddels in volle gang. Onder de vele artiesten op het rondreizende theaterfestival ook Sjaak Hartog en Reineke Jonker, wier familievoorstelling het Hoorspel Hotel op 3 juli in première gaat.

Bijzonder aan deze voorstelling is dat ze met z’n tweeën meer dan tien verschillende personages spelen en ook het publiek met een draadloze hoofdtelefoon inlijven in hun show.


Views

300+

Winne en Fresku op hiphopfestival Get Loose

Foto van 'Tara Lewis'

22 JUN 2018

Zondag 24 juni vindt het allereerste hiphop festival van Rotterdam plaats. Het Afrikaanderpark wordt vanaf 13.00 uur omgetoverd tot hiphopcity tijdens het Get Loose Festival.

Lokaal talent

Get Loose heeft een line-up die die voor negentig procent uit lokale acts bestaat. Festivaldirecteur Y.M.P: ,,Het is belangrijk om lokaal talent te ondersteunen. Dat doe ik door een festival te organiseren en al dat talent een podium te bieden. Samen met bekende artiesten als Fresku, Winne en Equalz moeten zij ervoor zorgen dat Get Loose een onvergetelijk evenement wordt.” Naast hiphopacts zijn er optredens van DJ’s, spoken word artiesten, urban dancers en graffiti artiesten.


Views

400+

Rotterdam spil in strijd tegen plastic soep

Foto van 'Ilja Post'

22 JUN 2018

The Ocean Cleanup is een Nederlandse non-profit start-up die technologie ontwikkelt om drijvend plastic uit de oceanen te verzamelen en te verwijderen. Vanaf maandag is ze met haar hoofdkwartier in Rotterdam gevestigd. Een team van rond de tachtig personen neemt zijn intrek in een door Stichting De Verre Bergen beschikbaar gestelde kantoorruimte aan de Batavierenstraat.

'Verhuizing past bij ambities'


Views

200+

Fastfood zonder vlees of zuivel bij Jack Bean

Foto van 'Ilja Post'

22 JUN 2018

‘Plant-based fast cuisine’. Het is een hele mond vol, maar dan wel één zonder vlees of zuivel. Bij Jack Bean op het Weena kun je sinds begin deze week terecht voor een snelle veganistische hap. Plantaardige fastfood dus, aldus mede-oprichter Mathijs Huis in t Veld.

Sociale onderneming


Views

1k+

Nieuwe eigenaar voor kleinste café van Rotterdam

Björn Raams (rechts) samen met barman Erik van Doorn

Foto van 'Tara Lewis'

21 JUN 2018

Het kleinste café van Rotterdam heeft een nieuwe eigenaar. De HensePeter, op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de ’s Gravendijkwal is sinds 1 juni van Björn Raams.

Een half jaar geleden had de kersverse uitbater nog nooit achter een bar gestaan. Toen vaste barman Erik van Doorn langdurig ziek was werd hij gevraagd om een dagje in te vallen. ,,Ze dachten dat ik al horecaervaring had, maar niets was minder waar. Tijdens de eerste biertjes die ik tapte zaten hier tien man op mijn vingers te kijken en aanwijzingen te geven.” Raams werkte zeventien jaar in het EMC. ,,Drie jaar geleden besloot ik iets anders met mijn leven te gaan doen.”

Toevallig


Views

1k+

Rotterdamse jetset hapt haring

Rotterdamse jetset hapt haring FOTO: VINCENT MENTZEL

Foto van 'Tara Lewis'

21 JUN 2018

Metro doet verslag van de chicste haringparty van het jaar in de binnentuin van Bilderberg Parkhotel.

Bij binnenkomst kan nog net het staartje van de speech van directeur Erik de Wit mee worden gepakt. Gelukkig wil Frans Weisglas de rest van het ontbrekende verhaal wel invullen: ,,Hij heeft álle sponsoren genoemd en het over het weer gehad.”

Nachtburgemeester


Views

600+

Rotterdamse primeur: Sopropo Gin

Rotterdamse primeur: Sopropo Gin

Foto van 'Tara Lewis'

20 JUN 2018

Rotterdam is een wereldprimeur rijker: Sopropo Gin, met de gelijknamige Surinaamse groente en madam jeannette. Zaterdag is de gin voor het eerst te proeven op het Gin Festival in de Cruise Terminal.

Eigenlijk begon theatermaker Stefan van Hees als hobby met illegaal drank stoken. Onder de naam Moonshine Rotterdam (moonshine is de Amerikaanse term voor zelfgemaakte sterkedrank) werd de hobby steeds serieuzer. ,,Het begon met verkoop aan vrienden en kennissen maar dat liep al snel uit de hand, dus ben ik een bedrijfje begonnen.

Afrikaandermarkt


Views

1k+

Ondergrondse waterbuffer voedt grasmat van Sparta

De ondergrondse waterbuffer in aanbouw.

Foto van 'Ilja Post'

19 JUN 2018

Een maand of drie, vier geleden ging de eerste schop de grond in, maar nu is-ie dan klaar: de ondergrondse waterbuffer op het Spartaplein. Een nieuwe doorbraak in de strijd tegen overtollig regenwater afkomstig van piekbuien.


Views

600+

Roffa Mon Amour strijdt om voortbestaan

Roffa Mon Amour. Vorig jaar nog op het dak van de Hofbogen. Dit jaar onder andere in het Drijvend Paviljoen.

Foto van 'Ilja Post'

18 JUN 2018

Flink schrikken voor de organisatie van Roffa Mon Amour. Nadat op het laatste moment twee belangrijke subsidieverstrekkers wegvielen, hangt het voortbestaan van het filmfestival aan een zijden draadje.

