Rotterdam

Ondernemer blij met DinnerWheel naast Markthal

Foto van 'Job Halkes'

11 DEC 2017

Rotterdam krijgt in het nieuwe jaar weer een reuzenrad naast de Markthal. En dit keer niet voor een paar weken, maar voor minstens een jaar. Initiatiefnemer is ondernemer Perry Oerlemans, ook eigenaar van reuzenraden in Dubai en Scheveningen. In dit reuzenrad, het DinnerWheel, kun je eten en drinken terwijl je van het uitzicht geniet.

Een paar jaar terug had je het plan om een reuzenrad neer te zetten op de Leuvehaven, maar het is de Markthal geworden.
Klopt, het eerste plan was inderdaad de Leuvehaven. Daar zou een nieuwe boulevard komen, maar dat duurt langer dan gedacht. Een andere optie die we later hebben bekeken was het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Dat stuitte echter op weerstand bij de bewoners, die vanwege de komst van de Zalmhaventoren al genoeg op hun bordje hadden en dit er niet bij wilden hebben.
Mijn droomlocatie was altijd al naast de Markthal. Ik baalde dan ook wel een beetje toen een andere exploitant daar twee keer een maand mocht staan. Maar dat wij daar nu mogen gaan staan is geweldig. We gaan het wel iets anders doen. Het rad komt parallel te staan aan de Markthal en de Hoogstraat. Deels op het gras, deels op de stenen. De klacht was namelijk dat mensen vanuit het rad naar binnenkeken. Wij hebben berekend dat ons rad straks ruim 43 meter van de Markthal afstaat. Een minimum aan inkijk was ook een van de uitgangspunten die wethouder Joost Eerdmans ons meegaf.

Maar een andere klacht van de bewoners was ook dat er van alles knipperde op het vorige rad. En dat het een enorme bak licht was.
Het rad dat we in Rotterdam gaan plaatsen is hetzelfde type als in Scheveningen. Er komen cabines in waar mensen in gaan eten. Het wordt geen kermis met knipperende lichten. Net als de London Eye en ons rad in Scheveningen komt er steriel wit licht op. Het rad hebben we ooit gekocht in Brighton en is helemaal gereviseerd. Dus geen knipperende en flikkerende lampen, het is geen disco of kermis. En mochten mensen toch overlast ervaren door het licht, dan kunnen we dat dimmen.

Hoelang ben je bezig geweest om een rad in Rotterdam neer te zetten?
De allereerste poging heb ik al gedaan in 2008. Toen was het allemaal erg ingewikkeld. Maar eigenlijk is het echt begonnen in 2013. Toen kwam ik in contact met Hennie van Schaik van Leefbaar Rotterdam. Ik raakte met hem aan de praat en we gingen aan de slag. En via de Leuvehaven en het Willemsplein komen we nu uiteindelijk uit bij de Markthal.

Heb je niet gedacht ‘Rotterdam, zoek het lekker uit als het zo lang moet duren’?
Je moet inderdaad wat geduld hebben. Maar ik merkte dat de politiek en de gemeente wel oren hadden naar het DinnerWheel. Alleen waar zetten we het neer was de vraag. Er komt nog een speciale bewonersavond. Het reuzenrad mag er op deze vergunning een jaar staan, in verband met de mogelijke bouw van de Rotta Nova. Maar mocht dat langer duren, dan blijven wij graag staan hoor.

Maar als je weg moet, wat dan?
Als we weg moeten, dan gaan we. Het voordeel is dan wel dat iedereen heeft gezien wat het DinnerWheel is. Dat het geen kermisattractie is met toeters, bellen en knipperlichten. Dat maakt het wellicht makkelijker om bewoners op een andere plek te overtuigen.

