Rotterdam

Sven de Langen (30) volgt Hugo de Jonge op als wethouder Zorg en Onderwijs in Rotterdam. / VINCENT VAN DORDRECHT

Bijna profvoetballer nu wethouder in Rotterdam

Sven de Langen (30) volgt Hugo de Jonge op als wethouder Zorg en Onderwijs in Rotterdam. / VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Job Halkes'

27 OKT 2017

Met het vertrek van Hugo de Jonge naar Den Haag kreeg Rotterdam een vacature voor een wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg. En die is vervuld, want de 30-jarige Sven de Langen werd donderdag tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd als wethouder. Metro legde de CDA’er vijf stellingen voor.

Waar had je nu liever gestaan. In de Kuip als profvoetballer of als wethouder in het college?
In de Kuip. Tot mijn 14e bestond mijn leven uit voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Ik ben begonnen bij Quick Boys in Katwijk. Daarna verhuisden we als gezin naar Breda en kwam ik bij Baronie terecht. Daar viel ik op en speelde ik in diverse regionale KNVB-selecties. Ik kon op een gegeven moment kiezen waar ik wilde spelen, NAC, Willem II… Ik koos voor de laatste club omdat zij toentertijd met Co Adriaanse Champions League speelde. Op school had ik moeite om de lessen te volgen, want ik wilde maar één ding: profvoetballer worden. Daar moest alles voor wijken. Maar in de puberteit ging het mis. Ik was toen al lang en ik groeide door tot 1.96 meter nu. Voor mijn gevoel kon ik het niet meer en ik werd dan ook weggestuurd bij Willem II. Dat was wel een klap. Ik wilde daarna fysiotherapie gaan studeren, want dat had nog een link met sport. Maar om de loting te ontlopen moest je met een acht gemiddeld slagen op de havo. En dat wilde ik. Pas toen ontdekte ik dat ik goed kon leren. Ik ging op mijn 18e studeren in Rotterdam en zag tijdens mijn stage hoe moeilijk sommige mensen het hebben. Dat raakte me en ik ben me gaan verdiepen in de samenleving. Toen ontstond de interesse in de politiek en besloot ik bestuurskunde te gaan studeren op de Erasmus Universiteit. Nu kom ik nog steeds in de Kuip, met mijn vader, als supporter van Feyenoord. En dat blijf ik doen.

Is dit voor zes maanden tot de gemeenteraadsverkiezingen of voor 4,5 jaar?
In ieder geval voor zes maanden. Wat de toekomst brengt, zien we daarna wel. Ik ben nu ingestapt om de taak die we als CDA in dit college hebben tot een goed einde te brengen. Overigens vind ik de combinatie van de portefeuille ontzettend mooi. Mijn moeder was vroeger verpleegkundige in het Sophia Kinderziekenhuis en mijn vader gaf les aan de TooropMavo. Mijn moeder werkte ’s nachts en kwam op weg naar huis mijn vader tegen. Ze konden elkaar nog net een kus geven. Dus deze portefeuille is een mooie mix van wat mijn ouders deden.

Ook ik heb voor mijn 16e wel eens drank of drugs gebruikt.
Drugs niet, drank wel. Maar niet veel hoor. Ik was toen zo bezig met gezond leven en sporten. Bij Willem II werd daar streng op gelet, je moest ieder kwartaal op de weegschaal. Maar ik heb wel eens een biertje gedronken, al ben ik nooit echt laveloos geweest. Maar ik zie nu wel bij leeftijdsgenoten dat drugs steeds gewoner wordt. Ik zie het ook in mijn eigen vriendenkring. Vooral het xtc-gebruik, daar maak ik me wel zorgen om.

Je bent een fanatiek triatleet. Maar wat is zwaarder: een triatlon of een marathondebat in de raad?
Een triatlon, dat heeft een veel langduriger effect op je lichaam. Ik loop daarna een week moeilijk en slapen is lastiger. Een debat is ook zwaar, maar na een nachtje slapen ben je dat kwijt. Tijdens het wethouderschap zal ik dat terug moeten schroeven. Maar ik blijf wel sporten, want daar kan ik mijn emotie goed in kwijt.

Je bent ook lijsttrekker van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Moet de partij minstens vijf zetels halen of ben je met drie al tevreden?
Met drie ben ik niet tevreden, dus vijf. Ik denk dat het kan, omdat het CDA in moeilijke politieke tijden goed scoort. Mensen vallen terug op een degelijke partij en ik vind dat wij de afgelopen jaren onze doelstellingen hebben weten te realiseren. Die boodschap ga ik uitleggen.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

3 UUR

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

VANDAAG, 09:16

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

VANDAAG, 08:48

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

GISTEREN

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

GISTEREN

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats