Job Halkes
Job Halkes Binnenland 27 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Bijna profvoetballer nu wethouder in Rotterdam

Met het vertrek van Hugo de Jonge naar Den Haag kreeg Rotterdam een vacature voor een wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg. En die is vervuld, want de 30-jarige Sven de Langen werd donderdag tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd als wethouder. Metro legde de CDA’er vijf stellingen voor.

Waar had je nu liever gestaan. In de Kuip als profvoetballer of als wethouder in het college?
In de Kuip. Tot mijn 14e bestond mijn leven uit voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Ik ben begonnen bij Quick Boys in Katwijk. Daarna verhuisden we als gezin naar Breda en kwam ik bij Baronie terecht. Daar viel ik op en speelde ik in diverse regionale KNVB-selecties. Ik kon op een gegeven moment kiezen waar ik wilde spelen, NAC, Willem II… Ik koos voor de laatste club omdat zij toentertijd met Co Adriaanse Champions League speelde. Op school had ik moeite om de lessen te volgen, want ik wilde maar één ding: profvoetballer worden. Daar moest alles voor wijken. Maar in de puberteit ging het mis. Ik was toen al lang en ik groeide door tot 1.96 meter nu. Voor mijn gevoel kon ik het niet meer en ik werd dan ook weggestuurd bij Willem II. Dat was wel een klap. Ik wilde daarna fysiotherapie gaan studeren, want dat had nog een link met sport. Maar om de loting te ontlopen moest je met een acht gemiddeld slagen op de havo. En dat wilde ik. Pas toen ontdekte ik dat ik goed kon leren. Ik ging op mijn 18e studeren in Rotterdam en zag tijdens mijn stage hoe moeilijk sommige mensen het hebben. Dat raakte me en ik ben me gaan verdiepen in de samenleving. Toen ontstond de interesse in de politiek en besloot ik bestuurskunde te gaan studeren op de Erasmus Universiteit. Nu kom ik nog steeds in de Kuip, met mijn vader, als supporter van Feyenoord. En dat blijf ik doen.

Is dit voor zes maanden tot de gemeenteraadsverkiezingen of voor 4,5 jaar?
In ieder geval voor zes maanden. Wat de toekomst brengt, zien we daarna wel. Ik ben nu ingestapt om de taak die we als CDA in dit college hebben tot een goed einde te brengen. Overigens vind ik de combinatie van de portefeuille ontzettend mooi. Mijn moeder was vroeger verpleegkundige in het Sophia Kinderziekenhuis en mijn vader gaf les aan de TooropMavo. Mijn moeder werkte ’s nachts en kwam op weg naar huis mijn vader tegen. Ze konden elkaar nog net een kus geven. Dus deze portefeuille is een mooie mix van wat mijn ouders deden.

Ook ik heb voor mijn 16e wel eens drank of drugs gebruikt.
Drugs niet, drank wel. Maar niet veel hoor. Ik was toen zo bezig met gezond leven en sporten. Bij Willem II werd daar streng op gelet, je moest ieder kwartaal op de weegschaal. Maar ik heb wel eens een biertje gedronken, al ben ik nooit echt laveloos geweest. Maar ik zie nu wel bij leeftijdsgenoten dat drugs steeds gewoner wordt. Ik zie het ook in mijn eigen vriendenkring. Vooral het xtc-gebruik, daar maak ik me wel zorgen om.

Je bent een fanatiek triatleet. Maar wat is zwaarder: een triatlon of een marathondebat in de raad?
Een triatlon, dat heeft een veel langduriger effect op je lichaam. Ik loop daarna een week moeilijk en slapen is lastiger. Een debat is ook zwaar, maar na een nachtje slapen ben je dat kwijt. Tijdens het wethouderschap zal ik dat terug moeten schroeven. Maar ik blijf wel sporten, want daar kan ik mijn emotie goed in kwijt.

Je bent ook lijsttrekker van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Moet de partij minstens vijf zetels halen of ben je met drie al tevreden?
Met drie ben ik niet tevreden, dus vijf. Ik denk dat het kan, omdat het CDA in moeilijke politieke tijden goed scoort. Mensen vallen terug op een degelijke partij en ik vind dat wij de afgelopen jaren onze doelstellingen hebben weten te realiseren. Die boodschap ga ik uitleggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.