Hoe gaat het Dinnerwheel eruitzien?
Het is een reuzenrad van 50 meter hoog en telt 36 gesloten gondels, voorzien van verwarming en airconditioning. In de gondels zitten bankjes en tafels waar je kunt zitten en eten. Ook hebben we een speciale VIP-gondel met getint glas, lederen banken en een doorzichtige vloer. We merken dat die in Scheveningen erg populair is voor huwelijksaanzoeken. En dat verwacht ik ook in Rotterdam. Een aantal gondels is gereserveerd voor mensen die even van het uitzicht willen genieten. Een kwartiertje kost 8 euro voor een volwassen, 6 voor een kind. De andere gondels zijn voor de horeca. Wie wil eten, is voor een tweegangendiner met drankjes 34,50 euro kwijt. Een lunch gaat rond de 16 euro kosten.

Het bedrijf SkyView Attractions heeft nu in Helsinki, Scheveningen en Dubai reuzenraden staan en daar komt Rotterdam nu bij. Waar komt die fascinatie vandaan?
Haha, goeie vraag. Tot mijn 12e wilde ik kermisexploitant worden, maar mijn ouders vonden dat niet zo’n goed idee. Ik kreeg steeds meer interesse in muziek en radio en op mijn 18e begon ik als dj bij Radio Decibel, wat ik enkele jaren later overnam. Samen met mijn zakenpartner Pierre Karsten exploiteren we nu Radio Decibel en Radio NL in de Randstad. Ik kom dus echt uit de media. Maar toen de radio goed liep, begon het toch weer te kriebelen. Van mijn hobby radio heb ik ook mijn werk gemaakt en ik dacht, dat kan ik hier ook mee. De kermis op zag ik niet zitten, maar wel iets met toerisme. Ik ging op onderzoek uit en kwam in contact met een vertegenwoordiger van een bedrijf dat gespecialiseerd was in het bouwen van een reuzenrad. Samen kwamen we op het idee voor een DinnerWheel en inmiddels is hij mijn tweede zakenpartner en goede vriend.

Hoe kijken je ouders er nu tegenaan?
Ze zijn vooral ontzettend trots nu. Ik zie SkyView Attractions niet als attractiebedrijf maar als projectontwikkelaar. In plaats van stenen gebruiken wij staal. Dat we nu voorbeelden hebben staan in Scheveningen, Helsinki en Dubai spreekt mensen aan. Waar ik vroeger echt flink mijn best moest doen voor een gesprek met iemand van een gemeente, bellen steden nu mij. Onze klanten in Scheveningen zijn erg tevreden, kijk maar op internet. Als het kan, wil ik er komend jaar nog twee openen ergens in de wereld. Die gesprekken lopen nu en gaan voorspoedig!

Tot slot: wanneer kunnen Rotterdammers instappen?
Als alles volgens plan verloopt, kunnen we half januari gaan opbouwen. Dan zouden we een kleine drie weken later open kunnen.


Views

100+

Pittig nieuws uit Rotterdam

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

200+

Plakactie met ‘pasfotokunst’

Ko de Kok met één van de bewuste ‘mysterieuze’ pasfotokunst-posters. Foto: Iris Bergman

Foto van 'metronieuws'

17 MEI 2018

Rotterdammer Ko de Kok tekent gevonden pasfoto's na met kleurpotlood op papier, inclusief beschadigingen. Nu is hij op zoek naar de mensen achter de foto.

Door Ilja Post

Die zoektocht duurt inmiddels al zo’n twee jaar. Eerder beplakte De Kok de stad al met allerlei kopieën van zijn fotorealistische potloodtekeningen op schilderijformaat. Ze hingen in Spangen, op Zuidplein, het Museumpark. Helaas zonder succes. Niemand meldde zich. Dus besloot De Kok onlangs een nieuwe plakactie te starten.

Geheimzinnig

Of hij dit keer meer succes heeft bij het vinden van zijn muzen valt echter te betwijfelen. Op de geheimzinnige posters staat enkel de beeltenis van de geportretteerde man, vrouw of kind in kwestie. Telefoonnummer of website ontbreken. Weinig kans dus om met de maker in contact te komen.

