Job Halkes
Job Halkes Binnenland 4 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Roemrucht Rotterdams café De Pui in andere handen

Het is zaterdagavond even voor half negen in café De Pui in Kralingen als eigenaar Jaap Brantenaar (59) voor het laatst de trap in zijn kroeg bestijgt. Nog even en hij staat niet meer achter de tap van de beroemde bar aan de Oostzeedijk Beneden, maar de 26-jarige Maurits Loevendie.

Even daarvoor is het nog grappen en grollen aan de bar. Na 22 jaar stopt Jaap ermee en verkoopt hij zijn zaak aan Rober Willemsen, onder meer eigenaar van Melief Bender. Die laat op zijn beurt de zaak over aan Maurits. De kroeg is een begrip in Rotterdam en Jaap een bekende horecaman. De zaak zit dan ook vol met bekenden. „Wil jij nog even je rekening voldoen. Er staat nog een bedrag in guldens open”, grapt hij naar een vaste klant. Die slaat daarna amicaal Jaap op de schouders en bestelt een biertje. Als Jaap daarna even achter de bar gaat staan is het playback time voor de vaste klant. „Huh, Jaap achter de bar. Daar heb je nog nooit gestaan, haha.”

Dubbel gevoel

Dat gaat hij wel missen, de gesprekken met de vaste klanten. „Ik ben enorm blij dat De Pui in aangepaste vorm blijft bestaan. Maar het is wel dubbel. Als ik denk wat ik hier allemaal heb meegemaakt.” Er volgt een stroom van anekdoten. Van het maken van cd’s voor Daniel den Hoed kliniek tot het maken van een adventkalender. „Daar ben ik vier jaar mee bezig geweest. Elke dag onthulde een bekende Rotterdammer een vakje met een prijs. Voor iedereen een Rotterdampas of een Spidokaartje. Dat was echt…”

Jaap vecht tegen de tranen als hij eraan terugdenkt en is even stil. „Een dag was er geen prijs, maar gingen we geld ophalen voor het Sophia. Coen Moulijn was daarbij en hij twijfelde geen moment en ging op pad om geld op te halen. Ook had ik iets met tijden. Als een optreden om 18.18 uur begon, kwam je daarna niet meer binnen. Tijd is tijd.” Maar het runnen van een kroeg vergt energie. „Ik merk dat de batterij leeg is en ik ben onlangs Highstreet begonnen op de Hoogstraat. Het is mooi geweest hier. En Maurits is een topper!”

https://www.facebook.com/brantenaar/videos/vb.100000432407014/1663229973701400/?type=2&theater

Terwijl Jaap de historie van de Pui uit zijn mouw schudt, luistert Maurits met veel bewondering. „Jaap is een enorme inspiratiebron. We willen dat Pui-gevoel behouden, maar wel met een frisse wind. Zo wordt de vloer vervangen en worden de wc en keuken de komende weken aangepakt.” Met zijn 26 jaar is hij jong, maar vol vertrouwen. „Ik sta graag in Melief Bender en het is mooi dat ik deze stap kan maken.” Hij hoopt nog meer studenten te kunnen verleiden een stap te zetten in De Pui. „Maar het wordt geen studentenkroeg. Iedereen moet zich hier thuis voelen.”

Tranen

Als de klok half negen slaat is het dan zover, Jaap geeft het stokje letterlijk over aan Maurits. Waar tot dan de tranen wegbleven, lopen ze nu wel over de wangen van Jaap. 22 jaar De Pui flitst aan hem voorbij als hij het touwtje met het stokje eraan laat zakken en Maurits het beneden aanpakt. De nieuwe eigenaar Rober, tevens voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, spreekt lovende woorden over Jaap. „Jij staat altijd voor iedereen klaar. Je bent een fantastisch mens en ik beloof je, De Pui blijft altijd een beetje van Jaap.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.