Jos verveen. / ANP

Rotterdamse D66 verscheurd door Feyenoord

Jos verveen. / ANP

Foto van 'Lucette Mascini'

Lucette Mascini

27 NOV 2017

D66 Rotterdam is in een diepe crisis beland nu vijf leden van de D66-fractie onder aanvoering van fractievoorzitter Samuel Schampers hun collega-raadslid Jos Verveen de fractie uit willen gooien. Aanleiding is dat Verveen vorige week in het Algemeen Dagblad gezegd heeft dat de fractie zich „te volgzaam” opgesteld heeft in de samenwerking met Leefbaar Rotterdam, onder andere op het gebied van integratie. Daardoor hebben ze volgens hem ingestemd met beleid waar het grootste deel van de D66-leden niet achter staat. Bovendien zegt Verveen in de krant dat hij - als enige van de fractie - tegen de plannen voor de bouw van het nieuwe voetbalstadion Feyenoord City stemde omdat Schampers zijn steun introk voor een plan om de financiële risico’s daarvan voor de gemeente en de voetbalploeg in te dammen.

Garanties

Om de voetbalploeg te beschermen tegen tegenvallers op de exploitatie van het stadion, stelde Verveen samen met raadslid Luuk Wilson van Leefbaar Rotterdam voor om een garantstelling uit het bedrijfsleven te regelen voor het spelersbudget van 28 miljoen euro (zie afbeelding hieronder). Alleen dan zou de bouw van het nieuwe stadion mogen beginnen. Op die manier zou de voetbalploeg altijd over voldoende middelen beschikken om sterspelers aan te kopen en te zorgen voor een vol stadion.

Nu deze garantstelling er niet is loopt de ploeg het risico op te moeten draaien voor een falende stadionexploitatie. Het resultaat is weinig geld om spelers aan te kopen, een ploeg die slechter presteert en een half leeg stadion waardoor de inkomsten verder teruglopen. De financiële misère is dan niet te overzien. Waarschijnlijk moet de gemeente dan miljoenen euro’s bijleggen om een faillissement te voorkomen.

Kritiek op de omvang van de bouwlasten van zo’n 300 miljoen die de stadion NV moet dragen als Feyenoord City doorgaat, is er altijd geweest. Bijvoorbeeld dat deze lasten vijf keer zo groot zijn als de tot nu toe maximale omzet van de voetbalploeg van 60 miljoen euro per jaar. Bij andere voetbalclubs zoals Manchester United zijn deze verhoudingen precies omgekeerd.

Geen reactie

Schampers zegt op de Facebook pagina van D66 Rotterdam geen feiten te willen benoemen waarom hij Verveen uit de fractie gezet heeft. De andere fractieleden, Nils Berndsen, Stefan Kroon, Gerda Eeuwijk en Robin de Roon hebben de verklaring mede-ondertekend en reageren niet op vragen van leden op de D66 Facebook-pagina (zie onder dit artikel).

Van alle kritiek die Verveen in het AD-artikel uit is die op de handelwijze van Schampers in het stadiondossier zelf de meest pijnlijke. Hij beschrijft daarin dat Schampers steun had toegezegd aan de garantstelling voor de voetbalploeg van 28 miljoen euro, maar dat Schampers deze vlak voor de raadsvergadering zonder toelichting introk waardoor deze niet in stemming gebracht kon worden. Reden zou zijn, zo melden bronnen rondom Feyenoord City, dat de wethouder die erover gaat, Adriaan Visser, die ook van D66 is, het risico niet wilde lopen dat deze garantstelling niet op te hoesten zou blijken. Daardoor zou de bouw van het stadion niet van de grond komen. Schampers zou daarop zijn steun aan het amendement hebben laten vallen.

Uitleg

Volgens Robin van Holst, D66-lid en voorman van Redt de Kuip - dat een plan indiende om de Kuip te renoveren zodat er geen nieuw stadion voor Feyenoord gebouwd hoeft te worden - zegt dat de onderste steen boven moet komen. „Schampers moet niet denken dat hij onder de confrontatie uit kan komen door Verveen uit de fractie te zetten. Laat hem de leden maar uitleggen hoe het zit.” Ook andere leden van D66 Rotterdam roepen op de Facebook-pagina om opheldering van Schampers. Zij willen een algemene ledenvergadering waarin Schampers verantwoording aflegt voor zijn handelingen.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

ANP

Moskee wacht Wilders op met koffie en koekjes

ANP

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

27 MIN

Komt hij wel of komt hij niet? Dat was de afgelopen maanden de vraag in de Rotterdamse politiek. Maar Geert Wilders komt en maakt donderdag bekend wie de lijsttrekker is van de PVV Rotterdam in maart 2018. Hij doet dat op een pikante plek, namelijk tegenover de Essalam Moskee.

Lastig

Arno Bonte

‘Geef ambtenaar verlof bij geslachtsverandering’

Arno Bonte

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

GISTEREN

Rotterdamse ambtenaren die een sekseverandering willen ondergaan moeten daarvoor betaald verlof krijgen. Dat bepleit de fractie van GroenLinks in de Maasstad. De regeling moet vergelijkbaar zijn met die van zwangerschapsverlof.

ANP

Aboutaleb pakt criminele broers hun huis af

ANP

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Burgemeester Aboutaleb verbiedt twee gedetineerde op de Antillen geboren broers van 22 en 26 jaar terug te keren naar hun huis in Rotterdam-Zuid zodra ze weer vrij zijn. Reden is dat ze overlast voor de buurt veroorzaken op het adres omdat ze het door een groep hangjongeren laten gebruiken om criminele plannetjes te beramen.

Berovingen

Ondernemer blij met DinnerWheel naast Markthal

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

11 DEC 2017

Rotterdam krijgt in het nieuwe jaar weer een reuzenrad naast de Markthal. En dit keer niet voor een paar weken, maar voor minstens een jaar. Initiatiefnemer is ondernemer Perry Oerlemans, ook eigenaar van reuzenraden in Dubai en Scheveningen. In dit reuzenrad, het DinnerWheel, kun je eten en drinken terwijl je van het uitzicht geniet.

Een paar jaar terug had je het plan om een reuzenrad neer te zetten op de Leuvehaven, maar het is de Markthal geworden.
Klopt, het eerste plan was inderdaad de Leuvehaven. Daar zou een nieuwe boulevard komen, maar dat duurt langer dan gedacht. Een andere optie die we later hebben bekeken was het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Dat stuitte echter op weerstand bij de bewoners, die vanwege de komst van de Zalmhaventoren al genoeg op hun bordje hadden en dit er niet bij wilden hebben.
Mijn droomlocatie was altijd al naast de Markthal. Ik baalde dan ook wel een beetje toen een andere exploitant daar twee keer een maand mocht staan. Maar dat wij daar nu mogen gaan staan is geweldig. We gaan het wel iets anders doen. Het rad komt parallel te staan aan de Markthal en de Hoogstraat. Deels op het gras, deels op de stenen. De klacht was namelijk dat mensen vanuit het rad naar binnenkeken. Wij hebben berekend dat ons rad straks ruim 43 meter van de Markthal afstaat. Een minimum aan inkijk was ook een van de uitgangspunten die wethouder Joost Eerdmans ons meegaf.

Camera videoUitgebrande shishalounge onderwerp van onderzoek

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

Forensische opsporing van de politie loopt af en aan naar busjes om materiaal te pakken. Mannen in speciale pakken struinen door de restanten van shishalounge Comptoir aan de Wijnhaven. De brand was zo heftig dat een aantal bovengelegen verdiepingen ook forse schade heeft opgelopen. Een aantal appartement is nog ontoegankelijk.

Sirenes

26 kogels afgevuurd op huis in Rotterdam-Spangen

Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

6 DEC 2017

In de Rotterdamse Van Lennepstraat is in de nacht van dinsdag op woensdag een woning beschoten. Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Ook is op straat een handgranaat gevonden.

De schietpartij vond plaats rond 03.00 's nachts. Volgens getuigen zou het gaan om een automatisch wapen, vermoedelijk een kalasjnikov. Er zou maar liefst 26 keer geschoten zijn op het huis in Rotterdam-Spangen. Ook is er waarschijnlijk geprobeerd om een granaat door het kapotte raam naar binnen te gooien, zo meldt RTV Rijnmond.

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Veel steun voor aangevallen dj April Grey

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

DJ April Grey (29) krijgt veel steun van collega’s en onbekenden nadat ze in Opsporing Verzocht dinsdag haar verhaal heeft gedaan. De Rotterdamse is de afgelopen maanden twee keer aangevallen en deed geëmotioneerd haar verhaal in de hoop dat de dader wordt gevonden.

Gek