De reden om er niks bij te zetten, is echter geen foutje. De Kok heeft zijn gegevens bewust weggelaten. “Ik wil deze posters blijven plakken tot het begint op te vallen en mensen erover beginnen te praten. Het liefst creëer ik er een soort mythe omheen.”

Pasfoto-kunst

Een groot geheim dat hij de man achter de pasfotokunst is, is het echter ook weer niet. Sterker, via zijn website roept hij een ieder op mee te zoeken naar de mensen achter de foto’s die vrijwel allemaal gevonden zijn in of om Rotterdam.

“Bij de kassa, de incheckpoortjes van tram of metro of gewoon ergens random op straat”, aldus De Kok die inmiddels over de honderd van dergelijke pasfoto’s in zijn bezit heeft. “Vrienden weten nu dat ik ze spaar, dus de collectie groeit nog steeds.”

Expositie

Eenmaal gevonden hoopt hij de geportretteerden te verleiden nogmaals een pasfoto af te staan die hij dan weer kan natekenen. Of zelfs om een kleine bio te schrijven dat iets meer over hen prijsgeeft. Sowieso zijn er plannen voor een expositie. Alleen de titel heeft hij nog niet paraat.

“Het zou tof zijn als ik de expo ‘Found!’ kan noemen. Maar dat werkt alleen wanneer die mensen ook echt gevonden worden. Allemaal goed zoeken dus maar.”

Ben je of ken je één van de geportretteerden? Meld je dan op www.kodekok.nl.

BEKIJK OOK


Views

700+

Grootste schip ter wereld terug in Rotterdam

Grootste schip ter wereld terug in Rotterdam. Foto: Nadine Vos

Foto van 'Tara Lewis'

16 MEI 2018

Even na middernacht arriveert donderdagochtend de Pioneering Spirit – het grootste schip ter wereld – in de Prinses Alexiahaven. Daarmee krijgt FutureLand dit pinksterweekend er een extra attractie bij. Het informatiecentrum over de haven van Rotterdam is dan ook het hele weekend (inclusief maandag) open.

Megaklus

De Pioneering Spirit is vanaf 17 mei tijdelijk terug op haar ligplaats in de Prinses Alexiahaven, na een megaklus in de Zwarte Zee. Daarmee is het grootste schip ter wereld weer te bezichtigen vanaf de rondvaart met de FutureLand Ferry. Tijdens dit pinksterweekend gooit de rondvaartboot dagelijks de trossen los om 12.00, 14.00 en 15.30 uur. Reserveren van rondvaarten kan via futureland.nl. De offshore-gigant blijft tot 27 mei liggen.

Kunstje

De Pioneering Spirit kent een kunstje dat geen enkel ander vaartuig beheerst: complete boorplatforms in één keer uit zee tillen en meenemen. De catamaran beschikt daarvoor over 65 meter lange hefbalken die 48.000 ton kunnen liften. Daarmee is dit hefschip de sterkste en grootste krachtpatser ter wereld. Daarnaast beschikt het over een ‘lasfabriek’, waar 24 meter lange pijpstukken aan elkaar gesmeed worden. Op die manier kan het schip zes tot acht kilometer pijpleiding per dag op de zeebodem leggen, tot een diepte van wel 3500 meter. De Pioneering Spirit is 382 meter lang en 124 meter breed. Dat is vergelijkbaar met acht voetbalvelden naast elkaar.

FutureLand is 19, 20 en 21 mei geopend van 11.00 tot 17.00 uur.


