Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Politie Rotterdam verandert hoofddoekregel niet

Ook na de uitspraak van het College voor de Rechten van de mens mogen agentes van de politie in Rotterdam geen hoofddoek dragen als ze het politieuniform aanhebben. Dat heeft de politie in Rotterdam woensdag laten weten aan het College.

‘Discriminerend’

In november deed het College uitspraak over een moslima die bij de politie in Rotterdam werkt. De vrouw beantwoordt telefonisch het servicenummer van de politie en neemt aangiftes op via een videoverbinding. Dit werk mag ze doen met hoofddoek op. Maar als ze hetzelfde werk in uniform wil doen, moet ze haar hoofddoek afdoen van het korps.

Het College vindt dit discriminerend, omdat de beller er niets van merkt als zij haar hoofddoek en uniform draagt. Maar de politie vindt de neutraliteit van de agent belangrijker, ook na de uitspraak. De politie vindt het belangrijk dat agenten onpartijdig en onafhankelijk overkomen, zodat de burger erop kan vertrouwen dat de achtergrond of persoonlijke opvattingen geen rol spelen tijdens het werk.

Kledingcodes veranderen niet

Het is een uitzondering voor de politie dat de vrouw wel haar hoofddoek mag dragen tijdens werk als ze haar burgerkleren aan heeft. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet al eerder weten dat agenten geen hoofddoekjes mogen dragen als zij met het publiek in contact zijn. De kledingcodes gaan volgens hem niet veranderen.

De uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens zijn niet bindend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.