Rotterdam

Rotterdam centraal heeft een eigen bibliotheek. / VINCENT VAN DORDRECHT

Rotterdam Centraal heeft een eigen bibliotheek

Rotterdam centraal heeft een eigen bibliotheek. / VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Job Halkes'

30 OKT 2017

Nog even snel een boek lenen voordat de trein aankomt? Op Rotterdam Centraal kan het officieel vanaf woensdag. Maar nu al kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in de boekenhoek in de Stationshuiskamer. Na Haarlem is Rotterdam de tweede plaats in het land met een stationsbibliotheek.

Uitkomst

Bij de boeken staat Caroline de Jager (31) te turen. „Ik ben een echte boekenlezer en kan een bibliotheek op het station wel waarderen. Ik ben best wel druk en heb niet altijd tijd om naar de bibliotheek te gaan, dus dit is wel een uitkomst.” Wel hoopt ze dat de collectie rouleert. „Anders ben ik er zo doorheen, haha. Dagelijks moet ik op en neer naar Tilburg, dus heb ik mooi een uurtje om te lezen.”

Ook voor Roy Janse (28) is de boekenhoek een uitkomst. „Ik ben een echte leesfanaat en een e-reader is aan mij niet echt besteed. Ik wil toch echt die bladzijde door mijn vingers voelen glijden en het boek fysiek in handen hebben.” Normaliter gaat hij naar de bibliotheek om een voorraad leeswerk in te slaan. „Ik vind het heerlijk om onderweg te lezen. Lekker de tijd vergeten en helemaal opgaan in een boek. Dat je ze nu ook kunt halen hier op het station maakt het nog makkelijker.”

Niet iedereen enthousiast

Toch is nog niet iedereen overtuigd. De vriendinnen Mirthe (18) en Anna (19) zien er het nut niet zo van in. „Je komt hier om je trein te halen. Ik zou niet zo snel denken om een boek te gaan halen voordat ik instap”, aldus Anna. „Ik ben toch meer met mijn mobiel bezig, daar kan ik ook alles op lezen.” Haar vriendin Mirthe ziet er ook niet heel veel in, maar wil het misschien wel gaan proberen. „Rond mijn twaalfde verslond ik boeken, maar daarna is dat gestopt. Misschien is dit wel een mooie gelegenheid om het lezen weer eens op te pakken.”

Toch zijn het niet alleen maar boeken die de klok slaan in de stationsbibliotheek. Ook kunnen bezoekers er e-books downloaden, een digitale krant of tijdschrift lezen en naar muziek luisteren. Vooral dat eerste vindt Nadine Meertens dan weer interessant. „Ik ben verslaafd aan e-books, dus ik ga zeker langs.”

Ruime openingstijden

Directeur van Bibliotheek Rotterdam, Theo Kemperman, en Cultuurwethouder Pex Langenberg zien de bieb op Centraal als een mooie aanvulling. „Bibliotheek Rotterdam wil op steeds meer plekken in de stad aanwezig zijn. Bibliotheek op het station is voor ons een manier om te kijken hoe we mensen die gebruikmaken van het OV en mensen uit de buurt kunnen bedienen”, aldus directeur Kemperman. „Deze bibliotheek heeft onder andere zeer ruime openingstijden.”

Langeberg noemt het een mooi initiatief. „Als wethouder Mobiliteit én Cultuur zie ik hier een prachtige verbinding. In de hectiek van het dagelijks leven kunnen reizigers vlak voor of na hun reis nog even een boek raadplegen of lenen.”


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

GISTEREN

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

GISTEREN

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk


Rotterdam pakt afval naast container aan

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

8 MRT 2019

Flying squads van handhavers moeten voorkomen dat er nog langer afval naast containers wordt geplaatst. Ook wordt de pakkans van hardnekkige ‘naastplaatsers’ verhoogd door meer cameratoezicht.

Dat zijn een aantal actiepunten uit het nieuwe programma ‘In de bak’, waarmee wethouder Bert Wijbenga afval naast Rotterdamse containers aanpakt. Ook worden er slimme interventies ingezet om het gedrag van Rotterdammers te beïnvloeden.


Xavier Rudd in Maassilo

Foto van ''

8 MRT 2019

Xavier Rudd komt op vrijdag 2 augustus met zijn zomerse songs naar Rotterdam. De kaartverkoop voor het concert dat de Australische multi-instrumentalist in de Maassilo geeft start maandag 11 maart om 10.00 uur.

Follow The Sun


Distillers Academy leert je de perfect serve

Foto: Willem de Kam

Foto van ''

8 MRT 2019

Met de oprichting van de gloednieuwe Distillers Academy is jeneverstad Schiedam een uniek concept rijker. Het is dé plek die van fans echte fijnproevers en distilleerexperts maakt.

Mixen en stirren


Kindermuziekweek voor het eerst landelijk

Foto van ''

8 MRT 2019

Van 5 tot en met 14 april vindt de eerste landelijke Kindermuziekweek plaats. Na tien succesvolle edities in Rotterdam slaan twaalf grote landelijke partners de handen ineen om ieder kind in Nederland te laten genieten van live muziek.

Meer dan 75 concerten


Onderwijsprestaties leerlingen Zuid blijven stijgen

Foto van ''

8 MRT 2019

De gemiddelde score van leerlingen op Rotterdam Zuid bij de Centrale Eindtoets is afgelopen jaar opnieuw gestegen. Het verschil tussen Zuid en de resultaten van leerlingen in grote steden wordt daarmee steeds kleiner.

Investeren in extra onderwijs


Leerlingen gratis met de klas naar André Kuipers

Foto van ''

8 MRT 2019

Bijna 900 leerlingen van 16 Rotterdamse basisscholen krijgen vandaag de unieke kans om met hun klas gratis mee te gaan op een reis door de ruimte met astronaut André Kuipers. Tijdens de Techniekpact Collegetour vertelt Kuipers honderduit over zijn ruimtereis. Daarna kunnen leerlingen kunnen via proefjes en workshops ervaren hoe leuk wetenschap en techniek is.

Bèta belangrijk