Views

2k+

Dikke Mannen Race tijdens Ronde van Katendrecht

Dikke Mannen Race tijdens Ronde van Katendrecht

Nieuwspeper

15 MEI 2018

In het weekend van 26 en 27 mei staat de Ronde van Katendrecht weer op de agenda, voor wielerprofs en -amateurs, fietsliefhebbers en cultuurminnende niet-fietsers. In het programma worden wielerwedstrijden voor alle niveaus gecombineerd met tal van culturele en sportieve activiteiten. Voor ieder wat wils tijdens dit ‘Feest van de Fiets’.

Dikke Mannen Race

Op zaterdag 26 mei zal de Sportklasse het koersprogramma aftrappen, met later op de middag de ‘NL Crit Series Fixed Gear’ en een koppelkoers voor oud-beroepsrenners, met onder meer Michael Boogerd, Steven Rooks en Rob Harmeling. Daarnaast worden er Dikke Banden Races verreden en is er een 10km hardloopwedstrijd. Voor de recreatieve renner (die ook nog eens boven de 95 kilo weegt) is er een nieuw programmaonderdeel: de Dikke Mannen Race.

Programma

De Ronde van Katendrecht heeft een divers cultureel programma. Op zaterdag geven onder meer DJ Roccalberti, Tim Hartog, the Ukuladies en the Phantom Four ft. Silver Sufering Rudeboy acte de presence. In het nabij gelegen Lantarenvenster op de Wilhelminapier worden korte wielerfilms getoond tijdens Rotterdams Open Doek en in Verhalenhuis Belvédère vertellen onder andere Rien de Roon en Mels de Kievit hun mooiste wielerverhalen. Oud-wielerkok Erwin Grijsen vertelt niet alleen, hij maakt ook een echte wielermaaltijd klaar.

Zondag

Op de zondagochtend worden voor de start van het koersprogramma clinics gegeven. Oud-profs Henk Lubberding (voor de mannen) en Vera Koedooder (voor de vrouwen) bieden een leerzame les voor de fietsvaardigheid. Daarna de Katendrechts Kampioenschappen voor Zondagsfietsers. Later die middag volgt de Rotterdamse erewedstrijd Grote Prijs Walhalla.

The Kik

Op het Deliplein trapt zondag DJ Roccalberti af, met daarna Che Cirque, Mustang Medicine en de Nederlandse beatband The Kik die om 16:30 uur terugkeert op de Kaap. Ook worden zondagavond weer korte wielerfilms getoond van de Ronde van Katendrecht in Lantarenvenster.

Italiaanse fietsavond

De afsluiting van de Ronde van Katendrecht is een speciaal theaterprogramma: ‘Een Italiaanse fietsavond’ in LantarenVenster. Gastheer Wilfried de Jong maakt hierbij samen met onder meer Joop Zoetemelk, Frank Heinen, Johan van der Velde en Rick de Leeuw een geschiedenisreis door de rijke Italiaanse wielercultuur.


Views

800+

Medewerkers Stedin sluiten zich vrijwillig op

Medewerkers Stedin sluiten zich vrijwillig op

Foto van 'Tara Lewis'

15 MEI 2018

In de hal van Stedin zit medewerker Hélène Meulstee sinds zeven uur vanochtend opgesloten in een hok van twee bij een meter, om geld op te halen voor stichting Free a Girl. De stichting organiseert sinds 2011 ‘Lock me Up – Free a Girl’, als onderdeel van de Week tegen Kinderprostitutie, met als doel om nog veel meer meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden. De hokjes staan symbool voor de hokjes in Indiase bordelen.

Versteend

In totaal zit ze 12 uur opgesloten, met niks anders dan een kom droge rijst en water, net als negentien andere collega’s gedurende deze week. Na zeven uur begint Meulstee het aardig te voelen: ‘Je zit op een heel dun matras, dus dat voelt op den duur net als een houten plank.’ Toch heeft ze het er graag voor over. ‘De eerste keer dat ik over deze stichting hoorde was in een televisieprogramma waarin Yolanthe Cabau naar India reist als ambassadrice van Free a Girl. Je hart versteent als je die beelden ziet. Meisjes van acht jaar oud die van straat worden geplukt om vervolgens de hele dag verkracht te worden en de rest van de tijd in zo’n hok in een verlaagd plafond worden gestopt. Je kunt je niet voorstellen dat mensen kinderen zoiets aandoen.’

Studie rechten

Voor honderd euro kan de stichting één meisje redden. Inmiddels heeft Meulstee al bijna 1200 euro opgehaald, samen met de rest van de Stedin-collega’s staat de teller inmiddels op 10.000 euro. De deelname van de netbeheerder aan Lock me Up – Free a Girl gebeurde op initiatief van medewerker Annet Lopes. ‘Vorig jaar deed ik mee aan de verkiezing Miss World Nederland, waarbij ik me aan een goed doel moest verbinden. Ik wist meteen dat het Free a Girl zou worden, omdat het een mooi initiatief is. Ze bieden meisjes nu zelfs de mogelijkheid om een studie rechten te studeren, zodat ze de mannen die andere meisjes gevangen houden kunnen aanpakken.’

Zaterdag vindt het afsluitende ‘Woman Empowerment Event’ plaats in Hugh.

BEKIJK OOK


Views

700+

Ode aan Tuschinski, de Rotterdamse bioscoopkoning

Ode aan Tuschinski, de Rotterdamse bioscoopkoning Foto: Collectie Stadsarchief Rotterdam

Nieuwspeper

14 MEI 2018

Tuschinksi, Amsterdams? Dat zou je denken inderdaad. Maar de hoofdstad telt slechts één Tuschinski-bioscoop, terwijl dat er in vooroorlogs Rotterdam veel meer zijn geweest. Tot het Duitse bombardement daar in één klap een einde aan maakte.

Door Ilja Post

De naam Abraham Tuschinski wordt in Rotterdam niet vaak meer gebezigd. Onterecht eigenlijk, want de Pools-Joodse bioscoopmagnaat was onlosmakelijk met de stad verbonden. Zo kwam hij in 1904 in Rotterdam terecht, 18 jaar oud en geen cent op zak. Desondanks opende hij nog geen zeven jaar later zijn eerste bioscooptheater aan de Coolvest. Het begin van een Rotterdams filmhuis-imperium, dat zich in 1921 zelfs naar hartje Amsterdam uitbreidde.

Vier miljoen

Toen werd daar, in de Reguliersbreestraat, het luxueuze Theater Tuschinski opgeleverd. Een filmhuis van grote stijl en klasse, vermaard om de rijk gedecoreerde gevel en opvallende bouwstijl. Kosten: zo’n vier miljoen oude guldens. Opmerkelijk genoeg is het inmiddels tevens zijn enige overgebleven bioscoop. Zijn Rotterdamse theaters overleefden geen van allen de oorlog. Op 14 mei 1940 – nota bene zijn verjaardag – ziet Tuschinski ze allemaal in vlammen opgaan.

Vlucht

Strijdvaardig laat hij dan nog weten na de oorlog een nieuw theater te bouwen. Maar het mocht niet zo zijn. Zijn Joodse afkomst dwingt hem onder te duiken en mogelijkheden te zoeken om te vluchten. Dit mislukt en hij wordt verraden. Samen met vrouw en kinderen wordt hij opgepakt en naar Auschwitz getransporteerd. Bij aankomst worden ze meteen vergast.

Herdenken

Voor de Rotterdamse filmmaker Arthur Bueno reden genoeg om op de dag dat Rotterdam traditiegetrouw het bombardement herdenkt óók eens stil te staan bij de stormachtige carrière van Tuschinski – en alles wat deze ‘bioscoopkoning’ voor de stad betekent heeft.

LantarenVenster

Daarom eert Rotterdam dit jaar Tuschinski tijdens de herdenking op maandag 14 mei, met een speciaal programma in LantarenVenster. Zo kan gratis de H.J.A. Hoflandlezing worden bijgewoond die dit keer wordt gegeven door NIOD-directeur Frank van Vree en in het teken staat van film, geschiedenis en herinnering.