Crowdfunding


Views

1k+

Anne&Max verlevendigen buitenruimte Korte Hoogstraat

Foto van 'Ilja Post'

18 JUN 2018

De Korte Hoogstraat, daar waar ook Funkie House en Dille&Kamille zitten, is één van die wonderlijke straatjes in Rotterdam-Centrum. Op papier een A-locatie, want om de hoek van de Koopgoot. Maar echt gezellig ‘terrassen’ is het er niet.

New kid on the block


Views

1k+

Albeda-studenten gaan Wilhelminapier pluggen

Foto van 'Ilja Post'

17 JUN 2018

Op de Wilhelminapier is afgelopen vrijdag de Albeda-hub geopend. Een leerwerkplaats van Albeda, gevestigd in het Nieuwe Luxor Theater, dat een bruisende ontmoetingsplaats moet worden, waarin het bereiken van resultaten en het leren van elkaar centraal staat.

Free walking tours


Views

800+

Autobedrijf Rotterdam gaat in vlammen op

Autobedrijf Rotterdam gaat in vlammen op

Ter illustratie. / ANP Xtra

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 JUN 2018

Een autobedrijf aan de Vlambloem in Rotterdam is zaterdag door brand verwoest. Twee mensen raakten gewond, onder wie een brandweerman, maar na controle in het ziekenhuis kon hij weer aan het werk. Er is geen asbest vrijgekomen, zegt een woordvoerder.

De brand ontstond zaterdagochtend. Rond 17.00 uur was het vuur onder controle. Om 22.00 uur was de brandweer nog steeds bezig met twee blusvoertuigen. Delen van het pand worden gesloopt, zodat het vuur overal beter is uit te maken.

Explosiegevaar


Views

600+

Rotterdamse tienermeiden sporen zakkenrollers op

Winkelend publiek in de Koopgoot in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Nog geen 20 jaar oud en al tientallen zakkenrollers opgespoord. Het is twee tienermeiden uit Rotterdam gelukt. Het afgelopen jaar hielpen ze de politie in Rotterdam bij het opsporen van bijna zeventig zakkenrollers.

Verdacht gedrag

Sara en Iris maken foto’s en filmpjes van zakkenrollers en van de manier waarop ze te werk gaan. Een jaar geleden begonnen ze daarmee op winkelcentrum Zuidplein. Als ze iemand niet vertrouwen, achtervolgen ze diegene totdat hij of zij de misdaad pleegt en informeren ze de politie of beveiliging van de winkel.


Views

500+

Bluegrass Festival wil Gentse Feesten achterna

Foto: Paul van der Blom

Foto van 'Ilja Post'

15 JUN 2018

Eigenlijk had hij het dit jaar al willen organiseren. Een Bluegrass Festival dat zich niet alleen beperkt tot het Pijnackerplein - waar het weekend van 22 juni alweer de achtste editie losbarst - maar zich uitspreidt over het hele Oude Noorden. ,,Gewoon een hek om de wijk en gaan. Een beetje á la de Gentse Feesten. Machtig mooi lijkt mij dat.”

Festivaldirecteur


Views

900+

Zonnewende meets zonnegroet

Foto van 'Ilja Post'

15 JUN 2018

Het midzomerfeest kun je vieren op talloze manieren. Door vrolijk rondom een vuurtje te dansen, zoals onze voorvaderen deden. Of door samen met honderden yogi’s de zonnegroet te doen op het Schouwburgplein.

Langste dag van het jaar


Views

500+

Rotterdam Roller Derby laat van zich horen

Lisa (rechts) krijgt een beuk van een tegenstander. Foto: Branko Collin

Foto van 'Ilja Post'

14 JUN 2018

Ooit gehoord van roller derby? De full contact sport op rolschaatsen, voornamelijk beoefend door vrouwen, is geen hobby voor tere zieltjes. Teams van stoere, niet zelden wild getatoeëerde dames scoren punten door elkaar al rollend en worstelend in te halen. Blauwe plekken gegarandeerd.

Ooit begonnen in Amerika heeft de sport nu ook in Nederland vaste voet aan de grond gekregen. Twaalf verenigingen telt ons kikkerlandje inmiddels, waaronder de Rotterdam Roller Derby, die dit jaar alweer acht jaar bestaat.


Views

1k+

Dit zijn de leukste Rotterdamse haringparty's

Dit zijn de leukste Rotterdamse haringparty's Foto: ANP

Foto van 'Tara Lewis'

13 JUN 2018

Het eerste vaatje nieuwe haring ging woensdag voor 78.000 euro onder de hamer. Dezelfde avond waren in Rotterdam meteen de eerste traditionele haringparty’s aan de Boompjes en in Café de Gouden Snor. Metro maakte een selectie van vijf haringparty’s die je zeker niet wilt missen.

Melief Bender – woensdag 13 juni van 16:00 tot 21:00 uur .Tijdens het gezellige haringfestijn van Melief Bender, is naast Hollandse Nieuwe drank in ‘geruststellende hoeveelheden’ aanwezig. De muzikale aankleding is van de Suits. Dit oudste café van Rotterdam op de Oude Binnenweg staat garant voor gezellige drukte van jong en oud.

Wijnbar Janssen en van Dijk – Woensdag 13 juni vanaf 16:00 uur. Met een uitgebreide selectie aan witte wijn per glas glijden de haringen bij Wijnbar Janssen en van Dijk zo naar binnen. DJ XLR en
The Dutch Ratpack zorgen voor het entertainment.


Views

800+

Rotterdam Centraal ontruimd om oefening

Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

12 JUN 2018

Het station Rotterdam Centraal is dinsdagochtend kort ontruimd wegens een storing in een brandmeldinstallatie. Mensen moesten het station verlaten en winkels moesten dicht. Het station is inmiddels weer open.

Geen oefening


Views

600+