Protest tegen de milieuzone op de Coolsingel. De rechter stelde de oldtimerbezitters in het gelijk en Rotterdam gaat nu de borden aanpassen. / BART JANSEN

Andere borden milieuzone vanwege verloren rechtszaak

Protest tegen de milieuzone op de Coolsingel. De rechter stelde de oldtimerbezitters in het gelijk en Rotterdam gaat nu de borden aanpassen. / BART JANSEN

Foto van 'Lucette Mascini'

Lucette Mascini

12 OKT 2017

De gemeente Rotterdam gaat de verkeersborden voor de milieuzone aanpassen nu de rechter andermaal geoordeeld heeft dat oude benzineauto’s de stad wel in mogen. Dat zei wethouder Pex Langenberg (D66) van duurzaamheid en mobiliteit donderdag tijdens een raadsdebat over het mislukte verbod.

Geld terugstorten

Ook gaat Langenberg inventariseren welke Rotterdammers al betaald hebben voor een ontheffing voor hun old timertje om de milieuzone toch in te mogen. De kosten daarvan bedragen 180 euro per auto per jaar. „Gaat u dat geld terugstorten?”, vroeg VVD-raadslid Jan Willem Verheij. Maar dat wilde de wethouder niet beloven. „We zoeken uit of zij inderdaad geen ontheffing nodig hebben.”

Langenberg bleef volhouden dat de bijdrage van de oude benzineauto’s aan schone lucht in Rotterdam belangrijk is, hoewel de rechter eerder oordeelde dat daar geen bewijs voor is. Dat dit wel zo is blijkt volgens Langenberg uit een recente evaluatie. „De uitstoot van roet is flink gedaald. Die van stikstof een beetje.”

De berekening daarvan heeft hij nog niet naar de gemeenteraad gestuurd. Maar deze kwam al wel in openbaarheid tijdens de rechtszaak bij de Raad van State enkele weken geleden van de Rotterdamse old timer-bezitter Nico Meininger tegen de gemeente. Deze kwam echter zo laat boven water dat de rechter zei er nu niet op in te kunnen gaan.

D66 wil het anders

Opmerkelijk was dat fractievoorzitter Samuel Schampers van D66 zei dat hij liever wil dat auto’s op basis van hun uitstoot van schadelijke stoffen tot de milieuzone worden toegelaten. Nu geldt als criterium voor benzineauto’s dat ze na 1992 gebouwd moeten zijn. Dat jaartal zegt niets over hun werkelijke uitstoot. Lijsttrekker Said Kasmi van D66 maakte deze ommezwaai in het beleid bij de presentatie van het D66-verkiezingsprogramma ook al bekend. Als Kasmi’s plannen na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 werkelijkheid worden, mogen sommige auto’s die de huidige D66-wethouder wil weren, de milieuzone wel in. Dan zijn al die rechtszaken dus voor niks geweest. De gemeente gaf al 60.000 euro uit aan advocaten. Verheij wil dat de wethouder stopt met het „op kosten jagen van Rotterdammers” voor de milieuzone. Maar dat is Langenberg niet van plan. „We voeren een bodemprocedure.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

95

ANP

DENK kaapt mediamomentje Geert Wilders in Rotterdam

ANP

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

14 DEC 2017

Geert Wilders heeft Géza Hegedüs gepresenteerd als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat vertelde hij aan de opgetrommelde pers pal voor de Essalam Moskee op Rotterdam-Zuid. Een andere partij, DENK, maakt van hetzelfde moment gebruik om ook aan te kondigen mee te doen in Rotterdam en ging demonstratief tussen de moskee en Wilders staan.

Jos Verveen (D66) komt gewoon naar de gemeenteraad vandaag. / ANP

D66-raadslid Verveen weigert fractie te verlaten

Jos Verveen (D66) komt gewoon naar de gemeenteraad vandaag. / ANP

Foto van 'Metro'

Metro

13 DEC 2017

Raadslid Jos Verveen gaat vandaag gewoon als D66-lid in de gemeenteraad van Rotterdam zitten, ook al willen zijn fractiegenoten hem eruit gooien. „Ik ben namens D66 gekozen als volksvertegenwoordiger en laat me niet op een onrechtmatige manier wegzetten. Als D66 mij uit de partij wil gooien en als kandidaat van de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wil schrappen, moeten ze dat maar doen.”

Breekpunt Feyenoord

ANP

Moskee wacht Wilders op met koffie en koekjes

ANP

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

13 DEC 2017

Komt hij wel of komt hij niet? Dat was de afgelopen maanden de vraag in de Rotterdamse politiek. Maar Geert Wilders komt en maakt donderdag bekend wie de lijsttrekker is van de PVV Rotterdam in maart 2018. Hij doet dat op een pikante plek, namelijk tegenover de Essalam Moskee.

Lastig

Arno Bonte

‘Geef ambtenaar verlof bij geslachtsverandering’

Arno Bonte

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

12 DEC 2017

Rotterdamse ambtenaren die een sekseverandering willen ondergaan moeten daarvoor betaald verlof krijgen. Dat bepleit de fractie van GroenLinks in de Maasstad. De regeling moet vergelijkbaar zijn met die van zwangerschapsverlof.

ANP

Aboutaleb pakt criminele broers hun huis af

ANP

Foto van 'Metro'

Metro

12 DEC 2017

Burgemeester Aboutaleb verbiedt twee gedetineerde op de Antillen geboren broers van 22 en 26 jaar terug te keren naar hun huis in Rotterdam-Zuid zodra ze weer vrij zijn. Reden is dat ze overlast voor de buurt veroorzaken op het adres omdat ze het door een groep hangjongeren laten gebruiken om criminele plannetjes te beramen.

Berovingen

Ondernemer blij met DinnerWheel naast Markthal

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

11 DEC 2017

Rotterdam krijgt in het nieuwe jaar weer een reuzenrad naast de Markthal. En dit keer niet voor een paar weken, maar voor minstens een jaar. Initiatiefnemer is ondernemer Perry Oerlemans, ook eigenaar van reuzenraden in Dubai en Scheveningen. In dit reuzenrad, het DinnerWheel, kun je eten en drinken terwijl je van het uitzicht geniet.

Een paar jaar terug had je het plan om een reuzenrad neer te zetten op de Leuvehaven, maar het is de Markthal geworden.
Klopt, het eerste plan was inderdaad de Leuvehaven. Daar zou een nieuwe boulevard komen, maar dat duurt langer dan gedacht. Een andere optie die we later hebben bekeken was het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Dat stuitte echter op weerstand bij de bewoners, die vanwege de komst van de Zalmhaventoren al genoeg op hun bordje hadden en dit er niet bij wilden hebben.
Mijn droomlocatie was altijd al naast de Markthal. Ik baalde dan ook wel een beetje toen een andere exploitant daar twee keer een maand mocht staan. Maar dat wij daar nu mogen gaan staan is geweldig. We gaan het wel iets anders doen. Het rad komt parallel te staan aan de Markthal en de Hoogstraat. Deels op het gras, deels op de stenen. De klacht was namelijk dat mensen vanuit het rad naar binnenkeken. Wij hebben berekend dat ons rad straks ruim 43 meter van de Markthal afstaat. Een minimum aan inkijk was ook een van de uitgangspunten die wethouder Joost Eerdmans ons meegaf.

Camera videoUitgebrande shishalounge onderwerp van onderzoek

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

Forensische opsporing van de politie loopt af en aan naar busjes om materiaal te pakken. Mannen in speciale pakken struinen door de restanten van shishalounge Comptoir aan de Wijnhaven. De brand was zo heftig dat een aantal bovengelegen verdiepingen ook forse schade heeft opgelopen. Een aantal appartement is nog ontoegankelijk.

Sirenes