Documentaire

’s Avonds start de Tuschinski filmavond met Bueno’s documentaire, waarin hij laat zien hoe Tuschinski erin slaagde om de stad te veranderen, door de Rotterdammers in zijn bioscopen te laten zien hoe de rest van de wereld eruitzag. Na een muzikale bijdrage van Gerard Cox, volgt de drievoudig Oscarwinnaar Casablanca uit 1942 (Tuschinski’s sterfjaar), die nog altijd wordt genoemd als één van de beste films ooit.


Views

600+

Wat moeten we toch met het Schouwburgplein?

Wat moeten we toch met het Schouwburgplein?

Foto van 'Tara Lewis'

11 MEI 2018

Wat gebeurt er als studenten van de Willem de Kooning zonder enige ruimtelijke beperking een nieuw ontwerp voor het Schouwburgplein mogen maken? Het levert een bonte verzameling aan ideeën op, van trappen tot kraters.

Door Tara Lewis

Het is een van de meest bekritiseerde plein van Rotterdam: Schouwburgplein, ontworpen door Adriaan Geuze. Deze vlakte wordt echter door stedenbouwkundigen, architecten én toeristen wel interessant gevonden. Het museum voor moderne kunst in New York, Moma, kocht zelfs de maquette aan. Harm Scholtens, hoofd van de afdeling ruimtelijk ontwerp aan kunstacademie Willem de Kooning, vond die discussie een interessante aanleiding om zijn tweedejaarsstudenten hun visie op het plein te laten geven. Scholtens: “De opdracht was om in zes weken tijd een out-of-the-box-visie te laten zien. Het ontwerp hoefde niet realistisch te zijn, belangrijker was om mensen te kunnen enthousiasmeren.” Onderdeel van de opdracht was om de foyer van de Schouwburg en het plein beter met elkaar te verbinden, zowel fysiek als qua programmering.

Krater

Begin april waren alle maquettes één middag te zien in de foyer in de Schouwburg. Een zestal studenten gaf een mondelinge toelichting bij hun ontwerp en voerden met het publiek een discussie. Nino Vogels trapte af, met een gewaagd voorstel om van het plein een krater te maken. Vogels: “Het bombardement sloeg een krater in Rotterdam, waardoor het hart uit de stad werd getrokken. Op dit moment is het plein rauw en kil, het nodigt niet uit om op te verblijven.” Door de stad letterlijk een krater te geven, met in het midden een podium, wil hij de stad haar hart teruggeven. Langs de wanden van de krater kunnen mensen verpozen.

Ode aan Geuze

De kritiek van Vogels op het plein wordt niet door alle studenten gedeeld. Zo stelt Raúl Cortes dat het probleem van het plein vooral ligt in de ontbrekende connectie met de omliggende gebouwen. Met strepen in de kleur van het rode staal maakt hij die connectie. “West 8 gebruikt deze kleur vaak in hun ontwerpen, door deze prominent te gebruiken is dit een ode aan Adriaan Geuze.” Een ander interessant voorstel van Cortes is om de gevel van Pathe te strippen, waarbinnen -zo blijkt- zich drie blokken bevinden. “Ik heb deze gevel eraf gehaald. Door de drie blokken iets uit te breiden komen ze goed tegen elkaar te staan en ontstaat er een nieuwe gevel die strakker en minder opvallend is.”

Zwart gat

Volgens Thyra Bakker verandert het plein ’s avonds in een zwart gat en is het eigenlijk alleen in de zomer levendig. Wat haar betreft haar zijn alle elementen om van het plein een prettige verblijfsplek te maken wel aanwezig in de buurt, dus moet er een soepele verbinding komen in de vorm van een verlichte trap, die de mensen vanaf het Kruisplein, over de Pathe, richting de Schouwburg brengt. Haar idee om hoogte én licht toe te voegen komt onder meer van het succes van de trap tegen het Groothandelsgebouw van Winy Maas en de Luchtsingel van ZUS.

Garage

De studenten hebben zelf veldonderzoek gedaan op het plein, door te observeren en mensen te interviewen. Daarin was de opdracht om te kijken of de wetten voor de openbare ruimte uit het beroemde boek ‘A Pattern Language’ uit 1977 vandaag de dag nog steeds gelden. Het Schouwburgplein van Geuze is uitdrukkelijk niet volgens de richtlijnen uit het boek ontworpen. Scholtens: “Volgens Pattern Language strijken mensen pas ergens neer als ze zich veilig voelen, doordat ze bijvoorbeeld rugdekking hebben. Daarom zal je niet zo snel iemand middel op een leeg plein zullen zien zitten.” Toch ziet hij de stedenbouwkundige waarde van Geuzes ontwerp. “Vijfentwintig jaar geleden was Geuze een jonge god die dit plein wereldwijd op de kaart heeft gezet. Toen was het dynamisch, nieuw en spannend, met gebruik van nieuwe materialen en technieken. Het is een conceptueel en filosofisch plein, geïnspireerd op de Rotterdamse haven. Voor architecten is dat echt genieten, maar de gewone man kan er toch minder mee.” Daarom is het de hoogste tijd voor een jonge generatie van vernieuwers, vindt Scholtens. “Mijn opdracht aan de studenten was: wie wordt de nieuwe Adriaan Geuze? Het is tijd dat hij het stokje overdraagt.”

Obstakels

Uit de verschillende visies kwam volgens Scholtens één belangrijke observatie terug: “De functies die om het plein liggen, zoals de Schouwburg en horeca, door allerlei obstakels geen verbinding met het plein hebben.” Hij is in zijn nopjes met de verscheidenheid aan gepresenteerde ontwerpen. “In totaal zijn tweeëntwintig maquettes gemaakt. Ik was zeer tevreden met de ambitie en gedrevenheid die ik bij de studenten zag tijdens het proces. Wat me ook heeft geraakt is het optimisme waarmee ze het plein benaderde. Je kunt snel cynisch worden in zo’n opdracht door te denken: ‘dit kan of lukt niet’, maar daar hebben zij gelukkig nog geen last van.”

Dun dak

Een van de ‘problemen’ van het plein is bijvoorbeeld dat het dak van de parkeergarage, die ouder is dan het ontwerp van Geuze, relatief dun is. Daarom kunnen er geen bomen op groeien. Studenten losten dit op verschillende innovatieve manieren op, bijvoorbeeld door verrijdbare blokken waar gras, boom en wortel inzitten. Sommigen besloten juist de garage te gebruiken als verblijfsplek, passend bij de verwachting dat er in de toekomst minder auto’s zijn.

Knusheid

Over vier jaar wordt het dak van de garage daadwerkelijk aangepakt, vertelde wethouder Eerdmans in 2017, toen bekend werd dat de gemeente drie miljoen euro zou investeren om het plein ‘gezelliger en toegankelijker’ te maken. Uit het succes van het ‘Giant Flying Grass Carpet’ wat nu op het plein ligt, blijkt wel dat enige knusheid het plein ten goede komt. Onlangs werd bekend dat Pathe zijn buitenkant van golfplaten inruilt voor een witte gevel. De aanpak van het garagedak zou de perfecte aanleiding kunnen zijn om van het ‘filosofische’ plein een plek te maken waar niet alleen toeristen en architecten, maar Rotterdammers graag willen zijn. Jammer genoeg was de gemeente niet aanwezig bij de presentatie van de tweeëntwintig maquettes. Wie weet hadden ze daar zomaar de nieuwe Adriaan Geuze ontmoet.


Views

100+